Veidlapa Nr. M-3 (8)
Studiju kursa apraksts

Uzturmācība

Studiju kursa pamatinformācija

Kursa kods
SUUK_172
Zinātnes nozare
Klīniskā medicīna; Uzturzinātne
Kredītpunkti (ECTS)
3,00
Mērķauditorija
Rehabilitācija
LKI
7. līmenis
Studiju veids un forma
Pilna laika

Studiju kursa īstenotājs

Kursa vadītājs
Struktūrvienības vadītājs
Struktūrvienība
Sporta un uztura katedra
Kontaktinformācija

Rīga, Cigoriņu iela 3, suuk@rsu.lv, +371 67611559

Par studiju kursu

Mērķis

Iepazīstināt studējošos ar zinātniski pamatotām atziņām un aktualitātēm uztura zinību jomā saistībā ar veselības veicināšanu. Veidot izpratni par ar uzturu saistītas informācijas iegūšanas un apstrādāšanas metodēm un to analītisku novērtējumu.

Priekšzināšanas

Cilvēka anatomija, fizioloģija, bioķīmija.

Studiju rezultāti

Zināšanas

1.Studējošie spēs parādīt uztura zinātnes jomai raksturīgās zināšanas, kā arī svarīgāko jēdzienu un likumsakarību izpratni.

Prasmes

1.Studējošie pratīs formulēt un analītiski aprakstīt informāciju, problēmas un risinājumus uztura jomā un argumentēti diskutēt.

Kompetences

1.Studējošie spēs patstāvīgi iegūt, analizēt un pielietot informāciju.

Vērtēšana

Patstāvīgais darbs

Virsraksts
% no gala vērtējuma
Vērtējums
1.

Patstāvīgais darbs

-
-
Patstāvīga zinātniskās literatūras studēšana un analīze; praktisku uzdevumu veikšana un prezentēšana.

Pārbaudījums

Virsraksts
% no gala vērtējuma
Vērtējums
1.

Pārbaudījums

-
-
Izvēlētā produkta analīzes prezentēšana.
2.

Pārbaudījums

-
-
Lekciju/nodarbību apmeklējums – 40%, dalība semināros, patstāvīgo darbu savlaicīga un kvalitatīva izpilde, apgūto zināšanu un sava viedokļa demonstrēšana – 20%, zināšanu pārbaudes tests – 40%.

Studiju kursa tēmu plāns

PILNA LAIKA
1. daļa
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Attālināti
E-studiju vide
2

Tēmas

Ievads. Veselīga uztura ieteikumi
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Attālināti
E-studiju vide
2

Tēmas

Enerģija un uzturs
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Attālināti
E-studiju vide
2

Tēmas

Galvenās uzturvielas, to nozīme organismā un uzņemšanas ieteikumi
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Attālināti
E-studiju vide
4

Tēmas

Galvenās uzturvielas, to nozīme organismā un uzņemšanas ieteikumi
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Attālināti
E-studiju vide
4

Tēmas

Galvenās uzturvielas, to nozīme organismā un uzņemšanas ieteikumi
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Attālināti
E-studiju vide
2

Tēmas

Šķidruma uzņemšanas ieteikumi un to pamatotība
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Attālināti
E-studiju vide
4

Tēmas

Produktu marķējums – sāls, cukurs, tauki, šķiedrvielas
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Attālināti
E-studiju vide
4

Tēmas

Uzticama informācija par uzturu
Kopā kredītpunkti (ECTS):
3,00
Kontaktstundas:
24 ak. st.
Gala pārbaudījums:
Eksāmens

Bibliogrāfija

Obligātā literatūra

1.

Zariņš Z., Neimane L., Bodnieks E. Uztura mācība. 7. izd.; LU Akadēmiskais apgāds, Rīga, 2018 (6. izd. 2015)

Papildu literatūra

1.

Lutz C. A., Mazur E., Litch N. Nutrition and Diet Therapy. 6th edition. Philadelphia, PA, USA: F. A. Davis, 2014

2.

Mahan L. K., Escott – Stump S., Raymond J. L. Krause's Food & the Nutrition Care Process. 14th edition, Elsevier, 2017

3.

Caballero B., Allen L., Prentice A. (ed.) Encyclopedia of Human Nutrition. 3rd edition, Elsevier, 2013

4.

Thompson J.J., Manore M., Vaughan L. The Science of Nutrition. 4th edition, Pearson, 2017

5.

Sizer F, Whitney E. Nutrition Concepts and Controversies. 14th edition, Cengage Learning, 2017

Citi informācijas avoti

1.

www.vm.gov.lv

2.

https://www-pennutrition-com/index.aspx