Veidlapa Nr. M-3 (8)
Studiju kursa apraksts

Pārtikas produktu ražošana

Studiju kursa pamatinformācija

Kursa kods
SUUK_055
Zinātnes nozare
Klīniskā medicīna; Uzturzinātne
Kredītpunkti (ECTS)
3,00
Mērķauditorija
Medicīnas pakalpojumi
LKI
6. līmenis
Studiju veids un forma
Pilna laika; Nepilna laika

Studiju kursa īstenotājs

Kursa vadītājs
Struktūrvienības vadītājs
Struktūrvienība
Rehabilitācijas katedra
Kontaktinformācija

Rīga, Cigoriņu iela 3, spk@rsu.lv, +371 67611559

Par studiju kursu

Mērķis

Gūt zināšanas par piena, gaļas, zivju, olu, graudu, augļu un dārzeņu ķīmisko sastāvu, īpašībām un to novērtēšanas kritērijiem, izprast pārtikas produktu ražošanas laikā notiekošos procesus, to ietekmi uz pārtikas produktu sastāvu un uzturvērtību.

Priekšzināšanas

Pārtikas ķīmijā.

Studiju rezultāti

Zināšanas

1.Studenti iegūs zināšanas par pārtikas produktu ražošanas īpatnībām, to ietekmi uz produkta sastāvu un kvalitāti.

Prasmes

1.Studenti iegūs izpratni par pārtikas izejvielu sastāvu, to uzturvērtību, uzturvielu maiņu pārtikas produktu ražošanā, pamatprincipiem noteiktu pārtikas produktu ražošanā, lietoto procesu pamatotību, to nozīmi pārtikas nekaitīguma nodrošināšanai un uzturvērtības saglabāšanai.

Kompetences

1.Studenti iegūs kompetences izvērtēt pārtikas produktu ražošanā noritošos procesus, to ietekmi uz pārtikas produktu sastāvu un kvalitāti, konsultēt pārtikas produktu lietotājus par produktu izvēli, to uzturvērtību, skaidrot pārtikas produktu ražošanā lietoto procesu nepieciešamību, pārtikas produktu sastāvā esošo piedevu, u.c. ražošanas palīglīdzekļu pamatotību.

Vērtēšana

Patstāvīgais darbs

Virsraksts
% no gala vērtējuma
Vērtējums
1.

Patstāvīgais darbs

-
-
Studenti patstāvīgi iepazīstas ar pārtikas produktu sortimentu mazumtirdzniecībā, sortimenta daudzveidību, cenu kategorijām, sastāvu un derīguma termiņiem, produktu reklāmām un rakstiem presē.

Pārbaudījums

Virsraksts
% no gala vērtējuma
Vērtējums
1.

Pārbaudījums

-
-
Eksāmens, eksāmena vērtējums veidojas no studiju laikā uzrakstīto 2 kolokviju (par augu un dzīvnieku valsts izcelsmes produktiem) vērtējuma un ieskaites par nostrādātajiem laboratorijas darbiem.

