Veidlapa Nr. M-3 (8)
Studiju kursa apraksts

Uztura terapijas praktiskie aspekti

Studiju kursa pamatinformācija

Kursa kods
SUUK_165
Zinātnes nozare
Klīniskā medicīna; Uzturzinātne
Kredītpunkti (ECTS)
3,00
Mērķauditorija
Ārstniecība
LKI
7. līmenis
Studiju veids un forma
Pilna laika

Studiju kursa īstenotājs

Kursa vadītājs
Struktūrvienības vadītājs
Struktūrvienība
Rehabilitācijas katedra
Kontaktinformācija

Rīga, Cigoriņu iela 3, suuk@rsu.lv, +371 67611559

Par studiju kursu

Mērķis

Kursa mērķis ir apgūt pamatzināšanas par klīniskās barošanas pamatprincipiem, tās ietekmi uz slimības gaitu un iznākumu, kā arī uztura terapijas praktiskos aspektu dažādos dzīves posmos un dažādās klīniskās situācijās.

Priekšzināšanas

Anatomijā, fizioloģijā un iekšķīgo slimību pamatos, valsts valodas zināšanas, angļu valodas lasītprasme.

Studiju rezultāti

Zināšanas

1.1.Izprot uztures novērtēšanu cilvēkiem dažādos dzīves posmos. 2.Izskaidro vecuma un slimības ietekmi saistībā ar uzturvielu vajadzībām. 3.Izprot dažādus uztura terapijas un dažādu diētu veidus.

Prasmes

1.1.Veic uztures skrīningu un novērtēšanu; 2.Izveido pamata uztura rekomendācijas cilvēkiem dažādās vecuma grupās, konkrētu slimību gadījumos cilvēkiem ar dažādiem ēšanas paradumiem.

Kompetences

1.Students spēj veikt uztures un uzturvielu vajadzības novērtēšanu un sniegt uztura rekomendācijas cilvēkam ar dažādiem ēšanas paradumiem dažādos dzīves posmos.

Vērtēšana

Patstāvīgais darbs

Virsraksts
% no gala vērtējuma
Vērtējums
1.

Patstāvīgais darbs

-
-
Tiek organizēts individuāli un / vai darba grupās, uzdodot šādus uzdevumus: patstāvīgi gatavoties semināru nodarbībām, starppārbaudījumiem, gala pārbaudījumam, studēt ar kursa tēmām saistītu literatūru.

Pārbaudījums

Virsraksts
% no gala vērtējuma
Vērtējums
1.

Pārbaudījums

-
-
Studenta vērtējumu veido Starppārbaudījumi: 1) 2 prezentācijas (25%); 2) 2 rakstiski sagatavoti darbi (25%) Noslēguma pārbaudījums: 3) Eksāmens, kas sastāv no rakstiskās un mutiskās daļas (50%).

Studiju kursa tēmu plāns

PILNA LAIKA
1. daļa
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Uztures novērtēšana dažādos vecuma posmos un dažādās klīniskās situācijās.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Uztures novērtēšana dažādos vecuma posmos un dažādās klīniskās situācijās.
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Biežākās ar uzturu saistītās problēmas bērniem.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Biežākās ar uzturu saistītās problēmas bērniem.
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Uzturs sievietes veselībai: pusaudža gadi, grūtniecība, laktācija, menopauze.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Uzturs sievietes veselībai: pusaudža gadi, grūtniecība, laktācija, menopauze.
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Uztura terapija senioriem: biežākās problēmas un risinājumu veidi.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Uztura terapija senioriem: biežākās problēmas un risinājumu veidi.
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Metabolā sindroma uztura terapijas praktiskie aspekti.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Metabolā sindroma uztura terapijas praktiskie aspekti.
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Aktualitātes diētu izvēlē: dažādu diētu priekšrocības un trūkumi.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Aktualitātes diētu izvēlē: dažādu diētu priekšrocības un trūkumi.
Kopā kredītpunkti (ECTS):
3,00
Kontaktstundas:
24 ak. st.
Gala pārbaudījums:
Eksāmens

Bibliogrāfija

Obligātā literatūra

1.

Charney, P., Malone, A. Academy of Nutrition and Dietetics Pocket Guide to Nutrition Assessment 4th Revised edition. Diana Faulhaber, Publisher, 2021

2.

Heyward, V. H., Wagner, D. R. Applied body composition assesment, Human Kinetics. 2004 (akceptējams izdevums)

3.

Mahan, L. Kathleen, Escott-Stump, Sylvia and Raymond, Janice L. Krause's Food & the Nutrition Care Process.13th Edition. 2012. (akceptējams izdevums)

4.

Mann J, Truswell AS. Essentials of Human Nutrition, Oxford University Press, 2002 (akceptējams izdevums)

5.

Sobotka, Luboš, and Alastair Forbes. Basics in clinical nutrition. Vol. 1. No. 5th. Galen, 2019

Papildu literatūra

1.

Danilāns, A. Gastroenteroloģija. Nacionālais apgāds, 2007

2.

Advanced Nutrition and Dietetics in Nutrition Support. Editions Mary Hickson, and Sara Smith. John Wiley & Sons, Incorporated, 2018. ProQuest Ebook Central.

3.

Kasper, H. Ernärungsmedizin und Diätetik. Urban & Fischer, 2014

4.

Pender, F. Clinical Cases in Dietetics. Blackwell Publishing, 2008

5.

Clinical Nutrition. Edited by Rebecca J. Stratton, et al. John Wiley & Sons, Incorporated, 2013.

6.

Vilsa, Judīte. Bērnu uzturs. Jāņa Rozes apgāds, 2009

7.

Width, M., Reinhard, T. The Essential Pocket Guide for Clinical Nutrition. 3rd Edition, 2020

8.

Zariņš, Z., Neimane, L., Bodnieks, E. Uztura mācība. Rīga: LU Akadēmiskais apgāds, 2021. 422 lpp.

9.

Starptautiskās uztura konferences “Nutrition and health” mājas lapa, kur pieejami kopsavilkumi

Citi informācijas avoti

1.

Clinical Nutrition. An International Journal Devoted to Clinical Nutrition and Metabolism

2.

European Journal of Nutrition

3.

The American Journal of Clinical Nutrition

4.

British Jounal of Nutrition

5.

PubMed (datu bāze)

6.

www.espen.org https://www.bda.uk.com/

10.

www.eatright.org