Mikrobioloģija
Studiju kursa īstenotājs
Rīga, Dzirciema iela 16, bmk@rsu.lv, +371 67061584
Par studiju kursu
Mērķis
Priekšzināšanas
Studiju rezultāti
Zināšanas
1.Studiju kursa apguves rezultātā studenti spēs raksturot baktēriju, sēnīšu un vīrusu uzbūvi un īpašības, varēs izskaidrot to nozīmi pārtikas produktu iegūšanā, uzglabāšanā un realizācijā, infekcijas slimību etioloģijā, spēs izskaidrot organisma nespecifisko un specifisko aizsardzības mehānismu nozīmi, cilvēka organisma, vides un pārtikas produktu mikrofloras nozīmi.
Prasmes
1.Pēc sekmīgas studiju kursa apguves studenti spēs: • veikt pareizu mikroorganismu saturoša materiāla paņemšanu, glabāšanu, transportēšanu, primāro uzsēšanu, mikroorganismu īpašību noteikšanu; • pareizi izvēlēties mikrobioloģiskās kontroles metodes.
Kompetences
1.Studenti spēj analizēt un novērtēt pārtikas produktu mikrobioloģisko kvalitāti, veselīga uztura izmantošanā.
Vērtēšana
Patstāvīgais darbs
|
Virsraksts
|
% no gala vērtējuma
|
Vērtējums
|
|---|---|---|
|
1.
Patstāvīgais darbs |
-
|
-
|
|
Studiju kursa laikā studenti patstāvīgi veic laboratorijas darbus – gatavo mikropreparātus, krāso pēc dažādām krāsošanas metodēm, mikroskopē, uzsēj barotnēs dažādus mikroorganismus saturošus materiālus, izdala baktēriju tīrkultūru, nosaka baktēriju īpašības, sagatavo un sekmīgi nokārto noteiktos, katrai praktiskai nodarbībai plānotos, teorētiskos pārbaudes jautājumus.
|
||
Pārbaudījums
|
Virsraksts
|
% no gala vērtējuma
|
Vērtējums
|
|---|---|---|
|
1.
Pārbaudījums |
-
|
-
|
|
Studenti sagatavo 2 prezentācijas, par piedāvātajām tēmām pārtikas mikrobioloģijā. Abas prezentācijas tiek vērtētas kopā uz atzīmi.
|
||
|
2.
Pārbaudījums |
-
|
-
|
|
Studiju kursa beigās rakstveida eksāmens, kurš sastāv no esejas veida jautājumiem. Sekmīgi pabeidzot studiju kursu, ir iespējams saņemt kumulatīvo vērtējumu (to veido kolokvijos un semināru saņemtie vērtējumi un praktisko nodarbību apmeklējums).
|
||
Studiju kursa tēmu plāns
-
Lekcija
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Auditorija
|
2
|
Tēmas
|
Ievads mikrobioloģijā. Baktēriju morfoloģija, īpašības, nozīme. Vīrusi. Sēnes. Parazīti.
|
-
Lekcija
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Auditorija
|
2
|
Tēmas
|
Mikroorganismu metabolisms. Vides un cilvēka organisma mikrobiots.
|
-
Lekcija
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Auditorija
|
2
|
Tēmas
|
Mikroorganismu apkarošanas metodes. Baktēriju, vīrusu, sēņu un parazītu loma pārtikas rūpniecībā un kontaminācijā.
|
-
Lekcija
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Auditorija
|
2
|
Tēmas
|
Ievads imunoloģijā.
|
-
Nodarbība/Seminārs
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Mācību laboratorija
|
3
|
Tēmas
|
Darba drošības noteikumi mikrobioloģijas laboratorijā. Mikroskopisko preparātu pagatavošana: vienkāršās un saliktās krāsošanas metodes. Baktēriju, raugu, pelējuma sēņu mikroskopiskā izpēte.
|
-
Nodarbība/Seminārs
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Mācību laboratorija
|
3
|
Tēmas
|
Barotnes. Mikroorganismu kultivēšana, tīrkultūras izdalīšana un baktēriju identifikācija. Anaerobo mikroorganismu kultivēšana. Sēņu un vīrusu identifikācijas principi.
|
-
Nodarbība/Seminārs
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Mācību laboratorija
|
3
|
Tēmas
|
Vides un cilvēka organisma mikrobiota mikrobioloģiskā novērtēšana. Pārtikas produktu mikrobioloģiskās testēšanas principi.
|
-
Nodarbība/Seminārs
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Mācību laboratorija
|
3
|
Tēmas
|
Mikroorganismu izplatības kontrole: dezinfekcija, sterilizācija, mikroorganismu jutības noteikšanas pret antibiotiskām vielām.
|
-
Nodarbība/Seminārs
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Mācību laboratorija
|
3
|
Tēmas
|
Kolokvijs.
|
-
Nodarbība/Seminārs
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Mācību laboratorija
|
3
|
Tēmas
|
Infekcijas. Imunitātes veidi.
|
-
Nodarbība/Seminārs
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Mācību laboratorija
|
3
|
Tēmas
|
Imūnā atbilde. Hipersensitivitāte. Vakcīnas.
|
-
Nodarbība/Seminārs
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Mācību laboratorija
|
3
|
Tēmas
|
Kolokvijs.
|
-
Lekcija
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Auditorija
|
2
|
Tēmas
|
Ievads pārtikas mikrobioloģijā.
