Veidlapa Nr. M-3 (8)
Studiju kursa apraksts

Klīniskā prakse II

Studiju kursa pamatinformācija

Kursa kods
SUUK_035
Zinātnes nozare
Klīniskā medicīna; Sabiedrības veselība
Kredītpunkti (ECTS)
9,00
Mērķauditorija
Medicīnas pakalpojumi; Sabiedrības veselība
LKI
6. līmenis
Studiju veids un forma
Pilna laika; Nepilna laika

Studiju kursa īstenotājs

Kursa vadītājs
Struktūrvienības vadītājs
Struktūrvienība
Sporta un uztura katedra
Kontaktinformācija

Rīga, Cigoriņu iela 3, spk@rsu.lv, +371 67611559

Par studiju kursu

Mērķis

Papildināt teorētiskās zināšanas un iegūt praktiskās iemaņas par to, kā organizēt pētījumus, veikt pārtikas produktu instrumentālās analīzes, kvalitātes analīzes un sensoro vērtējumu; mikrobioloģiskās un parazitoloģiskās analīzes. Papildināt teorētiskās zināšanas un iegūt praktiskās iemaņas par to, kā tiek izstrādātas slimību profilakses un veselības veicināšanas programmas un veikta to īstenošanas metodiskā vadība.

Priekšzināšanas

Sabiedrības veselība un epidemioloģija, pārtikas ķīmija, bioķīmija, mikrobioloģija, ievads uzturmācībā

Studiju rezultāti

Zināšanas

1.Nostiprināt un attīstīt studentu zināšanas par kvalitātes standartiem, patēriņa pētījumu organizēšanu, laboratorijas darba organizāciju. Veicināt izpratni par sabiedrības veselības pamatiem, veselību noteicošiem faktoriem, veselības veicināšanas metodēm indivīda un sabiedrības līmenī, plašsaziņas līdzekļu izmantošanas principiem sabiedrības veselības veicināšanai.

Prasmes

1.Izprast uzturpolitikas norises, identificēt sabiedrības veselības rādītājus un sniegt priekšlikumus veselības politikas veidošanā. Veikt ar pārtikas patēriņa riskiem saistītu pētījumu plānošanu un sadarboties zinātnisku publikāciju veidošanā. Izglītot sabiedrību par slimību profilakses iespējām izmantojot informāciju tehnoloģijas profesionālās darbības veikšanai.

Kompetences

1.Spēja izprast valsts institūcijas darbu, kuras uzdevumos ietilpst izstrādāt slimību profilakses un veselības veicināšanas programmas. Spēja identificēt ar uzturu saistītas sabiedrības veselības problēmas un īstenot veselības veicināšanas un profilakses pasākumus praktiski izstrādājot izglītojošus materiālus. Spēja analizēt pasākuma būtību un izstrādāt priekšlikumus darbības efektivitātes kāpināšanai un pilnveidošanai. Spēja laborantu vadībā veikt pārtikas produktu uzturvērtības, fizikāli ķīmisko un mikrobioloģisko testēšanu. Spēja izprast pārtikas kvalitātes, drošības, ražošanas tehnoloģijas un risku novērtēšanu, infekcijas slimību un to risku, sabiedrības veselības un vides novērtēšanu. Spēja mērķtiecīgi iegūt patēriņa datus, izmantojot pārtikas produktu porciju katalogus, veikt datu analīzi, izmantojot pārtikas sastāva datubāzes, veikt uzturvērtības un veselīguma norāžu izvērtēšanu un analīzi pārtikas produktos.

Vērtēšana

Patstāvīgais darbs

Virsraksts
% no gala vērtējuma
Vērtējums
1.

Patstāvīgais darbs

-
-
Prakses laikā studenti identificē aktuālu sabiedrības veselības problēmu. Aktuālo tēmu izzina visos klīniskās prakses II posmos - iegūstot informāciju, izprotot kā organizēt pētījumus, kā veikt izvērtēšanu, kā izvēlēties pasākumu veidu, pielāgot nodarbību saturu, izstrādāt izdales materiālus, kurus izmantot aktualizētās problēmas risināšanai. Studējošiem jāsagatavo klīniskās prakses II portfolio un jāprezentē izstrādātā veselības veicināšanas programma.

Pārbaudījums

Virsraksts
% no gala vērtējuma
Vērtējums
1.

