Veidlapa Nr. M-3 (8)
Studiju kursa apraksts

Veselīga uztura gatavošana

Studiju kursa pamatinformācija

Kursa kods
SUUK_275
Zinātnes nozare
Klīniskā medicīna; Uzturzinātne
Kredītpunkti (ECTS)
3,00
Mērķauditorija
Medicīnas pakalpojumi
LKI
Visiem līmeņiem
Studiju veids un forma
Pilna laika

Studiju kursa īstenotājs

Kursa vadītājs
Struktūrvienības vadītājs
Struktūrvienība
Rehabilitācijas katedra
Kontaktinformācija

Rīga, Cigoriņu iela 3, suuk@rsu.lv, +371 67611559

Par studiju kursu

Mērķis

Veicināt zināšanu apguvi par uztura gatavošanas tehnoloģiju, produktu izvēli, produkta ķīmisko sastāvu, produktu apstrādi. Apgūt pamatzināšanas par veselīga uztura gatavošanu, sezonālas un sabalansētas ēdienkartes izveidi. Apgūt jaunu recepšu izveidi, informācijas meklēšanu par konkrētai pārtikas produktu grupai nepieciešamām receptēm, veselīgi pagatavot ēdienu. Izprast fizikāli/ ķīmiskos procesus pārtikas produktos uzglabāšanas, apstrādes un produktu gatavošanas laikā, pēc iespējas mazinot uzturvielu zudumus. Praktiskajās nodarbībās apgūt veselīgas gatavošanas pamatprincipus.

Priekšzināšanas

Anatomija, normālā un patoloģiskā fizioloģija un bioķīmija. Valsts valodas zināšanas.

Studiju rezultāti

Zināšanas

1.Pēc sekmīgas studiju kursa apguves studenti pratīs: • izvērtēt pārtikas produktu grupas izvēli konkrētas ēdienkartes sastādīšanai; • novērtēt konkrēta produkta pielietojamību un gatavošanas tehnoloģiju; • maksimāli ātri aizvietot esošās receptūras ar jaunām, veselīgākām, piedāvājot ēdināšanas uzņēmumam, pacientam mūsdienīgu risinājumu ēdiena pagatavošanā; • sastādīt ēdienkarti, par pamatu ņemot mūsdienīgas, licenzētas programmas ēdienkartes sastādīšanā.

Prasmes

1.Pēc sekmīgas studiju kursa apguves studenti izpratīs veselīga uztura gatavošanas lomu ikdienas ēdienkartē, plānojot ēdienkartes, gatavojot uztura ieteikumus bērnudārzos, skolās, slimnīcās, rehabilitācijas iestādēs, sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumos, individuāli konsultējot pacientus. Izpratīs, kā ēdināšanas uzņēmumos mainīt gatavošanas veidu, izvēloties veselīgākus gatavošanas paņēmienus, traukus, pratīs argumentēt savu izvēli.

Kompetences

1.Studiju kursa apguves rezultātā studenti būs spējīgi patstāvīgi izvērtēt pacientu, ēdināšanas uzņēmumu uztura gatavošanas tehnoloģijas, ēdienkartes, spēs nepieciešamības gadījumā patstāvīgi veikt izmaiņas ēdienkartēs.

Vērtēšana

Patstāvīgais darbs

Virsraksts
% no gala vērtējuma
Vērtējums
1.
Patstāvīgais darbs
-
-
Veselīgu recepšu meklēšana plašsaziņas līdzekļos; recepšu interneta mājas lapu analīze, prezentācijas; mājasdarbs pārtikas produktu tehnoloģijā.

Pārbaudījums

Virsraksts
% no gala vērtējuma
Vērtējums
1.
Pārbaudījums
-
-
Rakstisks eksāmens, ar kuru tiek pārbaudītas studentu iegūtās zināšanas. 50% eksāmens, 20% apmeklējums un 30% patstāvīgie darbi.

Studiju kursa tēmu plāns

PILNA LAIKA
1. daļa
  1. Uztura gatavošanas tehnoloģija, ievada lekcija.

Notikuma veids
Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
1.
Lekcija
Klātiene
Auditorija
2
  1. Uztura gatavošanas tehnoloģiskie procesi, to raksturojumi, termini, jēdzieni.

Notikuma veids
Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
1.
Lekcija
Klātiene
Auditorija
2
  1. Sabalansētas ēdienkartes sastādīšana atbilstoši LR likumdošanai.

Notikuma veids
Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
1.
Lekcija
Klātiene
Auditorija
2
  1. Gaļas/ zivju ēdienu tehnoloģiskais process.

Notikuma veids
Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
1.
Lekcija
Klātiene
Auditorija
2
  1. Dārzeņu ēdieni. Veģetāri ēdieni, to iedalījums. Veģetāru un dārzeņu ēdienu gatavošanas tehnoloģiskais process.

Notikuma veids
Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
1.
Lekcija
Klātiene
Auditorija
2
2.
Nodarbība/Seminārs
Klātiene
Simulāciju MITC Anniņmuizas b.
2
  1. Graudaugu valsts ēdienu tehnoloģiskais process. Olu/ piena ēdienu tehnoloģiskais process.

Notikuma veids
Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
1.
Lekcija
Klātiene
Auditorija
2
2.
Nodarbība/Seminārs
Klātiene
Simulāciju MITC Anniņmuizas b.
2
  1. Ārstnieciskā uztura gatavošanas tehnoloģiskais process. Uztura gatavošanas pamatprincipi pie dažādām saslimšanām.

Notikuma veids
Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
1.
Lekcija
Klātiene
Auditorija
2
2.
Nodarbība/Seminārs
Klātiene
Simulāciju MITC Anniņmuizas b.
2
  1. Bērnu uzturs. Uztura gatavošanas pamatprincipi bērniem, jauniešiem. Uztura gatavošana senioriem.

Notikuma veids
Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
1.
Lekcija
Klātiene
Auditorija
2
2.
Nodarbība/Seminārs
Klātiene
Simulāciju MITC Anniņmuizas b.
2
  1. Graudaugu valsts produkti ikdienas uzturā – brokastu, pusdienu, vakariņu ēdieni.

Notikuma veids
Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
1.
Nodarbība/Seminārs
Klātiene
Simulāciju MITC Anniņmuizas b.
2
  1. Gaļas/ zivju ēdieni produkti ikdienas uzturā – brokastu, pusdienu, vakariņu ēdieni.

Notikuma veids
Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
1.
Nodarbība/Seminārs
Klātiene
Simulāciju MITC Anniņmuizas b.
2
  1. Bērnu ēdienkartes sastādīšana, uztura gatavošanas tehnoloģija.

Notikuma veids
Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
1.
Nodarbība/Seminārs
Klātiene
Simulāciju MITC Anniņmuizas b.
2
  1. Ārstnieciskā uztura pagatavošana.

Notikuma veids
Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
1.
Nodarbība/Seminārs
Klātiene
Simulāciju MITC Anniņmuizas b.
2
Kopā kredītpunkti (ECTS):
3,00
Kontaktstundas:
32 ak. st.
Gala pārbaudījums:
Eksāmens

Bibliogrāfija

Obligātā literatūra

1.

L. Kathleen Mahan, Janice L Raymond. Krause and Mahan's Food and the Nutrition Care Process. 16th edition, 2022

3.

Krause, Mahan, & Mahan, L. Kathleen. Krause and Mahan's Food and the Nutrition Care Process / [edited by] Janice L. Raymond, Kelly Morrow. 16th ed. 2023

Papildu literatūra

;