Vesela un slima cilvēka uztura un diētas principi
Studiju kursa īstenotājs
Rezidentūras specialitāte
-
Par studiju kursu
Mērķis
Studiju rezultāti
Zināšanas
1.Zināšanas par uztura novērtēšanu, enerģētiskajām un uzturvielu vajadzībām un ēdienkartes izveidošanas procesu.
Prasmes
1.Prasmes novērtēt uzturu un detalizēti izstrādāt individualizētus uztura ieteikumus un ēdienkartes.
Kompetences
1.Kompetence sastādīt uztura ieteikumus un izstrādāt ēdienkarti, ņemot vērā individuālās uztura vajadzības.
Vērtēšana
Patstāvīgais darbs
|
Virsraksts
|
% no gala vērtējuma
|
Vērtējums
|
|---|---|---|
|
1.
Patstāvīgais darbs |
-
|
-
|
|
Apgūt teorētiskās pamatzināšanas uztura novērtēšanā; enerģijas un barības vielu vajadzības; ēdienkartes sastāvs.
Apgūt uztura datu apstrādes un ēdienkartes plāna sastādīšanas metodiku.
|
||
Pārbaudījums
|
Virsraksts
|
% no gala vērtējuma
|
Vērtējums
|
|---|---|---|
|
1.
Pārbaudījums |
-
|
-
|
|
Rakstisks tests un mutiska ieskaite, kas ietver teorētisko zināšanu novērtēšanu un praktiskos uzdevumus.
|
||
Studiju kursa tēmu plāns
-
Seminārs
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Auditorija
|
Tēmas
|
Gremošanas trakta fizioloģija un patoloģiskā fizioloģija, vielmaiņa, enerģijas līdzsvars
|
-
Seminārs
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
|
|---|---|---|
|
-
|
-
|
Tēmas
|
Uzturvielas: pamatuzturvielas (olbaltumvielas, ogļhidrāti un tauki) un mikrouzturvielas (minerālvielas, vitamīni). Brīvie radikāļi. Antioksidanti. Bioloģiski aktīvas vielas augos
|
-
Seminārs
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
|
|---|---|---|
|
-
|
-
|
Tēmas
|
Vesela cilvēka uzturs. Pārtikas produktu grupas, uztura izvēle, apjoms katrā produktu grupā. Dažādu valstu profesionālo asociāciju veselīga uztura rekomendācijas. Veģetārisms
|
-
Seminārs
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
|
|---|---|---|
|
-
|
-
|
Tēmas
|
Ēdienkartes sastādīšana, principi, metodika, kulinārās apstrādes ietekme uz uzturvielām
|
-
Seminārs
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
|
|---|---|---|
|
-
|
-
|
Tēmas
|
Ēdiena gatavošanas veidi. Pārtikas drošums. Higiēnas principi ēdināšanā. Pārtikas piedevas
|
-
Seminārs
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
|
|---|---|---|
|
-
|
-
|
Tēmas
|
Uztures novērtēšana: ķermeņa uzbūve, uzņemtā enerģijas, uzturvielu daudzums uzturā un laboratorisko izmeklējumu interpretācija. Pacienta diagnostiskais un terapeitiskais uztura terapijas protokols
|
-
Seminārs
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
|
|---|---|---|
|
-
|
-
|
Tēmas
|
Nepieciešamais enerģijas un olbaltumvielu daudzums veselam un slimam cilvēkam. Enterālā un parenterālā barošana, saistība ar slimības specifiku
|
Bibliogrāfija
Obligātā literatūra
L. K. Mahan, S. Escott-Stump and J. L Raymond. Krause's Food & the Nutrition Care Process, 13th Edition L., Saunders, 2012, p. 1227.
L. Sobotka. Basics in clinical nutrition. 4th Edition, Galen, 2011, p. 723.
Papildu literatūra
J. Gandy. Manual of Dietetic practice, Willey Blackwell, 2014, p. 988.
Payne A., Barker H. Advancing Dietetica and Clinical Nutrition, Churchill Livingstone Elsevier, 2010, p. 382.
R. L. Duyff. American Dietetic Association. Complete Food & Nutrition Guide, 4th Edition. John Wiley & Sons, Inc. 2012, p. 708.
C. D. Berdanier, J.T. Dwyer, D. Heber. Handbook of Nutrition and Food. 3rd Edition. CRC Press, 2014, p. 1113.
Zariņš Z., Neimane L. Uztura mācība. Rīga: LU Akadēmiskais apgāds, 2009, 464 lpp.