Veidlapa Nr. M-3 (8)
Studiju kursa apraksts

Klīniskā prakse III

Studiju kursa pamatinformācija

Kursa kods
SUUK_052
Zinātnes nozare
Klīniskā medicīna; Uzturzinātne
Kredītpunkti (ECTS)
24,00
Mērķauditorija
Medicīnas pakalpojumi; Rehabilitācija
LKI
6. līmenis
Studiju veids un forma
Pilna laika; Nepilna laika

Studiju kursa īstenotājs

Kursa vadītājs
Struktūrvienības vadītājs
Struktūrvienība
Sporta un uztura katedra
Kontaktinformācija

Rīga, Cigoriņu iela 3, spk@rsu.lv, spk@rsu.lv, +371 67611559

Par studiju kursu

Mērķis

Radīt apstākļus speciālo zināšanu, prasmju un iemaņu apguvei uztura speciālista darbā veselības aprūpes un rehabilitācijas sistēmā, balstoties uz daudzpakāpju praktikumu un mācību prakses sistēmu.

Priekšzināšanas

Viss iepriekš studiju programmā mācītais.

Studiju rezultāti

Zināšanas

1.Nostiprināt un attīstīt izpratni par pacientu uztura anamnēzes ievākšanu un izmeklēšanas rezultātu analīzi, mērķu izvirzīšanu, pareizu uztura terapijas izvēli dažādu vecumu un patoloģiju pacientiem (gastroenteroloģijas, cukura diabēta, pulmonoloģijas, nefroloģijas, rehabilitācijas), sadarbību ar citiem rehabilitācijas profesionāļiem.

Prasmes

1.Spēj patstāvīgi izmantot uztura terapijas teorijas un metodes darbā ar dažādām pacientu grupām individuāli un grupā, tai skaitā strādājot multiprofesionālas komandas sastāvā.

Kompetences

1.Studenti spēj pierādīt pārliecinošas zināšanas par uztura terapiju dažādu slimību profilaksē un ārstēšanā un tās pielietojumu praksē.

Vērtēšana

Patstāvīgais darbs

Virsraksts
% no gala vērtējuma
Vērtējums
1.

Patstāvīgais darbs

-
-
Studentam patstāvīgi jāstudē norādītās literatūras avoti, lai varētu sekmīgi prakses laikā strādāt ar pacientiem.

Pārbaudījums

Virsraksts
% no gala vērtējuma
Vērtējums
1.

Pārbaudījums

-
-
Obligāts prakses apmeklējums, veiksmīgi nokārtota prakses ieskaite, atskaitoties par visiem prakses etapiem.

Studiju kursa tēmu plāns

PILNA LAIKA
1. daļa
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Uztura terapija gastroenteroloģijā.
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Uztura terapija pulmonoloģijā, nefroloģijā.
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Specializētā telpa
2

Tēmas

Uztura terapija nefroloģijā, pulmonoloģijā.
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

1. un 2. tipa diabēta pacientu uztura terapija. Uzturs endokrinoloģiskiem pacientiem.
Kopā kredītpunkti (ECTS):
19,50
Kontaktstundas:
4 ak. st.
Gala pārbaudījums:
Atskaite (Prakse)
2. daļa
Kopā kredītpunkti (ECTS):
4,50
Kontaktstundas:
4 ak. st.
Gala pārbaudījums:
Aizstāvēšana (Prakse)
NEPILNA LAIKA
1. daļa
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Uztura terapija gastroenteroloģijā.
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Specializētā telpa
2

Tēmas

Uzturs endokrinoloģiskiem pacientiem.
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Diētu izveides noteikumi un vadlīnījas stacionāra pacientiem.
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Diētu izveide ar datu bāzu palīdzību.
Kopā kredītpunkti (ECTS):
16,50
Kontaktstundas:
4 ak. st.
Gala pārbaudījums:
Atskaite (Prakse)
2. daļa
Kopā kredītpunkti (ECTS):
7,50
Kontaktstundas:
4 ak. st.
Gala pārbaudījums:
Aizstāvēšana (Prakse)

Bibliogrāfija

Obligātā literatūra

1.

Zariņš, Zigurds. Uztura mācība / Zigurds Zariņš, Lolita Neimane. 8., pārstrād. un papild. izd. Rīga : LU Akadēmiskais apgāds, 2021. 464 lpp. ; 28 cm. ISBN 9789984450742.

2.

Handbook of nutrition and food / edited by Carolyn D. Berdanier, Johanna T. Dwyer, David Heber. Third edition. [2013], 2014. xxi, 1113 pages : il., tab. ; 29 cm. ISBN 9781466505711 (hardcover).

