Pārtikas produktu ražošana
Studiju kursa īstenotājs
Rīga, Cigoriņu iela 3, spk@rsu.lv, +371 67611559
Par studiju kursu
Mērķis
Priekšzināšanas
Studiju rezultāti
Zināšanas
1.Studenti iegūs zināšanas par pārtikas produktu ražošanas īpatnībām, to ietekmi uz produkta sastāvu un kvalitāti.
Prasmes
1.Studenti iegūs izpratni par pārtikas izejvielu sastāvu, to uzturvērtību, uzturvielu maiņu pārtikas produktu ražošanā, pamatprincipiem noteiktu pārtikas produktu ražošanā, lietoto procesu pamatotību, to nozīmi pārtikas nekaitīguma nodrošināšanai un uzturvērtības saglabāšanai.
Kompetences
1.Studenti iegūs kompetences izvērtēt pārtikas produktu ražošanā noritošos procesus, to ietekmi uz pārtikas produktu sastāvu un kvalitāti, konsultēt pārtikas produktu lietotājus par produktu izvēli, to uzturvērtību, skaidrot pārtikas produktu ražošanā lietoto procesu nepieciešamību, pārtikas produktu sastāvā esošo piedevu, u.c. ražošanas palīglīdzekļu pamatotību.
Vērtēšana
Patstāvīgais darbs
|
Virsraksts
|
% no gala vērtējuma
|
Vērtējums
|
|---|---|---|
|
1.
Patstāvīgais darbs |
-
|
-
|
|
Studenti patstāvīgi iepazīstas ar pārtikas produktu sortimentu mazumtirdzniecībā, sortimenta daudzveidību, cenu kategorijām, sastāvu un derīguma termiņiem, produktu reklāmām un rakstiem presē.
|
||
Pārbaudījums
|
Virsraksts
|
% no gala vērtējuma
|
Vērtējums
|
|---|---|---|
|
1.
Pārbaudījums |
-
|
-
|
|
Eksāmens, eksāmena vērtējums veidojas no studiju laikā uzrakstīto 2 kolokviju (par augu un dzīvnieku valsts izcelsmes produktiem) vērtējuma un ieskaites par nostrādātajiem laboratorijas darbiem.
|
||
Studiju kursa tēmu plāns
-
Nodarbība/Seminārs
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Auditorija
|
2
|
Tēmas
|
Dažādu šķirņu maizes cepšana.
|
-
Lekcija
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Auditorija
|
2
|
Tēmas
|
Graudi kā izejviela miltu, maizes, makaronu un spirta ražošanai.
|
-
Nodarbība/Seminārs
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Auditorija
|
2
|
Tēmas
|
Miltu, maizes, makaronu un iesala analīze.
|
-
Lekcija
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Auditorija
|
2
|
Tēmas
|
Milti, maize (kviešu un rudzu), makaroni un to ražošanu procesi, šķiras, formas, kvalitātes rādītāji un uzglabāšana.
|
-
Lekcija
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Auditorija
|
2
|
Tēmas
|
Spirts, tā raksturojums un izmantošana stipro alkoholisko dzērienu izgatavošanai (degvīna, džina un viskija), vīni, to ieguve un raksturojums, stiprie alkoholiskie dzērieni no augļiem.
|
-
Lekcija
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Auditorija
|
2
|
Tēmas
|
Augļu sulas, saldētu dārzeņu, skābētu dārzeņu, alus vai vīna analīze.
|
-
Lekcija
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Auditorija
|
2
|
Tēmas
|
Augļu un dārzeņu kā izejvielu raksturojums.
|
-
Lekcija
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Auditorija
|
2
|
Tēmas
|
Augļu un dārzeņu saldēšana, kaltēšana, skābēšana un konservēšana noslēgtā tarā, konservu iedalījums un īss raksturojums.
|
-
Lekcija
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Auditorija
|
2
|
Tēmas
|
Kartupeļi, to pārstrādes produkti – ciete, kartupeļu sausais pulveris, frī, čipsi.
|
-
Lekcija
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Auditorija
|
2
|
Tēmas
|
Cukurbietes, cukura veidi un iegūšana, eļļas augi un eļļu ieguve.
|
-
Lekcija
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Auditorija
|
2
|
Tēmas
|
Piena sastāvs, nozīmīgāko piena sastāvdaļu raksturojums, kvalitātes rādītāji.
|
-
Nodarbība/Seminārs
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Auditorija
|
2
|
Tēmas
|
Piena sastāva un kvalitātes analīze.
|
-
Nodarbība/Seminārs
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Auditorija
|
2
|
Tēmas
|
Olbaltumvielu izdalīšanas paņēmienu izpēte piena produktu ražošanā.
