Veselīga un ilgtspējīga diēta
Studiju kursa īstenotājs
Rīga, Cigoriņu iela 3, spk@rsu.lv, +371 67611559
Par studiju kursu
Mērķis
Priekšzināšanas
Studiju rezultāti
Zināšanas
1.Pēc sekmīgs kursa apguves studenti spēs: 1. Izprast ilgtspējīgas diētas kritērijus. 2. Izprast ilgtspējīgas diētas ietekmi uz veselību. 3. Izprast ilgtspējīgas diētas trūkumus un lietošanas ierobežojumus.
Prasmes
1.Studenti spēs: 1. Veikt diētu novērtējumu pēc ilgtspējas kritērijiem. 2. Veikt pārtikas produktu salīdzinājumu pēc ilgtspējas kritērijiem. 3. Izveidot rekomendācijas par ilgtspējīgu uzturu Latvijas apstākļiem, ņemot vērā cilvēka veselības stāvokli un dzīves posmu.
Kompetences
1.Students spēj novērtēt diētas saskaņā ar ilgtspējas kritērijiem un sniegt rekomendācijas par ilgtspējīgu uzturu, ņemot vērā cilvēka veselības stāvokli dažādos dzīves posmos.
Vērtēšana
Patstāvīgais darbs
|
Virsraksts
|
% no gala vērtējuma
|
Vērtējums
|
|---|---|---|
|
1.
Patstāvīgais darbs |
-
|
-
|
|
Studējošo pastāvīgais darbs tiek organizēts individuāli un/vai darba grupās, uzdodot sagatavot prezentāciju par ilgtspējīgas diētas iespējām Latvijas apstākļos visos gadalaikos, ņemot vērā cilvēka veselības stāvokli un dzīves posmu.
Lai izvērtētu studiju kursa kvalitāti kopumā, studentam jāaizpilda studiju kursa novērtēšanas anketa Studējošo portālā.
|
||
Pārbaudījums
|
Virsraksts
|
% no gala vērtējuma
|
Vērtējums
|
|---|---|---|
|
1.
Pārbaudījums |
-
|
-
|
|
Individuāli vai grupās sagatavot prezentāciju par ilgtspējīgas diētas iespējām hipotētiskam pacientam.
|
||
|
2.
Pārbaudījums |
-
|
-
|
|
Studenta vērtējumu veido starppārbaudījums: 1) prezentācija (50%); 2) aktīva dalība semināros (20%) un noslēguma pārbaudījums: 3) rakstisks eksāmens (tests) (30%)
|
||
Studiju kursa tēmu plāns
-
Lekcija
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Cits
|
2
|
Tēmas
|
Ilgtspējīgas diētas kritēriji (veselības, ekoloģiskie, sociālie, ekonomiskie un politiskie kritēriji)
|
-
Lekcija
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Cits
|
2
|
Tēmas
|
Ilgtspējīgas diētas kritēriji (veselības, ekoloģiskie, sociālie, ekonomiskie un politiskie kritēriji)
|
-
Lekcija
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Cits
|
2
|
Tēmas
|
Diētu izvērtējums pēc ilgtspējas kritērijiem (vegānisms, veģetārisms, Vidusjūras diēta, Rietumu diēta, Keto diēta, u.c.)
|
-
Lekcija
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Cits
|
2
|
Tēmas
|
Diētu izvērtējums pēc ilgtspējas kritērijiem (vegānisms, veģetārisms, Vidusjūras diēta, Rietumu diēta, Keto diēta, u.c.)
|
-
Nodarbība/Seminārs
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Auditorija
|
2
|
Tēmas
|
Ilgtspējīgas pārtikas produktu veidi
|
-
Nodarbība/Seminārs
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Auditorija
|
2
|
Tēmas
|
Ilgtspējīgas pārtikas produktu veidi
|
-
Nodarbība/Seminārs
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Auditorija
|
2
|
Tēmas
|
Ilgtspējīgas diētas ietekme uz veselību (diabēta risku, mirstību, aptaukošanos, KVS, vēzi, u.c.)
|
-
Nodarbība/Seminārs
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Auditorija
|
2
|
Tēmas
|
Ilgtspējīgas diētas ietekme uz veselību (diabēta risku, mirstību, aptaukošanos, KVS, vēzi, u.c.)
|
-
Nodarbība/Seminārs
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Auditorija
|
2
|
Tēmas
|
Ilgtspējīga uztura lietojuma ierobežojumi (celiakija, kairinātu zarnu sindroms, alerģijas, u.c.)
|
-
Nodarbība/Seminārs
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Auditorija
|
2
|
Tēmas
|
Ilgtspējīga uztura lietojuma ierobežojumi (celiakija, kairinātu zarnu sindroms, alerģijas, u.c.)
|
-
Nodarbība/Seminārs
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Auditorija
|
2
|
Tēmas
|
Ilgtspējīga uztura trūkumi (aizkavēta augšana, slikta kaulu attīstība un anēmija, u.c.)
|
-
Nodarbība/Seminārs
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Auditorija
|
2
|
Tēmas
|
Ilgtspējīga uztura trūkumi (aizkavēta augšana, slikta kaulu attīstība un anēmija, u.c.)
