Ēdiena antropoloģija
Studiju kursa īstenotājs
Dzirciema iela 16, Rīga, szf@rsu.lv
Par studiju kursu
Mērķis
Priekšzināšanas
Studiju rezultāti
Zināšanas
1.Izprot kursā apgūtās tēmas, teorētiskos un empīriskos aspektus, labi orientējas obligātajā literatūrā.
Prasmes
1.Analītiskās un teorētiskās iemaņas, kontekstā ar kursā aplūkotajām tēmām, teorētiskajiem un metodoloģiskajiem virzieniem.
Kompetences
1.Pārzina ēdiena antropoloģijas aktuālie virzieni un tēmas.
Vērtēšana
Patstāvīgais darbs
|
Virsraksts
|
% no gala vērtējuma
|
Vērtējums
|
|---|---|---|
|
1.
Patstāvīgais darbs |
-
|
-
|
|
Studenti patstāvīgi apgūst kursa literatūru, piedalās semināros, gatavo prezentācijas, raksta iespaidu rakstu un noslēguma eseju.
Lai izvērtētu studiju kursa kvalitāti kopumā, studentam jāaizpilda studiju kursa novērtēšanas anketa Studējošo portālā.
|
||
Pārbaudījums
|
Virsraksts
|
% no gala vērtējuma
|
Vērtējums
|
|---|---|---|
|
1.
Pārbaudījums |
-
|
-
|
|
Studentu aktīva piedalīšanās semināros, prezentācija, iespaidu raksts, noslēguma eseja.
|
||
Studiju kursa tēmu plāns
-
Lekcija
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Attālināti
|
E-studiju vide
|
2
|
Tēmas
|
Ētisks ēdiens
|
-
Nodarbība/Seminārs
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Mācību izbraukums
|
2
|
Tēmas
|
Ētisks ēdiens
|
-
Lekcija
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Attālināti
|
E-studiju vide
|
2
|
Tēmas
|
Ēdiens un sociālās saites
|
-
Nodarbība/Seminārs
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Mācību izbraukums
|
2
|
Tēmas
|
Ēdiens un sociālās saites
|
-
Lekcija
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Attālināti
|
E-studiju vide
|
2
|
Tēmas
|
Ēdiens, vide un ķermenis
|
-
Nodarbība/Seminārs
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Mācību izbraukums
|
2
|
Tēmas
|
Ēdiens, vide un ķermenis
|
-
Lekcija
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Attālināti
|
E-studiju vide
|
2
|
Tēmas
|
Ēdiens, identitāte un piederība
|
-
Nodarbība/Seminārs
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Mācību izbraukums
|
2
|
Tēmas
|
Ēdiens, identitāte un piederība
|
-
Lekcija
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Attālināti
|
E-studiju vide
|
2
|
Tēmas
|
Studentu prezentācijas
|
-
Nodarbība/Seminārs
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Attālināti
|
E-studiju vide
|
2
|
Tēmas
|
Studentu prezentācijas
|
-
Lekcija
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Attālināti
|
E-studiju vide
|
2
|
Tēmas
|
Nākotnes ēdiens
|
-
Nodarbība/Seminārs
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Attālināti
|
E-studiju vide
|
2
|
Tēmas
|
Nākotnes ēdiens
|
Bibliogrāfija
Obligātā literatūra
Visa literatūra ir angļu valodā un piemērota gan latviešu, gan angļu plūsmas studentiem
Ange, Olivia and Berliner, David. 2015. Introduction: Anthropology of Nostalgia – An-thropology as Nostalgia in Anthropology and Nostalgia. Pp. 1-16. Berghahn Books.
Carsten, Janet. 1995. The Substance of Kinship and the Heat of the Hearth: Feeding, Personhood, and Relatednessamong Malays in Pulau Langkawi. American Ethnologist. 22 (2): 223-241.