Mikroorganismu izmantošana pārtikas un citu vērtīgu produktu iegūšanā.
|
-
Lekcija
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Auditorija
|
2
|
Tēmas
|
Pārtikas bojāšanās iemesli un mehānismi.
|
-
Lekcija
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Auditorija
|
2
|
Tēmas
|
Patogēni pārtikas produktos.
|
-
Lekcija
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Auditorija
|
2
|
Tēmas
|
Pārtikas kvalitāte un drošība.
|
-
Nodarbība/Seminārs
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Mācību laboratorija
|
2
|
Tēmas
|
Dažādu virsmu mikrobioloģiskā pārbaude. Mājas virtuves piederumu pārbaude.
|
-
Nodarbība/Seminārs
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Mācību laboratorija
|
2
|
Tēmas
|
Augu valsts pārtikas produktu mikrobioloģiskā izmeklēšana.
|
-
Nodarbība/Seminārs
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Mācību laboratorija
|
2
|
Tēmas
|
Dzīvnieku valsts pārtikas produktu mikrobioloģiskā izmeklēšana.
|
-
Nodarbība/Seminārs
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Mācību laboratorija
|
2
|
Tēmas
|
Piena produktu mikrobioloģiskā izmeklēšana.
|
-
Nodarbība/Seminārs
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Mācību laboratorija
|
2
|
Tēmas
|
Nozīmīgie raugi un pelējumsēnes dažādu produktu iegūšanā.
|
-
Nodarbība/Seminārs
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Mācību laboratorija
|
2
|
Tēmas
|
Kolokvijs.
|
-
Nodarbība/Seminārs
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Mācību laboratorija
|
2
|
Tēmas
|
Pārtikas kontaminācijā nozīmīgās baktērijas.
|
-
Nodarbība/Seminārs
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Mācību laboratorija
|
2
|
Tēmas
|
Pārtikas kontaminācijā nozīmīgie vīrusi.
|
-
Nodarbība/Seminārs
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Mācību laboratorija
|
2
|
Tēmas
|
Pārtikas kontaminācijā nozīmīgās sēnes.
|
-
Nodarbība/Seminārs
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Mācību laboratorija
|
2
|
Tēmas
|
Pārtikas produktu stabilitātes palielināšanas metodes. Ietekme uz cilvēku veselību.
|
-
Nodarbība/Seminārs
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Mācību laboratorija
|
2
|
Tēmas
|
Pārtikas produktu antimikrobiālās īpašības. Pārtikas produkti – pienskābo baktēriju avots.
|
-
Nodarbība/Seminārs
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Mācību laboratorija
|
2
|
Tēmas
|
Kolokvijs.
|
-
Lekcija
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Auditorija
|
2
|
Tēmas
|
Ievads mikrobioloģijā. Baktēriju morfoloģija, īpašības, nozīme. Vīrusi. Sēnes. Parazīti.
|
-
Lekcija
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Auditorija
|
2
|
Tēmas
|
Mikroorganismu metabolisms. Vides un cilvēka organisma mikrobiots.
|
-
Lekcija
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Auditorija
|
2
|
Tēmas
|
Mikroorganismu apkarošanas metodes. Baktēriju, vīrusu, sēņu un parazītu loma pārtikas rūpniecībā un kontaminācijā.
|
-
Lekcija
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Auditorija
|
2
|
Tēmas
|
Ievads imunoloģijā.
|
-
Nodarbība/Seminārs
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Mācību laboratorija
|
3
|
Tēmas
|
Darba drošības noteikumi mikrobioloģijas laboratorijā. Mikroskopisko preparātu pagatavošana: vienkāršās un saliktās krāsošanas metodes. Baktēriju, raugu, pelējuma sēņu mikroskopiskā izpēte.
|
-
Nodarbība/Seminārs
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Mācību laboratorija
|
3
|
Tēmas
|
Barotnes. Mikroorganismu kultivēšana, tīrkultūras izdalīšana un baktēriju identifikācija. Anaerobo mikroorganismu kultivēšana. Sēņu un vīrusu identifikācijas principi.
