Veidlapa Nr. M-3 (8)
Studiju kursa apraksts

Ēdiena antropoloģija

Studiju kursa pamatinformācija

Kursa kods
KSK_197
Zinātnes nozare
Sociālā antropoloģija; Socioloģija un sociālais darbs
Kredītpunkti (ECTS)
3,00
Mērķauditorija
Socioloģija
LKI
7. līmenis
Studiju veids un forma
Pilna laika

Studiju kursa īstenotājs

Kursa vadītājs
Struktūrvienības vadītājs
Struktūrvienība
Sociālo zinātņu fakultāte
Kontaktinformācija

Dzirciema iela 16, Rīga, szf@rsu.lv

Par studiju kursu

Mērķis

Kursa mērķis ir iepazīstināt studentus ar šā brīža aktuālajiem pētniecības virzieniem un tēmām ēdiena antropoloģijā, vienlīdz aplūkojot galvenās teorētiskās nostādnes un biežāk izmantotās metodes.

Priekšzināšanas

Bakalaura grāds; pamata zināšanas antropoloģijā.

Studiju rezultāti

Zināšanas

1.Izprot kursā apgūtās tēmas, teorētiskos un empīriskos aspektus, labi orientējas obligātajā literatūrā.

Prasmes

1.Analītiskās un teorētiskās iemaņas, kontekstā ar kursā aplūkotajām tēmām, teorētiskajiem un metodoloģiskajiem virzieniem.

Kompetences

1.Pārzina ēdiena antropoloģijas aktuālie virzieni un tēmas.

Vērtēšana

Patstāvīgais darbs

Virsraksts
% no gala vērtējuma
Vērtējums
1.

Patstāvīgais darbs

-
-
Studenti patstāvīgi apgūst kursa literatūru, piedalās semināros, gatavo prezentācijas, raksta iespaidu rakstu un noslēguma eseju. Lai izvērtētu studiju kursa kvalitāti kopumā, studentam jāaizpilda studiju kursa novērtēšanas anketa Studējošo portālā.

Pārbaudījums

Virsraksts
% no gala vērtējuma
Vērtējums
1.

Pārbaudījums

-
-
Studentu aktīva piedalīšanās semināros, prezentācija, iespaidu raksts, noslēguma eseja.

Studiju kursa tēmu plāns

PILNA LAIKA
1. daļa
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Attālināti
E-studiju vide
2

Tēmas

Ētisks ēdiens
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Mācību izbraukums
2

Tēmas

Ētisks ēdiens
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Attālināti
E-studiju vide
2

Tēmas

Ēdiens un sociālās saites
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Mācību izbraukums
2

Tēmas

Ēdiens un sociālās saites
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Attālināti
E-studiju vide
2

Tēmas

Ēdiens, vide un ķermenis
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Mācību izbraukums
2

Tēmas

Ēdiens, vide un ķermenis
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Attālināti
E-studiju vide
2

Tēmas

Ēdiens, identitāte un piederība
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Mācību izbraukums
2

Tēmas

Ēdiens, identitāte un piederība
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Attālināti
E-studiju vide
2

Tēmas

Studentu prezentācijas
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Attālināti
E-studiju vide
2

Tēmas

Studentu prezentācijas
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Attālināti
E-studiju vide
2

Tēmas

Nākotnes ēdiens
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Attālināti
E-studiju vide
2

Tēmas

Nākotnes ēdiens
Kopā kredītpunkti (ECTS):
3,00
Kontaktstundas:
24 ak. st.
Gala pārbaudījums:
Eksāmens (Rakstisks)

Bibliogrāfija

Obligātā literatūra

1.

Visa literatūra ir angļu valodā un piemērota gan latviešu, gan angļu plūsmas studentiem

2.

Ange, Olivia and Berliner, David. 2015. Introduction: Anthropology of Nostalgia – An-thropology as Nostalgia in Anthropology and Nostalgia. Pp. 1-16. Berghahn Books.

3.

Carsten, Janet. 1995. The Substance of Kinship and the Heat of the Hearth: Feeding, Personhood, and Relatednessamong Malays in Pulau Langkawi. American Ethnologist. 22 (2): 223-241.

4.

