Uzturs dažādos dzīves posmos
Studiju kursa īstenotājs
Rezidentūras specialitāte
-
Par studiju kursu
Mērķis
Studiju rezultāti
Zināšanas
1.Zināšanas par uztura vajadzībām un novērtēšanas metodēm bērniem dažādās vecuma grupās, pieaugušiem cilvēkiem, senioriem un sportistiem.
Prasmes
1.Prasmes sniegt uztura rekomendācijas bērniem dažādās vecuma grupās, pieaugušiem cilvēkiem, senioriem un sportistiem, kā arī veikt apmācību veselīga uztura izvēlē.
Kompetences
1.Kompetence novērtēt konkrēta cilvēka uztura paradumus un sniegt uztura ieteikumus, atbilstoši vecuma grupai, individuālajai fiziskās aktivitātes pakāpei un ēšanas ieradumiem.
Vērtēšana
Patstāvīgais darbs
|
Virsraksts
|
% no gala vērtējuma
|
Vērtējums
|
|---|---|---|
|
1.
Patstāvīgais darbs |
-
|
-
|
|
Apgūt teorētiskās pamatzināšanas uztura novērtēšanā; enerģijas un barības vielu vajadzības; ēdienkartes sastāvs. Apgūt uztura datu apstrādes un ēdienkartes plāna sastādīšanas metodiku.
|
||
Pārbaudījums
|
Virsraksts
|
% no gala vērtējuma
|
Vērtējums
|
|---|---|---|
|
1.
Pārbaudījums |
-
|
-
|
|
Rakstisks tests un mutisks eksāmens, kas ietver teorētisko zināšanu novērtēšanu un praktiskos uzdevumus.
|
||
Studiju kursa tēmu plāns
-
Seminārs
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
|
|---|---|---|
|
-
|
-
|
Tēmas
|
Uzturs pirmajā dzīves gadā
|
-
Seminārs
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
|
|---|---|---|
|
-
|
-
|
Tēmas
|
Uzturs pediatrijā dažādos dzīves posmos
|
-
Seminārs
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
|
|---|---|---|
|
-
|
-
|
Tēmas
|
Sievietes uzturs. Grūtniecība, laktācija, menopauze
|
-
Seminārs
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
|
|---|---|---|
|
-
|
-
|
Tēmas
|
Uzturs senioriem. Sarkopēnija. Pazemināta uzture un aptaukošanās
|
-
Seminārs
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
|
|---|---|---|
|
-
|
-
|
Tēmas
|
Sporta uzturs. Sports veselībai
|
-
Seminārs
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
|
|---|---|---|
|
-
|
-
|
Tēmas
|
Profesionālā sporta uzturs. Metabolisms dažādos sporta veidos, uztura bagātinātāju lietošana sportā
|
-
Seminārs
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
|
|---|---|---|
|
-
|
-
|
Tēmas
|
Sabiedrības veselība. Hronisku slimību prevencija. Uztura politika
|
-
Seminārs
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
|
|---|---|---|
|
-
|
-
|
Tēmas
|
Uztura pētījumi. Pētījumu veidi, datu iegūšanas, apstrādes metodes, komunikācija ar sabiedrību
|
Bibliogrāfija
Obligātā literatūra
L. K. Mahan, S. Escott-Stump and J. L Raymond. Krause's Food & the Nutrition Care Process, 13th Edition. Saunders, 2012, p. 1227.
J. Gandy. Manual of Dietetic practice. Willey Blackwell, 2014, p. 988.
Papildu literatūra
C.A.Rosenbloom. Sports Nutrition. A Practice Manual for Professionals. Diana Faulhaber Publisher, 2012, p. 507.
R. L. Duyff. American Dietetic Association. Complete Food & Nutrition Guide, 4th Edition. John Wiley & Sons, Inc. 2012, p. 708.
C. D. Berdanier, J.T. Dwyer, D. Heber. Handbook of Nutrition and Food. 3rd Edition. CRC Press, 2014, p. 1113.
Judīte Vilsa. Bērnu uzturs. Jāņa Rozes apgāds, 2009, 286 lpp.
Jim Mann & A. Stewart Truswell. Essentials of human nutrition. Oxford university press, 2012, p. 695.