Veidlapa Nr. M-3 (8)
Studiju kursa apraksts

Uztura mācības pamati

Studiju kursa pamatinformācija

Kursa kods
SUUK_225
Zinātnes nozare
Klīniskā medicīna
Kredītpunkti (ECTS)
7,50
Mērķauditorija
Rehabilitācija
LKI
6. līmenis
Studiju veids un forma
Pilna laika; Nepilna laika

Studiju kursa īstenotājs

Kursa vadītājs
Struktūrvienības vadītājs
Struktūrvienība
Sporta un uztura katedra
Kontaktinformācija

Rīga, Cigoriņu iela 3, suuk@rsu.lv, +371 67611559

Par studiju kursu

Mērķis

1. Iepazīstināt studējošos ar zinātniski pamatotām atziņām uztura zinību jomā. 2. Veidot izpratni par informācijas iegūšanas un apstrādāšanas metodēm un to analītisku novērtējumu.

Priekšzināšanas

Bioloģijā, anatomijā, fizioloģijā, ķīmijā, bioķīmijā.

Studiju rezultāti

Zināšanas

1.Studējošie spēs parādīt uztura zinātnes jomai un uztura speciālista profesijai raksturīgās pamata zināšanas, kā arī svarīgāko jēdzienu un likumsakarību izpratni.

Prasmes

1.Studējošie pratīs formulēt un analītiski aprakstīt informāciju, problēmas un risinājumus uztura jomā un argumentēti diskutēt.

Kompetences

1.Studējošie spēs patstāvīgi iegūt, analizēt un izmantot informāciju, lemt un risināt problēmas attiecīgajā jomā.

Vērtēšana

Patstāvīgais darbs

Virsraksts
% no gala vērtējuma
Vērtējums
1.

Patstāvīgais darbs

-
-
Patstāvīga zinātniskās literatūras studēšana un analīze; praktisku uzdevumu veikšana un prezentēšana.

Pārbaudījums

Virsraksts
% no gala vērtējuma
Vērtējums
1.

Pārbaudījums

-
-
Referāts par brīvi izvēlētu, studējošo interesējošu ar uzturu saistītu tēmu
2.

Pārbaudījums

-
-
Uztura dienasgrāmatas prezentēšana/zināšanu pārbaudes tests
3.

Pārbaudījums

-
-
Izstrādātās ēdienkartes un tehnoloģisko karšu prezentēšana
4.

Pārbaudījums

-
-
Lekciju/nodarbību apmeklējums – 20%. Dalība semināros, patstāvīgo darbu savlaicīga un kvalitatīva izpilde, apgūto zināšanu un sava viedokļa demonstrēšana – 20%. Uztura dienasgrāmatas sagatavošana un prezentēšana/zināšanu pārbaudes tests– 20%. Referāts – 20%. Izstrādātās ēdienkartes un tehnoloģisko karšu prezentēšana – 20%. Eksāmena vērtējumā ietilpst 3 pārbaudījumu vidējā atzīme.

Studiju kursa tēmu plāns

PILNA LAIKA
1. daļa
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Ievads kursā „Uztura mācības pamati”. Veselīgs dzīvesveids. Uztura vadlīnijas. Uztura produktu grupas.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
4

Tēmas

Informācijas par uzturu resursiem. Uzticama informācija.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
4

Tēmas

Publikācijas par uzturu un avota analīze.
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Enerģija. Indivīdam nepieciešamā enerģijas daudzuma aprēķināšana.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Datorklase
4

Tēmas

Enerģija. Indivīdam nepieciešamā enerģijas daudzuma aprēķināšana.
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Ogļhidrāti. Saldinātāji. Balastvielas.
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Olbaltumvielas.
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Tauki.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
4

Tēmas

Pārtikas produktu uzturvērtības norādes. Marķējuma analīze.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
4

Tēmas

Uztura novērtēšana. Uztura dienasgrāmata.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
4

Tēmas

Vitamīni.
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Minerālvielas.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
4

Tēmas

Referāts par aktuālu/interesējošu uztura tēmu.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
4

Tēmas

Referāts par aktuālu/interesējošu uztura tēmu.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
4

