Veselīga uztura gatavošana I
Studiju kursa īstenotājs
Rīga, Cigoriņu iela 3, suuk@rsu.lv, +371 67611559
Par studiju kursu
Mērķis
Priekšzināšanas
Studiju rezultāti
Zināšanas
1.Pēc sekmīgas studiju priekšmeta apguves studenti pratīs: - izvērtēt pārtikas produktu grupas izvēli konkrētas ēdienkartes sastādīšanai; - novērtēt konkrēta produkta pielietojamību un gatavošanas tehnoloģiju.
Prasmes
1.Pēc sekmīgas studiju kursa apguves studenti izpratīs, kā ēdināšanas uzņēmumos mainīt gatavošanas veidu, izvēloties veselīgākus gatavošanas paņēmienus, traukus, pratīs argumentēt savu izvēli.
Kompetences
1.Studiju kursa apguves rezultātā studenti būs spējīgi novērtēt ēdināšanas uzņēmumu uztura gatavošanas tehnoloģijas, ēdienkartes.
Vērtēšana
Patstāvīgais darbs
|
Virsraksts
|
% no gala vērtējuma
|
Vērtējums
|
|---|---|---|
|
1.
Patstāvīgais darbs |
-
|
-
|
|
Ēdienu receptūras izstrāde, tehnoloģisko karšu izstrāde.
|
||
Pārbaudījums
|
Virsraksts
|
% no gala vērtējuma
|
Vērtējums
|
|---|---|---|
|
1.
Pārbaudījums |
-
|
-
|
|
Lekciju un nodarbību apmeklējums, patstāvīgo darbu savlaicīga izpilde. 50% ieskaite, 20% apmeklējums un 30% patstāvīgie darbi
|
||
Studiju kursa tēmu plāns
-
Lekcija
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Auditorija
|
2
|
Tēmas
|
Ievads. Vispārīga pārtikas produktu tehnoloģija, ēdienkartes sastādīšana.
|
-
Lekcija
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Auditorija
|
2
|
Tēmas
|
Pārtikas produktu iedalījums pēc sortimenta. Termini, jēdzieni, pārtikas produktu uzglabāšanas noteikumi.
|
-
Nodarbība/Seminārs
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Simulāciju MITC Anniņmuizas b.
|
4
|
Tēmas
|
Augu valsts produkti un to pagatavošanas veidi. Dzīvnieku valsts produkti, ēdienu tehnoloģiskais process.
|
-
Nodarbība/Seminārs
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Simulāciju MITC Anniņmuizas b.
|
4
|
Tēmas
|
Dārzeņu ēdieni. Veģetāri ēdieni, to iedalījums. Veģetāru un dārzeņu ēdienu gatavošanas tehnoloģiskais process.
|
-
Lekcija
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Auditorija
|
2
|
Tēmas
|
Ievads. Vispārīga pārtikas produktu tehnoloģija, ēdienkartes sastādīšana.
|
-
Lekcija
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Auditorija
|
2
|
Tēmas
|
Pārtikas produktu iedalījums pēc sortimenta. Termini, jēdzieni, pārtikas produktu uzglabāšanas noteikumi.
|
-
Nodarbība/Seminārs
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Simulāciju MITC Anniņmuizas b.
|
4
|
Tēmas
|
Augu valsts produkti un to pagatavošanas veidi. Dzīvnieku valsts produkti, ēdienu tehnoloģiskais process.
|
-
Nodarbība/Seminārs
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Simulāciju MITC Anniņmuizas b.
|
4
|
Tēmas
|
Dārzeņu ēdieni. Veģetāri ēdieni, to iedalījums. Veģetāru un dārzeņu ēdienu gatavošanas tehnoloģiskais process.
|
Bibliogrāfija
Obligātā literatūra
Vickie A. Vaclavik;Elizabeth W. Christian”Essentilals of Food Science”. 4th Edition; Springer. 2014.
Noteikumi par uztura normām izglītības iestāžu izglītojamiem, sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūciju klientiem un ārstniecības iestāžu pacientiem Nr. 172.
Zariņš Z., Neimane L., Bodnieks E. Uztura mācība. LU Akadēmiskais apgāds, Rīga, 2021.
Papildu literatūra
Gavriļenko E. . Ēdienu gatavošanas tehnoloģija. Biznesa augstskola „Turība”, Rīga 2006.
Brūvere L. Pārtikas produktu prečzinība, I,II daļa. Biznesa augstskola „Turība”, Rīga 2006.