DeLind, Laura, B. 2006. Of bodies, place and culture: re-situating local food. Journal of Agricultural and Environmental Ethics. 19:121–146

5.

Evans, David. 2012. Beyond the Throwaway Society: Ordinary Domestic Practice and a Sociological Approach to Household Food Waste. Sociology 46 (1): 41-56.

6.

Fischler, Claude. 1988. Food, Self and Identity. Social Science Information. 27: 275-293.

7.

Grossman Alyssa. 2009. Memory meal: tasting the past in post-communist Romania. East-West Cultural Passage. 8: 20-42.

8.

Holt Giménez, Eric, and Annie Shattuck. 2011. Food Crises, Food Regimes and Food Movements: Rumblings of Reform or Tides of Transformation? Journal of Peasant Studies 38(1): 109–144.

9.

Klein, Jakob. A. et.al. 2014. Introduction: Ethical Eating and (Post) socialist Al-ternatives In Ethical Eating in the Postsocialist and Socialist World. Jung, Yu-son et.al. eds. Pp. 1-25. University of California Press.

10.

Loftsdóttir, Kristín. 2014. Iceland, Rejected by McDonald’s: Desire and Anxieties in a Global Crisis. Social Anthropology 22(3): 340–353.

11.

Mann, Anna, M. et. al. 2011. Mixing Methods, tasting fingers. Notes on an ethnographic experiment. HAU: Journal of Ethnographic Theory. 1 (1): 221-243. Society 30: 744–777.

12.

Mithril, Charlotte et. al. 2012. Guidelines for the New Nordic Diet. Public Health Nutrition.15 (10): 1941–1947.

13.

Murcott, Anne. 1997. Family meals – a thing of the past? In Food, health and identity Caplan, Pat ed. Pp. 32-50. Routledge.

14.

Roos, Gun et.al. 2001. Men, masculinity and food: interviews with Finnish carpenters and engineers. Appetite. 37: 47-56

15.

Sahlins, Marshall. 2011. What kinship is (part one). Journal of the Royal Anthropological Institute 17 (1): 2-19.

16.

Sutton, David. 2011. Memory as a Sense: A Gustemological Approach. Food, Culture, Society. 14 (4): 468-475.

Papildu literatūra

1.

Billig, M. 2002. Banal Nationalism. London: Sage Publications.

2.

Blumberg, Renata. 2014. Placing Alternative Food Networks: Farmers’ Markets in Post-Soviet Vilnius, Lithuania. In Ethical Eating in the Postsocialist and Socia-list World. Jung, Yuson et.al. ed. Pp. 69-93. University of California Press.

3.

Fjellström, Christina. 2004. Mealtime and meal patterns from a cultural perspective. Scandinavian Journal of Nutrition, 48 (4): 161-164.

4.

Gabriel, Cynthia. 2005. Healthy Russian Food is Not-for-Profit. In Michigan Discussion in Antrhopology. Pp. 183-222. Ann Arbor, MI: MPublishing, University of Michigan Library.

5.

Graeber, David. 2011. “Consumption.” Current Anthropology 52(4): 489–511.

6.

Holtzman, Jon D. 2006. Food and Memory. Annual Review of Anthropology 35(1): 361–378.

7.

Mincyte, Diana. 2009. Self-made women. Informal dairy markets in Europeanizing Lithuania. In Food and Everyday Life in the Post-socialist World. Caldwell, Melissa. L. ed. Pp. 78-101. Bloomington: Indiana University Press.

8.

Sahlins, Marshall. 2011. What kinship is (part two). Journal of the Royal Anthropological Institute 17: 227-242.

9.

Sutton, David. 2001. Remembrance of Repasts: An Anthropology of Food and Memory. Oxford & New York: Berg.

10.

Trubek, Amy, B. 2008. The taste of place. A cultural journey into terroir. Pp. 18-53. University of California Press.

11.

Wilk, Richard. 2010. Power at the Table: Food Fights and Happy Meals. Critical Methodologies 10: 428-436

Citi informācijas avoti

1.

Video materiāli par kursā apskatāmajām ēdiena tēmām no Youtube, dokumentālās filmas./Video materials on the food topics covered in the course from Youtube, documentaries.