Veidlapa Nr. M-3 (8)
Studiju kursa apraksts

Pārtikas nekaitīguma sistēmas

Studiju kursa pamatinformācija

Kursa kods
SVUEK_020
Zinātnes nozare
Klīniskā medicīna; Sabiedrības veselība
Kredītpunkti (ECTS)
3,00
Mērķauditorija
Sabiedrības veselība
LKI
6. līmenis
Studiju veids un forma
Pilna laika

Studiju kursa īstenotājs

Kursa vadītājs
Struktūrvienības vadītājs
Struktūrvienība
Sabiedrības veselības institūts
Kontaktinformācija

Rīga, Kronvalda bulvāris 9, svek@rsu.lv, +371 67338307

Par studiju kursu

Mērķis

Studiju kursa mērķis ir panākt studenta izpratni par pārtikas nekaitīguma nodrošināšanas principiem pārtikas aprites ķēdē, kā arī iegūt zināšanas un prasmi vērtēt uzņēmuma pārtikas nekaitīguma (HACCP) sistēmas darbības efektivitāti, atrodoties praksē Pārtikas un veterinārā dienestā.

Priekšzināšanas

Bioķīmijā, pārtikas un uztura jautājumos.

Studiju rezultāti

Zināšanas

1.Studiju kursa apguves rezultātā students iegūs pamatzināšanas par pārtikas nekaitīguma/ HACCP principiem pārtikas uzņēmumu procesu norisēs, mācēs atrast, sistematizēt, izskaidrot un secināt par noteikto kritēriju izpildījuma pakāpi pārtikas uzņēmumā.

Prasmes

1.Studiju kursa apguves rezultātā students papildina un apgūst prasmi pielietot iegūtās zināšanas mācību praksē Pārtikas un veterinārajā dienestā „Pārtikas aprites un uzraudzības politika Latvijā”. Students iegūst praktiskās iemaņas pārtikas inspektora darbā un spēj patstāvīgi atklāt, secināt, argumentēt un pamatot lēmumus par pārtikas uzņēmuma nekaitīguma sistēmas darbības piemērotību un atbilstību pārtikas drošības likumdošanas prasībām.

Kompetences

1.Students spēs patstāvīgi iegūt, analizēt informāciju un parādīt, ka prot risināt problēmas par nepieciešamajiem uzraudzības pasākumiem pārtikas apritē, atbilstoši nozares likumdošanas prasībām un sabiedrības veselības nostādnēm.

Vērtēšana

Patstāvīgais darbs

Virsraksts
% no gala vērtējuma
Vērtējums
1.

Patstāvīgais darbs

-
-
Patstāvīgs darbs ar praktiskiem uzdevumiem – sagatavot pārtikas uzņēmuma ražotajai produkcijai dokumentācijas piemērus, atbilstoši HACCP principiem. Lai izvērtētu studiju kursa kvalitāti kopumā, studentam jāaizpilda studiju kursa novērtēšanas anketa Studējošo portālā.

Pārbaudījums

Virsraksts
% no gala vērtējuma
Vērtējums
1.

Pārbaudījums

-
-
1. Patstāvīgais darbs – 50% 2. Rakstveida eksāmens ar teorētiskiem jautājumiem un uzdevumu risināšanu – 50%

Studiju kursa tēmu plāns

PILNA LAIKA
1. daļa
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Pārtikas nekaitīguma nodrošināšanas principi.
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Pārtikas produktu nekaitīguma koncepcija un nozīme sabiedrības veselības stratēģijas nodrošināšanā.
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Nekaitīgas pārtikas aprites nosacījumi Eiropas vienotā tirgū.
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Pārtikas aprites un uzraudzības monitorings Latvijā.
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Pārtikas nekaitīguma nodrošināšanas sistēmas (HACCP) pamatprincipu raksturojums.
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Priekšnosacījumu programmas.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
4

Tēmas

Pārikas piegādes ķēdes efektīva vadība.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
4

Tēmas

Pārtikas nekaitīguma vadības sistēmas ISO 22000, BRC, IFS.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
4

Tēmas

Praktiskie darbi ar uzdevumiem – sagatavot pārtikas uzņēmuma ražotajai produkcijai dokumentāciju atbilstoši HACCP principiem.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
4

Tēmas

Praktiskie darbi ar uzdevumiem – sagatavot pārtikas uzņēmuma ražotajai produkcijai dokumentāciju atbilstoši HACCP principiem.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
4

Tēmas

Praktiskie darbi ar uzdevumiem – sagatavot pārtikas uzņēmuma ražotajai produkcijai dokumentāciju atbilstoši HACCP principiem.
Kopā kredītpunkti (ECTS):
3,00
Kontaktstundas:
32 ak. st.
Gala pārbaudījums:
Eksāmens (Rakstisks)

Bibliogrāfija

Obligātā literatūra

1.

Standarts ISO 22000: 2005. Pārtikas drošības vadības sistēmas. Prasības jebkurai pārtikas aprites ķēdes organizācijai.

2.

Eiropas Parlamenta un Padomes 2002.gada 28.janvāra Regula Nr. 178/2002. (akceptējams izdevums)

3.

Eiropas Parlamenta un Padomes 2004.gada 29.aprīļa Regula Nr.852/2004 par pārtikas produktu higiēnu. (akceptējams izdevums)

4.

Eiropas Parlamenta un Padomes 2004.gada 29.aprīļa RegulaNr. 853/2004, ar ko nosaka īpašus higiēnas noteikumus attiecībā uz dzīvnieku izcelsmes pārtiku. (akceptējams izdevums)

5.

Eiropas Parlamenta un Padomes 2004.gada 29.aprīļa Regula Nr. 854/2004ar ko paredz īpašus noteikumus par lietošanai pārtikā paredzētu dzīvnieku izcelsmes produktu oficiālās kontroles organizēšanu. (akceptējams izdevums)

Citi informācijas avoti

1.

What is HACCP? HACCP. A food safety management system. Food Safety.

2.

FAO

3.

PVD

4.

ZM

5.

Food safety