Veidlapa Nr. M-3 (8)
Studiju kursa apraksts

Mikrobioloģija

Studiju kursa pamatinformācija

Kursa kods
BUMK_051
Zinātnes nozare
Citas inženierzinātnes un tehnoloģijas, tai skaitā pārtikas un dzērienu tehnoloģijas; Pārtikas mikrobioloģija
Kredītpunkti (ECTS)
6,00
Mērķauditorija
Ārstniecība; Rehabilitācija
LKI
6. līmenis
Studiju veids un forma
Pilna laika; Nepilna laika

Studiju kursa īstenotājs

Kursa vadītājs
Struktūrvienības vadītājs
Struktūrvienība
Bioloģijas un mikrobioloģijas katedra
Kontaktinformācija

Rīga, Dzirciema iela 16, bmk@rsu.lv, +371 67061584

Par studiju kursu

Mērķis

Studiju kursa mērķis dot zināšanas par mikroorganismu lomu uztura produktu uzglabāšanā, mikroorganismu, vīrusu, sēņu un parazītu lomu infekcijas slimību etioloģijā un alimentārā pārvadē.

Priekšzināšanas

Studiju kursa apguves uzsākšanai nepieciešamas priekšzināšanas bioloģijā, ķīmijā, cilvēka anatomijā un fizioloģijā vidējās izglītības programmas apjomā.

Studiju rezultāti

Zināšanas

1.Studiju kursa apguves rezultātā studenti spēs raksturot baktēriju, sēnīšu un vīrusu uzbūvi un īpašības, varēs izskaidrot to nozīmi pārtikas produktu iegūšanā, uzglabāšanā un realizācijā, infekcijas slimību etioloģijā, spēs izskaidrot organisma nespecifisko un specifisko aizsardzības mehānismu nozīmi, cilvēka organisma, vides un pārtikas produktu mikrofloras nozīmi.

Prasmes

1.Pēc sekmīgas studiju kursa apguves studenti spēs: • veikt pareizu mikroorganismu saturoša materiāla paņemšanu, glabāšanu, transportēšanu, primāro uzsēšanu, mikroorganismu īpašību noteikšanu; • pareizi izvēlēties mikrobioloģiskās kontroles metodes.

Kompetences

1.Studenti spēj analizēt un novērtēt pārtikas produktu mikrobioloģisko kvalitāti, veselīga uztura izmantošanā.

Vērtēšana

Patstāvīgais darbs

Virsraksts
% no gala vērtējuma
Vērtējums
1.

Patstāvīgais darbs

-
-
Studiju kursa laikā studenti patstāvīgi veic laboratorijas darbus – gatavo mikropreparātus, krāso pēc dažādām krāsošanas metodēm, mikroskopē, uzsēj barotnēs dažādus mikroorganismus saturošus materiālus, izdala baktēriju tīrkultūru, nosaka baktēriju īpašības, sagatavo un sekmīgi nokārto noteiktos, katrai praktiskai nodarbībai plānotos, teorētiskos pārbaudes jautājumus.

Pārbaudījums

Virsraksts
% no gala vērtējuma
Vērtējums
1.

Pārbaudījums

-
-
Studenti sagatavo 2 prezentācijas, par piedāvātajām tēmām pārtikas mikrobioloģijā. Abas prezentācijas tiek vērtētas kopā uz atzīmi.
2.

Pārbaudījums

-
-
Studiju kursa beigās rakstveida eksāmens, kurš sastāv no esejas veida jautājumiem. Sekmīgi pabeidzot studiju kursu, ir iespējams saņemt kumulatīvo vērtējumu (to veido kolokvijos un semināru saņemtie vērtējumi un praktisko nodarbību apmeklējums).