Tēmas

Fiziski aktīvu cilvēku uztura principi.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Datorklase
4

Tēmas

Aktuāla informācija uztura jomā. Apskats un analīze.
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Ķermeņa svara regulēšana. Diētas.
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Veģetārisms. Vegānisms. Svaigēšana.
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Tehnoloģiskās kartes izstrāde ēdieniem ar siltapstrādi..
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
4

Tēmas

Tehnoloģiskās kartes izstrāde ēdieniem ar siltapstrādi..
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
4

Tēmas

Mājas darba prezentācija (Mājas darbs: ēdienkartes izstrāde un tehnoloģisko karšu sastādīšana pirmsskolas izglītības iestādei, 1dienai, 3-6 gadiem).
Kopā kredītpunkti (ECTS):
7,50
Kontaktstundas:
80 ak. st.
Gala pārbaudījums:
Eksāmens
NEPILNA LAIKA
1. daļa
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Ievads kursā „Uztura mācības pamati”. Veselīgs dzīvesveids. Uztura vadlīnijas. Uztura produktu grupas.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
4

Tēmas

Informācijas par uzturu resursiem. Uzticama informācija.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
4

Tēmas

Publikācijas par uzturu un avota analīze.
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Enerģija. Indivīdam nepieciešamā enerģijas daudzuma aprēķināšana.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
4

Tēmas

Enerģija. Indivīdam nepieciešamā enerģijas daudzuma aprēķināšana.
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Ogļhidrāti. Saldinātāji. Balastvielas.
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Olbaltumvielas.
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Tauki.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
4

Tēmas

Pārtikas produktu uzturvērtības norādes. Marķējuma analīze.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
4

Tēmas

Uztura novērtēšana. Uztura dienasgrāmata.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
4

Tēmas

Vitamīni.
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Minerālvielas.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
4

Tēmas

Referāts par aktuālu/interesējošu uztura tēmu.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
4

Tēmas

Referāts par aktuālu/interesējošu uztura tēmu.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
4

Tēmas

Fiziski aktīvu cilvēku uztura principi.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Datorklase
4

Tēmas

Aktuāla informācija uztura jomā. Apskats un analīze.
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Ķermeņa svara regulēšana. Diētas.
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Veģetārisms. Vegānisms. Svaigēšana.
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Tehnoloģiskās kartes izstrāde ēdieniem ar siltapstrādi..
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
4

Tēmas

Tehnoloģiskās kartes izstrāde ēdieniem ar siltapstrādi..
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
4

Tēmas

Mājas darba prezentācija (Mājas darbs: ēdienkartes izstrāde un tehnoloģisko karšu sastādīšana pirmsskolas izglītības iestādei, 1dienai, 3-6 gadiem).
Kopā kredītpunkti (ECTS):
7,50
Kontaktstundas:
80 ak. st.
Gala pārbaudījums:
Eksāmens

Bibliogrāfija

Obligātā literatūra

1.

Zariņš Z., Neimane L., Bodnieks E. Uztura mācība. LU Akadēmiskais apgāds, Rīga, 2021.

Papildu literatūra

1.

Mann J., Truswell A.S. Essentials of Human Nutrition, 4th ed. Oxford University Press, 2012

2.

Mahan L. K., Escott – Stump S., Raymond J. L. Krause's Food & the Nutrition Care Process, 14th ed., Elsevier, 2012

3.

Caballero B., Allen L., Prentice A. (ed.) Encyclopedia of Human Nutrition. Elsevier, 2005

4.

Thomas B. and Bishop J., eds. Manual of Dietetic Practice. 6th ed. Somerset, NJ, USA: John Wiley & Sons, 2019.

5.

Lutz C. A., Mazur E., Litch N. Nutrition and Diet Therapy, 6th ed.. Philadelphia, PA, USA: F. A. Davis, 2014

6.

Souci S.W., Fachmann W., Kraut H. Food Composition and Nutrition Tables, 7th ed., MedPharm Scientific Publishers, 2008

7.

Gandy, J.(ed.), Manual of Dietetic Practice, 6th ed.,Wiley, 2019.

Citi informācijas avoti