Veidlapa Nr. M-3 (8)
Studiju kursa apraksts

Vesela un slima cilvēka uztura un diētas principi

Studiju kursa pamatinformācija

Kursa kods
RDI_004
Zinātnes nozare
Anatomija; Klīniskā medicīna
Kredītpunkti (ECTS)
7,00
Mērķauditorija
Ārstniecība
LKI
8. līmenis

Studiju kursa īstenotājs

Kursa vadītājs

Rezidentūras specialitāte

Specialitāte
Vadītājs
Kontaktinformācija

-

Par studiju kursu

Mērķis

Nodrošināt teorētisko zināšanu apguvi par vesela un slima cilvēka uzturi, diētas principiem un ēdienkartes veidošanu.

Studiju rezultāti

Zināšanas

1.Zināšanas par uztura novērtēšanu, enerģētiskajām un uzturvielu vajadzībām un ēdienkartes izveidošanas procesu.

Prasmes

1.Prasmes novērtēt uzturu un detalizēti izstrādāt individualizētus uztura ieteikumus un ēdienkartes.

Kompetences

1.Kompetence sastādīt uztura ieteikumus un izstrādāt ēdienkarti, ņemot vērā individuālās uztura vajadzības.

Vērtēšana

Patstāvīgais darbs

Virsraksts
% no gala vērtējuma
Vērtējums
1.

Patstāvīgais darbs

-
-
Apgūt teorētiskās pamatzināšanas uztura novērtēšanā; enerģijas un barības vielu vajadzības; ēdienkartes sastāvs. Apgūt uztura datu apstrādes un ēdienkartes plāna sastādīšanas metodiku.

Pārbaudījums

Virsraksts
% no gala vērtējuma
Vērtējums
1.

Pārbaudījums

-
-
Rakstisks tests un mutiska ieskaite, kas ietver teorētisko zināšanu novērtēšanu un praktiskos uzdevumus.

Studiju kursa tēmu plāns

PILNA LAIKA
1. daļa
  1. Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Klātiene
Auditorija

Tēmas

Gremošanas trakta fizioloģija un patoloģiskā fizioloģija, vielmaiņa, enerģijas līdzsvars
  1. Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
-
-

Tēmas

Uzturvielas: pamatuzturvielas (olbaltumvielas, ogļhidrāti un tauki) un mikrouzturvielas (minerālvielas, vitamīni). Brīvie radikāļi. Antioksidanti. Bioloģiski aktīvas vielas augos
  1. Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
-
-

Tēmas

Vesela cilvēka uzturs. Pārtikas produktu grupas, uztura izvēle, apjoms katrā produktu grupā. Dažādu valstu profesionālo asociāciju veselīga uztura rekomendācijas. Veģetārisms
  1. Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
-
-

Tēmas

Ēdienkartes sastādīšana, principi, metodika, kulinārās apstrādes ietekme uz uzturvielām
  1. Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
-
-

Tēmas

Ēdiena gatavošanas veidi. Pārtikas drošums. Higiēnas principi ēdināšanā. Pārtikas piedevas
  1. Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
-
-

Tēmas

Uztures novērtēšana: ķermeņa uzbūve, uzņemtā enerģijas, uzturvielu daudzums uzturā un laboratorisko izmeklējumu interpretācija. Pacienta diagnostiskais un terapeitiskais uztura terapijas protokols
  1. Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
-
-

Tēmas

Nepieciešamais enerģijas un olbaltumvielu daudzums veselam un slimam cilvēkam. Enterālā un parenterālā barošana, saistība ar slimības specifiku
Kopā kredītpunkti (ECTS):
7,00
Semināru skaits:
7
Ilgums (nedēļās):
5
Gala pārbaudījums:
Eksāmens rezidentūrā (Teorija un prakse)

Bibliogrāfija

Obligātā literatūra

1.

L. K. Mahan, S. Escott-Stump and J. L Raymond. Krause's Food & the Nutrition Care Process, 13th Edition L., Saunders, 2012, p. 1227.

2.

L. Sobotka. Basics in clinical nutrition. 4th Edition, Galen, 2011, p. 723.

Papildu literatūra

1.

J. Gandy. Manual of Dietetic practice, Willey Blackwell, 2014, p. 988.

2.

Payne A., Barker H. Advancing Dietetica and Clinical Nutrition, Churchill Livingstone Elsevier, 2010, p. 382.

3.

R. L. Duyff. American Dietetic Association. Complete Food & Nutrition Guide, 4th Edition. John Wiley & Sons, Inc. 2012, p. 708.

4.

C. D. Berdanier, J.T. Dwyer, D. Heber. Handbook of Nutrition and Food. 3rd Edition. CRC Press, 2014, p. 1113.

5.

Zariņš Z., Neimane L. Uztura mācība. Rīga: LU Akadēmiskais apgāds, 2009, 464 lpp.

Citi informācijas avoti