Veidlapa Nr. M-3 (8)
Studiju kursa apraksts

Uztura bagātinātāji aptiekā

Studiju kursa pamatinformācija

Kursa kods
LFK_035
Zinātnes nozare
Farmakognozija; Medicīnas bāzes zinātnes, tai skaitā farmācija
Kredītpunkti (ECTS)
3,00
Mērķauditorija
Farmācija
LKI
7. līmenis
Studiju veids un forma
Pilna laika; Nepilna laika

Studiju kursa īstenotājs

Kursa vadītājs
Struktūrvienības vadītājs
Struktūrvienība
Lietišķās farmācijas katedra
Kontaktinformācija

Rīga, Dzirciema iela 16, zftk@rsu.lv, +371 67061547

Par studiju kursu

Mērķis

Sekmēt darbam specialitātē nepieciešamo pamatzināšanu par uztura bagātinātājiem (UB) apguvi, tostarp veicināt izpratnes veidošanu par atšķirību starp parastu pārtiku un UB; starp UB un zālēm; veicināt izpratni par uzturvērtības un veselīguma norādēm; radīt priekšstatu par UB sastāvā esošo komponentu daudzveidību.

Priekšzināšanas

Farmakognozija, neorganiskā un organiskā ķīmija, bioķīmija, normālā fizioloģija, patoloģiskā fizioloģija, farmakoloģija, latīņu valoda, angļu valoda.

Studiju rezultāti

Zināšanas

1.Studiju kursa apguves rezultātā studējošais spēj izskaidrot UB atšķirību no parastās pārtikas, zālēm; spēj raksturot ES un LR normatīvajos aktos UB izvirzītās prasības; spēj izskaidrot veselīguma un uzturvērtības norāžu būtību; spēj raksturot UB sastāvā esošos komponentus; spēj nosaukt oficiālus uz pierādījumiem balstītas informācijas avotus uzziņai par UB sastāvā esošiem komponentiem; spēj izskaidrot UB drošas iegādes pamatnosacījumus.

Prasmes

1.Studiju kursa apguves rezultātā students prot izskaidrot UB un zāļu atšķirīgo ietekmi uz organisma fizioloģiskajām funkcijām; prot novērtēt UB lietošanas lietderību atkarībā no UB sastāvā esošajiem komponentiem; prot kritiski novērtēt UB lietošanas drošumu; prot izmantot oficiālus uz pierādījumiem balstītas informācijas avotus uzziņai par UB sastāvā esošajiem komponentiem.

Kompetences

1.Studiju kursa apguves rezultātā students spēj izvērtēt UB lietderību organisma normālu funkciju nodrošināšanā; spēj novērtēt UB lietošanas drošumu.

Vērtēšana

Patstāvīgais darbs

Virsraksts
% no gala vērtējuma
Vērtējums
1.

Patstāvīgais darbs

-
-
UB reklāmas materiāla analīze, UB sastāvā esošo komponentu izpēte, darbs ar ES Uzturvērtības un veselīguma norāžu reģistru, EFSA datubāzi, augu monogrāfijām, prezentācijas izveide. Lai izvērtētu studiju kursa kvalitāti kopumā, studentam jāaizpilda studiju kursa novērtēšanas anketa Studējošo portālā.

Pārbaudījums

Virsraksts
% no gala vērtējuma
Vērtējums
1.

Pārbaudījums

-
-
Sekmīgi apmeklētas lekcijas un nodarbības, sekmīgi pārbaudes darbi, mājas darbi, prezentācija.

