Veidlapa Nr. M-3 (8)
Studiju kursa apraksts

Uzturs dažādos dzīves posmos

Studiju kursa pamatinformācija

Kursa kods
RDI_002
Zinātnes nozare
Klīniskā medicīna; Uzturzinātne
Kredītpunkti (ECTS)
12,00
Mērķauditorija
Ārstniecība
LKI
8. līmenis

Studiju kursa īstenotājs

Kursa vadītājs

Rezidentūras specialitāte

Specialitāte
Vadītājs
Kontaktinformācija

-

Par studiju kursu

Mērķis

Nodrošināt padziļinātu zināšanu apguvi par veselīgu uzturu dažādos dzīves posmos cilvēkiem ar dažādām fiziskās aktivitātes pakāpēm, ietverot zināšanas par nepieciešamo uzturvielu, makroelementu un mikroelementu daudzumu.

Studiju rezultāti

Zināšanas

1.Zināšanas par uztura vajadzībām un novērtēšanas metodēm bērniem dažādās vecuma grupās, pieaugušiem cilvēkiem, senioriem un sportistiem.

Prasmes

1.Prasmes sniegt uztura rekomendācijas bērniem dažādās vecuma grupās, pieaugušiem cilvēkiem, senioriem un sportistiem, kā arī veikt apmācību veselīga uztura izvēlē.

Kompetences

1.Kompetence novērtēt konkrēta cilvēka uztura paradumus un sniegt uztura ieteikumus, atbilstoši vecuma grupai, individuālajai fiziskās aktivitātes pakāpei un ēšanas ieradumiem.

Vērtēšana

Patstāvīgais darbs

Virsraksts
% no gala vērtējuma
Vērtējums
1.

Patstāvīgais darbs

-
-
Apgūt teorētiskās pamatzināšanas uztura novērtēšanā; enerģijas un barības vielu vajadzības; ēdienkartes sastāvs. Apgūt uztura datu apstrādes un ēdienkartes plāna sastādīšanas metodiku.

Pārbaudījums

Virsraksts
% no gala vērtējuma
Vērtējums
1.

Pārbaudījums

-
-
Rakstisks tests un mutisks eksāmens, kas ietver teorētisko zināšanu novērtēšanu un praktiskos uzdevumus.

Studiju kursa tēmu plāns

PILNA LAIKA
1. daļa
  1. Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
-
-

Tēmas

Uzturs pirmajā dzīves gadā
  1. Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
-
-

Tēmas

Uzturs pediatrijā dažādos dzīves posmos
  1. Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
-
-

Tēmas

Sievietes uzturs. Grūtniecība, laktācija, menopauze
  1. Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
-
-

Tēmas

Uzturs senioriem. Sarkopēnija. Pazemināta uzture un aptaukošanās
  1. Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
-
-

Tēmas

Sporta uzturs. Sports veselībai
  1. Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
-
-

Tēmas

Profesionālā sporta uzturs. Metabolisms dažādos sporta veidos, uztura bagātinātāju lietošana sportā
  1. Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
-
-

Tēmas

Sabiedrības veselība. Hronisku slimību prevencija. Uztura politika
  1. Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
-
-

Tēmas

Uztura pētījumi. Pētījumu veidi, datu iegūšanas, apstrādes metodes, komunikācija ar sabiedrību
Kopā kredītpunkti (ECTS):
12,00
Semināru skaits:
8
Ilgums (nedēļās):
9
Gala pārbaudījums:
Eksāmens rezidentūrā (Teorija un prakse)

Bibliogrāfija

Obligātā literatūra

1.

L. K. Mahan, S. Escott-Stump and J. L Raymond. Krause's Food & the Nutrition Care Process, 13th Edition. Saunders, 2012, p. 1227.

2.

J. Gandy. Manual of Dietetic practice. Willey Blackwell, 2014, p. 988.

Papildu literatūra

1.

C.A.Rosenbloom. Sports Nutrition. A Practice Manual for Professionals. Diana Faulhaber Publisher, 2012, p. 507.

2.

R. L. Duyff. American Dietetic Association. Complete Food & Nutrition Guide, 4th Edition. John Wiley & Sons, Inc. 2012, p. 708.

3.

C. D. Berdanier, J.T. Dwyer, D. Heber. Handbook of Nutrition and Food. 3rd Edition. CRC Press, 2014, p. 1113.

4.

Judīte Vilsa. Bērnu uzturs. Jāņa Rozes apgāds, 2009, 286 lpp.

5.

Jim Mann & A. Stewart Truswell. Essentials of human nutrition. Oxford university press, 2012, p. 695.

Citi informācijas avoti

1.

www.espen.org