Veidlapa Nr. M-3 (8)
Studiju kursa apraksts

Uzturs veselībai dažādos dzīves posmos, funkcionālā pārtika

Studiju kursa pamatinformācija

Kursa kods
SUUK_134
Zinātnes nozare
Anatomija; Klīniskā medicīna
Kredītpunkti (ECTS)
3,00
Mērķauditorija
Ārstniecība
LKI
7. līmenis
Studiju veids un forma
Pilna laika

Studiju kursa īstenotājs

Kursa vadītājs
Struktūrvienības vadītājs
Struktūrvienība
Rehabilitācijas katedra
Kontaktinformācija

Rīga, Cigoriņu iela 3, suuk@rsu.lv, +371 67611559

Par studiju kursu

Mērķis

Studiju kursa mērķis ir iepazštināt studentus ar pamatzināšanām par uzturu dažādos dzīves posmos, par uztura izvēli un funkcionālo pārtiku, lai šīs zināšanas varētu pielietot profesionālajā darbā, sniedzot uz pierādījumiem balstītas uztura rekomendācijas, ieskaitot ieteikumus veselīgas pārtikas izvēlē gan pacientiem, gan dažāda vecuma sabiedrības grupām.

Priekšzināšanas

Anatomijā, fizioloģijā un patoloģiskajā fizioloģijā. Valsts valodas zināšanas. Angļu valodas lasītprasme.

Studiju rezultāti

Zināšanas

1.Pēc sekmīgas studiju kursa apguves, studenti pamatzināšanu līmenī izprot: • uztura novērtēšanu bērniem dažādās vecuma grupās, pieaugušiem cilvēkiem un senioriem; • informācijas nozīmi uz pārtikas iepakojuma; • dažādus uztura gatavošanas veidus, izvērtējot ēdiena gatavošanas tehnoloģijas ietekmi uz uzturvērtību un ķīmiskās pārvērtības ēdiena gatavošanas laikā.

Prasmes

1.• Sniegt uztura rekomendācijas bērniem dažādās vecuma grupās, pieaugušiem cilvēkiem un senioriem, ņemot vērā arī ēšanas ieradumus (veģetārisms, svaigēšana u.c.); • apmācīt pacientus izvēlēties veselīgu uzturu tirdzniecības vietās, ņemot vērā informāciju uz iepakojuma; • ieteikt veselīgu uztura gatavošanu pacientiem.

Kompetences

1.Studiju programmas apguves procesā studējošie būs attīstījuši kompetences un spēs novērtēt konkrēta cilvēka uztura paradumus un sniegt pamata uztura ieteikumus atbilstoši vecuma grupai un ēšanas ieradumiem, kā arī izvēlēties veselīgu pārtiku tirdzniecības un sabiedriskās ēdināšanas vietās.

Vērtēšana

Patstāvīgais darbs

Virsraksts
% no gala vērtējuma
Vērtējums
1.

Patstāvīgais darbs

-
-
Konkrēti definēti praktiski uzdevumi analizēt uzturu cilvēkiem dažādās vecuma grupās: • uztura ieradumu novērtēšana; • pārtikas produktu kvalitatīvā un kvantitatīvā novērtēšana dažādās uzturproduktu grupās; • pārtikas produktu novērtēšana tirdzniecības vietās; • uztura novērtēšana sabiedriskās ēdināšanas vietās; • vispārēja uztura ieteikumu sagatavošana cilvēkiem dažādās vecuma grupās.

Pārbaudījums

Virsraksts
% no gala vērtējuma
Vērtējums
1.

Pārbaudījums

-
-
1.patstāvīgais darbs - klīniskā gadījuma analīze par tēmu' "Uzturs dažādos dzīves posmos". 4 punkti -pacienta novērtēāsana; 6 punkti - uztura rekomendāciju sastādīšana
2.

Pārbaudījums

-
-
2.patstāvīgais darbs - gadījuma analīze par tēmu "Dažādas diētas un uztura paradumi"
3.

Pārbaudījums

-
-
Obligāts nodarbību apmeklējums ar aktīvu līdzdalību. Patstāvīgais darbs: tiek gatavota prezentācija, kas jāprezentē un jāaizstāv 2 seminārnodarbībās -50%. Eksāmens: 3 jautājumi, rakstiskas atbildes, kas jāizstāv mutiski -50%. Vērtējums tiek izlikts 10 ballu sistēmā.

Studiju kursa tēmu plāns

PILNA LAIKA
1. daļa
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Pamatuzturvielas un mikroelementi. Pārtikas produktu grupas
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Pamatuzturvielas un mikroelementi. Pārtikas produktu grupas
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Bērnu uzturs dažādos vecuma posmos: zīdaiņa, mazuļa, pirmskolas un skolas vecumā
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Bērnu uzturs dažādos vecuma posmos: zīdaiņa, mazuļa, pirmskolas un skolas vecumā
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Sievietes uzturs dažādos dzīves posmos: grūtniecības, laktācijas periods un perimenopauze
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Sievietes uzturs dažādos dzīves posmos: grūtniecības, laktācijas periods un perimenopauze
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Uztura probēmas senioriem
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Uztura problēmas senioriem
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Simulāciju MITC Anniņmuizas b.
2

Tēmas

Funkcionālās pārtika Latvijā un pasaulē
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Simulāciju MITC Anniņmuizas b.
2

Tēmas

Funkcionālās pārtika Latvijā un pasaulē
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Simulāciju MITC Anniņmuizas b.
2

Tēmas

Pārtikas produktu marķējums, vieda ēdiena izvēle
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Simulāciju MITC Anniņmuizas b.
2

Tēmas

Pārtikas produktu marķējums, vieda ēdiena izvēle
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Simulāciju MITC Anniņmuizas b.
2

Tēmas

Ēdiena pārstrādāšanas un, glabāšanas ietekme uz veselību.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Simulāciju MITC Anniņmuizas b.
2

Tēmas

Ēdiena pārstrādāšanas un glabāšanas ietekme uz veselību
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Simulāciju MITC Anniņmuizas b.
2

Tēmas

Dažādi uztura paradumi – problēma vai harmoniskas dzīves daļa
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Simulāciju MITC Anniņmuizas b.
2

Tēmas

Dažādi uztura paradumi – problēma vai harmoniskas dzīves daļa
Kopā kredītpunkti (ECTS):
1,50
Kontaktstundas:
16 ak. st.
Gala pārbaudījums:
Ieskaite (Semestra)
2. daļa
Kopā kredītpunkti (ECTS):
1,50
Kontaktstundas:
16 ak. st.
Gala pārbaudījums:
Eksāmens

Bibliogrāfija

Obligātā literatūra

1.

Soldavini, Jessica. "Krause's food & the nutrition care process." Journal of Nutrition Education and Behavior 51.10. 2019: 1225.

2.

Webster-Gandy, Joan, Angela Madden, and Michelle Holdsworth, eds. Oxford Handbook of Nutrition and Dietetics. 3rd ed. Oxford University Press, 2020.

3.

Datu bāze /Database PEN

Papildu literatūra

Citi informācijas avoti

1.

ESPEN guidelines

2.

ESPEN LLL courses