|
-
Nodarbība/Seminārs
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Mācību laboratorija
|
3
|
Tēmas
|
Vides un cilvēka organisma mikrobiota mikrobioloģiskā novērtēšana. Pārtikas produktu mikrobioloģiskās testēšanas principi.
|
-
Nodarbība/Seminārs
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Mācību laboratorija
|
3
|
Tēmas
|
Mikroorganismu izplatības kontrole: dezinfekcija, sterilizācija, mikroorganismu jutības noteikšanas pret antibiotiskām vielām.
|
-
Nodarbība/Seminārs
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Mācību laboratorija
|
3
|
Tēmas
|
Kolokvijs.
|
-
Nodarbība/Seminārs
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Mācību laboratorija
|
3
|
Tēmas
|
Infekcijas. Imunitātes veidi.
|
-
Nodarbība/Seminārs
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Mācību laboratorija
|
3
|
Tēmas
|
Imūnā atbilde. Hipersensitivitāte. Vakcīnas.
|
-
Nodarbība/Seminārs
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Mācību laboratorija
|
3
|
Tēmas
|
Kolokvijs.
|
-
Lekcija
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Auditorija
|
2
|
Tēmas
|
Ievads pārtikas mikrobioloģijā.
Mikroorganismu izmantošana pārtikas un citu vērtīgu produktu iegūšanā.
|
-
Lekcija
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Auditorija
|
2
|
Tēmas
|
Pārtikas bojāšanās iemesli un mehānismi.
|
-
Lekcija
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Auditorija
|
2
|
Tēmas
|
Patogēni pārtikas produktos.
|
-
Lekcija
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Auditorija
|
2
|
Tēmas
|
Pārtikas kvalitāte un drošība.
|
-
Nodarbība/Seminārs
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Mācību laboratorija
|
2
|
Tēmas
|
Dažādu virsmu mikrobioloģiskā pārbaude. Mājas virtuves piederumu pārbaude.
|
-
Nodarbība/Seminārs
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Mācību laboratorija
|
2
|
Tēmas
|
Augu valsts pārtikas produktu mikrobioloģiskā izmeklēšana.
|
-
Nodarbība/Seminārs
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Mācību laboratorija
|
2
|
Tēmas
|
Dzīvnieku valsts pārtikas produktu mikrobioloģiskā izmeklēšana.
|
-
Nodarbība/Seminārs
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Mācību laboratorija
|
2
|
Tēmas
|
Piena produktu mikrobioloģiskā izmeklēšana.
|
-
Nodarbība/Seminārs
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Mācību laboratorija
|
2
|
Tēmas
|
Nozīmīgie raugi un pelējumsēnes dažādu produktu iegūšanā.
|
-
Nodarbība/Seminārs
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Mācību laboratorija
|
2
|
Tēmas
|
Kolokvijs.
|
-
Nodarbība/Seminārs
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Mācību laboratorija
|
2
|
Tēmas
|
Pārtikas kontaminācijā nozīmīgās baktērijas.
|
-
Nodarbība/Seminārs
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Mācību laboratorija
|
2
|
Tēmas
|
Pārtikas kontaminācijā nozīmīgie vīrusi.
|
-
Nodarbība/Seminārs
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Mācību laboratorija
|
2
|
Tēmas
|
Pārtikas kontaminācijā nozīmīgās sēnes.
|
-
Nodarbība/Seminārs
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Mācību laboratorija
|
2
|
Tēmas
|
Pārtikas produktu stabilitātes palielināšanas metodes. Ietekme uz cilvēku veselību.
|
-
Nodarbība/Seminārs
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Mācību laboratorija
|
2
|
Tēmas
|
Pārtikas produktu antimikrobiālās īpašības. Pārtikas produkti – pienskābo baktēriju avots.
|
-
Nodarbība/Seminārs
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Mācību laboratorija
|
2
|
Tēmas
|
Kolokvijs.
|
Bibliogrāfija
Obligātā literatūra
Vizma Nikolajeva, Pārtikas mikrobioloģija LU Akadēmiskais apgāds, 2014.
Metodiskās rekomendācijas praktiskajām nodarbībām vispārējā mikrobioloģijā Rīga, RSU, 2022.
Metodiskās rekomendācijas Medicīnas fakultātes studentiem praktiskajām nodarbībām „Infekcija un imunitāte” Rīga, RSU, 2018.
Lekciju konspekti e - studijās
Papildu literatūra
Jawetz, Melnick. Adelberg`s medical Microbiology. 28th edition, 2019, MC Grow – Hill Comp.Inc.
Citi informācijas avoti
K.R. Matthews, K.E. Kniel, T.J. Montville. Food microbiology. 4th edition. ASM Pres, 2008.