Studiju kursa tēmu plāns

PILNA LAIKA
1. daļa
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Attālināti
E-studiju vide
2

Tēmas

Uztura bagātinātāju vispārīgs raksturojums
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Attālināti
E-studiju vide
2

Tēmas

Uztura bagātinātāju vispārīgs raksturojums
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Attālināti
E-studiju vide
2

Tēmas

Uzturvērtības un veselīguma norādes uz pārtikas produktiem
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Attālināti
E-studiju vide
2

Tēmas

Uzturvērtības un veselīguma norādes uz pārtikas produktiem
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

UB iegādes pamanosacījumi. UB viltojumi
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

UB iegādes pamanosacījumi. UB viltojumi
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

UB sastāvā ietilpstošo vielu raksturojums
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

UB sastāvā ietilpstošo vielu raksturojums
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Pārskats par UB izmantošanas iespējām dislipidēmijas gadījumā
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Pārskats par UB izmantošanas iespējām dislipidēmijas gadījumā
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Cits
2

Tēmas

UB ražotne
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Cits
2

Tēmas

UB ražotne
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Attālināti
E-studiju vide
2

Tēmas

UB ražotne
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Attālināti
E-studiju vide
2

Tēmas

UB ražotne
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Studentu prezentācijas
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Studentu prezentācijas
Kopā kredītpunkti (ECTS):
3,00
Kontaktstundas:
32 ak. st.
Gala pārbaudījums:
Eksāmens (Rakstisks)
NEPILNA LAIKA
1. daļa
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Attālināti
E-studiju vide
4

Tēmas

Uztura bagātinātāju vispārīgs raksturojums
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Attālināti
E-studiju vide
4

Tēmas

Uztura bagātinātāju vispārīgs raksturojums
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Attālināti
E-studiju vide
4

Tēmas

Uzturvērtības un veselīguma norādes uz pārtikas produktiem
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Attālināti
E-studiju vide
4

Tēmas

Uzturvērtības un veselīguma norādes uz pārtikas produktiem
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Attālināti
E-studiju vide
4

Tēmas

UB iegādes pamanosacījumi. UB viltojumi
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Attālināti
E-studiju vide
4

Tēmas

UB iegādes pamanosacījumi. UB viltojumi
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Attālināti
E-studiju vide
4

Tēmas

UB sastāvā ietilpstošo vielu raksturojums
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Attālināti
E-studiju vide
4

Tēmas

UB sastāvā ietilpstošo vielu raksturojums
Kopā kredītpunkti (ECTS):
3,00
Kontaktstundas:
32 ak. st.
Gala pārbaudījums:
Eksāmens

Bibliogrāfija

Obligātā literatūra

1.

01.04.1999. Patērētāju tiesību aizsardzības likums: Latvijas Republikas likums. Latvijas Vēstnesis. 104/105. (akceptējams izdevums)

2.

06.03.1998. Pārtikas aprites uzraudzības likums. Latvijas Vēstnesis. 60/61. (akceptējams izdevums)

3.

05.03.2015. Prasības fasētas pārtikas marķējumam: LR Ministru kabineta noteikumi Nr. 115. Latvijas Vēstnesis. 46.

4.

10.12.2015. Prasības uztura bagātinātājiem: LR Ministru kabineta noteikumi Nr. 685. Latvijas Vēstnesis. 242.

5.

22.06.2006. Zāļu reģistrēšanas kārtība: LR Ministru kabineta noteikumi Nr. 376. Latvijas Vēstnesis. 97. (akceptējams izdevums)

6.

30.12.2006. Eiropas Parlamenta un Padomes Regula Nr. 1924/2006 (20.12.2006.) par uzturvērtības un veselīguma norādēm uz pārtikas produktiem. Eiropas Savienības Oficiālais Vēstnesis. 404. (akceptējams izdevums)

7.

EFSA’s Register of Questions. European Food Safety Authority.

8.

EU Register of nutrition and health claims made on foods. European Commission.

9.

Latvijas Uztura bagātinātāju reģistrs. No: Pārtikas un veterinārais dienests.

10.

Latvijas Republikas Zāļu reģistrs. No: Zāļu valsts aģentūra.

11.

Ārvalstu studentiem/For international students

12.

EFSA’s Register of Questions. European Food Safety Authority.

13.

EU Register of nutrition and health claims made on foods. European Commission.

Papildu literatūra

1.

World Health Organization. WHO monographs on selected medicinal plants.

2.

ESCOP Monographs: Scientific Foundation for Herbal Medicinal Products. – 2nd ed. – 2003.

3.

European Medicines Agency. Herbal Medicinal products.