Veidlapa Nr. M-3 (8)
Studiju kursa apraksts

Uztura mācības pamati

Studiju kursa pamatinformācija

Kursa kods
SUUK_299
Zinātnes nozare
Klīniskā medicīna; Uzturzinātne
Kredītpunkti (ECTS)
9,00
Mērķauditorija
Medicīnas pakalpojumi; Rehabilitācija
LKI
6. līmenis
Studiju veids un forma
Pilna laika; Nepilna laika

Studiju kursa īstenotājs

Kursa vadītājs
Struktūrvienības vadītājs
Struktūrvienība
Rehabilitācijas katedra
Kontaktinformācija

Rīga, Cigoriņu iela 3, suuk@rsu.lv, +371 67611559

Par studiju kursu

Mērķis

1. Iepazīstināt studējošos ar zinātniski pamatotām atziņām uztura zinību jomā. 2. Veidot izpratni par informācijas iegūšanas un apstrādāšanas metodēm un to analītisku novērtējumu.

Priekšzināšanas

Bioloģijā, anatomijā, fizioloģijā, ķīmijā, bioķīmijā.

Studiju rezultāti

Zināšanas

1.Studējošie spēs parādīt uztura zinātnes jomai un uztura speciālista profesijai raksturīgās pamata zināšanas, kā arī svarīgāko jēdzienu un likumsakarību izpratni.

Prasmes

1.Studējošie pratīs formulēt un analītiski aprakstīt informāciju, problēmas un risinājumus uztura jomā un argumentēti diskutēt.

Kompetences

1.Studējošie spēs patstāvīgi iegūt, analizēt un izmantot informāciju, lemt un risināt problēmas attiecīgajā jomā.

Vērtēšana

Patstāvīgais darbs

Virsraksts
% no gala vērtējuma
Vērtējums
1.

Patstāvīgais darbs

-
-
Patstāvīga zinātniskās literatūras studēšana un analīze; praktisku uzdevumu veikšana un prezentēšana. Lai izvērtētu studiju kursa kvalitāti kopumā, studentam jāaizpilda studiju kursa novērtēšanas anketa Studējošo portālā.

Pārbaudījums

Virsraksts
% no gala vērtējuma
Vērtējums
1.

Pārbaudījums

-
-
Izstrādātās ēdienkartes un tehnoloģisko karšu prezentēšana
2.

Pārbaudījums

-
-
Zināšanu pārbaude par bērnu uztura jautājumiem
3.

Pārbaudījums

-
-
Zināšanu pārbaudes tests par uztura ieteikumiem un uzturvielām
4.

Pārbaudījums

-
-
Uztura dienasgrāmatas prezentēšana
5.

Pārbaudījums

-
-
Referāts par brīvi izvēlētu, studējošo interesējošu ar uzturu saistītu tēmu
6.

Pārbaudījums

-
-
Uztura dienasgrāmata - 15%. Zināšanu pārbaudes tests par uztura ieteikumiem un uzturvielām – 15%. Referāts – 15%. Ēdienkartes un tehnoloģisko karšu prezentēšana – 15%. Zināšanu pārbaude par bērnu uztura jautājumiem – 15%. Dalība semināros, patstāvīgo darbu savlaicīga un kvalitatīva izpilde, apgūto zināšanu un sava viedokļa demonstrēšana – 15%. Lekciju/nodarbību apmeklējums – 10%. Eksāmena vērtējumā ietilpst visas iepriekšminētās pozīcijas.

Studiju kursa tēmu plāns

PILNA LAIKA
1. daļa
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Datorklase
4

Tēmas

Pārtikas produktu uzturvērtības norādes. Marķējuma analīze.
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Ievads kursā „Uztura mācības pamati”. Veselīgs dzīvesveids. Uztura vadlīnijas. Uztura produktu grupas.
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Fiziski aktīvu cilvēku uztura principi.
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Aktuāla informācija uztura jomā.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
4

Tēmas

Uztura novērtēšana. Uztura dienasgrāmata.
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Vitamīni.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
4

Tēmas

Zināšanu atkārtošana un pārbaude par uzturvielām.
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Ogļhidrāti. Saldinātāji. Balastvielas.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Datorklase
4

Tēmas

Informācijas par uzturu resursi. Uzticama informācija.
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Ģenētiski modificēti organismi, ģenētiski modificēta pārtika.
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Enerģija. Indivīdam nepieciešamā enerģijas daudzuma aprēķināšana.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
4

