Veselas sievietes aprūpe un uzturs
Studiju kursa īstenotājs
Rīga, Anniņmuižas bulvāris 26a, mdak@rsu.lv, +371 67061568
Par studiju kursu
Mērķis
Priekšzināšanas
Studiju rezultāti
Zināšanas
1.Studiju kursa apguves rezultātā studenti iegūst pamatzināšanas, kas ļauj: • raksturot sievietes reproduktīvās orgānu sistēmas anatomiju un fizioloģiju dažādos dzīves periodos; • raksturot galveno uzturvielu – olbaltumvielu, ogļhidrātu un tauku nozīmi sievietes organismam dažādos dzīves periodos; • raksturot vitamīnu un minerālvielu lomu uzturā sievietes organismam dažādos dzīves periodos; • aprakstīt uztura nozīmi grūtniecības un zīdīšanas periodos; • paskaidrot uztura lomu slimību profilaksē un ārstēšanā.
Prasmes
1.As a result of completing the study course, students obtain basic knowledge, which allows: • to describe the anatomy and physiology of the female reproductive organ system at different stages of life; • to describe the importance of key nutrients such as proteins, carbohydrates and fats for the female body at different stages of life; • to describe the role of vitamins and minerals in the diet of women at different stages of life; • to describe the importance of nutrition during pregnancy and lactation; • to explain the role of nutrition in the prevention and treatment of diseases.
Kompetences
1.As a result of completing the study course, students will be able: • to give recommendations on the importance of nutrition for women at different stages of life; • to give recommendations on the importance of nutrition during pregnancy and lactation; • to educate women, their family members and the public about the promotion and preservation of reproductive health.
Vērtēšana
Patstāvīgais darbs
Pārbaudījums
Studiju kursa tēmu plāns
-
Vesela sieviete un uzturs. Veselība. Medicīna. Veselības izglītība. Uzturs.
-
Sieviete jaundzimušā, zīdaiņa prepubertātes un pubertātes periodā un uzturs.
-
Sieviete reproduktīvajā periodā un uzturs.
-
Sieviete menopauzālajā periodā un uzturs.
-
Konsultācijas pamatprincipi sarunā ar veselu sievieti par tās reproduktīvās orgānu sistēmas veselību un uzturu.
-
Ēdienkartes sastādīšanas pamatprincipi.
-
Veselīga uztura gatavošana – olbaltumvielas, ogļhidrāti, tauki ikdienas ēdienkartē.
-
Racionālas ēdienkartes izveide pusaudzei un tās analīze.
-
Racionālas ēdienkartes izveide grūtniecei un laktācijas periodā, tās analīze.
-
Racionālas ēdienkartes izveide reproduktīvā vecuma sievietei un tās analīze.
-
Racionālas ēdienkartes izveide menopauzālā vecuma sievietei un tās analīze.
-
Racionālas ēdienkartes izveide un tās analīze sievietei vecumā.
-
Ēdienkartes un ēdiena gatavošanas pamatprincipi sievietei veģetārietei.
-
Ēdienkartes un ēdiena gatavošanas pamatprincipi grūtniecei ar virssvaru.
-
Ēdiena gatavošanas pamatprincipi osteoporozes profilaksei.
-
Pārtikas produktu, produktu aizvietošanas iespējas, gatavošanas tehnoloģija.
Bibliogrāfija
Obligātā literatūra
Z. Zariņš, L. Neimane. „Uztura mācība”. Apgāds „Rasa ABC”, 2021
I.Vībergas redakcijā. „Ginekoloģija”. Nacionālais apgāds, 2013.
Lekciju materiāls.
Papildu literatūra
RSU bibliotēkā pieejamie resursi par veselīgu uzturu.