3.

Kasper, Heinrich Ernährungsmedizin und Diätetik / Heinrich Kasper ; unter Mitarbeit von Walter Burghardt. 12., überarb. Aufl. München : Elsevier/Urban & Fischer, 2014. XVI, 652 lpp. : il., tab. ISBN 9783437420139

4.

Krause's food & the nutrition care process / [edited by] L. Kathleen Mahan, Sylvia Escott-Stump, Janice L. Raymond. 13th ed. St. Louis, Mo. : Elsevier/Saunders, 2012. xix, 1227 lpp. : il. ; 29 cm. ISBN 9781437722338 (hbk.).

Papildu literatūra

1.

Cardiovascular diseases : nutritional and therapeutic interventions / edited by Nilanjana Maulik. Boca Raton, FL : CRC Press/Taylor & Francis, 2013. xxviii, 586 lpp. : il. ; 26 cm. ISBN 9781439882009 (hardcover).

2.

Handbook of clinical nutrition and stroke / Mandy L. Corrigan, Arlene A. Escuro, Donalds F. Kirby, editors. New York : Humana Press, 2013. xxix, 310 lpp. : il., tab. Nutrition and Health . ISBN 9781627033794.

3.

Skutelis, Antons, Zāļu un uztura mijiedarbība un blaknes / Antons Skutelis, Ilze Bārene. Rīga : Medicīnas apgāds, 2013 54 lpp. : il., tab. ; 21 cm. ISBN 9789984813561.

4.

Lejnieks, Aivars, Viss par sāli : pārmēra sāls lietošanas kaitējumi veselībai / Aivars Lejnieks, Andrejs Kalvelis. [Rīga] : Latvijas Hipertensijas biedrība, 2011. 33 lpp. : il., tab. ; 21 cm.

5.

Advancing dietetics and clinical nutrition / edited by Anne Payne, Helen Barker. Edinburgh ;New York : Churchill Livingstone/Elsevier, 2010. xiii, 382 lpp. : il. ; 25 cm. ISBN 9780443067860 (pbk.).

6.

Rubana, Inta Māra. Uzturs fiziskā slodzē / Inta Māra Rubana. [Rīga] : RaKa, [2010]. 200 lpp. : il., tab. ; 23 cm. ISBN 9789984460956.

7.

Sirds un virtuve / [Andreja Ērgļa un Ivetas Mintāles redakcijā]. Rīga : Latvijas Inovatīvās medicīnas fonds, 2010. 141 lpp. : il. ; 21 cm. ISBN 9789984399645 (spirāliesējumā).

8.

Selga, Guntars. Enterālā ēdināšana / Guntars Selga. [Jūrmala : GSE], 2009 320 lpp. : il. ; 21 cm. ISBN 9789934805301.

9.

The challenge of obesity in the WHO European Region and the strategies for response. Проблема ожирения в Европейском регионе ВОЗ и стратегии ее решения / Всемирная организация здравоохранения. Европейское региональное бюро ; под редакцией: Francesco Branca, Haik Nikogosian и Tim Lobstein. Копенгаген :

10.

Европейское региональное бюро ВОЗ, 2009. xiii, 392 lpp. : diagr. Pieejams arī tiešsaistē: http://www.euro.who.int/document/e90711R.pdf ISBN 9789289044080 (print).

11.

Wills, Judith. Bērnu uzturs / Judīte Vilsa ; no angļu valodas tulkojusi Ilona Brīvmane. Rīga : Jāņa Rozes apgāds, c2009 286 lpp. : il. ; 25 cm. ISBN 9789984232867.

12.

Aivars, Juris Imants, Fizioloģisko funkciju regulācija cilvēka organismā : starpaugstskolu akadēmiskā maģistra studiju programma "Uzturzinātne" : mācību materiāls / Juris Imants Aivars, Līga Ozoliņa-Moll. Rīga : LU Akadēmiskais apgāds, c2008. 147 lpp. : il. ; 29 cm. ISBN 9789984825991.

13.

Oxford handbook of gastrointestinal nursing / edited by Christine Norton ... [et al.]. Oxford ;New York : Oxford University Press, 2021. xvii, 734 lpp. : il., tab. Oxford handbooks in nursing . ISBN 9780199298655 (pbk.).

14.

The essential handbook of eating disorders / edited by Janet Treasure, Ulrike Schmidt, Eric van Furth. Southern Gate, Chichester ;Hoboken, NJ : Wiley, c2005. xxi, 238 lpp. : tab., graf. ISBN 0470014636.

Citi informācijas avoti

1.

www.vm.gov.lv

2.

www.ldusa.lv