Veidlapa Nr. M-3 (8)
Studiju kursa apraksts

Veselas sievietes aprūpe un uzturs

Studiju kursa pamatinformācija

Kursa kods
MDAK_028
Zinātnes nozare
Klīniskā medicīna; Uzturzinātne
Kredītpunkti (ECTS)
3,00
Mērķauditorija
Māszinības
LKI
6. līmenis
Studiju veids un forma
Pilna laika

Studiju kursa īstenotājs

Kursa vadītājs
Struktūrvienības vadītājs
Struktūrvienība
Māszinību un dzemdību aprūpes katedra
Kontaktinformācija

Rīga, Anniņmuižas bulvāris 26a, mdak@rsu.lv, +371 67061568

Par studiju kursu

Mērķis

Teorētisko pamatzināšanu un praktisko iemaņu apguve veselas sievietes aprūpē dažādos dzīves periodos un organismam nepieciešamo racionālo uzturvielu lietošanā.

Priekšzināšanas

Anatomijā, fizioloģijā.

Studiju rezultāti

Zināšanas

1.Studiju kursa apguves rezultātā studenti iegūst pamatzināšanas, kas ļauj: • raksturot sievietes reproduktīvās orgānu sistēmas anatomiju un fizioloģiju dažādos dzīves periodos; • raksturot galveno uzturvielu – olbaltumvielu, ogļhidrātu un tauku nozīmi sievietes organismam dažādos dzīves periodos; • raksturot vitamīnu un minerālvielu lomu uzturā sievietes organismam dažādos dzīves periodos; • aprakstīt uztura nozīmi grūtniecības un zīdīšanas periodos; • paskaidrot uztura lomu slimību profilaksē un ārstēšanā.

Prasmes

1.As a result of completing the study course, students obtain basic knowledge, which allows: • to describe the anatomy and physiology of the female reproductive organ system at different stages of life; • to describe the importance of key nutrients such as proteins, carbohydrates and fats for the female body at different stages of life; • to describe the role of vitamins and minerals in the diet of women at different stages of life; • to describe the importance of nutrition during pregnancy and lactation; • to explain the role of nutrition in the prevention and treatment of diseases.

Kompetences

1.As a result of completing the study course, students will be able: • to give recommendations on the importance of nutrition for women at different stages of life; • to give recommendations on the importance of nutrition during pregnancy and lactation; • to educate women, their family members and the public about the promotion and preservation of reproductive health.

Vērtēšana

Patstāvīgais darbs

Virsraksts
% no gala vērtējuma
Vērtējums
1.
Patstāvīgais darbs
-
-
Kursa teorētiskās daļas dziļākai izpratnei studenti patstāvīgi veido krustvārdu mīklas, atbilstoši katras lekcijas tēmai.

Pārbaudījums

Virsraksts
% no gala vērtējuma
Vērtējums
1.
Pārbaudījums
-
-
Studiju kursa ietvaros tiks vērtēts: Patstāvīgais darbs – krustvārdu mīklu izveide, to satura atbilstība tēmai, studenta ieguldītais patstāvīgais darbs, darba noformējums. Teorētisko zināšanu pārbaude – testa jautājumi, atbilstoši lekciju tēmām. Praktisko iemaņu pārbaude – studentu izstrādāto racionālo ēdienkartes prezentācijas. Gala pārbaudījums – eksāmens – rakstisks, atvērtu jautājumu izveidots tests.

Studiju kursa tēmu plāns

PILNA LAIKA
1. daļa
  1. Vesela sieviete un uzturs. Veselība. Medicīna. Veselības izglītība. Uzturs.

Notikuma veids
Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
1.
Lekcija
Klātiene
Cits
2
  1. Sieviete jaundzimušā, zīdaiņa prepubertātes un pubertātes periodā un uzturs.

Notikuma veids
Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
1.
Lekcija
Klātiene
Cits
2
  1. Sieviete reproduktīvajā periodā un uzturs.

Notikuma veids
Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
1.
Lekcija
Klātiene
Cits
2
  1. Sieviete menopauzālajā periodā un uzturs.

Notikuma veids
Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
1.
Lekcija
Klātiene
Cits
2
  1. Konsultācijas pamatprincipi sarunā ar veselu sievieti par tās reproduktīvās orgānu sistēmas veselību un uzturu.

Notikuma veids
Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
1.
Lekcija
Klātiene
Cits
2
  1. Ēdienkartes sastādīšanas pamatprincipi.

Notikuma veids
Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
1.
Nodarbība/Seminārs
Klātiene
Auditorija
2
  1. Veselīga uztura gatavošana – olbaltumvielas, ogļhidrāti, tauki ikdienas ēdienkartē.

Notikuma veids
Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
1.
Nodarbība/Seminārs
Klātiene
Auditorija
2
  1. Racionālas ēdienkartes izveide pusaudzei un tās analīze.

Notikuma veids
Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
1.
Nodarbība/Seminārs
Klātiene
Auditorija
2
  1. Racionālas ēdienkartes izveide grūtniecei un laktācijas periodā, tās analīze.

Notikuma veids
Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
1.
Nodarbība/Seminārs
Klātiene
Auditorija
2
  1. Racionālas ēdienkartes izveide reproduktīvā vecuma sievietei un tās analīze.

Notikuma veids
Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
1.
Nodarbība/Seminārs
Klātiene
Auditorija
2
  1. Racionālas ēdienkartes izveide menopauzālā vecuma sievietei un tās analīze.

Notikuma veids
Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
1.
Nodarbība/Seminārs
Klātiene
Auditorija
2
  1. Racionālas ēdienkartes izveide un tās analīze sievietei vecumā.

Notikuma veids
Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
1.
Nodarbība/Seminārs
Klātiene
Auditorija
2
  1. Ēdienkartes un ēdiena gatavošanas pamatprincipi sievietei veģetārietei.

Notikuma veids
Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
1.
Nodarbība/Seminārs
Klātiene
Auditorija
2
  1. Ēdienkartes un ēdiena gatavošanas pamatprincipi grūtniecei ar virssvaru.

Notikuma veids
Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
1.
Nodarbība/Seminārs
Klātiene
Auditorija
2
  1. Ēdiena gatavošanas pamatprincipi osteoporozes profilaksei.

Notikuma veids
Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
1.
Nodarbība/Seminārs
Klātiene
Auditorija
2
  1. Pārtikas produktu, produktu aizvietošanas iespējas, gatavošanas tehnoloģija.

Notikuma veids
Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
1.
Nodarbība/Seminārs
Klātiene
Auditorija
2
Kopā kredītpunkti (ECTS):
3,00
Kontaktstundas:
32 ak. st.
Gala pārbaudījums:
Eksāmens (Rakstisks)

Bibliogrāfija

Obligātā literatūra

1.

Z. Zariņš, L. Neimane. „Uztura mācība”. Apgāds „Rasa ABC”, 2021

2.

I.Vībergas redakcijā. „Ginekoloģija”. Nacionālais apgāds, 2013.

3.

Lekciju materiāls.

Papildu literatūra

1.

RSU bibliotēkā pieejamie resursi par veselīgu uzturu.

Citi informācijas avoti

1.

www.pubmed.com

;