Veidlapa Nr. M-3 (8)
Studiju kursa apraksts

Uzturs gados veciem cilvēkiem

Studiju kursa pamatinformācija

Kursa kods
SUUK_108
Zinātnes nozare
Klīniskā medicīna; Uzturzinātne
Kredītpunkti (ECTS)
3,00
Mērķauditorija
Ārstniecība
LKI
7. līmenis
Studiju veids un forma
Pilna laika

Studiju kursa īstenotājs

Kursa vadītājs
Struktūrvienības vadītājs
Struktūrvienība
Rehabilitācijas katedra
Kontaktinformācija

Rīga, Cigoriņu iela 3, spk@rsu.lv, +371 67611559

Par studiju kursu

Mērķis

Iepazīstināt klausītājus ar izmaiņām cilvēka organismā novecojot, uztura ietekme uz vecāku cilvēku (geriatriskais vecums - 65 gadi) veselības stāvokli, hronisku slimību norisi. Biežākās ar uzturu saistītās problēmas veciem cilvēkiem.

Priekšzināšanas

Vispārēji uztura principi. Pamatzināšanas cilvēka anatomijā. Veselīga dzīvesveida principi.

Studiju rezultāti

Zināšanas

1.1) Izprot ar novecošanos saistītās izmaiņas cilvēka organismā; 2) Novērtē ar uzturu saistītos dažādos aspektus vecu cilvēku aprūpē (pievēršot uzmanību ekonomiskiem, sociāliem, medicīniskiem jautājumiem).

Prasmes

1.Novērtē un nosaka ar nepietiekošu uzturu saistītas problēmas gados veciem cilvēkiem, izmantojot tam paredzētos vērtēšanas instrumentus.

Kompetences

1.1) Iegūtās zināšanas izmanto savu aprūpē esošo pacientu vai klientu uztura ieteikumu veidošanā un konsultēšanā uztura jautājumos; 2) Iegūtās zināšanas dod iespēju iesaistīties multidisciplināros zinātniskos pētījumos, lai pētītu gados vecu cilvēku uztura jautājumus.

Vērtēšana

Patstāvīgais darbs

Virsraksts
% no gala vērtējuma
Vērtējums
1.

Patstāvīgais darbs

-
-
Studējošo patstāvīgais darbs tiek organizēts individuāli, uzdodot šādus uzduvumus: patstāvīgi gatavoties semināru nodarbībām; sagatavots referāts par kursa saturā ietvertajām tēmām; sastādīta dienas ēdienkarte gados veciem cilvēkiem atbilstoši veselības stāvokli.

Pārbaudījums

Virsraksts
% no gala vērtējuma
Vērtējums
1.

Pārbaudījums

-
-
1.Referāts - 25% 2.Ēdienkartes sastādīšana – 25% 2.Rakstisks eksāmens –atbilžu izvēles tests 50%

Studiju kursa tēmu plāns

PILNA LAIKA
1. daļa
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Cits
2

Tēmas

Ar novecošanos saistītās izmaiņas cilvēka organismā
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Cits
2

Tēmas

Uztura īpatnības veciem cilvēkiem, to noteicošie faktori
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Cits
2

Tēmas

Uztura īpatnības veciem cilvēkiem, to noteicošie faktori
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Cits
2

Tēmas

Ar vecumu saistītu hronisku slimību un uztura mijiedarbība
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Cits
2

Tēmas

Ar vecumu saistītu hronisku slimību un uztura mijiedarbība
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Cits
2

Tēmas

Ar nepietiekošu uzturu saistītās problēmas veciem cilvēkiem, to iemesli. Enerģijas – olbaltumvielu nepietiekamība. Novērtēšanas instrumenti.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Cits
2

Tēmas

Ar nepietiekošu uzturu saistītās problēmas veciem cilvēkiem, to iemesli. Enerģijas – olbaltumvielu nepietiekamība. Novērtēšanas instrumenti.
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Cits
2

Tēmas

Ar vitamīnu un minerālvielu nepietiekamību saistītie stāvokļi.
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Cits
2

Tēmas

Osteoporoze. Kalcija un D vitamīna loma slimības patoģenēzē un terapijā.
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Cits
2

Tēmas

Hronisks aizcietējums
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Cits
2

Tēmas

Dislipidēmija. Ateroskleroze
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Cits
2

Tēmas

Farmakoterapija un uzturs
Kopā kredītpunkti (ECTS):
3,00
Kontaktstundas:
24 ak. st.
Gala pārbaudījums:
Eksāmens

Bibliogrāfija

Obligātā literatūra

1.

Hazzard's Geriatric Medicine and Gerontology. 8th edition, 2022.

2.

The Merck Manual of Geriatrics. 3rd edition. 2000, 1507 p. (akceptējams izdevums)

3.

Mc.Gel, M., Jensen, G. L. Nutrition in the elderly. J. Clin Gastroenterol. 30: 372, 2000. (akceptējams izdevums)

4.

Roberts, S. B., Fuss, P., et al. Control of food intake in older men. JAMA 272; 1601, 1994. (akceptējams izdevums)

5.

Mocchegiani Eugenio. Edited by Marco Malavolta. Molecular Basis of Nutrition and Aging. 2016, 758 p.

6.

Zariņš, Z., Neimane, L., Bodnieks, E. „Uztura mācība”. Rīga: LU Akadēmiskais apgāds, 2021.

Papildu literatūra

1.

Aronne, L. J. Handbook of Obesity treatment. New York, 2019.

2.

Present knowledge in nutrition. 10th ed. / edited by John W. Erdman Jr., Ian A. MacDonald, Steve H. Zeisel. Ames, Iowa : International Life Sciences Institute, 2012

3.

Lutz, C., Przytulski, K. R. Lutz's Nutrition and Diet Therapy. 7th ed. Philadelphia, 2018.

4.

Shils, M. E., Olson, J. A. Modern nutrition in health and disease. New York, 1998.

5.

Molosolta, M., Mocchegiani, E. Molecular basis of Nutrition and Aging. 2016., 758. p.

6.

Handbook of Nutrition and Food. / edited by Carolyn D. Berdanier, Johanna T. Dwyer, David Heber. 3rd edition. 2013.

7.

Skutelis, Antons. Zāļu un uztura mijiedarbība un blaknes. Rīga: Medicīnas apgāds, 54. p.

Citi informācijas avoti

1.

The British Journal of nutrition.

2.

Food and nutrition bulletin. International Nutrition Foundation, Toronto.

3.

Eoropean Journal of nutrition