|
-
Nodarbība/Seminārs
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Auditorija
|
2
|
Tēmas
|
Ilgstpējīgas diētas iespējas Latvijas apstākļos visos gadalaikos
|
-
Nodarbība/Seminārs
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Auditorija
|
2
|
Tēmas
|
Ilgstpējīgas diētas iespējas Latvijas apstākļos visos gadalaikos
|
-
Nodarbība/Seminārs
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Auditorija
|
2
|
Tēmas
|
Ilgstpējīgas diētas iespējas Latvijas apstākļos visos gadalaikos
|
-
Nodarbība/Seminārs
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Auditorija
|
2
|
Tēmas
|
Ilgstpējīgas diētas iespējas Latvijas apstākļos visos gadalaikos
|
-
Lekcija
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Cits
|
2
|
Tēmas
|
Ilgtspējīgas diētas kritēriji (veselības, ekoloģiskie, sociālie, ekonomiskie un politiskie kritēriji)
|
-
Lekcija
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Cits
|
2
|
Tēmas
|
Ilgtspējīgas diētas kritēriji (veselības, ekoloģiskie, sociālie, ekonomiskie un politiskie kritēriji)
|
-
Lekcija
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Cits
|
2
|
Tēmas
|
Diētu izvērtējums pēc ilgtspējas kritērijiem (vegānisms, veģetārisms, Vidusjūras diēta, Rietumu diēta, Keto diēta, u.c.)
|
-
Lekcija
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Cits
|
2
|
Tēmas
|
Diētu izvērtējums pēc ilgtspējas kritērijiem (vegānisms, veģetārisms, Vidusjūras diēta, Rietumu diēta, Keto diēta, u.c.)
|
-
Nodarbība/Seminārs
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Auditorija
|
2
|
Tēmas
|
Ilgtspējīgas pārtikas produktu veidi
|
-
Nodarbība/Seminārs
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Auditorija
|
2
|
Tēmas
|
Ilgtspējīgas pārtikas produktu veidi
|
-
Nodarbība/Seminārs
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Auditorija
|
2
|
Tēmas
|
Ilgtspējīgas diētas ietekme uz veselību (diabēta risku, mirstību, aptaukošanos, KVS, vēzi, u.c.)
|
-
Nodarbība/Seminārs
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Auditorija
|
2
|
Tēmas
|
Ilgtspējīgas diētas ietekme uz veselību (diabēta risku, mirstību, aptaukošanos, KVS, vēzi, u.c.)
|
-
Nodarbība/Seminārs
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Auditorija
|
2
|
Tēmas
|
Ilgtspējīga uztura lietojuma ierobežojumi (celiakija, kairinātu zarnu sindroms, alerģijas, u.c.)
|
-
Nodarbība/Seminārs
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Auditorija
|
2
|
Tēmas
|
Ilgtspējīga uztura lietojuma ierobežojumi (celiakija, kairinātu zarnu sindroms, alerģijas, u.c.)
|
-
Nodarbība/Seminārs
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Auditorija
|
2
|
Tēmas
|
Ilgtspējīga uztura trūkumi (aizkavēta augšana, slikta kaulu attīstība un anēmija, u.c.)
|
-
Nodarbība/Seminārs
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Auditorija
|
2
|
Tēmas
|
Ilgtspējīga uztura trūkumi (aizkavēta augšana, slikta kaulu attīstība un anēmija, u.c.)
|
-
Nodarbība/Seminārs
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Auditorija
|
2
|
Tēmas
|
Ilgstpējīgas diētas iespējas Latvijas apstākļos visos gadalaikos
|
-
Nodarbība/Seminārs
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Auditorija
|
2
|
Tēmas
|
Ilgstpējīgas diētas iespējas Latvijas apstākļos visos gadalaikos
|
-
Nodarbība/Seminārs
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Auditorija
|
2
|
Tēmas
|
Ilgstpējīgas diētas iespējas Latvijas apstākļos visos gadalaikos
|
-
Nodarbība/Seminārs
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Auditorija
|
2
|
Tēmas
|
Ilgstpējīgas diētas iespējas Latvijas apstākļos visos gadalaikos
|
Bibliogrāfija
Obligātā literatūra
Riccardo Valentini, John L. Sievenpiper, Marta Antonelli, Katarzyna Dembska. “Achieving the Sustainable Development Goals Through Sustainable Food Systems”. 2019, Springer Cham
Walter Leal Filho, Anabela Marisa Azul, Luciana Brandli, et.al. “Responsible Consumption and Production”. 2020, Springer Cham
Joachim von Braun, Kaosar Afsana, Louise O. Fresco, Mohamed Hag Ali Hassan. “Science and Innovations for Food Systems Transformation”. 2023, Springer Cham
Aakriti Grover, Anju Singh, R. B. Singh. “Sustainable Health Through Food, Nutrition, and Lifestyle”. 2023, Springer Singapore
Qaisar Mahmood. “Sustainable Plant Nutrition under Contaminated Environments”. 2022, Springer Cham
Jessica Fanzo, Claire Davis. “Global Food Systems, Diets, and Nutrition”. 2021, Palgrave Macmillan Cham
Luca Serventi. “Sustainable Food Innovation”. 2023, Springer Cham