DeLind, Laura, B. 2006. Of bodies, place and culture: re-situating local food. Journal of Agricultural and Environmental Ethics. 19:121–146
Evans, David. 2012. Beyond the Throwaway Society: Ordinary Domestic Practice and a Sociological Approach to Household Food Waste. Sociology 46 (1): 41-56.
Fischler, Claude. 1988. Food, Self and Identity. Social Science Information. 27: 275-293.
Grossman Alyssa. 2009. Memory meal: tasting the past in post-communist Romania. East-West Cultural Passage. 8: 20-42.
Holt Giménez, Eric, and Annie Shattuck. 2011. Food Crises, Food Regimes and Food Movements: Rumblings of Reform or Tides of Transformation? Journal of Peasant Studies 38(1): 109–144.
Klein, Jakob. A. et.al. 2014. Introduction: Ethical Eating and (Post) socialist Al-ternatives In Ethical Eating in the Postsocialist and Socialist World. Jung, Yu-son et.al. eds. Pp. 1-25. University of California Press.
Loftsdóttir, Kristín. 2014. Iceland, Rejected by McDonald’s: Desire and Anxieties in a Global Crisis. Social Anthropology 22(3): 340–353.
Mann, Anna, M. et. al. 2011. Mixing Methods, tasting fingers. Notes on an ethnographic experiment. HAU: Journal of Ethnographic Theory. 1 (1): 221-243. Society 30: 744–777.
Mithril, Charlotte et. al. 2012. Guidelines for the New Nordic Diet. Public Health Nutrition.15 (10): 1941–1947.
Murcott, Anne. 1997. Family meals – a thing of the past? In Food, health and identity Caplan, Pat ed. Pp. 32-50. Routledge.
Roos, Gun et.al. 2001. Men, masculinity and food: interviews with Finnish carpenters and engineers. Appetite. 37: 47-56
Sahlins, Marshall. 2011. What kinship is (part one). Journal of the Royal Anthropological Institute 17 (1): 2-19.
Sutton, David. 2011. Memory as a Sense: A Gustemological Approach. Food, Culture, Society. 14 (4): 468-475.
Papildu literatūra
Billig, M. 2002. Banal Nationalism. London: Sage Publications.
Blumberg, Renata. 2014. Placing Alternative Food Networks: Farmers’ Markets in Post-Soviet Vilnius, Lithuania. In Ethical Eating in the Postsocialist and Socia-list World. Jung, Yuson et.al. ed. Pp. 69-93. University of California Press.
Fjellström, Christina. 2004. Mealtime and meal patterns from a cultural perspective. Scandinavian Journal of Nutrition, 48 (4): 161-164.
Gabriel, Cynthia. 2005. Healthy Russian Food is Not-for-Profit. In Michigan Discussion in Antrhopology. Pp. 183-222. Ann Arbor, MI: MPublishing, University of Michigan Library.
Graeber, David. 2011. “Consumption.” Current Anthropology 52(4): 489–511.
Holtzman, Jon D. 2006. Food and Memory. Annual Review of Anthropology 35(1): 361–378.
Mincyte, Diana. 2009. Self-made women. Informal dairy markets in Europeanizing Lithuania. In Food and Everyday Life in the Post-socialist World. Caldwell, Melissa. L. ed. Pp. 78-101. Bloomington: Indiana University Press.
Sahlins, Marshall. 2011. What kinship is (part two). Journal of the Royal Anthropological Institute 17: 227-242.
Sutton, David. 2001. Remembrance of Repasts: An Anthropology of Food and Memory. Oxford & New York: Berg.
Trubek, Amy, B. 2008. The taste of place. A cultural journey into terroir. Pp. 18-53. University of California Press.
Wilk, Richard. 2010. Power at the Table: Food Fights and Happy Meals. Critical Methodologies 10: 428-436
Citi informācijas avoti
Video materiāli par kursā apskatāmajām ēdiena tēmām no Youtube, dokumentālās filmas./Video materials on the food topics covered in the course from Youtube, documentaries.