Uzturmācība sportā
Studiju kursa īstenotājs
LSPA, Brīvības gatve 333, Rīga, LV-1006
Par studiju kursu
Mērķis
Nodrošināt vecāko sporta veida treneru kompetences izvēlēties sportista vecumam, dzimumam, veselības stāvoklim un sporta veidam atbilstošu uzturu.
Priekšzināšanas
Nepieciešamas priekšzināšanas sporta bioķīmijā, fizioloģijas pamatos, sporta fizioloģijā un higiēnā
Studiju rezultāti
Zināšanas
1.1. Galvenās makro un mikro uzturvielas. 2. Uztura bagātinātāji un ergogēnās vielas. 3. Ogļhidrātu, olbaltumvielu, tauku funkcijas un enerģētiskā vērtība. 4. Vitamīnu un minerālu loma. 5. Enerģijas patēriņa un atjaunošanas iespējas ar uzturu, patērēto un atjaunoto kaloriju balansa nozīme.
Prasmes
1.Izmantojot uzturmācībā apgūtos teorētiskos pamatus un uzturvērtības rādītāju noteikšanas un interpretācijas prasmes, spēj veiksmīgi sastādīt ēdienkarti dažādiem sporta veidiem. Studējošie prot atrast patstāvīgi datus šī uzdevumu veikšanai.
Kompetences
1.Studējošie spēj prasmīgi analizēt iegūtos rezultātus: noteikt patērētās un atjaunojamās kalorijas konkrētos sporta veidos, salīdzināt dažādu uzturvielu nozīmi izturības un spēka treniņu veidos.
Vērtēšana
Patstāvīgais darbs
|
Virsraksts
|
% no gala vērtējuma
|
Vērtējums
|
|---|---|---|
|
1.
Patstāvīgais darbs |
-
|
-
|
|
1. Izstrādāt patstāvīgo darbu par uzturu savā sporta veidā: sastādīt ēdienkarti pirmssacensību un sacensību dienai savā sporta veidā, pamatojot produktu izvēli; izvērtējot ergogēno līdzekļu izmantošanas iespējas.
2. Studēt ieteikto literatūras, gatavoties kontroldarbam.
|
||
Pārbaudījums
|
Virsraksts
|
% no gala vērtējuma
|
Vērtējums
|
|---|---|---|
|
1.
Pārbaudījums |
-
|
-
|
|
Kursa mazā apjoma dēļ studējošo zināšanas un kompetences tiek vērtētas, izpildot noslēgumā kontroldarbu, kas tiek vērtēts 10 punktu sistēmā. Prasmes tiek novērtētas pēc mājās izpildīta un iesniegta patstāvīgā darba par sportista uzturu izvēlētajā sporta veidā. Darbs tiek vērtēts 10 punktu sistēmā.
Studiju rezultātu vērtēšana
1. Ēdienkartes sastādīšana pirmssacensību un sacensību dienai savā sporta veidā, pamatojot produktu izvēli; izvērtējot ergogēno līdzekļu izmantošanas iespējas.
2. Kontroldarbs par studiju kursa saturu.
|
||
Studiju kursa tēmu plāns
-
Lekcija
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Cits
|
2
|
Tēmas
|
Sportista enerģijas patēriņš. Sportista ķermeņa masa un sastāvs.
|
-
Lekcija
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Cits
|
2
|
Tēmas
|
Sportista enerģijas patēriņš. Sportista ķermeņa masa un sastāvs.
|
-
Lekcija
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Cits
|
2
|
Tēmas
|
Makro un mikrouzturvielas sportā. Ūdens. Uztura bagātinātāji.
|
-
Lekcija
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Cits
|
2
|
Tēmas
|
Ergogēnie līdzekļi sportā
|
-
Nodarbība/Seminārs
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Cits
|
2
|
Tēmas
|
Uzturs izturības sporta veidos
|
-
Nodarbība/Seminārs
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Cits
|
2
|
Tēmas
|
Uzturs spēka sporta veidos
|
-
Nodarbība/Seminārs
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Cits
|
2
|
Tēmas
|
Uzturs sporta spēlēs
|
-
Lekcija
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Cits
|
2
|
Tēmas
|
Uzturs jaunajiem sportistiem
|
-
Nodarbība/Seminārs
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Cits
|
2
|
Tēmas
|
Pārbaudījums
|
-
Nodarbība/Seminārs
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Cits
|
2
|
Tēmas
|
Pārbaudījums
|
-
Lekcija
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Cits
|
2
|
Tēmas
|
Sportista enerģijas patēriņš. Sportista ķermeņa masa un sastāvs.
|
-
Nodarbība/Seminārs
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Cits
|
2
|
Tēmas
|
Pārbaudījums
|
Bibliogrāfija
Obligātā literatūra
Rubana I.M. Uzturs fiziskā slodzē. Rīga: Raka, 2010. 204.lpp. (akceptējams izdevums)
McArdle W. D., Katch F. I. and Katch V. L. Essentials of Exercise physiology. Section II: Nutrition and Energy. 5th edition. Baltimore: Williams & Wilkins, 2016.
Sports Nutrition. R.J.Maughan (ed.). Volume XIX of the Encyclopaedia of Sports Medicine an IOC Commission Publication. 2014. 672 p
Ārvalstu studentiem/For international students:
McArdle W. D., Katch F. I. and Katch V. L. Essentials of Exercise physiology. Section II: Nutrition and Energy. 5th edition. Baltimore: Williams & Wilkins, 2016.
Sports Nutrition. R.J.Maughan (ed.). Volume XIX of the Encyclopaedia of Sports Medicine an IOC Commission Publication. 2014. 672 p
Papildu literatūra
Benardot D. Advanced sports nutrition. 3rd ed. Human Kinetics, 2020. 410p.
Citi informācijas avoti
Zariņs Z., Neimane L. Uztura mācība. Rīga: Rasa, 2021.
Ārvalstu studentiem/For international students: