Veidlapa Nr. M-3 (8)
Studiju kursa apraksts

Ievads uzturmācībā

Studiju kursa pamatinformācija

Kursa kods
SUUK_300
Zinātnes nozare
Klīniskā medicīna; Uzturzinātne
Kredītpunkti (ECTS)
4,00
Mērķauditorija
Ārstniecība; Rehabilitācija
LKI
6. līmenis
Studiju veids un forma
Pilna laika; Nepilna laika

Studiju kursa īstenotājs

Kursa vadītājs
Struktūrvienības vadītājs
Struktūrvienība
Rehabilitācijas katedra
Kontaktinformācija

Rīga, Cigoriņu iela 3, suuk@rsu.lv, +371 67611559

Par studiju kursu

Mērķis

Kursa mērķis ir veidot izpratni par uztura speciālista profesiju (profesijas standartu, uztura speciālista konsultācijas būtību, profesionālās kvalifikācijas pilnveidošanu), attīstīt prasmi meklēt uz pierādījumiem balstītu informāciju, kā arī apgūt atsevišķas uztura speciālista profesijā nepieciešamās zināšanas (izprast malnutrīcijas diagnozi) un praktiskās iemaņas (lietot bioimpedances metodi, ādas kroku kaliperu, lietot malnutrīcijas skrīningu).

Priekšzināšanas

Nav nepieciešamas.

Studiju rezultāti

Zināšanas

1.1. Izprot uztura speciālista profesijas standartu un uztura speciālista konsultācijas būtību. 2. Izprot profesionālās kvalifikācijas uzlabošanas un pilnveidošanas iespējas. 3. Izprot Latvijas Diētas un Uztura Speciālistu asociācijas darbības principus. 4. Izprot zinātnisko pierādījumu hierarhiju. 5. Izprot malnutrīcijas diagnozi un tās novērtēšanas metodes. 6. Izprot pamatvielmaiņas noteikšanas metodes.

Prasmes

1.1. Spēj meklēt uz pierādījumiem balstītas informāciju dažādos resursos. 2. Spēj uzstāties ar ziņojumu par pētnieciskā darba procesu un rezultātiem. 3. Spēj interpretēt metaanalīzes rezultātus.

Kompetences

1.1. Spēj pielietot bioimpedances metodi ķermeņa kompozīcijas noteikšanai un interpretēt rezultātus. 2. Spēj pielietot ādas kroku kaliperu, zemādas taukaudu stāvokļa noteikšanai un interpretēt rezultātus. 3. Spēj pielietot malnutrīcijas skrīninga rīkus. 4. Spēj aprēķināt pamatvielmaiņu pieaugušajiem un bērniem.

Vērtēšana

Patstāvīgais darbs

Virsraksts
% no gala vērtējuma
Vērtējums
1.

Patstāvīgais darbs

-
-
1. Zinātnisku publikāciju analīze. 2. Metaanalīzes rezultātu interpretācija. Lai izvērtētu studiju kursa kvalitāti kopumā, studentam jāaizpilda studiju kursa novērtēšanas anketa Studējošo portālā.

Pārbaudījums

Virsraksts
% no gala vērtējuma
Vērtējums
1.

Pārbaudījums

-
-
Lekciju un nodarbību apmeklējums ir obligāts. Pie eksāmena tiek pielaisti tikai tie studenti, kuri saņēmuši sekmīgu vērtējumu katrā no nodarbībām. Gala atzīmi par studiju kursu veido visu nodarbību vidējais aritmētiskais vērtējums (50%) un eksāmens (50%).

Studiju kursa tēmu plāns

PILNA LAIKA
1. daļa
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Attālināti
E-studiju vide
2

Tēmas

Uztura speciālista konsultācija (mērķis, paredzamie rezultāti, indikācijas, kontrindikācijas, iespējamās komplikācijas, procedūras norise, uztura speciālista konsultāciju protokoli)
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
4

Tēmas

Malnutrīcijas novērtēšana
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Attālināti
E-studiju vide
2

Tēmas

Uztura speciālista profesija (uztura speciālista loma starpdisciplinārā komandā, profesijas standartā noteiktie pienākumi un uzdevumi, Latvijas Diētas un uztura speciālistu asociācija, uztura speciālista ētikas kodekss, uztura speciālista sertifikācija).
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Datorklase
4

Tēmas

Uz pierādījumiem balstītas informācijas meklēšana
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Ķermeņa kompozīcijas noteikšana ar bioimpedances metodi (metodes būtība, indikācijas, kontrindikācijas, precizitāti ietekmējošie faktori, priekšrocības, trūkumi, mērījumu rezultātu interpretācija)
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Attālināti
E-studiju vide
2

Tēmas

Zinātnisko pierādījumu hierarhija (metaanalīzes, sistemātiskie pārskati, randomizēti kontrolētie pētījumi, kohortu pētījumi, u.c.)
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
4

Tēmas

Uzstāšanās ar ziņojumu par pētnieciskā darba procesu un rezultātiem
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Simulāciju MITC Anniņmuizas b.
4

Tēmas

Ķermeņa kompozīcijas noteikšana ar bioimpedances metodi
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Attālināti
E-studiju vide
2

Tēmas

Pamatvielmaiņas noteikšana pieaugušajiem un bērniem
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
4

Tēmas

Zinātnisku publikāciju analīze
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Malnutrīcijas novērtējums (malnutrīcijas definīcija, malnutrīcijas veidi (nepietiekams uzturs, ar mikroelementiem saistīta malnutrīcija, liekais svars, aptaukošanās un ar uzturu saistītas neinfekcijas slimības), malnutrīcijas skrīninga rīki un to pielietojums, malnutrīcijas diagnozes fenotipiskie un etioloģiskie kritēriji)
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Attālināti
E-studiju vide
2

