Veidlapa Nr. M-3 (8)
Studiju kursa apraksts

Mūsdienu aktualitātes dietoterapijā

Studiju kursa pamatinformācija

Kursa kods
SUUK_046
Zinātnes nozare
Klīniskā medicīna; Uzturzinātne
Kredītpunkti (ECTS)
3,00
Mērķauditorija
Medicīnas pakalpojumi; Sabiedrības veselība
LKI
6. līmenis
Studiju veids un forma
Pilna laika; Nepilna laika

Studiju kursa īstenotājs

Kursa vadītājs
Struktūrvienības vadītājs
Struktūrvienība
Rehabilitācijas katedra
Kontaktinformācija

Rīga, Cigoriņu iela 3, spk@rsu.lv, +371 67611559

Par studiju kursu

Mērķis

Veicināt zināšanu apguvi par pacientu barojuma novērtēšanu stacionārā, prast novērtēt malnutrīcijas riskus un klasificēt smaguma pakāpes. Prast izskaidrot iespējamo barošanas veidu (virtuves ēdiena diētu variācijas, zondes barošanas iespējas un parenterālās barošanas iespējas).

Priekšzināšanas

Anatomija, fizioloģija, patoloģiskā fizioloģija, bioķīmija, uztura mācība.

Studiju rezultāti

Zināšanas

1.Apgūt zināšanas par metabolisma procesiem noteiktās slimībās. Definēt katabolisma izmaiņas: malnutrīcija, sarkopēnija, kaheksija. Atšķirt enterālos un parenterālos maisījumus, kāarīinterpretēt to īpatnības (sastāvs, iepakojuma veidi, ievades veidi).

Prasmes

1.Izskaidrot barošanas veidu iespējas un novērtēt priekšrocības notiektās slimnieku grupās - ķirurģijas, terapijas un ITN nodaļās: 1) enterālā barošana – nazogastrāla zonde, PEG, PEJ, operācijas stomas. Prast paskaidrot par zondu aprūpes iespējām; 2) parenterālā barošana: definēt jēdzienu – perifērās vēnas ievade, centrālās vēnas ievade.

Kompetences

1.Atpazīt un paskaidrot specifisku diētu nozīmi un iespējas noteiktās slimību grupās – iekaisīgās zarnu slimības, aizkuņģa dziedzera slimības, hroniskās aknu un žults ceļu, nieru slimības, mukoviscidoze (plaušu, aizkuņģa dziedzera, aknu, nieru policistoze), vielmaiņas slimības (hemohromatoze, Vilsona slimība, podagra, homocisteinēmija), perioperatīvajā periodā.

Vērtēšana

Patstāvīgais darbs

Virsraksts
% no gala vērtējuma
Vērtējums
1.

Patstāvīgais darbs

-
-
Klīnisko piemēru analīze.

Pārbaudījums

Virsraksts
% no gala vērtējuma
Vērtējums
1.

Pārbaudījums

-
-
Mutisks eksāmens 50%, darbs semināros 50%

Studiju kursa tēmu plāns

PILNA LAIKA
1. daļa
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Cits
2

Tēmas

Mūsdienu aktualitātes dietoterapijā
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Cits
2

Tēmas

Mūsdienu aktualitātes dietoterapijā
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Cits
2

Tēmas

Uztura novērtēšanas skrīnings
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Cits
2

Tēmas

Uztura novērtēšanas skrīnings
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Cits
2

Tēmas

Anēmijas
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Cits
2

Tēmas

Anēmijas
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Cits
2

Tēmas

2. tipaCD diētas principi
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Cits
2

Tēmas

2. tipaCD diētas principi
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Cits
2

Tēmas

Īsās zarnas sindroms
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Cits
2

Tēmas

Īsās zarnas sindroms
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Cits
2

Tēmas

Pre- , probiotikas
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Cits
2

Tēmas

Pre- , probiotikas
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Cits
2

Tēmas

Nieru slimnieku uztura principi
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Cits
2

Tēmas

Nieru slimnieku uztura principi
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Cits
2

Tēmas

Celiakija
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Cits
2

Tēmas

Celiakija
Kopā kredītpunkti (ECTS):
3,00
Kontaktstundas:
32 ak. st.
Gala pārbaudījums:
Eksāmens (Mutisks)
NEPILNA LAIKA
1. daļa
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Cits
2

Tēmas

Mūsdienu aktualitātes dietoterapijā
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Cits
2

Tēmas

Mūsdienu aktualitātes dietoterapijā
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Cits
2

Tēmas

Uztura novērtēšanas skrīnings
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Cits
2

Tēmas

Uztura novērtēšanas skrīnings
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Cits
2

Tēmas

Anēmijas
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Cits
2

Tēmas

Anēmijas
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Cits
2

Tēmas

2. tipaCD diētas principi
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Cits
2

Tēmas

2. tipaCD diētas principi
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Cits
2

Tēmas

Īsās zarnas sindroms
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Cits
2

Tēmas

Īsās zarnas sindroms
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Cits
2

Tēmas

Pre- , probiotikas
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Cits
2

Tēmas

Pre- , probiotikas
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Cits
2

Tēmas

Nieru slimnieku uztura principi
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Cits
2

Tēmas

Nieru slimnieku uztura principi
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Cits
2

Tēmas

Celiakija
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Cits
2

Tēmas

Celiakija
Kopā kredītpunkti (ECTS):
3,00
Kontaktstundas:
32 ak. st.
Gala pārbaudījums:
Eksāmens (Mutisks)

Bibliogrāfija

Obligātā literatūra

1.

Basics in Clinical Nutrition. 5th Edition. Editor-in Chief Luboš Sobotka; Associate Editors Simon P. Allison, Peter Fϋrst Remy Meier, Marek Pertkiewicz, Peter Soeters. 2019.

2.

Oxford Handbook of Nutrition and Dietetics. 2020. Edited by: Joan Webster-Gandy, Angela Madden, Michelle Holdsworth.

3.

Clinical Nutrition. 26, 389–399. „Loss of skeletal muscle mass in aging: Examining the relationship of starvation, sarcopenia and cachexia.” David R. 2007. (akceptējams izdevums)