Veidlapa Nr. M-3 (8)
Studiju kursa apraksts

Veselīga un ilgtspējīga diēta

Studiju kursa pamatinformācija

Kursa kods
SUUK_295
Zinātnes nozare
Klīniskā medicīna; Veselības aprūpes zinātne
Kredītpunkti (ECTS)
3,00
Mērķauditorija
Ārstniecība; Bioloģija; Civilā un militārā aizsardzība; Dzīvās dabas zinātnes; Farmācija; Informācijas un komunikācijas zinātne; Klīniskā farmācija; Komunikācijas zinātne; Māszinības; Medicīnas pakalpojumi; Medicīnas tehnoloģijas; Pedagoģija; Personu un īpašuma aizsardzība; Politikas zinātne; Psiholoģija; Rehabilitācija; Sabiedrības veselība; Sociālā antropoloģija; Sociālā labklājība un sociālais darbs; Socioloģija; Sporta treneris; Tiesību zinātne; Tiesību zinātne; Tirgzinības un reklāma; Uzņēmējdarbības vadība; Vadībzinātne; Vecmāšu zinības; Veselības vadība; Zobārstniecība
LKI
6. līmenis
Studiju veids un forma
Pilna laika; Nepilna laika

Studiju kursa īstenotājs

Kursa vadītājs
Struktūrvienības vadītājs
Struktūrvienība
Rehabilitācijas katedra
Kontaktinformācija

Rīga, Cigoriņu iela 3, spk@rsu.lv, +371 67611559

Par studiju kursu

Mērķis

Kursa mērķis ir apgūt pamatzināšanas par ilgtspējīgas diētas kritērijiem, attīstīt prasmi kritiski vērtēt diētas un pārtikas produktus no ilgtspējas aspekta, kā arī attīstīt spēju integrēt ilgtspējas aspektus ar uzturu saistītās rekomendācijās, ņemot vērā cilvēka veselības stāvokli dažādos dzīves posmos.

Priekšzināšanas

Anatomijā, fizioloģijā un iekšķīgo slimību pamatos, uztura pamatos, angļu valodas zināšanas.

Studiju rezultāti

Zināšanas

1.Pēc sekmīgs kursa apguves studenti spēs: 1. Izprast ilgtspējīgas diētas kritērijus. 2. Izprast ilgtspējīgas diētas ietekmi uz veselību. 3. Izprast ilgtspējīgas diētas trūkumus un lietošanas ierobežojumus.

Prasmes

1.Studenti spēs: 1. Veikt diētu novērtējumu pēc ilgtspējas kritērijiem. 2. Veikt pārtikas produktu salīdzinājumu pēc ilgtspējas kritērijiem. 3. Izveidot rekomendācijas par ilgtspējīgu uzturu Latvijas apstākļiem, ņemot vērā cilvēka veselības stāvokli un dzīves posmu.

Kompetences

1.Students spēj novērtēt diētas saskaņā ar ilgtspējas kritērijiem un sniegt rekomendācijas par ilgtspējīgu uzturu, ņemot vērā cilvēka veselības stāvokli dažādos dzīves posmos.

Vērtēšana

Patstāvīgais darbs

Virsraksts
% no gala vērtējuma
Vērtējums
1.

Patstāvīgais darbs

-
-
Studējošo pastāvīgais darbs tiek organizēts individuāli un/vai darba grupās, uzdodot sagatavot prezentāciju par ilgtspējīgas diētas iespējām Latvijas apstākļos visos gadalaikos, ņemot vērā cilvēka veselības stāvokli un dzīves posmu. Lai izvērtētu studiju kursa kvalitāti kopumā, studentam jāaizpilda studiju kursa novērtēšanas anketa Studējošo portālā.

Pārbaudījums

Virsraksts
% no gala vērtējuma
Vērtējums
1.

Pārbaudījums

-
-
Individuāli vai grupās sagatavot prezentāciju par ilgtspējīgas diētas iespējām hipotētiskam pacientam.
2.

Pārbaudījums

-
-
Studenta vērtējumu veido starppārbaudījums: 1) prezentācija (50%); 2) aktīva dalība semināros (20%) un noslēguma pārbaudījums: 3) rakstisks eksāmens (tests) (30%)

Studiju kursa tēmu plāns

PILNA LAIKA
1. daļa
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Cits
2

Tēmas

Ilgtspējīgas diētas kritēriji (veselības, ekoloģiskie, sociālie, ekonomiskie un politiskie kritēriji)
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Cits
2

Tēmas

Ilgtspējīgas diētas kritēriji (veselības, ekoloģiskie, sociālie, ekonomiskie un politiskie kritēriji)
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Cits
2

Tēmas

Diētu izvērtējums pēc ilgtspējas kritērijiem (vegānisms, veģetārisms, Vidusjūras diēta, Rietumu diēta, Keto diēta, u.c.)
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Cits
2

