Veidlapa Nr. M-3 (8)
Studiju kursa apraksts

Uztura bagātinātāji

Studiju kursa pamatinformācija

Kursa kods
LFK_040
Zinātnes nozare
Klīniskā medicīna; Uzturzinātne
Kredītpunkti (ECTS)
3,00
Mērķauditorija
Medicīnas pakalpojumi
LKI
6. līmenis
Studiju veids un forma
Pilna laika; Nepilna laika

Studiju kursa īstenotājs

Kursa vadītājs
Struktūrvienības vadītājs
Struktūrvienība
Lietišķās farmācijas katedra
Kontaktinformācija

Rīga, Dzirciema iela 16, zftk@rsu.lv, +371 67061547

Par studiju kursu

Mērķis

Sekmēt darbam specialitātē nepieciešamo pamatzināšanu par uztura bagātinātājiem (UB) apguvi, tostarp veicināt izpratnes veidošanu par atšķirību starp parastu pārtiku un UB; starp UB un zālēm; veicināt izpratni par uzturvērtības un veselīguma norādēm uz pārtikas produktiem; radīt priekšstatu par UB sastāvā esošo dabas vielu daudzveidību un to iespējamo iedarbi uz cilvēka organismu.

Priekšzināšanas

Neorganiskās un organiskās ķīmijas, bioķīmijas, normālās un patoloģiskās fizioloģijas, farmakoloģijas pamati; pārtikas ķīmija, medicīnas terminoloģija, latīņu un angļu valoda, pārtikas likumdošana.

Studiju rezultāti

Zināšanas

1.Sekmīgi apgūta studiju kursa rezultātā students spēj: • izskaidrot UB atšķirību no parastas pārtikas, funkcionālas pārtikas, alopātiskām un homeopātiskām zālēm; • izskaidrot atšķirību starp UB, tautas, tradicionālās un zinātniskās medicīnas un homeopātijas lietošanas un iespēju atšķirībām; • nosaukt ES un LR ar UB saistītos normatīvos aktus un raksturot tajos UB izvirzītās prasības; • izskaidrot veselīguma norāžu uz pārtikas produktiem būtību, šīm norādēm izvirzītās prasības; • nosaukt un klasificēt UB sastāvā ietilpstošo komponentu galvenās grupas, to ieguves avotus; • raksturot UB sastāvā biežāk ietilpstošo dabas produktu raksturīgākās aktīvo vielu grupas un paskaidrot to nozīmi cilvēka organisma normālā funkcionēšanā/funkciju normalizēšanā; • nosaukt oficiālus (nekomerciālus) uz pierādījumiem balstītas un ticamas informācijas avotus uzziņai par UB sastāvā esošiem dabas produktiem; • izskaidrot UB drošas iegādes pamatnosacījumus.

Prasmes

1.Sekmīgi apgūta studiju kursa rezultātā students prot: • saskatīt atšķirību starp UB un zālēm un izskaidrot to atšķirīgo ietekmi uz organisma fizioloģiskajām funkcijām; • izskaidrot UB lomu un vietu cilvēka organisma normālā funkcionēšanā/tās nodrošināšanā; • kritiski novērtēt UB lietošanas lietderību atkarībā no to sastāvā ietilpstošo bioloģiski aktīvo vielu īpašībām; • kritiski novērtēt UB iegādes un lietošanas drošumu (nekaitīgumu); • atrast nekomerciālus, uz pierādījumiem balstītus informācijas avotus uzziņai par UB sastāvā esošiem dabas produktiem un tos pilnvērtīgi izmantot.

Kompetences

1.Veiksmīgas studiju kursa apguves rezultātā students spēj: • izvērtēt UB lomu un lietderību cilvēka organisma normālas funkcionēšanas nodrošināšanā; • paredzēt/novērtēt UB lietošanas drošumu (nekaitīgumu) atkarībā no tā iegādes veida un informācijas par to; • patstāvīgi pilnīgot zināšanas par UB un tās izmantot profesionālajā darbībā.