Tēmas

Profesionālās kvalifikācijas uzlabošanas un pilnveidošanas iespējas (E-visit)
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Attālināti
E-studiju vide
2

Tēmas

Uz pierādījumiem balstītas informācijas meklēšanas iespējas dažādos resursos (LDUSA, PENnutrition, ESPEN, MEDscape, EFAD, Pubmed)
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Attālināti
E-studiju vide
2

Tēmas

Zemādas taukaudu stāvokļa novērtējums ar ādas kroku kaliperu (metodes būtība, indikācijas, kontrindikācijas, precizitāti ietekmējošie faktori, priekšrocības, trūkumi, mērījumu rezultātu interpretācija)
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Attālināti
E-studiju vide
2

Tēmas

Metaanalīze (būtība, metodes, rezultātu atspoguļošana)
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Simulāciju MITC Anniņmuizas b.
4

Tēmas

Zemādas taukaudu stāvokļa novērtējums ar ādas kroku kaliperu
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
4

Tēmas

Metaanalīzes rezultātu interpretācija
Kopā kredītpunkti (ECTS):
4,00
Kontaktstundas:
48 ak. st.
Gala pārbaudījums:
Eksāmens
NEPILNA LAIKA
1. daļa
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Ķermeņa kompozīcijas noteikšana ar bioimpedances metodi (metodes būtība, indikācijas, kontrindikācijas, precizitāti ietekmējošie faktori, priekšrocības, trūkumi, mērījumu rezultātu interpretācija)
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Attālināti
E-studiju vide
2

Tēmas

Metaanalīze (būtība, metodes, rezultātu atspoguļošana)
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Attālināti
E-studiju vide
2

Tēmas

Uztura speciālista konsultācija (mērķis, paredzamie rezultāti, indikācijas, kontrindikācijas, iespējamās komplikācijas, procedūras norise, uztura speciālista konsultāciju protokoli)
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Simulāciju MITC Anniņmuizas b.
4

Tēmas

Ķermeņa kompozīcijas noteikšana ar bioimpedances metodi
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Attālināti
E-studiju vide
2

Tēmas

Pamatvielmaiņas noteikšana pieaugušajiem un bērniem
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Attālināti
E-studiju vide
2

Tēmas

Uz pierādījumiem balstītas informācijas meklēšanas iespējas dažādos resursos (LDUSA, PENnutrition, ESPEN, MEDscape, EFAD, Pubmed)
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
4

Tēmas

Zinātnisku publikāciju analīze
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
4

Tēmas

Uzstāšanās ar ziņojumu par pētnieciskā darba procesu un rezultātiem
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Datorklase
4

Tēmas

Uz pierādījumiem balstītas informācijas meklēšana
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
4

Tēmas

Malnutrīcijas novērtēšana
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Attālināti
E-studiju vide
2

Tēmas

Uztura speciālista profesija (uztura speciālista loma starpdisciplinārā komandā, profesijas standartā noteiktie pienākumi un uzdevumi, Latvijas Diētas un uztura speciālistu asociācija, uztura speciālista ētikas kodekss, uztura speciālista sertifikācija).
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Attālināti
E-studiju vide
2

Tēmas

Zinātnisko pierādījumu hierarhija (metaanalīzes, sistemātiskie pārskati, randomizēti kontrolētie pētījumi, kohortu pētījumi, u.c.)
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Malnutrīcijas novērtējums (malnutrīcijas definīcija, malnutrīcijas veidi (nepietiekams uzturs, ar mikroelementiem saistīta malnutrīcija, liekais svars, aptaukošanās un ar uzturu saistītas neinfekcijas slimības), malnutrīcijas skrīninga rīki un to pielietojums, malnutrīcijas diagnozes fenotipiskie un etioloģiskie kritēriji)
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Attālināti
E-studiju vide
2

Tēmas

Zemādas taukaudu stāvokļa novērtējums ar ādas kroku kaliperu (metodes būtība, indikācijas, kontrindikācijas, precizitāti ietekmējošie faktori, priekšrocības, trūkumi, mērījumu rezultātu interpretācija)
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Simulāciju MITC Anniņmuizas b.
4

Tēmas

Zemādas taukaudu stāvokļa novērtējums ar ādas kroku kaliperu
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
4

Tēmas

Metaanalīzes rezultātu interpretācija
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Attālināti
E-studiju vide
2

Tēmas

Profesionālās kvalifikācijas uzlabošanas un pilnveidošanas iespējas (E-visit)
Kopā kredītpunkti (ECTS):
4,00
Kontaktstundas:
48 ak. st.
Gala pārbaudījums:
Eksāmens

Bibliogrāfija

Obligātā literatūra

1.

Uztura speciālista profesijas standarts

2.

Uztura speciālista konsultācija. Izvērsts medicīniskās tehnoloģijas (MT) metodes apraksts

3.

Latvijas Diētas un Uztura Speciālistu asociācijas mājaslapa

4.

Latvijas vadošā tiešsaistes izglītības platforma veselības aprūpes speciālistiem

5.

Practice-based Evidence in Nutrition® (PEN)

6.

European Society for Clinical Nutrition and Metabolism

7.

Medscape- leading online global destination for physicians and healthcare professionals worldwide, offering the latest medical news and expert perspectives

8.

The European Federation of the Associations of Dietitians

9.

PubMed database

Papildu literatūra

1.

Universāla malnutrīcijas skrīninga apraksts