Tēmas

Diētu izvērtējums pēc ilgtspējas kritērijiem (vegānisms, veģetārisms, Vidusjūras diēta, Rietumu diēta, Keto diēta, u.c.)
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Ilgtspējīgas pārtikas produktu veidi
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Ilgtspējīgas pārtikas produktu veidi
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Ilgtspējīgas diētas ietekme uz veselību (diabēta risku, mirstību, aptaukošanos, KVS, vēzi, u.c.)
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Ilgtspējīgas diētas ietekme uz veselību (diabēta risku, mirstību, aptaukošanos, KVS, vēzi, u.c.)
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Ilgtspējīga uztura lietojuma ierobežojumi (celiakija, kairinātu zarnu sindroms, alerģijas, u.c.)
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Ilgtspējīga uztura lietojuma ierobežojumi (celiakija, kairinātu zarnu sindroms, alerģijas, u.c.)
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Ilgtspējīga uztura trūkumi (aizkavēta augšana, slikta kaulu attīstība un anēmija, u.c.)
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Ilgtspējīga uztura trūkumi (aizkavēta augšana, slikta kaulu attīstība un anēmija, u.c.)
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Ilgstpējīgas diētas iespējas Latvijas apstākļos visos gadalaikos
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Ilgstpējīgas diētas iespējas Latvijas apstākļos visos gadalaikos
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Ilgstpējīgas diētas iespējas Latvijas apstākļos visos gadalaikos
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Ilgstpējīgas diētas iespējas Latvijas apstākļos visos gadalaikos
Kopā kredītpunkti (ECTS):
3,00
Kontaktstundas:
32 ak. st.
Gala pārbaudījums:
Eksāmens
NEPILNA LAIKA
1. daļa
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Cits
2

Tēmas

Ilgtspējīgas diētas kritēriji (veselības, ekoloģiskie, sociālie, ekonomiskie un politiskie kritēriji)
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Cits
2

Tēmas

Ilgtspējīgas diētas kritēriji (veselības, ekoloģiskie, sociālie, ekonomiskie un politiskie kritēriji)
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Cits
2

Tēmas

Diētu izvērtējums pēc ilgtspējas kritērijiem (vegānisms, veģetārisms, Vidusjūras diēta, Rietumu diēta, Keto diēta, u.c.)
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Cits
2

Tēmas

Diētu izvērtējums pēc ilgtspējas kritērijiem (vegānisms, veģetārisms, Vidusjūras diēta, Rietumu diēta, Keto diēta, u.c.)
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Ilgtspējīgas pārtikas produktu veidi
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Ilgtspējīgas pārtikas produktu veidi
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Ilgtspējīgas diētas ietekme uz veselību (diabēta risku, mirstību, aptaukošanos, KVS, vēzi, u.c.)
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Ilgtspējīgas diētas ietekme uz veselību (diabēta risku, mirstību, aptaukošanos, KVS, vēzi, u.c.)
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Ilgtspējīga uztura lietojuma ierobežojumi (celiakija, kairinātu zarnu sindroms, alerģijas, u.c.)
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Ilgtspējīga uztura lietojuma ierobežojumi (celiakija, kairinātu zarnu sindroms, alerģijas, u.c.)
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Ilgtspējīga uztura trūkumi (aizkavēta augšana, slikta kaulu attīstība un anēmija, u.c.)
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Ilgtspējīga uztura trūkumi (aizkavēta augšana, slikta kaulu attīstība un anēmija, u.c.)
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Ilgstpējīgas diētas iespējas Latvijas apstākļos visos gadalaikos
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Ilgstpējīgas diētas iespējas Latvijas apstākļos visos gadalaikos
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Ilgstpējīgas diētas iespējas Latvijas apstākļos visos gadalaikos
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Ilgstpējīgas diētas iespējas Latvijas apstākļos visos gadalaikos
Kopā kredītpunkti (ECTS):
3,00
Kontaktstundas:
32 ak. st.
Gala pārbaudījums:
Eksāmens

Bibliogrāfija

Obligātā literatūra

1.

Riccardo Valentini, John L. Sievenpiper, Marta Antonelli, Katarzyna Dembska. “Achieving the Sustainable Development Goals Through Sustainable Food Systems”. 2019, Springer Cham

2.

Walter Leal Filho, Anabela Marisa Azul, Luciana Brandli, et.al. “Responsible Consumption and Production”. 2020, Springer Cham

3.

Joachim von Braun, Kaosar Afsana, Louise O. Fresco, Mohamed Hag Ali Hassan. “Science and Innovations for Food Systems Transformation”. 2023, Springer Cham

4.

Aakriti Grover, Anju Singh, R. B. Singh. “Sustainable Health Through Food, Nutrition, and Lifestyle”. 2023, Springer Singapore

5.

Qaisar Mahmood. “Sustainable Plant Nutrition under Contaminated Environments”. 2022, Springer Cham

6.

Jessica Fanzo, Claire Davis. “Global Food Systems, Diets, and Nutrition”. 2021, Palgrave Macmillan Cham

7.

Luca Serventi. “Sustainable Food Innovation”. 2023, Springer Cham