Pārbaudījums

-
-
Obligāts prakses apmeklējums, sekmīgi nokārtots prakses eksāmens. Portfolio jāiekļauj: a) prakses stundu uzskaite, b) ikdienas darbu atspoguļojums, c) gūtās pieredzes, secinājumu un pašvērtējuma atspoguļojums tabulas veidā, d) prakses vadītāja vērtējums par klīniskās prakses norisi Kumulatīvs vērtējums - klīniskās prakses posmu atzīmes 60%, veselības veicināšanas programmas izstrāde un prezentācija 40%

Studiju kursa tēmu plāns

PILNA LAIKA
1. daļa
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Prakses vieta
6

Tēmas

Studenti izvēlas pasākumu veidu, pielāgo nodarbību saturu, izstrādā izdales materiālus, kurus izmantot aktualizētās problēmas risināšanai.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Prakses vieta
6

Tēmas

Studenti tiek iepazīstināti ar dažādām ķermeņa kompozīcijas noteikšanas metodēm, to priekšrocībām un trūkumiem, kā arī to izmantošanu praksē un pētniecībā. Prakses laikā studenti veic praktiskus mērījumus dažādas kompozīcijas cilvēkiem, izmantojot kaliperu, bioimpedanci, deitēriju, kā arī veic rezultātu analīzi un salīdzināšanu.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Prakses vieta
6

Tēmas

Studenti tiek iepazīstināti ar pārtikas produktu un veterināro paraugu parazitoloģisko izmeklēšanu. Prakses laikā studenti piedalās izmeklēšanas procesā analizējot pārtikas paraugus un veicot parazītu identifikāciju.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Prakses vieta
6

Tēmas

Studenti apgūst teorētiskās zināšanas par patēriņa pētījumu organizēšanu un dažādām pētījumos izmantotajām metodēm – uztura dienasgrāmatām, pārtikas patēriņa biežuma anketām, pārtikas produktu porciju katalogiem. Prakses laikā studenti mācās iegūt patēriņa datus, izmantojot pārtikas produktu porciju katalogus, kā arī veikt datu analīzi , izmantojot pārtikas sastāva datubāzes
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Attālināti
E-studiju vide
6

Tēmas

Studenti iepazīstas ar valsts politiku uztura jomā, izprot valsts institūcijas darbu, kuras uzdevumos ietilpst izstrādāt slimību profilakses un veselības veicināšanas programmas un veikt to īstenošanas metodisko vadību, kā arī koordinēt veselības veicināšanas pasākumu īstenošanu.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Prakses vieta
6

Tēmas

Studenti tiek iepazīstināti ar pārtikas risku izvērtēšanu un Eiropas pārtikas nekaitīguma iestādes darbību. Prakses laikā studenti patstāvīgi veic ar pārtiku saistīta riska izvērtēšanu, modelējot dažādas situācijas pārtikas nozares jomā.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Prakses vieta
6

Tēmas

Studenti tiek iepazīstināti ar pārtikas produktu uzturvērtības noteikšanu un pārtikas produktu sensorās vērtēšanas metodēm un lomu pārtikas ražošanā. Prakses laikā studenti veic sensorā eksperta testus, kā arī veic konkrētu produktu sensoro vērtēšanu.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Prakses vieta
6

Tēmas

Studenti tiek iepazīstināti ar dažādām analītiskajām metodēm, ko izmanto dažādu pārtikas piesārņotāju noteikšanā. Studenti tiek iepazīstināti arī ar dzeramā ūdens kvalitātes rādītājiem un notekūdeņu izmantošanu pētniecībā. Prakses laikā studenti veic pārtikas paraugu sagatavošanu izmeklējumiem, kā arī asistē laboratorijas speciālistiem analīžu veikšanā un rezultātu interpretēšanā.
Kopā kredītpunkti (ECTS):
9,00
Kontaktstundas:
48 ak. st.
Gala pārbaudījums:
Aizstāvēšana (Prakse)
NEPILNA LAIKA
1. daļa
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Prakses vieta
6

Tēmas

Studenti izvēlas pasākumu veidu, pielāgo nodarbību saturu, izstrādā izdales materiālus, kurus izmantot aktualizētās problēmas risināšanai.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Prakses vieta
6

