Veidlapa Nr. M-3 (8)
Studiju kursa apraksts

Sportistu uzturs

Studiju kursa pamatinformācija

Kursa kods
SUUK_090
Zinātnes nozare
Klīniskā medicīna; Sporta medicīna un rehabilitoloģija
Kredītpunkti (ECTS)
3,00
Mērķauditorija
Ārstniecība; Rehabilitācija; Sabiedrības veselība; Sporta treneris
LKI
7. līmenis
Studiju veids un forma
Pilna laika; Nepilna laika

Studiju kursa īstenotājs

Kursa vadītājs
Struktūrvienības vadītājs
Struktūrvienība
Rehabilitācijas katedra
Kontaktinformācija

Rīga, Cigoriņu iela 3, suuk@rsu.lv, +371 67611559

Par studiju kursu

Mērķis

Apgūt uztura pamatzināšanas, kas var sekmēt sportisko rezultātu izaugsmi pie dažāda veida fiziskās slodzes. Kursa saturs: • profesionālu sportistu uztura ēdienkartes plānošanas atšķirības pie aerobajām un anaerobajām slodzēm; • specializēto uztura piedevu jeb uztura bagātinātāju nepieciešamība un to pielietojums; • uztura plānošana pie sportiskām traumām; • ieskats antidopinga jautājumos; • dažādu populāru diētu ietekme uz sportistu sniegumu; • kritiska zinātnisko datubāžu izmantošana un analīze mācību procesā.

Priekšzināšanas

Anatomijā, normālajā un patoloģiskajā fizioloģijā un bioķīmijā. Pamatzināšanas uzturmācībā.

Studiju rezultāti

Zināšanas

1.• par dažādu sporta veidu specifiku attiecībā uz uzturu; • dažādu uztura bagātinātāju ietekmi uz sportiskajiem rezultātiem; • populāru diētu ietekmi uz sportistu rezultātiem; • sportistu uzturu, dažādu traumu gadījumos.

Prasmes

1.• izvēlēties sporta veidam atbilstošu uzturvielu plānojumu; • mācēt ātri iegūt informāciju par preparātiem, kuru sastāvā ir aizliegtās vielas; • kritiska zinātnisko rakstu izvērtēšana.

Kompetences

1.• Spēja saprast dažādu sporta veidu slodzes un nepieciešamo enerģijas daudzumu, ko sniedz uzturs.

Vērtēšana

Patstāvīgais darbs

Virsraksts
% no gala vērtējuma
Vērtējums
1.
Patstāvīgais darbs
-
-
Prezentācija nodarbības laikā par izvēlēto tēmu 5 – 7 min.

Pārbaudījums

Virsraksts
% no gala vērtējuma
Vērtējums
1.
Pārbaudījums
-
-
Studiju kursa beigās ir paredzēts eksāmens, kas pārbaudīs studentu sapratni par apgūto kursu un ļaus nostiprināt iegūtās zināšanas. Eksāmens būs rakstiskā formā pēdējās praktiskās nodarbības laikā. Gala vērtējumu veidos: • Lekciju apmeklējums veido 30% no gala vērtējuma; • Prezentācija veido 30% no gala vērtējuma; • Eksāmens veido 40% no gala vērtējuma.

Studiju kursa tēmu plāns

PILNA LAIKA
1. daļa
  1. Ievads sporta uztura zinātnē

Notikuma veids
Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
1.
Lekcija
Klātiene
Auditorija
2
2.
Lekcija
Klātiene
Auditorija
2
  1. Ogļhidrātu, olbaltumvielu un tauku nozīme sportista uzturā

Notikuma veids
Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
1.
Lekcija
Klātiene
Auditorija
2
2.
Lekcija
Klātiene
Auditorija
2
  1. Zinātnisko rakstu pielietojums sporta uztura zinātnē

Notikuma veids
Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
1.
Nodarbība/Seminārs
Klātiene
Auditorija
2
2.
Nodarbība/Seminārs
Klātiene
Auditorija
2
  1. Patstāvīgais darbs – prezentācijas sagatavošana, izmantojot zinātnisko literatūru

