Uzturs gados veciem cilvēkiem
Studiju kursa īstenotājs
Rīga, Cigoriņu iela 3, spk@rsu.lv, +371 67611559
Par studiju kursu
Mērķis
Priekšzināšanas
Studiju rezultāti
Zināšanas
1.1) Izprot ar novecošanos saistītās izmaiņas cilvēka organismā; 2) Novērtē ar uzturu saistītos dažādos aspektus vecu cilvēku aprūpē (pievēršot uzmanību ekonomiskiem, sociāliem, medicīniskiem jautājumiem).
Prasmes
1.Novērtē un nosaka ar nepietiekošu uzturu saistītas problēmas gados veciem cilvēkiem, izmantojot tam paredzētos vērtēšanas instrumentus.
Kompetences
1.1) Iegūtās zināšanas izmanto savu aprūpē esošo pacientu vai klientu uztura ieteikumu veidošanā un konsultēšanā uztura jautājumos; 2) Iegūtās zināšanas dod iespēju iesaistīties multidisciplināros zinātniskos pētījumos, lai pētītu gados vecu cilvēku uztura jautājumus.
Vērtēšana
Patstāvīgais darbs
|
Virsraksts
|
% no gala vērtējuma
|
Vērtējums
|
|---|---|---|
|
1.
Patstāvīgais darbs |
-
|
-
|
|
Studējošo patstāvīgais darbs tiek organizēts individuāli, uzdodot šādus uzduvumus: patstāvīgi gatavoties semināru nodarbībām; sagatavots referāts par kursa saturā ietvertajām tēmām; sastādīta dienas ēdienkarte gados veciem cilvēkiem atbilstoši veselības stāvokli.
|
||
Pārbaudījums
|
Virsraksts
|
% no gala vērtējuma
|
Vērtējums
|
|---|---|---|
|
1.
Pārbaudījums |
-
|
-
|
|
1.Referāts - 25%
2.Ēdienkartes sastādīšana – 25% 2.Rakstisks eksāmens –atbilžu izvēles tests 50%
|
||
Studiju kursa tēmu plāns
-
Lekcija
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Cits
|
2
|
Tēmas
|
Ar novecošanos saistītās izmaiņas cilvēka organismā
|
-
Lekcija
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Cits
|
2
|
Tēmas
|
Uztura īpatnības veciem cilvēkiem, to noteicošie faktori
|
-
Nodarbība/Seminārs
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Cits
|
2
|
Tēmas
|
Uztura īpatnības veciem cilvēkiem, to noteicošie faktori
|
-
Lekcija
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Cits
|
2
|
Tēmas
|
Ar vecumu saistītu hronisku slimību un uztura mijiedarbība
|
-
Nodarbība/Seminārs
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Cits
|
2
|
Tēmas
|
Ar vecumu saistītu hronisku slimību un uztura mijiedarbība
|
-
Lekcija
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Cits
|
2
|
Tēmas
|
Ar nepietiekošu uzturu saistītās problēmas veciem cilvēkiem, to iemesli. Enerģijas – olbaltumvielu nepietiekamība. Novērtēšanas instrumenti.
|
-
Nodarbība/Seminārs
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Cits
|
2
|
Tēmas
|
Ar nepietiekošu uzturu saistītās problēmas veciem cilvēkiem, to iemesli. Enerģijas – olbaltumvielu nepietiekamība. Novērtēšanas instrumenti.
|
-
Lekcija
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Cits
|
2
|
Tēmas
|
Ar vitamīnu un minerālvielu nepietiekamību saistītie stāvokļi.
|
-
Lekcija
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Cits
|
2
|
Tēmas
|
Osteoporoze. Kalcija un D vitamīna loma slimības patoģenēzē un terapijā.
|
-
Lekcija
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Cits
|
2
|
Tēmas
|
Hronisks aizcietējums
|
-
Nodarbība/Seminārs
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Cits
|
2
|
Tēmas
|
Dislipidēmija. Ateroskleroze
|
-
Lekcija
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Cits
|
2
|
Tēmas
|
Farmakoterapija un uzturs
|
Bibliogrāfija
Obligātā literatūra
Hazzard's Geriatric Medicine and Gerontology. 8th edition, 2022.
The Merck Manual of Geriatrics. 3rd edition. 2000, 1507 p. (akceptējams izdevums)
Mc.Gel, M., Jensen, G. L. Nutrition in the elderly. J. Clin Gastroenterol. 30: 372, 2000. (akceptējams izdevums)
Roberts, S. B., Fuss, P., et al. Control of food intake in older men. JAMA 272; 1601, 1994. (akceptējams izdevums)
Mocchegiani Eugenio. Edited by Marco Malavolta. Molecular Basis of Nutrition and Aging. 2016, 758 p.
Zariņš, Z., Neimane, L., Bodnieks, E. „Uztura mācība”. Rīga: LU Akadēmiskais apgāds, 2021.
Papildu literatūra
Aronne, L. J. Handbook of Obesity treatment. New York, 2019.
Present knowledge in nutrition. 10th ed. / edited by John W. Erdman Jr., Ian A. MacDonald, Steve H. Zeisel. Ames, Iowa : International Life Sciences Institute, 2012
Lutz, C., Przytulski, K. R. Lutz's Nutrition and Diet Therapy. 7th ed. Philadelphia, 2018.
Shils, M. E., Olson, J. A. Modern nutrition in health and disease. New York, 1998.
Molosolta, M., Mocchegiani, E. Molecular basis of Nutrition and Aging. 2016., 758. p.
Handbook of Nutrition and Food. / edited by Carolyn D. Berdanier, Johanna T. Dwyer, David Heber. 3rd edition. 2013.
Skutelis, Antons. Zāļu un uztura mijiedarbība un blaknes. Rīga: Medicīnas apgāds, 54. p.
Citi informācijas avoti
The British Journal of nutrition.
Food and nutrition bulletin. International Nutrition Foundation, Toronto.
Eoropean Journal of nutrition