Veidlapa Nr. M-3 (8)
Studiju kursa apraksts

Aptaukošanās un tās ārstēšana

Studiju kursa pamatinformācija

Kursa kods
SUUK_174
Zinātnes nozare
Klīniskā medicīna
Kredītpunkti (ECTS)
3,00
Mērķauditorija
Medicīnas pakalpojumi; Rehabilitācija; Sabiedrības veselība; Sociālā labklājība un sociālais darbs
LKI
7. līmenis
Studiju veids un forma
Pilna laika; Nepilna laika

Studiju kursa īstenotājs

Kursa vadītājs
Struktūrvienības vadītājs
Struktūrvienība
Rehabilitācijas katedra
Kontaktinformācija

Rīga, Cigoriņu iela 3, suuk@rsu.lv, +371 67611559

Par studiju kursu

Mērķis

Apgūstot kursu studenti iegūst padziļinātu izpratni un zināšanas par aptaukošanos un tās ārstēšanu. Kursa nozīmību nosaka straujais aptaukošanās pieaugums Latvijā pēdējos gados. Viens no kursa galvenajiem mērķiem ir dot zināšanas par aptaukošanās etioloģiju, aptaukošanās klasifikāciju, metabolo sindromu, aptaukošanās ietekmi uz veselību un dzīvildzi. Īpaši uzsvērta kā ļoti nozīmīga šobrīd Latvijā bērnu un pusaudžu aptaukošanās. Tiek izklāstītas aptaukošanās ārstēšanas metodes (uztura terapija, alternatīvās diētas, medikamentozā un ķirurģiskā ārstēšana), kā arī Latvijas Diētas ārstu asociācijas izstrādātie ieteikumi aptaukošanās ārstēšanā.

Priekšzināšanas

Anatomijā, normālajā fizioloģijā, bioķīmijā.

Studiju rezultāti

Zināšanas

1.Apgūstot kursu studenti spēj formulēt un izskaidrot aptaukošanās riska faktorus, sniegt piemērus, kuru slimību attīstībā noteicošais faktors ir aptaukošanās un liekais svars. Sniegt skaidras prezentācijas par svaru samazinošām diētām. • izvērtēt uzturu kā riska faktoru vai veselību veicinošu faktoru; • interpretēt nepieciešamās enerģijas, uzturvielu kombinācijas un fizisko aktivitāšu nozīmi liekā svara un aptaukošanās attīstībā, kā arī tā samazināšanā. Tiks arī dota izpratne par nepieciešamās enerģijas, uzturvielu kombinācijām un fizisko aktivitāšu nozīmi liekā svara un aptaukošanās attīstībā, kā arī tā samazināšanā. Tiks arī izprasti un izskaidroti metabolā sindroma veidošanās mehānismi.

Prasmes

1.Kursa apguves gaitā studenti sastāda ēdienkarti, ņemot vērā veselīga uztura ieteikumus veselam indivīdam un indivīdam ar lieko svaru, ņemot verā vecumu, dzimumu un fizisko aktivitāšu koefiecientu. Studenti arī iegūs pārliecinošas zināšanas par veselīgu uzturu un tā pielietojumu veselam un slimam indivīdam.

Kompetences

1.Studenti pārzinās pārtikas produktu sastāvu un to enerģētisko vērtību, ieteicamāko produktu klāstu svaru samazinošām diētām, gūs izpratni par to, kā nozīmēt mazkaloriju diētu pacientiem, kuri sirgst ar dažādām pavadošām saslimšanām, mācēs izvērtēt ķermeņa tauku noteikšanas metodes, pārzinās dažādus aptaukošanās ārstēšanas veidus.

Vērtēšana

Patstāvīgais darbs

Virsraksts
% no gala vērtējuma
Vērtējums
1.

Patstāvīgais darbs

-
-
Patstāvīgā darba organizācija: Individuālais darbs – savas ēdienkartes analīze un personas, kam ir liekais svars/aptaukošanās analīze. Kursa uzdevumi: 1) Dot zināšanas par aptaukošanās slimības ārstēšanu no praktiskā diētas ārsta viedokļa un pieredzes, 2) Dot izpratni par svara samazinošām diētām gan no vēsturiskā aspekta, gan mūsdienu viedokļa, 3) Dot vērtējumu un kritiku populārākajām diētām, izceļot uz pierādījumiem balstītas medicīnas nozīmi.

Pārbaudījums

Virsraksts
% no gala vērtējuma
Vērtējums
1.

Pārbaudījums

-
10 balles

Semestra laikā ir plānotas lekcijas, semināri un kontroldarbi. Kredītpunktu iegūšanai ir jāpiedalās 4 semināros un gala pārbaudījumā, kurā studenti prezentē eksperimenta rezultātus, kurā ir veiktas ķermeņa svara korekcijas. Studiju kursa gala atzīmi veido piedalīšanās semināros, kontroldarbu rezultāti (60%) un ieskaites prezentācijas rezultāts (40%).

