Veidlapa Nr. M-3 (8)
Studiju kursa apraksts

Uzturmācība

Studiju kursa pamatinformācija

Kursa kods
SUUK_236
Zinātnes nozare
Klīniskā medicīna; Uzturzinātne
Kredītpunkti (ECTS)
3,00
Mērķauditorija
Sabiedrības veselība
LKI
6. līmenis
Studiju veids un forma
Pilna laika; Nepilna laika

Studiju kursa īstenotājs

Kursa vadītājs
Struktūrvienības vadītājs
Struktūrvienība
Rehabilitācijas katedra
Kontaktinformācija

Rīga, Cigoriņu iela 3, suuk@rsu.lv, +371 67611559

Par studiju kursu

Mērķis

1. Iepazīstināt studējošos ar zinātniski pamatotām atziņām uztura zinību jomā. 2. Veidot izpratni par informācijas iegūšanas un apstrādāšanas metodēm un to analītisku novērtējumu.

Priekšzināšanas

Bioloģijā, anatomijā, fizioloģijā, ķīmijā, bioķīmijā.

Studiju rezultāti

Zināšanas

1.Studējošie spēs parādīt uztura zinātnes jomai raksturīgās pamata zināšanas, kā arī svarīgāko jēdzienu un likumsakarību izpratni.

Prasmes

1.Studējošie pratīs formulēt un analītiski aprakstīt informāciju, problēmas un risinājumus uztura jomā un argumentēti diskutēt.

Kompetences

1.Studējošie spēs patstāvīgi iegūt, analizēt un izmantot informāciju, lemt un risināt problēmas attiecīgajā jomā.

Vērtēšana

Patstāvīgais darbs

Virsraksts
% no gala vērtējuma
Vērtējums
1.

Patstāvīgais darbs

-
-
Patstāvīga zinātniskās literatūras studēšana un analīze; praktisku uzdevumu veikšana un prezentēšana.

Pārbaudījums

Virsraksts
% no gala vērtējuma
Vērtējums
1.

Pārbaudījums

-
-
Izvēlētā produkta analīze.
2.

Pārbaudījums

-
-
Uzticama informācija par uzturu - informācijas avotu analīze.
3.

Pārbaudījums

-
-
Lekciju/nodarbību apmeklējums – 10%. Dalība semināros, patstāvīgo darbu savlaicīga un kvalitatīva izpilde, apgūto zināšanu un sava viedokļa demonstrēšana – 10%. Eksāmena vērtējums - 80%.

Studiju kursa tēmu plāns

PILNA LAIKA
1. daļa
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Ievads kursā „Uzturmācība”. Veselīgs dzīvesveids. Uztura vadlīnijas. Enerģija.
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Ievads kursā „Uzturmācība”. Veselīgs dzīvesveids. Uztura vadlīnijas. Enerģija.
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Ogļhidrāti. Balastvielas. Olbaltumvielas.
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Ogļhidrāti. Balastvielas. Olbaltumvielas.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
4

Tēmas

Tauki. Jautājumi par enerģiju, ogļhidrātiem un olbaltumvielām.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
4

Tēmas

Produktu marķējums – sāls, cukurs, tauki, šķiedrvielas Izvēlētā produkta analīze. Ūdens.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Attālināti
E-studiju vide
4

Tēmas

Vitamīni un minerālvielas
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
4

Tēmas

Uzticama informācija par uzturu. Jautājumi pat vitamīniem un minerālvielām.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
4

Tēmas

Uzturs grūtniecības un laktācijas periodā.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
4

Tēmas

Apgūtās vielas atkārtojums.
Kopā kredītpunkti (ECTS):
3,00
Kontaktstundas:
32 ak. st.
Gala pārbaudījums:
Eksāmens
NEPILNA LAIKA
1. daļa
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Ievads kursā „Uzturmācība”. Veselīgs dzīvesveids. Uztura vadlīnijas. Enerģija.
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Ievads kursā „Uzturmācība”. Veselīgs dzīvesveids. Uztura vadlīnijas. Enerģija.
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Ogļhidrāti. Balastvielas. Olbaltumvielas.
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Ogļhidrāti. Balastvielas. Olbaltumvielas.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
4

Tēmas

Tauki. Jautājumi par enerģiju, ogļhidrātiem un olbaltumvielām.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
4

Tēmas

Produktu marķējums – sāls, cukurs, tauki, šķiedrvielas Izvēlētā produkta analīze. Ūdens.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
4

Tēmas

Vitamīni un minerālvielas
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
4

Tēmas

Uzticama informācija par uzturu. Jautājumi pat vitamīniem un minerālvielām.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
4

Tēmas

Uzturs grūtniecības un laktācijas periodā.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
4

Tēmas

Apgūtās vielas atkārtojums.
Kopā kredītpunkti (ECTS):
3,00
Kontaktstundas:
32 ak. st.
Gala pārbaudījums:
Eksāmens

Bibliogrāfija

Obligātā literatūra

1.

Zariņš Z., Neimane L., Bodnieks E. Uztura mācība. 7. izd.; LU Akadēmiskais apgāds, Rīga, 2018 (2015)

Papildu literatūra

1.

Mann J., Truswell A.S. Essentials of Human Nutrition, 4th ed. Oxford University Press, 2012

2.

Mahan L. K., Escott – Stump S., Raymond J. L. Krause's Food & the Nutrition Care Process, 14th ed., Elsevier, 2017

3.

Caballero B., Allen L., Prentice A. (ed.) Encyclopedia of Human Nutrition, 3th ed., Elsevier, 2013

4.

Lutz C. A., Mazur E., Litch N. Nutrition and Diet Therapy, 6th ed. Philadelphia, PA, USA: F. A. Davis, 2014

Citi informācijas avoti

1.

www.vm.gov.lv