Aptaukošanās un tās ārstēšana
Studiju kursa īstenotājs
Rīga, Cigoriņu iela 3, spk@rsu.lv, +371 67611559
Par studiju kursu
Mērķis
Priekšzināšanas
Studiju rezultāti
Zināšanas
1.Apgūstot kursu studenti spēj formulēt un izskaidrot aptaukošanās riska faktorus, sniegt piemērus, kuru slimību attīstībā noteicošais faktors ir aptaukošanās un liekais svars. Sniegt skaidras prezentācijas par svaru samazinošām diētām. • izvērtēt uzturu kā riska faktoru vai veselību veicinošu faktoru; • interpretēt nepieciešamās enerģijas, uzturvielu kombinācijas un fizisko aktivitāšu nozīmi liekā svara un aptaukošanās attīstībā, kā arī tā samazināšanā. Tiks arī dota izpratne par nepieciešamās enerģijas, uzturvielu kombinācijām un fizisko aktivitāšu nozīmi liekā svara un aptaukošanās attīstībā, kā arī tā samazināšanā. Tiks arī izprasti un izskaidroti metabolā sindroma veidošanās mehānismi.
Prasmes
1.Kursa apguves gaitā studenti prot analizēt ēdienkarti, ņemot vērā veselīga uztura ieteikumus veselam indivīdam un indivīdam ar lieko svaru, ņemot verā vecumu, dzimumu un fizisko aktivitāšu koefiecientu. Studenti arī iegūs pārliecinošas zināšanas par veselīgu uzturu un tā pielietojumu.
Kompetences
1.Studenti pārzinās pārtikas produktu sastāvu un to enerģētisko vērtību, ieteicamāko produktu klāstu svaru samazinošām diētām.
Vērtēšana
Patstāvīgais darbs
|
Virsraksts
|
% no gala vērtējuma
|
Vērtējums
|
|---|---|---|
|
1.
Patstāvīgais darbs |
-
|
-
|
|
Patstāvīgā darba organizācija:
Individuālais darbs:
izanalizēt metaanalīzi vai pārskatu par studiju kursa tēmu;
savas ēdienkartes analīze un personas, kam ir liekais svars/aptaukošanās analīze;
prezentēt darba rezultātus, kas iegūti studiju kursa laikā, strādājot ar klientu, kam ir likā svara problēmas.
1) Sniegt zināšanas par aptaukošanās slimību ārstēšanu no praktizējoša dietologa viedokļa,
2) Sniegt ieskatu svara zaudēšanas diētās gan vēsturiski, gan mūsdienās,
3) Sniedziet vērtējumu un kritiku populārākajām diētām, uzsverot uz pierādījumiem balstītas medicīnas nozīmi.
|
||
Pārbaudījums
|
Virsraksts
|
% no gala vērtējuma
|
Vērtējums
|
|---|---|---|
|
1.
Pārbaudījums |
-
|
-
|
|
Izanalizēt un prezentēt metaanalīzes vai pārskatus par studiju kursa tēmu;
|
||
|
2.
Pārbaudījums |
-
|
-
|
|
Semestra laikā ir plānotas lekcijas, semināri un interaktīvas diskusijas.
Kredītpunktu iegūšanai ir jāpiedalās 4 semināros un gala pārbaudījumā, kurā studenti prezentē eksperimenta rezultātus, kurā ir veiktas ķermeņa svara korekcijas.
Studiju kursa gala atzīmi veido piedalīšanās semināros (60%) un ieskaites prezentācijas rezultāts (40%).
|
||
Studiju kursa tēmu plāns
-
Lekcija
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Auditorija
|
2
|
Tēmas
|
Aptaukošanās, tās etioloģija un epidemioloģija, ar to saistītie riski veselībai.
|
-
Lekcija
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Auditorija
|
2
|
Tēmas
|
Aptaukošanās klasifikācija. Tauku noteikšanas metodes.
|
-
Lekcija
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Auditorija
|
2
|
Tēmas
|
Aptaukošanās ārstēšana. Svara samazinošo diētu salīdzinājums, balstoties uz pierādījumiem.
Aptaukošanās medikamentozā un ķirurģiskā terapija.
|
-
Nodarbība/Seminārs
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Auditorija
|
4
|
Tēmas
|
Aptaukošanās ārstēšana. Svara samazinošo diētu salīdzinājums, balstoties uz pierādījumiem.
Aptaukošanās medikamentozā un ķirurģiskā terapija.
|
-
Nodarbība/Seminārs
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Auditorija
|
4
|
Tēmas
|
Aptaukošanās ārstēšana. Svara samazinošo diētu salīdzinājums, balstoties uz pierādījumiem.
Aptaukošanās medikamentozā un ķirurģiskā terapija.
|
-
Lekcija
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Auditorija
|
2
|
Tēmas
|
Bērnu un pusaudžu aptaukošanās.
|
-
Lekcija
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Auditorija
|
2
|
Tēmas
|
Svara redukcijas nostiprināšana, jo - jo efekta novēršanas pasākumi.
|
-
Lekcija
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Auditorija
|
2
|
Tēmas
|
Individuālas ēdienkartes izstrādes pamatprincipi pacientam/klientam, kam jāsamazina svars.
|
-
Nodarbība/Seminārs
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Auditorija
|
4
|
Tēmas
|
Individuālas ēdienkartes izstrādes pamatprincipi pacientam/klientam, kam jāsamazina svars.
|
-
Nodarbība/Seminārs
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Auditorija
|
4
|
Tēmas
|
Individuālas ēdienkartes izstrādes pamatprincipi pacientam/klientam, kam jāsamazina svars.
|
-
Nodarbība/Seminārs
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Auditorija
|
4
|
Tēmas
|
Ieskaites nodarbība.
|
-
Lekcija
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Auditorija
|
2
|
Tēmas
|
Aptaukošanās, tās etioloģija un epidemioloģija, ar to saistītie riski veselībai.
|
-
Lekcija
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Auditorija
|
2
|
Tēmas
|
Aptaukošanās klasifikācija. Tauku noteikšanas metodes.
|
-
Lekcija
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Auditorija
|
2
|
Tēmas
|
Aptaukošanās ārstēšana. Svara samazinošo diētu salīdzinājums, balstoties uz pierādījumiem.