Vērtēšana

Patstāvīgais darbs

Virsraksts
% no gala vērtējuma
Vērtējums
1.

Patstāvīgais darbs

-
-
Iknedēļas mājas darbu par noteiktu tēmu izpilde, izmantojot nekomerciālus, uz pierādījumiem balstītus informācijas avotus uzziņai par UB sastāvā esošiem dabas produktiem; iknedēļas patstāvīgs darbs ar literatūru, lai sagatavotos tekošajam kontroldarbam; referāta par kādu no UB sastāvā ietilpstošām augu drogām un tā prezentācijas sagatavošana. Lai izvērtētu studiju kursa kvalitāti kopumā, studentam jāaizpilda studiju kursa novērtēšanas anketa Studējošo portālā.

Pārbaudījums

Virsraksts
% no gala vērtējuma
Vērtējums
1.

Pārbaudījums

-
-
Gala vērtējumu studiju kursā veido eksāmens (50%) un kumulatīvs vērtējums no visiem kontroldarbiem un referāta prezentācijas (50%).

Studiju kursa tēmu plāns

PILNA LAIKA
1. daļa
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

UB vispārīgs raksturojums: UB jēdziens, UB sastāvā ietilpstošo komponentu galvenās grupas.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Mācību laboratorija
4

Tēmas

Izpratne par atšķirību starp UB un zālēm. UB un LR Zāļu reģistri.
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

ES un LR normatīvajos aktos UB izvirzītās prasības.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Mācību laboratorija
4

Tēmas

Izpratne par veselīguma norādēm uz pārtikas produktiem, tostarp UB, to zinātnisko pamatojumu.
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

UB un tautas, tradicionālās, zinātniskās medicīnas, homeopātijas lietošanas atšķirības.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Mācību laboratorija
4

Tēmas

Pārskats par drogu un to produktu lietojumu zālēs un UB, Eiropas Komisijas Uzturvērtības un veselīguma norāžu reģistrā iekļautajām un noraidītajām to veselīguma norādēm.
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

UB lietošanas drošuma (nekaitīguma) vērtējums. UB iegādes pamatnosacījumi, UB viltojumi.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Mācību laboratorija
4

Tēmas

UB lietošanas drošuma (nekaitīguma) vērtējums. UB iegādes pamatnosacījumi, UB viltojumi.
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Pārskats par UB sastāvā biežāk ietilpstošo augu izcelsmes produktu raksturīgākajām aktīvo vielu grupām, to raksturojums, nozīme cilvēka organisma normālā funkcionēšanā/funkciju normalizēšanā.
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Pārskats par UB sastāvā biežāk ietilpstošo augu izcelsmes produktu raksturīgākajām aktīvo vielu grupām, to raksturojums, nozīme cilvēka organisma normālā funkcionēšanā/funkciju normalizēšanā.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Mācību laboratorija
4

Tēmas

Pārskats par UB sastāvā biežāk ietilpstošo augu izcelsmes produktu raksturīgākajām aktīvo vielu grupām, to raksturojums, nozīme cilvēka organisma normālā funkcionēšanā/funkciju normalizēšanā.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
4

Tēmas

Referāta – pārskata par drogas un tās produktu lietojumu zālēs un UB, Eiropas Komisijas Uzturvērtības un veselīguma norāžu reģistrā iekļautajām un noraidītajām to veselīguma norādēm, prezentācija.
Kopā kredītpunkti (ECTS):
3,00
Kontaktstundas:
36 ak. st.
Gala pārbaudījums:
Eksāmens (Rakstisks)
NEPILNA LAIKA
1. daļa
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

UB vispārīgs raksturojums: UB jēdziens, UB sastāvā ietilpstošo komponentu galvenās grupas.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Mācību laboratorija
4

Tēmas

Izpratne par atšķirību starp UB un zālēm. UB un LR Zāļu reģistri.
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

