Veidlapa Nr. M-3 (8)
Studiju kursa apraksts

Sportistu uzturs

Studiju kursa pamatinformācija

Kursa kods
SUUK_270
Zinātnes nozare
Veselības un sporta zinātnes
Kredītpunkti (ECTS)
3,00
Mērķauditorija
Medicīnas pakalpojumi; Sporta treneris
LKI
6. līmenis
Studiju veids un forma
Pilna laika; Nepilna laika

Studiju kursa īstenotājs

Kursa vadītājs
Struktūrvienības vadītājs
Struktūrvienība
Rehabilitācijas katedra
Kontaktinformācija

Rīga, Cigoriņu iela 3, spk@rsu.lv, +371 67611559

Par studiju kursu

Mērķis

Apgūt uztura pamatzināšanas, kas sekmētu sportisko rezultātu izaugsmi pie dažāda veida fiziskām slodzēm; Attīstīt izpratni par sportistu uzturu atkarībā no vecuma, dzimuma, fiziskām īpašībām un citiem saistītiem faktoriem; Gūt ieskatu antidopinga jautājumos.

Priekšzināšanas

Pamatzināšanas uzturmācībā, fizioloģijā un bioķīmijā.

Studiju rezultāti

Zināšanas

1.• Raksturo un salīdzina uzturu pie dažādām fiziskajām aktivitātēm; • Nosauc uztura bagātinātāju ietekmi uz sportiskajiem rezultātiem; • Izklāsta sportista uzturu atkarībā no vecuma, dzimuma, fiziskām īpašībām un citiem saistītiem faktoriem.

Prasmes

1.• Aprēķina un sagatavo sporta veidam atbilstošu uzturvielu plānojumu; • Iegūst informāciju par preparātiem, kuru sastāvā ir sportā aizliegtās vielas; • Atšķir uzturvielu nepieciešamību sportistiem dažādās vecuma grupās.

Kompetences

1.• Saprot dažādu sporta veidu slodzes, nepieciešamo enerģijas daudzumu, ko sniedz uzturs; • Orientējas un pārzina, kur atrast informāciju par aizliegtajām vielām sportā; • Pielāgo uztura stratēģiju pie fiziskām aktivitātēm dažādām vecuma grupām.

Vērtēšana

Patstāvīgais darbs

Virsraksts
% no gala vērtējuma
Vērtējums
1.

Patstāvīgais darbs

-
-
Prezentāciju sagatavošana; Sportistu gadījumu izpēte.

Pārbaudījums

Virsraksts
% no gala vērtējuma
Vērtējums
1.

Pārbaudījums

-
-
Studiju kursa beigās ir paredzēts eksāmens, kas pārbaudīs studentu sapratni par apgūto kursu un ļaus nostiprināt iegūtās zināšanas. Gala vērtējumu veido: • Lekciju apmeklējums - 20% (iesaiste lekciju procesā, veidojot diskusijas un piedaloties testos); • Prezentācija - 20% (pēc izvēles tēmas, kas saistīta ar sporta uzturu, tiks veidota prezentācija kā patstāvīgais darbs, kas tiks prezentēta nodarbības laikā); • Gadījuma analīze - 20% (studentiem tiek piešķirts unikāls gadījums (case study), kur patstāvīgā darba ietvaros, izmantojot apgūtās zināšanas, ir jāatbild uz uzdotajiem jautājumiem un jāsastāda ēdienkarte); • Eksāmens - 40% (sastāv no divām daļām testa daļas un praktiskās daļas).

Studiju kursa tēmu plāns

PILNA LAIKA
1. daļa
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
4

Tēmas

Ievads sporta uztura zinātnē
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
4

Tēmas

Ogļhidrātu, olbaltumvielu un tauku nozīme pie aerobās un anaerobās slodzes
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
4

Tēmas

Šķidrumu un specifisku diētu nozīme sportistu uzturā
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
4

Tēmas

Antidopinga nozīme sportistu uzturā; vitamīnu, minerālvielu un sporta uztura bagātinātāju nozīme sportistu uzturā
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
4

Tēmas

Diskusija par lekcijās apgūto kursu; prezentāciju tēmu izvēle
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
4

Tēmas

Patstāvīgais darbs: prezentācijas sagatavošana, izmantojot zinātnisko literatūru
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
4

Tēmas

Izvēlētās tēmas prezentēšana; gadījumu analīze (case study)
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
4

Tēmas

Piešķirtās gadījuma analīzes (case study) prezentācija
Kopā kredītpunkti (ECTS):
3,00
Kontaktstundas:
32 ak. st.
Gala pārbaudījums:
Eksāmens
NEPILNA LAIKA
1. daļa
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Ievads sporta uztura zinātnē
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Ogļhidrātu, olbaltumvielu un tauku nozīme pie aerobās un anaerobās slodzes
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Šķidrumu un specifisku diētu nozīme sportistu uzturā
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Antidopinga nozīme sportistu uzturā; vitamīnu, minerālvielu un sporta uztura bagātinātāju nozīme sportistu uzturā
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Diskusija par lekcijās apgūto kursu; prezentāciju tēmu izvēle
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Patstāvīgais darbs: prezentācijas sagatavošana, izmantojot zinātnisko literatūru
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Izvēlētās tēmas prezentēšana; gadījumu analīze (case study)
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Piešķirtās gadījuma analīzes (case study) prezentācija
Kopā kredītpunkti (ECTS):
3,00
Kontaktstundas:
16 ak. st.
Gala pārbaudījums:
Eksāmens

Bibliogrāfija

Obligātā literatūra

1.

Zariņš, Neimane, Bodnieks, Šantare, Šmite, Lazdiņa, u.c. Uztura mācība. (Astotais, pārstrādātais un papildinātais izdevums. ed.). Latvijas Universitāte. Akadēmiskais apgāds, 2021.

Papildu literatūra

1.

Clark, N. (2019). Nancy Clark's sports nutrition guidebook. Human Kinetics.

2.

Karpinski, C., & Rosenbloom, C. A. (2017). Sports nutrition: a handbook for professionals. Academy of Nutrition and Dietetics.