Notikuma veids
Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
1.
Nodarbība/Seminārs
Klātiene
Auditorija
2
2.
Nodarbība/Seminārs
Klātiene
Auditorija
2
Kopā kredītpunkti (ECTS):
1,50
Kontaktstundas:
16 ak. st.
Gala pārbaudījums:
Ieskaite (Semestra)
2. daļa
  1. Šķidruma, dažādu diētu un antidopinga nozīme sportistu uzturā

Notikuma veids
Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
1.
Lekcija
Klātiene
Auditorija
2
2.
Lekcija
Klātiene
Auditorija
2
  1. Uztura bagātinātāju nozīme sportistu uzturā

Notikuma veids
Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
1.
Lekcija
Klātiene
Auditorija
2
2.
Lekcija
Klātiene
Auditorija
2
  1. Prezentāciju prezentēšana

Notikuma veids
Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
1.
Nodarbība/Seminārs
Klātiene
Auditorija
2
2.
Nodarbība/Seminārs
Klātiene
Auditorija
2
  1. Eksāmens

Notikuma veids
Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
1.
Nodarbība/Seminārs
Klātiene
Auditorija
2
2.
Nodarbība/Seminārs
Klātiene
Auditorija
2
Kopā kredītpunkti (ECTS):
1,50
Kontaktstundas:
16 ak. st.
Gala pārbaudījums:
Eksāmens
NEPILNA LAIKA
1. daļa
  1. Ievads sporta uztura zinātnē

Notikuma veids
Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
1.
Lekcija
Klātiene
Auditorija
2
2.
Lekcija
Klātiene
Auditorija
2
  1. Ogļhidrātu, olbaltumvielu un tauku nozīme sportista uzturā

Notikuma veids
Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
1.
Lekcija
Klātiene
Auditorija
2
2.
Lekcija
Klātiene
Auditorija
2
  1. Šķidruma, dažādu diētu un antidopinga nozīme sportistu uzturā

Notikuma veids
Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
1.
Lekcija
Klātiene
Auditorija
2
2.
Lekcija
Klātiene
Auditorija
2
  1. Uztura bagātinātāju nozīme sportistu uzturā

Notikuma veids
Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
1.
Lekcija
Klātiene
Auditorija
2
2.
Lekcija
Klātiene
Auditorija
2
  1. Zinātnisko rakstu pielietojums sporta uztura zinātnē

Notikuma veids
Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
1.
Nodarbība/Seminārs
Klātiene
Auditorija
2
2.
Nodarbība/Seminārs
Klātiene
Auditorija
2
  1. Patstāvīgais darbs – prezentācijas sagatavošana, izmantojot zinātnisko literatūru

Notikuma veids
Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
1.
Nodarbība/Seminārs
Klātiene
Auditorija
2
2.
Nodarbība/Seminārs
Klātiene
Auditorija
2
  1. Prezentāciju prezentēšana

Notikuma veids
Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
1.
Nodarbība/Seminārs
Klātiene
Auditorija
2
2.
Nodarbība/Seminārs
Klātiene
Auditorija
2
  1. Eksāmens

Notikuma veids
Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
1.
Nodarbība/Seminārs
Klātiene
Auditorija
2
2.
Nodarbība/Seminārs
Klātiene
Auditorija
2
Kopā kredītpunkti (ECTS):
3,00
Kontaktstundas:
32 ak. st.
Gala pārbaudījums:
Eksāmens

Bibliogrāfija

Obligātā literatūra

1.

Z. Zariņš., L. Neimane. „Uztura mācība”, Rīga, 2021.

2.

The Encyclopaedia of Sports Medicine: An IOC Medical Commission Publication, Sports Nutrition. (Volume XIX) by Ronald J. Maughan. Dec 16, 2013

3.

Ārvalstu studentiem/For International students:

4.

The Encyclopaedia of Sports Medicine: An IOC Medical Commission Publication, Sports Nutrition. (Volume XIX) by Ronald J. Maughan. Dec 16, 2013

Papildu literatūra

1.

Jeukendrup, Asker E., Sport nutrition / Asker Jeukendrup, Michael Gleeson. Third edition. Champaign, IL : Human Kinetics, [2019] xiii, 602 lpp. : diagrammas, ilustrācijas, tabulas ; 28 cm ISBN 9781492529033

2.

Handbook of Sports Medicine and Science, Sports Nutrition, by Ronald J. Maughan and Louise M. Burke. Nov 22, 2002

;