|
-
Lekcija
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Auditorija
|
2
|
Tēmas
|
Rūpniecībā izmantotie piena olbaltumvielu izdalīšanas paņēmieni, to nozīme atsevišķu piena produktu ieguvē, mehāniskā un termiskā apstrāde, apstrādes ietekme uz piena sastāvu un piena kvalitāti, pilnpiena produktu ražošanas tehnoloģijas – termiski apstrādāta piena un saldā krējuma ieguve.
|
-
Nodarbība/Seminārs
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Auditorija
|
2
|
Tēmas
|
Ieraugi, to loma skābpiena produktu ražošanā, skābpiena dzērienu un produktu raksturojums, uzturvērtība, ražošanas tehnoloģija.
|
-
Nodarbība/Seminārs
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Auditorija
|
2
|
Tēmas
|
Dažādu šķirņu maizes cepšana.
|
-
Lekcija
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Auditorija
|
2
|
Tēmas
|
Graudi kā izejviela miltu, maizes, makaronu un spirta ražošanai.
|
-
Nodarbība/Seminārs
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Auditorija
|
2
|
Tēmas
|
Miltu, maizes, makaronu un iesala analīze.
|
-
Lekcija
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Auditorija
|
2
|
Tēmas
|
Milti, maize (kviešu un rudzu), makaroni un to ražošanu procesi, šķiras, formas, kvalitātes rādītāji un uzglabāšana.
|
-
Lekcija
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Auditorija
|
2
|
Tēmas
|
Spirts, tā raksturojums un izmantošana stipro alkoholisko dzērienu izgatavošanai (degvīna, džina un viskija), vīni, to ieguve un raksturojums, stiprie alkoholiskie dzērieni no augļiem.
|
-
Lekcija
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Auditorija
|
2
|
Tēmas
|
Augļu sulas, saldētu dārzeņu, skābētu dārzeņu, alus vai vīna analīze.
|
-
Lekcija
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Auditorija
|
2
|
Tēmas
|
Augļu un dārzeņu kā izejvielu raksturojums.
|
-
Lekcija
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Auditorija
|
2
|
Tēmas
|
Augļu un dārzeņu saldēšana, kaltēšana, skābēšana un konservēšana noslēgtā tarā, konservu iedalījums un īss raksturojums.
|
-
Lekcija
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Auditorija
|
2
|
Tēmas
|
Kartupeļi, to pārstrādes produkti – ciete, kartupeļu sausais pulveris, frī, čipsi.
|
-
Lekcija
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Auditorija
|
2
|
Tēmas
|
Cukurbietes, cukura veidi un iegūšana, eļļas augi un eļļu ieguve.
|
-
Lekcija
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Auditorija
|
2
|
Tēmas
|
Piena sastāvs, nozīmīgāko piena sastāvdaļu raksturojums, kvalitātes rādītāji.
|
-
Nodarbība/Seminārs
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Auditorija
|
2
|
Tēmas
|
Piena sastāva un kvalitātes analīze.
|
-
Nodarbība/Seminārs
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Auditorija
|
2
|
Tēmas
|
Olbaltumvielu izdalīšanas paņēmienu izpēte piena produktu ražošanā.
|
-
Lekcija
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Auditorija
|
2
|
Tēmas
|
Rūpniecībā izmantotie piena olbaltumvielu izdalīšanas paņēmieni, to nozīme atsevišķu piena produktu ieguvē, mehāniskā un termiskā apstrāde, apstrādes ietekme uz piena sastāvu un piena kvalitāti, pilnpiena produktu ražošanas tehnoloģijas – termiski apstrādāta piena un saldā krējuma ieguve.
|
-
Nodarbība/Seminārs
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Auditorija
|
2
|
Tēmas
|
Ieraugi, to loma skābpiena produktu ražošanā, skābpiena dzērienu un produktu raksturojums, uzturvērtība, ražošanas tehnoloģija.
|
Bibliogrāfija
Obligātā literatūra
Kārkliņa D., Ciproviča I. Pārtikas produktu tehnoloģija. Rīga, LU Akadēmiskais apgāds, 2008. - 93 lpp. (akceptējams izdevums)
Kunkulberga D., Segliņš V. Maizes ražošanas tehnoloģija. Rīga, RTU izdevniecība, 2010. (akceptējams izdevums)
Bioloģiski aktīvas vielas pārtikas produktos/zinātniska monogrāfija/ Sastādīja E. Straumīte, R. Galoburda, Z. Krūma, I. Ciproviča, J. Zagorska. Jelgava, LLU, 2012. -280 lpp.
Papildu literatūra
Ozola L., Ciproviča I. Piena pārstrādes tehnoloģija. Jelgava, LLU, 2002. - 248 lpp.
Kārkliņa D., Ciproviča I., Beitāne I. Pārtikas produkti ar funkcionālajām sastāvdaļām/teorētiskais materiāls studiju kursa "Pārtikas funkcionālās īpašības" apguvei. Jelgava, LLU, 2008. - 50 lpp.
Citi informācijas avoti
Cab datu bāze
EBSCO datu bāze