Veidlapa Nr. M-3 (8)
Studiju kursa apraksts

Valsts eksāmens

Studiju kursa pamatinformācija

Kursa kods
SUUK_112
Zinātnes nozare
Klīniskā medicīna; Uzturzinātne
Kredītpunkti (ECTS)
3,00
Mērķauditorija
Rehabilitācija
LKI
6. līmenis
Studiju veids un forma
Pilna laika; Nepilna laika

Studiju kursa īstenotājs

Kursa vadītājs
Struktūrvienības vadītājs
Struktūrvienība
Rehabilitācijas katedra
Kontaktinformācija

Rīga, Cigoriņu iela 3, spk@rsu.lv, +371 67611559

Par studiju kursu

Mērķis

Novērtēt studējošo zināšanas, prasmes un kompetences, nobeidzot studiju programmu "Uzturs".

Priekšzināšanas

Studiju laikā sekmīgi apgūti studiju programmas kursi.

Studiju rezultāti

Zināšanas

1.Pēc studiju programmas apguves studējošie būs apguvuši vispusīgas un specializētas zināšanas uztura terapijā un izpratni, kas ļaus: 1. Aprakstīt un izskaidrot medicīniskās, un uztura terapijas koncepcijas, kuras attiecas uz uztura speciālista praksi; 2. Izskaidrot, salīdzināt un novērtēt uztura terapijas attīstības vēsturi un mūsdienu jaunākos sasniegumus tajā.

Prasmes

1.Studiju programmas apguves rezultātā studējošie pratīs: 1. Iz(no)vērtēt pacientu un klientu veselības stāvokli, savas kompetences ietvaros; 2. Izstrādāt un realizēt uztura terapijas plānu, saskaņā ar profesionālās ētikas prasībām, strādājot patstāvīgi vai multiprofesionālas komandas sastāvā; 3. Izvēloties darba metodes darbā ar dažādām klientu/pacientu, piemērot uz pierādījumiem balstīto praksi uztura terapijā; 4. Veikt ar uzturu un pārtiku saistītos pētījumus, plānošanu un analīzi, izmantojot šīs zināšanas ēdināšanas organizēšanai rehabilitācijas centros, bērnudārzos, skolās, stacionāros, pansionātos; 5. Novērtēt uztura terapijas izmantošanas efektivitāti klientu/pacientu veselības nostiprināšanā un uzlabošanā, un pamatot izdarītos lēmumus; 6. Patstāvīgi virzīt savu kompetenču pilnveidi un tālāku mācīšanos.

Kompetences

1.1. Patstāvīgi vai, strādājot multiprofesionālas/interdisciplināras komandas sastāvā, darbā ar dažādām klientu/pacientu grupām individuāli vai grupā, pielietot uztura terapijas medicīnisko tehnoloģiju, atbilstoši konkrētajai situācijai un klientu/pacientu vajadzībām; 2. Atbilstoši konkrētai situācijai un klienta/pacienta vajadzībām pielietot apgūtās teorijas, uztura terapijas metodes/intervences un tehnikas, un, ja nepieciešams, lietot jaunas pieejas; 3. Plānot un veikt pētījumus uztura terapijā; 4. Praksē īstenot ētisko atbildību, izproto savas darbības iespējamo ietekmi uz indivīdu, grupu un sabiedrību; 5. Patstāvīgi formulēt un kritiski analizēt profesionālās problēmas, argumentēti izskaidrot un diskutēt par uztura terapiju gan ar nozares speciālistiem, gan nespeciālistiem.

Vērtēšana

Patstāvīgais darbs

Virsraksts
% no gala vērtējuma
Vērtējums
1.

Patstāvīgais darbs

-
-
Teorētiskais pārbaudījums kārtojams rakstiski, tas ietver teorētiskus slēgta tipa testa jautājumus ar četriem atbilžu variantiem, kur pareizs ir tikai viens. Ir izveidoti divi testa varianti un 3 akadēmisko stundu laikā students aizpilda testu, atzīmējot izvēlēto atbildes variantu. Testā iekļauti jautājumi no vispārizglītojošiem studiju kursiem, nozares teorētiskajiem pamatkursiem un nozares profesionālās specializācijas kursiem. Praktiskajā daļā students komisijai prezentē klīnisko gadījumu, uzrāda zināšanas uztura terapijā un rehabilitācijā. Gatavošanās laiks un protokola aizpildīšana nepārsniedz 30 minūtes.

Pārbaudījums

Virsraksts
% no gala vērtējuma
Vērtējums
1.

Pārbaudījums

-
-
VP abās daļās, kā arī rezultējošais novērtējums notiek pēc vispārpieņemtās 10 ballu sistēmas (pēc analoģijas ar Studiju reglamenta I 4. nodaļu). Rezultējošā vērtējuma atzīme tiek aprēķināta pēc konkrētas formulas (skat. zemāk). Lai rezultējošais vērtējums šajā kompleksajā pārbaudījumā būtu sekmīgs, sekmīgi ir jābūt nokārtotām abām tā sadaļām. Rezultējošais VP vērtējums (Rv) tiek aprēķināts sekojoši: Katras VP daļas procentskaitlis reizināts ar šajā daļā iegūto vērtējumu (a, b) un iegūto skaitļu summa dalīta ar 100: Rv = (a x 70) + (b x 30)/100 Kur a un b ir praktiskās un teorētiskās daļas vērtējums, 70 un 30 ir katras daļas procentskaitlis. Ja rezultējošais vērtējums ir skaitlis ar decimāldaļām, to noapaļo līdz veselam skaitlim.

Studiju kursa tēmu plāns

PILNA LAIKA
1. daļa
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Nolikums RSU Rehabilitācijas fakultātes Valsts pārbaudījuma norises kārtība studiju programmas „Uzturs” studējošajiem
Kopā kredītpunkti (ECTS):
3,00
Kontaktstundas:
2 ak. st.
Gala pārbaudījums:
Valsts pārbaudījums
NEPILNA LAIKA
1. daļa
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Nolikums RSU Rehabilitācijas fakultātes Valsts pārbaudījuma norises kārtība studiju programmas „Uzturs” studējošajiem
Kopā kredītpunkti (ECTS):
3,00
Kontaktstundas:
2 ak. st.
Gala pārbaudījums:
Valsts pārbaudījums

Bibliogrāfija

Obligātā literatūra

1.

Zariņš, Zigurds, Uztura mācība / Zigurds Zariņš, Lolita Neimane, Edgars Bodnieks ; zinātniskie konsultanti: Daiga Šantare, Edgars Bodnieks ; Rīga : LU Akadēmiskais apgāds, 2021. 430 lpp.

2.

ESPEN Clinical Nutrition Guidelines.

3.

Krause and Mahan’s Food and the Nutrition Care Process, Edition 16

4.

Klīnisko vadlīniju datu bāze