Studiju kursa tēmu plāns

PILNA LAIKA
1. daļa
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
4

Tēmas

Aptaukošanās, tās etioloģija un epidemioloģija, ar to saistītie riski veselībai.
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
4

Tēmas

Aptaukošanās ārstēšana. Svara samazinošo diētu salīdzinājums, balstoties uz pierādījumiem. Aptaukošanās medikamentozā un ķirurģiskā terapija.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
4

Tēmas

Aptaukošanās ārstēšana. Svara samazinošo diētu salīdzinājums, balstoties uz pierādījumiem. Aptaukošanās medikamentozā un ķirurģiskā terapija.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
4

Tēmas

Aptaukošanās ārstēšana. Svara samazinošo diētu salīdzinājums, balstoties uz pierādījumiem. Aptaukošanās medikamentozā un ķirurģiskā terapija.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
4

Tēmas

Svara redukcijas nostiprināšana, jo - jo efekta novēršanas pasākumi.Individuālas ēdienkartes izstrādes pamatprincipi pacientam/klientam, kam jāsamazina svars.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
4

Tēmas

Svara redukcijas nostiprināšana, jo - jo efekta novēršanas pasākumi.Individuālas ēdienkartes izstrādes pamatprincipi pacientam/klientam, kam jāsamazina svars.
Kopā kredītpunkti (ECTS):
3,00
Kontaktstundas:
24 ak. st.
Gala pārbaudījums:
Eksāmens
NEPILNA LAIKA
1. daļa
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
4

Tēmas

Aptaukošanās, tās etioloģija un epidemioloģija, ar to saistītie riski veselībai.
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
4

Tēmas

Aptaukošanās ārstēšana. Svara samazinošo diētu salīdzinājums, balstoties uz pierādījumiem. Aptaukošanās medikamentozā un ķirurģiskā terapija.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
4

Tēmas

Aptaukošanās ārstēšana. Svara samazinošo diētu salīdzinājums, balstoties uz pierādījumiem. Aptaukošanās medikamentozā un ķirurģiskā terapija.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
4

Tēmas

Aptaukošanās ārstēšana. Svara samazinošo diētu salīdzinājums, balstoties uz pierādījumiem. Aptaukošanās medikamentozā un ķirurģiskā terapija.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
4

Tēmas

Svara redukcijas nostiprināšana, jo - jo efekta novēršanas pasākumi.Individuālas ēdienkartes izstrādes pamatprincipi pacientam/klientam, kam jāsamazina svars.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
4

Tēmas

Svara redukcijas nostiprināšana, jo - jo efekta novēršanas pasākumi.Individuālas ēdienkartes izstrādes pamatprincipi pacientam/klientam, kam jāsamazina svars.
Kopā kredītpunkti (ECTS):
3,00
Kontaktstundas:
24 ak. st.
Gala pārbaudījums:
Eksāmens

Bibliogrāfija

Obligātā literatūra

1.

Zariņš, Z., Neimane, L., Bodnieks, E. Uztura mācība. / redaktore Anna Šmite. Rīga, 2021

2.

World Health Organization. Obesity and overweight: Key facts. WHO, 2024.

3.

European Association for the Study of Obesity (EASO). Clinical Practice Guidelines on the Management of Obesity in Adults, 2023–2024.

4.

American Diabetes Association. Obesity and weight management for the prevention and treatment of type 2 diabetes. Standards of Care in Diabetes 2024.

5.

The Obesity Society. Guidelines for the pharmacological management of obesity, 2022–2023 updates.

6.

Bray G., Kim K., Wilding J. Handbook of Obesity: Epidemiology, Etiology, and Physiopathology. 4th ed. CRC Press, 2023.

7.

Mechanick J., Kushner R. Lifestyle Medicine: Nutrition and Obesity Management. Springer, 2022.

8.

Jastreboff A. et al. Tirzepatide once weekly for the treatment of obesity. New England Journal of Medicine, 2022.

9.

Wadden T. et al. Behavioral treatment of obesity: recent advances and future directions. Obesity Reviews, 2023.

10.

Heymsfield S., Shen W. Obesity: advances in pathophysiology and treatment. Nature Medicine, 2024.

11.

Astrup A., Hjorth M. Personalized nutrition and obesity: current evidence and future potential. Annual Review of Nutrition, 2023.

12.

Hall K. Ultra-processed foods and obesity: mechanisms and evidence. Annual Review of Nutrition, 2024.

13.

Martínez J. et al. Mediterranean diet and weight management: updated evidence. Obesity Reviews, 2023.

Citi informācijas avoti

1.

Veselības ministrija

2.

WHO

3.

Latvijas Diētas un uztura speciālistu asociācija

4.

The Obesity Society

5.

ESPEN

6.

Brīvpieejas e-resursi

7.

PEN nutrition

8.

ScopusAI