Veidlapa Nr. M-3 (8)
Studiju kursa apraksts

Uzturmācība sportā

Studiju kursa pamatinformācija

Kursa kods
LSPA_083
Zinātnes nozare
Veselības un sporta zinātnes
Kredītpunkti (ECTS)
2,00
Mērķauditorija
Sporta treneris
LKI
6. līmenis
Studiju veids un forma
Pilna laika; Nepilna laika

Studiju kursa īstenotājs

Kursa vadītājs
Struktūrvienības vadītājs
Struktūrvienība
Sporta teorijas katedra
Kontaktinformācija

LSPA, Brīvības gatve 333, Rīga, LV-1006

Par studiju kursu

Mērķis

Nodrošināt vecāko sporta veida treneru kompetences izvēlēties sportista vecumam, dzimumam, veselības stāvoklim un sporta veidam atbilstošu uzturu.

Priekšzināšanas

Nepieciešamas priekšzināšanas sporta bioķīmijā, fizioloģijas pamatos, sporta fizioloģijā un higiēnā

Studiju rezultāti

Zināšanas

1.1. Galvenās makro un mikro uzturvielas. 2. Uztura bagātinātāji un ergogēnās vielas. 3. Ogļhidrātu, olbaltumvielu, tauku funkcijas un enerģētiskā vērtība. 4. Vitamīnu un minerālu loma. 5. Enerģijas patēriņa un atjaunošanas iespējas ar uzturu, patērēto un atjaunoto kaloriju balansa nozīme.

Prasmes

1.Izmantojot uzturmācībā apgūtos teorētiskos pamatus un uzturvērtības rādītāju noteikšanas un interpretācijas prasmes, spēj veiksmīgi sastādīt ēdienkarti dažādiem sporta veidiem. Studējošie prot atrast patstāvīgi datus šī uzdevumu veikšanai.

Kompetences

1.Studējošie spēj prasmīgi analizēt iegūtos rezultātus: noteikt patērētās un atjaunojamās kalorijas konkrētos sporta veidos, salīdzināt dažādu uzturvielu nozīmi izturības un spēka treniņu veidos.

Vērtēšana

Patstāvīgais darbs

Virsraksts
% no gala vērtējuma
Vērtējums
1.

Patstāvīgais darbs

-
-
1. Izstrādāt patstāvīgo darbu par uzturu savā sporta veidā: sastādīt ēdienkarti pirmssacensību un sacensību dienai savā sporta veidā, pamatojot produktu izvēli; izvērtējot ergogēno līdzekļu izmantošanas iespējas. 2. Studēt ieteikto literatūras, gatavoties kontroldarbam.

Pārbaudījums

Virsraksts
% no gala vērtējuma
Vērtējums
1.

Pārbaudījums

-
-
Kursa mazā apjoma dēļ studējošo zināšanas un kompetences tiek vērtētas, izpildot noslēgumā kontroldarbu, kas tiek vērtēts 10 punktu sistēmā. Prasmes tiek novērtētas pēc mājās izpildīta un iesniegta patstāvīgā darba par sportista uzturu izvēlētajā sporta veidā. Darbs tiek vērtēts 10 punktu sistēmā. Studiju rezultātu vērtēšana 1. Ēdienkartes sastādīšana pirmssacensību un sacensību dienai savā sporta veidā, pamatojot produktu izvēli; izvērtējot ergogēno līdzekļu izmantošanas iespējas. 2. Kontroldarbs par studiju kursa saturu.

Studiju kursa tēmu plāns

PILNA LAIKA
1. daļa
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Cits
2

Tēmas

Sportista enerģijas patēriņš. Sportista ķermeņa masa un sastāvs.
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Cits
2

Tēmas

Sportista enerģijas patēriņš. Sportista ķermeņa masa un sastāvs.
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Cits
2

Tēmas

Makro un mikrouzturvielas sportā. Ūdens. Uztura bagātinātāji.
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Cits
2

Tēmas

Ergogēnie līdzekļi sportā
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Cits
2

Tēmas

Uzturs izturības sporta veidos
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Cits
2

Tēmas

Uzturs spēka sporta veidos
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Cits
2

Tēmas

Uzturs sporta spēlēs
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Cits
2

Tēmas

Uzturs jaunajiem sportistiem
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Cits
2

Tēmas

Pārbaudījums
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Cits
2

Tēmas

Pārbaudījums
Kopā kredītpunkti (ECTS):
2,00
Kontaktstundas:
20 ak. st.
Gala pārbaudījums:
Eksāmens
NEPILNA LAIKA
1. daļa
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Cits
2

Tēmas

Sportista enerģijas patēriņš. Sportista ķermeņa masa un sastāvs.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Cits
2

Tēmas

Pārbaudījums
Kopā kredītpunkti (ECTS):
2,00
Kontaktstundas:
8 ak. st.
Gala pārbaudījums:
Eksāmens

Bibliogrāfija

Obligātā literatūra

1.

Rubana I.M. Uzturs fiziskā slodzē. Rīga: Raka, 2010. 204.lpp. (akceptējams izdevums)

2.

McArdle W. D., Katch F. I. and Katch V. L. Essentials of Exercise physiology. Section II: Nutrition and Energy. 5th edition. Baltimore: Williams & Wilkins, 2016.

3.

Sports Nutrition. R.J.Maughan (ed.). Volume XIX of the Encyclopaedia of Sports Medicine an IOC Commission Publication. 2014. 672 p

4.

Ārvalstu studentiem/For international students:

5.

McArdle W. D., Katch F. I. and Katch V. L. Essentials of Exercise physiology. Section II: Nutrition and Energy. 5th edition. Baltimore: Williams & Wilkins, 2016.

6.

Sports Nutrition. R.J.Maughan (ed.). Volume XIX of the Encyclopaedia of Sports Medicine an IOC Commission Publication. 2014. 672 p

Papildu literatūra

1.

Benardot D. Advanced sports nutrition. 3rd ed. Human Kinetics, 2020. 410p.

Citi informācijas avoti

1.

Zariņs Z., Neimane L. Uztura mācība. Rīga: Rasa, 2021.

2.

Clark N. Sports Nutrition Guidebook. 5th edition. Human Kinetics, 2014, 473 p.

3.

Sports Nutrition. Nieman D.C. (ed.) MDPI, 2023, 254 p.

4.

Ārvalstu studentiem/For international students:

5.

Clark N. Sports Nutrition Guidebook. 5th edition. Human Kinetics, 2014, 473 p.

6.

Sports Nutrition. Nieman D.C. (ed.) MDPI, 2023, 254 p.