Studiju kursa tēmu plāns

PILNA LAIKA
1. daļa
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Ievads mikrobioloģijā. Baktēriju morfoloģija, īpašības, nozīme. Vīrusi. Sēnes. Parazīti.
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Mikroorganismu metabolisms. Vides un cilvēka organisma mikrobiots.
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Mikroorganismu apkarošanas metodes. Baktēriju, vīrusu, sēņu un parazītu loma pārtikas rūpniecībā un kontaminācijā.
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Ievads imunoloģijā.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Mācību laboratorija
3

Tēmas

Darba drošības noteikumi mikrobioloģijas laboratorijā. Mikroskopisko preparātu pagatavošana: vienkāršās un saliktās krāsošanas metodes. Baktēriju, raugu, pelējuma sēņu mikroskopiskā izpēte.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Mācību laboratorija
3

Tēmas

Barotnes. Mikroorganismu kultivēšana, tīrkultūras izdalīšana un baktēriju identifikācija. Anaerobo mikroorganismu kultivēšana. Sēņu un vīrusu identifikācijas principi.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Mācību laboratorija
3

Tēmas

Vides un cilvēka organisma mikrobiota mikrobioloģiskā novērtēšana. Pārtikas produktu mikrobioloģiskās testēšanas principi.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Mācību laboratorija
3

Tēmas

Mikroorganismu izplatības kontrole: dezinfekcija, sterilizācija, mikroorganismu jutības noteikšanas pret antibiotiskām vielām.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Mācību laboratorija
3

Tēmas

Kolokvijs.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Mācību laboratorija
3

Tēmas

Infekcijas. Imunitātes veidi.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Mācību laboratorija
3

Tēmas

Imūnā atbilde. Hipersensitivitāte. Vakcīnas.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Mācību laboratorija
3

Tēmas

Kolokvijs.
Kopā kredītpunkti (ECTS):
3,00
Kontaktstundas:
32 ak. st.
Gala pārbaudījums:
Ieskaite (Semestra)
2. daļa
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Ievads pārtikas mikrobioloģijā. Mikroorganismu izmantošana pārtikas un citu vērtīgu produktu iegūšanā.
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Pārtikas bojāšanās iemesli un mehānismi.
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Patogēni pārtikas produktos.
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Pārtikas kvalitāte un drošība.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Mācību laboratorija
2

Tēmas

Dažādu virsmu mikrobioloģiskā pārbaude. Mājas virtuves piederumu pārbaude.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Mācību laboratorija
2

Tēmas

Augu valsts pārtikas produktu mikrobioloģiskā izmeklēšana.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Mācību laboratorija
2

Tēmas

Dzīvnieku valsts pārtikas produktu mikrobioloģiskā izmeklēšana.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Mācību laboratorija
2

Tēmas

Piena produktu mikrobioloģiskā izmeklēšana.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Mācību laboratorija
2

Tēmas

Nozīmīgie raugi un pelējumsēnes dažādu produktu iegūšanā.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Mācību laboratorija
2

Tēmas

Kolokvijs.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Mācību laboratorija
2

Tēmas

Pārtikas kontaminācijā nozīmīgās baktērijas.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Mācību laboratorija
2

Tēmas

Pārtikas kontaminācijā nozīmīgie vīrusi.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Mācību laboratorija
2

Tēmas

Pārtikas kontaminācijā nozīmīgās sēnes.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Mācību laboratorija
2

Tēmas

Pārtikas produktu stabilitātes palielināšanas metodes. Ietekme uz cilvēku veselību.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Mācību laboratorija
2

Tēmas

Pārtikas produktu antimikrobiālās īpašības. Pārtikas produkti – pienskābo baktēriju avots.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Mācību laboratorija
2

Tēmas

Kolokvijs.
Kopā kredītpunkti (ECTS):
3,00
Kontaktstundas:
32 ak. st.
Gala pārbaudījums:
Eksāmens
NEPILNA LAIKA
1. daļa
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Ievads mikrobioloģijā. Baktēriju morfoloģija, īpašības, nozīme. Vīrusi. Sēnes. Parazīti.
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Mikroorganismu metabolisms. Vides un cilvēka organisma mikrobiots.
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Mikroorganismu apkarošanas metodes. Baktēriju, vīrusu, sēņu un parazītu loma pārtikas rūpniecībā un kontaminācijā.
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Ievads imunoloģijā.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Mācību laboratorija
3