Studiju kursa tēmu plāns

PILNA LAIKA
1. daļa
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Dažādu šķirņu maizes cepšana.
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Graudi kā izejviela miltu, maizes, makaronu un spirta ražošanai.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Miltu, maizes, makaronu un iesala analīze.
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Milti, maize (kviešu un rudzu), makaroni un to ražošanu procesi, šķiras, formas, kvalitātes rādītāji un uzglabāšana.
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Spirts, tā raksturojums un izmantošana stipro alkoholisko dzērienu izgatavošanai (degvīna, džina un viskija), vīni, to ieguve un raksturojums, stiprie alkoholiskie dzērieni no augļiem.
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Augļu sulas, saldētu dārzeņu, skābētu dārzeņu, alus vai vīna analīze.
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Augļu un dārzeņu kā izejvielu raksturojums.
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Augļu un dārzeņu saldēšana, kaltēšana, skābēšana un konservēšana noslēgtā tarā, konservu iedalījums un īss raksturojums.
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Kartupeļi, to pārstrādes produkti – ciete, kartupeļu sausais pulveris, frī, čipsi.
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Cukurbietes, cukura veidi un iegūšana, eļļas augi un eļļu ieguve.
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Piena sastāvs, nozīmīgāko piena sastāvdaļu raksturojums, kvalitātes rādītāji.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Piena sastāva un kvalitātes analīze.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Olbaltumvielu izdalīšanas paņēmienu izpēte piena produktu ražošanā.
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Rūpniecībā izmantotie piena olbaltumvielu izdalīšanas paņēmieni, to nozīme atsevišķu piena produktu ieguvē, mehāniskā un termiskā apstrāde, apstrādes ietekme uz piena sastāvu un piena kvalitāti, pilnpiena produktu ražošanas tehnoloģijas – termiski apstrādāta piena un saldā krējuma ieguve.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Ieraugi, to loma skābpiena produktu ražošanā, skābpiena dzērienu un produktu raksturojums, uzturvērtība, ražošanas tehnoloģija.
Kopā kredītpunkti (ECTS):
3,00
Kontaktstundas:
30 ak. st.
Gala pārbaudījums:
Eksāmens (Rakstisks)
NEPILNA LAIKA
1. daļa
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Dažādu šķirņu maizes cepšana.
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Graudi kā izejviela miltu, maizes, makaronu un spirta ražošanai.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Miltu, maizes, makaronu un iesala analīze.
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Milti, maize (kviešu un rudzu), makaroni un to ražošanu procesi, šķiras, formas, kvalitātes rādītāji un uzglabāšana.
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Spirts, tā raksturojums un izmantošana stipro alkoholisko dzērienu izgatavošanai (degvīna, džina un viskija), vīni, to ieguve un raksturojums, stiprie alkoholiskie dzērieni no augļiem.
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Augļu sulas, saldētu dārzeņu, skābētu dārzeņu, alus vai vīna analīze.
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Augļu un dārzeņu kā izejvielu raksturojums.
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Augļu un dārzeņu saldēšana, kaltēšana, skābēšana un konservēšana noslēgtā tarā, konservu iedalījums un īss raksturojums.
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Kartupeļi, to pārstrādes produkti – ciete, kartupeļu sausais pulveris, frī, čipsi.
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Cukurbietes, cukura veidi un iegūšana, eļļas augi un eļļu ieguve.
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Piena sastāvs, nozīmīgāko piena sastāvdaļu raksturojums, kvalitātes rādītāji.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Piena sastāva un kvalitātes analīze.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Olbaltumvielu izdalīšanas paņēmienu izpēte piena produktu ražošanā.
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Rūpniecībā izmantotie piena olbaltumvielu izdalīšanas paņēmieni, to nozīme atsevišķu piena produktu ieguvē, mehāniskā un termiskā apstrāde, apstrādes ietekme uz piena sastāvu un piena kvalitāti, pilnpiena produktu ražošanas tehnoloģijas – termiski apstrādāta piena un saldā krējuma ieguve.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Ieraugi, to loma skābpiena produktu ražošanā, skābpiena dzērienu un produktu raksturojums, uzturvērtība, ražošanas tehnoloģija.
Kopā kredītpunkti (ECTS):
3,00
Kontaktstundas:
30 ak. st.
Gala pārbaudījums:
Eksāmens (Rakstisks)

Bibliogrāfija

Obligātā literatūra

1.

Kārkliņa D., Ciproviča I. Pārtikas produktu tehnoloģija. Rīga, LU Akadēmiskais apgāds, 2008. - 93 lpp. (akceptējams izdevums)

2.

Kunkulberga D., Segliņš V. Maizes ražošanas tehnoloģija. Rīga, RTU izdevniecība, 2010. (akceptējams izdevums)

3.

Bioloģiski aktīvas vielas pārtikas produktos/zinātniska monogrāfija/ Sastādīja E. Straumīte, R. Galoburda, Z. Krūma, I. Ciproviča, J. Zagorska. Jelgava, LLU, 2012. -280 lpp.

Papildu literatūra

1.

Ozola L., Ciproviča I. Piena pārstrādes tehnoloģija. Jelgava, LLU, 2002. - 248 lpp.

2.

Kārkliņa D., Ciproviča I., Beitāne I. Pārtikas produkti ar funkcionālajām sastāvdaļām/teorētiskais materiāls studiju kursa "Pārtikas funkcionālās īpašības" apguvei. Jelgava, LLU, 2008. - 50 lpp.

Citi informācijas avoti

1.

Cab datu bāze

2.

EBSCO datu bāze