Tēmas

Studenti tiek iepazīstināti ar pārtikas produktu uzturvērtības noteikšanu un pārtikas produktu sensorās vērtēšanas metodēm un lomu pārtikas ražošanā. Prakses laikā studenti veic sensorā eksperta testus, kā arī veic konkrētu produktu sensoro vērtēšanu.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Prakses vieta
6

Tēmas

Studenti tiek iepazīstināti ar pārtikas produktu un veterināro paraugu parazitoloģisko izmeklēšanu. Prakses laikā studenti piedalās izmeklēšanas procesā analizējot pārtikas paraugus un veicot parazītu identifikāciju.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Prakses vieta
6

Tēmas

Studenti apgūst teorētiskās zināšanas par patēriņa pētījumu organizēšanu un dažādām pētījumos izmantotajām metodēm – uztura dienasgrāmatām, pārtikas patēriņa biežuma anketām, pārtikas produktu porciju katalogiem. Prakses laikā studenti mācās iegūt patēriņa datus, izmantojot pārtikas produktu porciju katalogus, kā arī veikt datu analīzi , izmantojot pārtikas sastāva datubāzes
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Prakses vieta
6

Tēmas

Studenti iepazīstas ar valsts politiku uztura jomā, izprot valsts institūcijas darbu, kuras uzdevumos ietilpst izstrādāt slimību profilakses un veselības veicināšanas programmas un veikt to īstenošanas metodisko vadību, kā arī koordinēt veselības veicināšanas pasākumu īstenošanu.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Prakses vieta
6

Tēmas

Studenti tiek iepazīstināti ar pārtikas risku izvērtēšanu un Eiropas pārtikas nekaitīguma iestādes darbību. Prakses laikā studenti patstāvīgi veic ar pārtiku saistīta riska izvērtēšanu, modelējot dažādas situācijas pārtikas nozares jomā.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Prakses vieta
6

Tēmas

Studenti tiek iepazīstināti ar dažādām ķermeņa kompozīcijas noteikšanas metodēm, to priekšrocībām un trūkumiem, kā arī to izmantošanu praksē un pētniecībā. Prakses laikā studenti veic praktiskus mērījumus dažādas kompozīcijas cilvēkiem, izmantojot kaliperu, bioimpedanci, deitēriju, kā arī veic rezultātu analīzi un salīdzināšanu.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Prakses vieta
6

Tēmas

Studenti tiek iepazīstināti ar dažādām analītiskajām metodēm, ko izmanto dažādu pārtikas piesārņotāju noteikšanā. Studenti tiek iepazīstināti arī ar dzeramā ūdens kvalitātes rādītājiem un notekūdeņu izmantošanu pētniecībā. Prakses laikā studenti veic pārtikas paraugu sagatavošanu izmeklējumiem, kā arī asistē laboratorijas speciālistiem analīžu veikšanā un rezultātu interpretēšanā.
Kopā kredītpunkti (ECTS):
9,00
Kontaktstundas:
48 ak. st.
Gala pārbaudījums:
Aizstāvēšana (Prakse)

Bibliogrāfija

Obligātā literatūra

1.

Uztura mācība / Zigurds Zariņš, Lolita Neimane, Edgars Bodnieks. 8., pārstrād. un papild. izd. Rīga: LU Akadēmiskais apgāds, 2021, 432 lpp.

2.

Handbook of nutrition and food / edited by Carolyn D. Berdanier, Johanna T. Dwyer, David Heber. 3rd edition. 2014. xxi, 1113 pages.

3.

Kasper, Heinrich Ernährungsmedizin und Diätetik / Heinrich Kasper; unter Mitarbeit von Walter Burghardt. 12., überarb. Aufl. München: Elsevier/Urban & Fischer, 2014. XVI, 652 lpp.

4.

Raymond, J. L., In Raymond, J. L., In Morrow, K., & Mahan, L. K. Krause's and Mahan's food & the nutrition care process, 2012

Papildu literatūra

1.

Wierdsma, N., Kruizenga, H., Stratton, R. Dietetic Pocket Guide adults. 2017

2.

World Health Organization. (‎2011)‎. Waist circumference and waist-hip ratio: report of a WHO expert consultation, Geneva, 8-11 December 2008. World Health Organization

3.

European Society for Clinical Nutrition and Metabolism

4.

Latvijas Republikas Veselības ministrija

5.

RSU Bibliotekā pieejamie resursi

6.

Datu bāze PEN