Tēmas

Zināšanu atkārtošana un pārbaude par uzturvielām.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
4

Tēmas

Ievads kursā „Uztura mācības pamati”. Veselīgs dzīvesveids. Uztura vadlīnijas. Uztura produktu grupas.
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Vitamīni.
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Minerālvielas.
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Olbaltumvielas.
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Ūdens. Elektrolīti.
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Tauki.
Kopā kredītpunkti (ECTS):
6,00
Kontaktstundas:
54 ak. st.
Gala pārbaudījums:
Ieskaite (Semestra)
2. daļa
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Uzturs bērniem: - pirmajā dzīves gadā, - 1-7 gadu vecumā, - skolas vecumā.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Datorklase
4

Tēmas

Praktiskais darbs – pacienta ēdienkartes plānošana.
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Uzturs bērniem: - pirmajā dzīves gadā, - 1-7 gadu vecumā, - skolas vecumā.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Cits
4

Tēmas

Pārtikas produktu pagatavošanas tehnoloģija. Diētisko ēdienu pagatavošana, saskaņā ar tehnoloģisko karti. Svaigi spiestas eļļas pagatavošana. Degustācija. (Mācību virtuvē)
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Ārstnieciskais uzturs dažādu slimību gadījumā. Diētiskie ēdieni. Alergēni pārtikas produktos un to kontrole. Informācijas sniegšana patērētājiem.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
4

Tēmas

Referāts par aktuālu/interesējošu uztura tēmu.
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Uzturs bērniem: - pirmajā dzīves gadā, - 1-7 gadu vecumā, - skolas vecumā.
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Sistēmisko slimību izpausmes mutes dobumā.
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

“Zaļais iepirkums” – izmaksas, ietekme uz vidi, prasības pārtikas produktu kvalitātei. Kvalitatīvi pārtikas produkti.
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Uzturs veciem cilvēkiem.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
4

Tēmas

Studentu patstāvīgo darbu prezentācijas.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
4

Tēmas

Ēdināšanas uzņēmuma organizācijas struktūra. Ēdināšanas pakalpojumu organizācija slimnīcā. Pasaules virtuves klasika un citu tautu uztura īpatnības. Uztura pagatavošanas metodes un ēdienu pasniegšanas tradīcijas.
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Veģetārisms. Vegānisms. Svaigēšana.
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Kariess. Pudeļu kariess. Zobu erozijas.
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Ēdienkartes sastādīšanas un veselīga ēdiena pagatavošanas pamatprincipi. Uzturs slimību profilaksē.
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Uzturs veciem cilvēkiem.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
4

Tēmas

Antropometrisko rādītāju un nepieciešamo uzturvielu izvērtēšana. Diskusijas par problēmjautājumiem bērnu vecumā.
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Ēdināšanas pakalpojumu organizācija un kompleksās ēdienkartes plānošanas pamatprincipi izglītības iestādēs.
Kopā kredītpunkti (ECTS):
3,00
Kontaktstundas:
54 ak. st.
Gala pārbaudījums:
Eksāmens
NEPILNA LAIKA
1. daļa
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Fiziski aktīvu cilvēku uztura principi.
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Olbaltumvielas.
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Vitamīni.
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Minerālvielas.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
4

Tēmas

Uztura novērtēšana. Uztura dienasgrāmata.
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Ogļhidrāti. Saldinātāji. Balastvielas.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Datorklase
4

Tēmas

Informācijas par uzturu resursi. Uzticama informācija.
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Tauki.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Datorklase
4

Tēmas

Pārtikas produktu uzturvērtības norādes. Marķējuma analīze.
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Ģenētiski modificēti organismi, ģenētiski modificēta pārtika.
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Enerģija. Indivīdam nepieciešamā enerģijas daudzuma aprēķināšana.
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Aktuāla informācija uztura jomā.
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Ievads kursā „Uztura mācības pamati”. Veselīgs dzīvesveids. Uztura vadlīnijas. Uztura produktu grupas.
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Ūdens. Elektrolīti.
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Vitamīni.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
4

Tēmas

Ievads kursā „Uztura mācības pamati”. Veselīgs dzīvesveids. Uztura vadlīnijas. Uztura produktu grupas.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
4

Tēmas

Zināšanu atkārtošana un pārbaude par uzturvielām.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
4

Tēmas

Zināšanu atkārtošana un pārbaude par uzturvielām.
Kopā kredītpunkti (ECTS):
3,00
Kontaktstundas:
54 ak. st.
Gala pārbaudījums:
Ieskaite (Semestra)
2. daļa
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

