Veidlapa Nr. M-3 (8)
Studiju kursa apraksts

Veselīga uztura gatavošana I

Studiju kursa pamatinformācija

Kursa kods
SUUK_207
Zinātnes nozare
Klīniskā medicīna; Uzturzinātne
Kredītpunkti (ECTS)
1,50
Mērķauditorija
Rehabilitācija
LKI
6. līmenis
Studiju veids un forma
Pilna laika; Nepilna laika

Studiju kursa īstenotājs

Kursa vadītājs
Struktūrvienības vadītājs
Struktūrvienība
Sporta un uztura katedra
Kontaktinformācija

Rīga, Cigoriņu iela 3, suuk@rsu.lv, +371 67611559

Par studiju kursu

Mērķis

Studiju priekšmets sniedz zināšanas par pārtikas produktiem, to sastāvu, gatavošanas veidu atbilstoši sezonai, pielietojot mehāniskos, termiskos apstrādes procesus. Priekšmeta mērķis ir izprast fizikāli/ķīmiskos procesus pārtikas produktos uzglabāšanas, apstrādes un produktu gatavošanas laikā, pēc iespējas mazinot uzturvielu zudumus. Praktiskajās nodarbībās apgūt veselīgas gatavošanas pamatprincipus, sekmējot uzturvielu maksimālu saglabāšanos.

Priekšzināšanas

Anatomija, normālā un patoloģiskā fizioloģija un bioķīmija. Valsts valodas zināšanas.

Studiju rezultāti

Zināšanas

1.Pēc sekmīgas studiju priekšmeta apguves studenti pratīs: - izvērtēt pārtikas produktu grupas izvēli konkrētas ēdienkartes sastādīšanai; - novērtēt konkrēta produkta pielietojamību un gatavošanas tehnoloģiju.

Prasmes

1.Pēc sekmīgas studiju kursa apguves studenti izpratīs, kā ēdināšanas uzņēmumos mainīt gatavošanas veidu, izvēloties veselīgākus gatavošanas paņēmienus, traukus, pratīs argumentēt savu izvēli.

Kompetences

1.Studiju kursa apguves rezultātā studenti būs spējīgi novērtēt ēdināšanas uzņēmumu uztura gatavošanas tehnoloģijas, ēdienkartes.

Vērtēšana

Patstāvīgais darbs

Virsraksts
% no gala vērtējuma
Vērtējums
1.

Patstāvīgais darbs

-
-
Ēdienu receptūras izstrāde, tehnoloģisko karšu izstrāde.

Pārbaudījums

Virsraksts
% no gala vērtējuma
Vērtējums
1.

Pārbaudījums

-
-
Lekciju un nodarbību apmeklējums, patstāvīgo darbu savlaicīga izpilde. 50% ieskaite, 20% apmeklējums un 30% patstāvīgie darbi

Studiju kursa tēmu plāns

PILNA LAIKA
1. daļa
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Ievads. Vispārīga pārtikas produktu tehnoloģija, ēdienkartes sastādīšana.
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Pārtikas produktu iedalījums pēc sortimenta. Termini, jēdzieni, pārtikas produktu uzglabāšanas noteikumi.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Simulāciju MITC Anniņmuizas b.
4

Tēmas

Augu valsts produkti un to pagatavošanas veidi. Dzīvnieku valsts produkti, ēdienu tehnoloģiskais process.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Simulāciju MITC Anniņmuizas b.
4

Tēmas

Dārzeņu ēdieni. Veģetāri ēdieni, to iedalījums. Veģetāru un dārzeņu ēdienu gatavošanas tehnoloģiskais process.
Kopā kredītpunkti (ECTS):
1,50
Kontaktstundas:
12 ak. st.
Gala pārbaudījums:
Ieskaite
NEPILNA LAIKA
1. daļa
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Ievads. Vispārīga pārtikas produktu tehnoloģija, ēdienkartes sastādīšana.
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Pārtikas produktu iedalījums pēc sortimenta. Termini, jēdzieni, pārtikas produktu uzglabāšanas noteikumi.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Simulāciju MITC Anniņmuizas b.
4

Tēmas

Augu valsts produkti un to pagatavošanas veidi. Dzīvnieku valsts produkti, ēdienu tehnoloģiskais process.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Simulāciju MITC Anniņmuizas b.
4

Tēmas

Dārzeņu ēdieni. Veģetāri ēdieni, to iedalījums. Veģetāru un dārzeņu ēdienu gatavošanas tehnoloģiskais process.
Kopā kredītpunkti (ECTS):
1,50
Kontaktstundas:
12 ak. st.
Gala pārbaudījums:
Ieskaite

Bibliogrāfija

Obligātā literatūra

1.

Vickie A. Vaclavik;Elizabeth W. Christian”Essentilals of Food Science”. 4th Edition; Springer. 2014.

2.

Noteikumi par uztura normām izglītības iestāžu izglītojamiem, sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūciju klientiem un ārstniecības iestāžu pacientiem Nr. 172.

3.

Zariņš Z., Neimane L., Bodnieks E. Uztura mācība. LU Akadēmiskais apgāds, Rīga, 2021.

Papildu literatūra

1.

Gavriļenko E. . Ēdienu gatavošanas tehnoloģija. Biznesa augstskola „Turība”, Rīga 2006.

2.

Brūvere L. Pārtikas produktu prečzinība, I,II daļa. Biznesa augstskola „Turība”, Rīga 2006.