ES un LR normatīvajos aktos UB izvirzītās prasības.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Mācību laboratorija
4

Tēmas

Izpratne par veselīguma norādēm uz pārtikas produktiem, tostarp UB, to zinātnisko pamatojumu.
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

UB un tautas, tradicionālās, zinātniskās medicīnas, homeopātijas lietošanas atšķirības.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Mācību laboratorija
4

Tēmas

Pārskats par drogu un to produktu lietojumu zālēs un UB, Eiropas Komisijas Uzturvērtības un veselīguma norāžu reģistrā iekļautajām un noraidītajām to veselīguma norādēm.
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

UB lietošanas drošuma (nekaitīguma) vērtējums. UB iegādes pamatnosacījumi, UB viltojumi.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Mācību laboratorija
4

Tēmas

UB lietošanas drošuma (nekaitīguma) vērtējums. UB iegādes pamatnosacījumi, UB viltojumi.
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Pārskats par UB sastāvā biežāk ietilpstošo augu izcelsmes produktu raksturīgākajām aktīvo vielu grupām, to raksturojums, nozīme cilvēka organisma normālā funkcionēšanā/funkciju normalizēšanā.
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Pārskats par UB sastāvā biežāk ietilpstošo augu izcelsmes produktu raksturīgākajām aktīvo vielu grupām, to raksturojums, nozīme cilvēka organisma normālā funkcionēšanā/funkciju normalizēšanā.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Mācību laboratorija
4

Tēmas

Pārskats par UB sastāvā biežāk ietilpstošo augu izcelsmes produktu raksturīgākajām aktīvo vielu grupām, to raksturojums, nozīme cilvēka organisma normālā funkcionēšanā/funkciju normalizēšanā.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
4

Tēmas

Referāta – pārskata par drogas un tās produktu lietojumu zālēs un UB, Eiropas Komisijas Uzturvērtības un veselīguma norāžu reģistrā iekļautajām un noraidītajām to veselīguma norādēm, prezentācija.
Kopā kredītpunkti (ECTS):
3,00
Kontaktstundas:
36 ak. st.
Gala pārbaudījums:
Eksāmens (Rakstisks)

Bibliogrāfija

Obligātā literatūra

1.

01.04.1999. Patērētāju tiesību aizsardzības likums: Latvijas Republikas likums. Latvijas Vēstnesis. 104/105.

2.

06.03.1998. Pārtikas aprites uzraudzības likums. Latvijas Vēstnesis. 60/61.

3.

05.03.2015. Prasības fasētas pārtikas marķējumam: LR Ministru kabineta noteikumi Nr. 115. Latvijas Vēstnesis. 46.

4.

10.12.2015. Prasības uztura bagātinātājiem: LR Ministru kabineta noteikumi Nr. 685. Latvijas Vēstnesis. 242.

5.

22.06.2006. Zāļu reģistrēšanas kārtība: LR Ministru kabineta noteikumi Nr. 376. Latvijas Vēstnesis. 97.

6.

30.12.2006. Eiropas Parlamenta un Padomes Regula Nr. 1924/2006 (20.12.2006.) par uzturvērtības un veselīguma norādēm uz pārtikas produktiem. Eiropas Savienības Oficiālais Vēstnesis. 404.

7.

EFSA’s Register of Questions. European Food Safety Authority.

8.

EU Register of nutrition and health claims made on foods. European Commission.

9.

Latvijas Uztura bagātinātāju reģistrs. No: Pārtikas un veterinārais dienests.

10.

Latvijas Republikas Zāļu reģistrs. No: Zāļu valsts aģentūra.

Papildu literatūra

1.

World Health Organization. WHO monographs on selected medicinal plants.

2.

European Scientific Cooperative on Phytotherapy. ESCOP Monographs. 2009.

3.

European Medicines Agency. Herbal Medicinal products.

Citi informācijas avoti

1.

Van Wyk, B. E. 2005. Food plants of the world. 1st ed. Portland: Timber Press.