Aptaukošanās medikamentozā un ķirurģiskā terapija.
|
-
Nodarbība/Seminārs
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Auditorija
|
4
|
Tēmas
|
Aptaukošanās ārstēšana. Svara samazinošo diētu salīdzinājums, balstoties uz pierādījumiem.
Aptaukošanās medikamentozā un ķirurģiskā terapija.
|
-
Nodarbība/Seminārs
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Auditorija
|
4
|
Tēmas
|
Aptaukošanās ārstēšana. Svara samazinošo diētu salīdzinājums, balstoties uz pierādījumiem.
Aptaukošanās medikamentozā un ķirurģiskā terapija.
|
-
Lekcija
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Auditorija
|
2
|
Tēmas
|
Bērnu un pusaudžu aptaukošanās.
|
-
Lekcija
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Auditorija
|
2
|
Tēmas
|
Svara redukcijas nostiprināšana, jo - jo efekta novēršanas pasākumi.
|
-
Lekcija
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Auditorija
|
2
|
Tēmas
|
Individuālas ēdienkartes izstrādes pamatprincipi pacientam/klientam, kam jāsamazina svars.
|
-
Nodarbība/Seminārs
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Auditorija
|
4
|
Tēmas
|
Individuālas ēdienkartes izstrādes pamatprincipi pacientam/klientam, kam jāsamazina svars.
|
-
Nodarbība/Seminārs
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Auditorija
|
4
|
Tēmas
|
Individuālas ēdienkartes izstrādes pamatprincipi pacientam/klientam, kam jāsamazina svars.
|
-
Nodarbība/Seminārs
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Auditorija
|
4
|
Tēmas
|
Ieskaites nodarbība.
|
Bibliogrāfija
Obligātā literatūra
Katz, David L. Nutrition in clinical practice: a comprehensive, evidence-based manual for the practitioner / with Rachel S.C. Friedman, Santa Rosa, and Sean C. Lucan. New York. 3rd edition. Philadelphia : Wolters Kluwer, [2015] xxi, 730 lpp.
Handbook of nutrition and food / edited by Carolyn D. Berdanier, Johanna T. Dwyer, David Heber. 3rd edition. Boca Raton : CRC Press, Taylor & Francis Group, [2013], c2014. xxi, 1113 pages
Medical nutrition and disease : a case-based approach / editor-in-chief, Lisa Hark, Darwin Deen ; senior editor, Gail Morrison. 5th edition. [2014]. 1411 xiv, 584 lpp.
Clinical nutrition / edited on behalf of the Nutrition Society by Marinos Elia ... [et al.] ; foreword by Dame Sally C. Davies. 2nd edition. Chichester, West Sussex : Wiley-Blackwell, 2013. xiv, 526 lpp. Nutrition Society textbook series
Krause's food & the nutrition care process / [edited by] L. Kathleen Mahan, Sylvia Escott-Stump, Janice L. Raymond. 13th edition. St. Louis, Mo. : Elsevier/Saunders, c2012. xix, 1227 lpp.
Uztura mācība / Zigurds Zariņš, Lolita Neimane, Edgars Bodnieks. Sestais, pārstrādātais un papildinātais izdevums. Rīga : LU Akadēmiskais apgāds, 2021 422 lpp.
Oxford handbook of nutrition and dietetics / [edited by] Joan Gandy, Angela Madden, Michelle Holdsworth. 2nd edition. Oxford ;New York : Oxford University Press, USA, 2012 xxi, 818 lpp. Oxford handbooks. Oxford medical publications
Using price policies to promote healthier diets / World Health Organization. Regional Office for Europe. Copenhagen : WHO Regional Office for Europe, 2015. vi, 42 lpp.
E – grāmata Physical Activity, Fitness, Nutrition and Obesity During Growth Bentham Science Publishers, 2015. ISBN: ISBN number:9781608059478
Early Years Nutrition and Healthy Weight Stewart, Laura; Thompson, Joyce. John Wiley & Sons, Incorporated, 2015. ISBN: ISBN number:9781118792445
Food, Nutrition and Eating Behavior. By: Israeli, Sigal; Merrick, Joav. New York: Nova Science Publishers, Inc. 2014. eBook.
Papildu literatūra
Lejnieks, Aivars, Viss par sāli : pārmēra sāls lietošanas kaitējumi veselībai / Aivars Lejnieks, Andrejs Kalvelis. [Rīga] : Latvijas Hipertensijas biedrība, 2011. 33 lpp. : il., tab. ; 21 cm.
The challenge of obesity in the WHO European Region and the strategies for response. Проблема ожирения в Европейском регионе ВОЗ и стратегии ее решения / Всемирная организация здравоохранения. Европейское региональное бюро ; под редакцией: Francesco Branca, Haik Nikogosian и Tim Lobstein. Копенгаген, 2009.