“Zaļais iepirkums” – izmaksas, ietekme uz vidi, prasības pārtikas produktu kvalitātei. Kvalitatīvi pārtikas produkti.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
4

Tēmas

Studentu patstāvīgo darbu prezentācijas.
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Ēdināšanas pakalpojumu organizācija un kompleksās ēdienkartes plānošanas pamatprincipi izglītības iestādēs.
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Veģetārisms. Vegānisms. Svaigēšana.
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Kariess. Pudeļu kariess. Zobu erozijas.
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Uzturs veciem cilvēkiem.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
4

Tēmas

Referāts par aktuālu/interesējošu uztura tēmu.
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Sistēmisko slimību izpausmes mutes dobumā.
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Uzturs bērniem: - pirmajā dzīves gadā, - 1-7 gadu vecumā, - skolas vecumā.
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Uzturs veciem cilvēkiem.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Cits
4

Tēmas

Pārtikas produktu pagatavošanas tehnoloģija. Diētisko ēdienu pagatavošana, saskaņā ar tehnoloģisko karti. Svaigi spiestas eļļas pagatavošana. Degustācija. (Mācību virtuvē)
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Ēdienkartes sastādīšanas un veselīga ēdiena pagatavošanas pamatprincipi. Uzturs slimību profilaksē.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
4

Tēmas

Ēdināšanas uzņēmuma organizācijas struktūra. Ēdināšanas pakalpojumu organizācija slimnīcā. Pasaules virtuves klasika un citu tautu uztura īpatnības. Uztura pagatavošanas metodes un ēdienu pasniegšanas tradīcijas.
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Uzturs bērniem: - pirmajā dzīves gadā, - 1-7 gadu vecumā, - skolas vecumā.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
4

Tēmas

Antropometrisko rādītāju un nepieciešamo uzturvielu izvērtēšana. Diskusijas par problēmjautājumiem bērnu vecumā.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Datorklase
4

Tēmas

Praktiskais darbs – pacienta ēdienkartes plānošana.
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Ārstnieciskais uzturs dažādu slimību gadījumā. Diētiskie ēdieni. Alergēni pārtikas produktos un to kontrole. Informācijas sniegšana patērētājiem.
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Uzturs bērniem: - pirmajā dzīves gadā, - 1-7 gadu vecumā, - skolas vecumā.
Kopā kredītpunkti (ECTS):
6,00
Kontaktstundas:
54 ak. st.
Gala pārbaudījums:
Eksāmens

Bibliogrāfija

Obligātā literatūra

1.

Zariņš Z., Neimane L., Bodnieks E. Uztura mācība. LU Akadēmiskais apgāds, Rīga, 2021.

2.

Noteikumi par uztura normām izglītības iestāžu izglītojamiem, sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūciju klientiem un ārstniecības iestāžu pacientiem 2012.gada 13.marta MK noteikumi Nr.172

Papildu literatūra

1.

Mann J., Truswell A.S. Essentials of Human Nutrition, 4th ed. Oxford University Press, 2012

2.

Mahan L. K., Escott – Stump S., Raymond J. L. Krause's Food & the Nutrition Care Process, 14th ed., Elsevier, 2012

3.

Caballero B. (ed.) Encyclopedia of Human Nutrition, 4th ed., Elsevier, 2023

4.

Thomas B. and Bishop J., eds. Manual of Dietetic Practice. 6th ed. Somerset, NJ, USA: John Wiley & Sons, 2019.

5.

Lutz C. A., Mazur E., Litch N. Nutrition and Diet Therapy, 6th ed.. Philadelphia, PA, USA: F. A. Davis, 2014

6.

Souci S.W., Fachmann W., Kraut H. Food Composition and Nutrition Tables, 7th ed., MedPharm Scientific Publishers, 2008

7.

Gandy, J.(ed.), Manual of Dietetic Practice, 6th ed.,Wiley, 2019.

8.

Jeukendrup A., Gleeson M. Sport Nutrition, 3rd ed. Human Kinetics, 2019

9.

Goday P.S., Walia C. (eds.) Pediatric Nutrition for Dietitians, 1th ed. CRC Press, 2022

10.

Shaw V. (ed.) Clinical Paediatric Dietetics, 5th ed. Wiley, 2020

11.

Kozule V. Uzturs 1.,2.,3.,4. daļas (1999 - 2002) Mācību palīglīdzeklis LLU

Citi informācijas avoti