Uzturmācība
Studiju kursa īstenotājs
Rīga, Cigoriņu iela 3, suuk@rsu.lv, +371 67611559
Par studiju kursu
Mērķis
Priekšzināšanas
Studiju rezultāti
Zināšanas
1.Studējošie spēs parādīt uztura zinātnes jomai raksturīgās zināšanas, kā arī svarīgāko jēdzienu un likumsakarību izpratni.
Prasmes
1.Studējošie pratīs formulēt un analītiski aprakstīt informāciju, problēmas un risinājumus uztura jomā un argumentēti diskutēt.
Kompetences
1.Studējošie spēs patstāvīgi iegūt, analizēt un pielietot informāciju.
Vērtēšana
Patstāvīgais darbs
|
Virsraksts
|
% no gala vērtējuma
|
Vērtējums
|
|---|---|---|
|
1.
Patstāvīgais darbs |
-
|
-
|
|
Patstāvīga zinātniskās literatūras studēšana un analīze; praktisku uzdevumu veikšana un prezentēšana.
|
||
Pārbaudījums
|
Virsraksts
|
% no gala vērtējuma
|
Vērtējums
|
|---|---|---|
|
1.
Pārbaudījums |
-
|
-
|
|
Izvēlētā produkta analīzes prezentēšana.
|
||
|
2.
Pārbaudījums |
-
|
-
|
|
Lekciju/nodarbību apmeklējums – 40%, dalība semināros, patstāvīgo darbu savlaicīga un kvalitatīva izpilde, apgūto zināšanu un sava viedokļa demonstrēšana – 20%, zināšanu pārbaudes tests – 40%.
|
||
Studiju kursa tēmu plāns
-
Lekcija
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Attālināti
|
E-studiju vide
|
2
|
Tēmas
|
Ievads. Veselīga uztura ieteikumi
|
-
Lekcija
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Attālināti
|
E-studiju vide
|
2
|
Tēmas
|
Enerģija un uzturs
|
-
Lekcija
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Attālināti
|
E-studiju vide
|
2
|
Tēmas
|
Galvenās uzturvielas, to nozīme organismā un uzņemšanas ieteikumi
|
-
Nodarbība/Seminārs
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Attālināti
|
E-studiju vide
|
4
|
Tēmas
|
Galvenās uzturvielas, to nozīme organismā un uzņemšanas ieteikumi
|
-
Nodarbība/Seminārs
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Attālināti
|
E-studiju vide
|
4
|
Tēmas
|
Galvenās uzturvielas, to nozīme organismā un uzņemšanas ieteikumi
|
-
Lekcija
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Attālināti
|
E-studiju vide
|
2
|
Tēmas
|
Šķidruma uzņemšanas ieteikumi un to pamatotība
|
-
Nodarbība/Seminārs
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Attālināti
|
E-studiju vide
|
4
|
Tēmas
|
Produktu marķējums – sāls, cukurs, tauki, šķiedrvielas
|
-
Nodarbība/Seminārs
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Attālināti
|
E-studiju vide
|
4
|
Tēmas
|
Uzticama informācija par uzturu
|
Bibliogrāfija
Obligātā literatūra
Zariņš Z., Neimane L., Bodnieks E. Uztura mācība. 7. izd.; LU Akadēmiskais apgāds, Rīga, 2018 (6. izd. 2015)
Papildu literatūra
Lutz C. A., Mazur E., Litch N. Nutrition and Diet Therapy. 6th edition. Philadelphia, PA, USA: F. A. Davis, 2014
Mahan L. K., Escott – Stump S., Raymond J. L. Krause's Food & the Nutrition Care Process. 14th edition, Elsevier, 2017
Caballero B., Allen L., Prentice A. (ed.) Encyclopedia of Human Nutrition. 3rd edition, Elsevier, 2013
Thompson J.J., Manore M., Vaughan L. The Science of Nutrition. 4th edition, Pearson, 2017
Sizer F, Whitney E. Nutrition Concepts and Controversies. 14th edition, Cengage Learning, 2017
Citi informācijas avoti
www.vm.gov.lv
https://www-pennutrition-com/index.aspx