Uztura bagātinātāji aptiekā
Studiju kursa īstenotājs
Rīga, Dzirciema iela 16, zftk@rsu.lv, +371 67061547
Par studiju kursu
Mērķis
Priekšzināšanas
Studiju rezultāti
Zināšanas
1.Studiju kursa apguves rezultātā studējošais spēj izskaidrot UB atšķirību no parastās pārtikas, zālēm; spēj raksturot ES un LR normatīvajos aktos UB izvirzītās prasības; spēj izskaidrot veselīguma un uzturvērtības norāžu būtību; spēj raksturot UB sastāvā esošos komponentus; spēj nosaukt oficiālus uz pierādījumiem balstītas informācijas avotus uzziņai par UB sastāvā esošiem komponentiem; spēj izskaidrot UB drošas iegādes pamatnosacījumus.
Prasmes
1.Studiju kursa apguves rezultātā students prot izskaidrot UB un zāļu atšķirīgo ietekmi uz organisma fizioloģiskajām funkcijām; prot novērtēt UB lietošanas lietderību atkarībā no UB sastāvā esošajiem komponentiem; prot kritiski novērtēt UB lietošanas drošumu; prot izmantot oficiālus uz pierādījumiem balstītas informācijas avotus uzziņai par UB sastāvā esošajiem komponentiem.
Kompetences
1.Studiju kursa apguves rezultātā students spēj izvērtēt UB lietderību organisma normālu funkciju nodrošināšanā; spēj novērtēt UB lietošanas drošumu.
Vērtēšana
Patstāvīgais darbs
|
Virsraksts
|
% no gala vērtējuma
|
Vērtējums
|
|---|---|---|
|
1.
Patstāvīgais darbs |
-
|
-
|
|
UB reklāmas materiāla analīze, UB sastāvā esošo komponentu izpēte, darbs ar ES Uzturvērtības un veselīguma norāžu reģistru, EFSA datubāzi, augu monogrāfijām, prezentācijas izveide.
Lai izvērtētu studiju kursa kvalitāti kopumā, studentam jāaizpilda studiju kursa novērtēšanas anketa Studējošo portālā.
|
||
Pārbaudījums
|
Virsraksts
|
% no gala vērtējuma
|
Vērtējums
|
|---|---|---|
|
1.
Pārbaudījums |
-
|
-
|
|
Sekmīgi apmeklētas lekcijas un nodarbības, sekmīgi pārbaudes darbi, mājas darbi, prezentācija.
|
||
Studiju kursa tēmu plāns
-
Lekcija
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Attālināti
|
E-studiju vide
|
2
|
Tēmas
|
Uztura bagātinātāju vispārīgs raksturojums
|
-
Nodarbība/Seminārs
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Attālināti
|
E-studiju vide
|
2
|
Tēmas
|
Uztura bagātinātāju vispārīgs raksturojums
|
-
Lekcija
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Attālināti
|
E-studiju vide
|
2
|
Tēmas
|
Uzturvērtības un veselīguma norādes uz pārtikas produktiem
|
-
Nodarbība/Seminārs
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Attālināti
|
E-studiju vide
|
2
|
Tēmas
|
Uzturvērtības un veselīguma norādes uz pārtikas produktiem
|
-
Lekcija
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Auditorija
|
2
|
Tēmas
|
UB iegādes pamanosacījumi. UB viltojumi
|
-
Nodarbība/Seminārs
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Auditorija
|
2
|
Tēmas
|
UB iegādes pamanosacījumi. UB viltojumi
|
-
Lekcija
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Auditorija
|
2
|
Tēmas
|
UB sastāvā ietilpstošo vielu raksturojums
|
-
Nodarbība/Seminārs
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Auditorija
|
2
|
Tēmas
|
UB sastāvā ietilpstošo vielu raksturojums
|
-
Lekcija
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Auditorija
|
2
|
Tēmas
|
Pārskats par UB izmantošanas iespējām dislipidēmijas gadījumā
|
-
Nodarbība/Seminārs
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Auditorija
|
2
|
Tēmas
|
Pārskats par UB izmantošanas iespējām dislipidēmijas gadījumā
|
-
Lekcija
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Cits
|
2
|
Tēmas
|
UB ražotne
|
-
Lekcija
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Cits
|
2
|
Tēmas
|
UB ražotne
|
-
Nodarbība/Seminārs
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Attālināti
|
E-studiju vide
|
2
|
Tēmas
|
UB ražotne
|
-
Nodarbība/Seminārs
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Attālināti
|
E-studiju vide
|
2
|
Tēmas
|
UB ražotne
|
-
Lekcija
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Auditorija
|
2
|
Tēmas
|
Studentu prezentācijas
|
-
Nodarbība/Seminārs
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Auditorija
|
2
|
Tēmas
|
Studentu prezentācijas
|
-
Lekcija
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Attālināti
|
E-studiju vide
|
4
|
Tēmas
|
Uztura bagātinātāju vispārīgs raksturojums
|
-
Nodarbība/Seminārs
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Attālināti
|
E-studiju vide
|
4
|
Tēmas
|
Uztura bagātinātāju vispārīgs raksturojums
|
-
Lekcija
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Attālināti
|
E-studiju vide
|
4
|
Tēmas
|
Uzturvērtības un veselīguma norādes uz pārtikas produktiem
|
-
Nodarbība/Seminārs
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Attālināti
|
E-studiju vide
|
4
|
Tēmas
|
Uzturvērtības un veselīguma norādes uz pārtikas produktiem
|
-
Lekcija
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Attālināti
|
E-studiju vide
|
4
|
Tēmas
|
UB iegādes pamanosacījumi. UB viltojumi
|
-
Nodarbība/Seminārs
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Attālināti
|
E-studiju vide
|
4
|
Tēmas
|
UB iegādes pamanosacījumi. UB viltojumi
|
-
Lekcija
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Attālināti
|
E-studiju vide
|
4
|
Tēmas
|
UB sastāvā ietilpstošo vielu raksturojums
|
-
Nodarbība/Seminārs
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Attālināti
|
E-studiju vide
|
4
|
Tēmas
|
UB sastāvā ietilpstošo vielu raksturojums
|
Bibliogrāfija
Obligātā literatūra
01.04.1999. Patērētāju tiesību aizsardzības likums: Latvijas Republikas likums. Latvijas Vēstnesis. 104/105. (akceptējams izdevums)
06.03.1998. Pārtikas aprites uzraudzības likums. Latvijas Vēstnesis. 60/61. (akceptējams izdevums)
05.03.2015. Prasības fasētas pārtikas marķējumam: LR Ministru kabineta noteikumi Nr. 115. Latvijas Vēstnesis. 46.
10.12.2015. Prasības uztura bagātinātājiem: LR Ministru kabineta noteikumi Nr. 685. Latvijas Vēstnesis. 242.
22.06.2006. Zāļu reģistrēšanas kārtība: LR Ministru kabineta noteikumi Nr. 376. Latvijas Vēstnesis. 97. (akceptējams izdevums)
30.12.2006. Eiropas Parlamenta un Padomes Regula Nr. 1924/2006 (20.12.2006.) par uzturvērtības un veselīguma norādēm uz pārtikas produktiem. Eiropas Savienības Oficiālais Vēstnesis. 404. (akceptējams izdevums)
Ārvalstu studentiem/For international students
Papildu literatūra
ESCOP Monographs: Scientific Foundation for Herbal Medicinal Products. – 2nd ed. – 2003.