Tēmas

Darba drošības noteikumi mikrobioloģijas laboratorijā. Mikroskopisko preparātu pagatavošana: vienkāršās un saliktās krāsošanas metodes. Baktēriju, raugu, pelējuma sēņu mikroskopiskā izpēte.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Mācību laboratorija
3

Tēmas

Barotnes. Mikroorganismu kultivēšana, tīrkultūras izdalīšana un baktēriju identifikācija. Anaerobo mikroorganismu kultivēšana. Sēņu un vīrusu identifikācijas principi.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Mācību laboratorija
3

Tēmas

Vides un cilvēka organisma mikrobiota mikrobioloģiskā novērtēšana. Pārtikas produktu mikrobioloģiskās testēšanas principi.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Mācību laboratorija
3

Tēmas

Mikroorganismu izplatības kontrole: dezinfekcija, sterilizācija, mikroorganismu jutības noteikšanas pret antibiotiskām vielām.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Mācību laboratorija
3

Tēmas

Kolokvijs.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Mācību laboratorija
3

Tēmas

Infekcijas. Imunitātes veidi.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Mācību laboratorija
3

Tēmas

Imūnā atbilde. Hipersensitivitāte. Vakcīnas.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Mācību laboratorija
3

Tēmas

Kolokvijs.
Kopā kredītpunkti (ECTS):
3,00
Kontaktstundas:
32 ak. st.
Gala pārbaudījums:
Ieskaite (Semestra)
2. daļa
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Ievads pārtikas mikrobioloģijā. Mikroorganismu izmantošana pārtikas un citu vērtīgu produktu iegūšanā.
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Pārtikas bojāšanās iemesli un mehānismi.
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Patogēni pārtikas produktos.
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Pārtikas kvalitāte un drošība.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Mācību laboratorija
2

Tēmas

Dažādu virsmu mikrobioloģiskā pārbaude. Mājas virtuves piederumu pārbaude.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Mācību laboratorija
2

Tēmas

Augu valsts pārtikas produktu mikrobioloģiskā izmeklēšana.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Mācību laboratorija
2

Tēmas

Dzīvnieku valsts pārtikas produktu mikrobioloģiskā izmeklēšana.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Mācību laboratorija
2

Tēmas

Piena produktu mikrobioloģiskā izmeklēšana.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Mācību laboratorija
2

Tēmas

Nozīmīgie raugi un pelējumsēnes dažādu produktu iegūšanā.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Mācību laboratorija
2

Tēmas

Kolokvijs.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Mācību laboratorija
2

Tēmas

Pārtikas kontaminācijā nozīmīgās baktērijas.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Mācību laboratorija
2

Tēmas

Pārtikas kontaminācijā nozīmīgie vīrusi.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Mācību laboratorija
2

Tēmas

Pārtikas kontaminācijā nozīmīgās sēnes.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Mācību laboratorija
2

Tēmas

Pārtikas produktu stabilitātes palielināšanas metodes. Ietekme uz cilvēku veselību.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Mācību laboratorija
2

Tēmas

Pārtikas produktu antimikrobiālās īpašības. Pārtikas produkti – pienskābo baktēriju avots.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Mācību laboratorija
2

Tēmas

Kolokvijs.
Kopā kredītpunkti (ECTS):
3,00
Kontaktstundas:
32 ak. st.
Gala pārbaudījums:
Eksāmens

Bibliogrāfija

Obligātā literatūra

1.

Vizma Nikolajeva, Pārtikas mikrobioloģija LU Akadēmiskais apgāds, 2014.

2.

Metodiskās rekomendācijas praktiskajām nodarbībām vispārējā mikrobioloģijā Rīga, RSU, 2022.

3.

Metodiskās rekomendācijas Medicīnas fakultātes studentiem praktiskajām nodarbībām „Infekcija un imunitāte” Rīga, RSU, 2018.

4.

Lekciju konspekti e - studijās

Papildu literatūra

1.

Jawetz, Melnick. Adelberg`s medical Microbiology. 28th edition, 2019, MC Grow – Hill Comp.Inc.

Citi informācijas avoti

1.

K.R. Matthews, K.E. Kniel, T.J. Montville. Food microbiology. 4th edition. ASM Pres, 2008.