Veidlapa Nr. M-3 (8)
Studiju kursa apraksts

Uzturs

Studiju kursa pamatinformācija

Kursa kods
LSPA_209
Zinātnes nozare
Veselības un sporta zinātnes
Kredītpunkti (ECTS)
4,00
Mērķauditorija
Pedagoģija; Sporta treneris
LKI
6. līmenis
Studiju veids un forma
Pilna laika; Nepilna laika

Studiju kursa īstenotājs

Kursa vadītājs
Struktūrvienības vadītājs
Struktūrvienība
Sporta teorijas katedra
Kontaktinformācija

LSPA, Brīvības gatve 333, Rīga, LV-1006

Par studiju kursu

Mērķis

Sistematizēt un klasificēt izvērstas un uz pierādījumiem pamatotas zināšanas uzturmācībā, ņemot vērā jaunākos un aktuālākos pētījumus uzturzinātnē. Saprast cilvēka uztura iespējas dažādos fizioloģiskos stāvokļos, dažādos vecumos un fiziskās slodzēs. Dot zināšanas par uzturu slimību profilaksē. Prast novērtēt nepieciešamās uztura pārvērtības laika gaitā, ieteicamās uztura normas dažādās vecuma grupās Latvijā un pasaulē.

Priekšzināšanas

Apgūti studiju kursi: Izglītības psiholoģija skolotājiem, Skolotāju profesionālās prasmes, Sociāli emocionālā mācīšanās, Pedagoģiskā procesa tiesiskie aspekti, Sporta teorija, Inovatīvas informācijas komunikāciju tehnoloģijas un metodes sporta pedagoģijā, Vispārīgā un fizisko aktivitāšu bioķīmija, Vispārīgā un vecumposmu fizioloģija, Fizisko aktivitāšu fizioloģija, Cilvēka anatomija un dinamiskā anatomija, Vides veselība, Veselību veicinošās fiziskās aktivitātes, Basketbola pamati un metodika, Volejbola pamati un metodika, Futbola pamati un metodika, Florbola pamati un metodika, Handbola pamati un metodika, Vieglatlētikas vingrinājumu pamati un metodika, Peldēšanas pamati un metodika, Āra un piedzīvojumu aktivitātes I, II, III, Vingrošanas pamati un metodika, Ritmika un ritmiskās kombinācijas, Sporta vēsture, Sporta filosofija, Sporta medicīna, Profesionālā saziņa un terminoloģija I (angļu, vācu, krievu), Profesionālā saziņa un terminoloģija II (angļu vācu, krievu), Skolotāju prakse I, II.

Studiju rezultāti

Zināšanas

1.1. Uzturzinātnes vēsture, attīstība un jaunākie sasniegumi. Enerģija un pamatvielmaiņa, uzturvielas, to raksturojums. 2. Dažādu uztura vielu deficīta stāvokļi un iespējas tos novērst.

Prasmes

1.3. Sastādīt ēdienkarti, ņemot vērā veselīga uztura ieteikumus veselam indivīdam. 4. Satādīt ēdienkarti dažādu fizisko aktivitāšu slodzēm. 5. Sabalansēt ēdienkarti ar ikdienas aktivitātēs patērēto enerģiju.

Kompetences

1.6. Formulēt un analizēt informāciju, problēmas un risinājumus uztura jomā, un argumentēti diskutēt.

Vērtēšana

Patstāvīgais darbs

Virsraksts
% no gala vērtējuma
Vērtējums
1.

Patstāvīgais darbs

-
-
Gatavošanās semināriem par tēmām: 1. Bērnu, jauniešu un pieauguša vesela cilvēka uzturs. 2. Bioloģiski aktīvās vielas uzturā. 3. Balastvielas uzturā. Zarnu baktērijas. 4. Produktu un to sastāva raksturojums. 5. Uzturs, tā īpatnības dažādās fizskās aktivitātēs un vecumos. 6. Ēšanas traucējumu raksturojums. 7. Uzturs slimību profilaksē. 8. Kritiskā domāšana uzturzinātnē. Praktiskie darbi: 1. Uztura novērtēšana, uztura dienasgrāmatas analīze. 2. Sastādīt ēdienkarti, ņemot vērā veselīga uztura ieteikumus veselam bērna, jaunietim fiziskajās aktivitātēs. 3. Sagatavota prezentācija par savu izvēlēto uzturzinātnes tēmu.

Pārbaudījums

Virsraksts
% no gala vērtējuma
Vērtējums
1.

Pārbaudījums

-
-
Studējošo zināšanas, prasmes un kompetences tiek novērtētas kontroldarbos par astoņiem tēmu blokiem un divos laboratorijas darbos, par kuriem tiek iegūti punkti. Pēc sagatavotās prezentācijas par savu izvēlēto uzturzinātnes tēmu (interpretējot un salīdzinot dažādu autoru uzrakstītus zinātniskos literatūras avotus, dot praktiskas rekomendācijas uzturam un uztura bagātinātājiem atbilstoši fiizskajām aktivitātēm), par kuriem tiek iegūti punkti. Summatīvā zināšanu un kompetenču vērtēšana kontroldarbos. Obligāti ir sekmīgi jāuzraksta visi deviņi kontroldarbi. Ja studējošais neierodas uz pārbaudes darbu vai to sekmīgi nenokārto, atkārtoti pārbaudes darbu ir obligāti sekmīgi jānokārto. Lai studējošo pielaistu pie rakstiska eksāmena un izliktu sekmīgu gala vērtējumu, viņam ir jābūt sekmīgi uzrakstītiem visiem deviņiem paredzētajiem pārbaudes darbiem. Gala vērtējumu par studiju kursu nosaka vidējais vērtējums par kontroldarbiem semestra laikā (65%), prezentācija (15%) un atbildes eksāmenā (20%).

Studiju kursa tēmu plāns

PILNA LAIKA
1. daļa
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Vesela pieauguša cilvēka uzturs. Bērnu un jauniešu uzturs. Vesela cilvēka uzturproduktu lietošanas pamatprincipi. Veselīga uztura ieteikumi. Ieteicamās enerģijas un uzturvielu devas Latvijas iedzīvotājiem. Uztura piramīda un veselīga uztura šķīvis. Pārtikas produktu piederību noteiktam uztura piramīdas līmenim/uztura šķīvja grupai. Dažu uzturvielu iespējamais deficīts Latvijas iedzīvotāju uzturā. Veselības veicināšanas programmas. Praktiskais darbs.
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Vesela pieauguša cilvēka uzturs. Bērnu un jauniešu uzturs. Vesela cilvēka uzturproduktu lietošanas pamatprincipi. Veselīga uztura ieteikumi. Ieteicamās enerģijas un uzturvielu devas Latvijas iedzīvotājiem. Uztura piramīda un veselīga uztura šķīvis. Pārtikas produktu piederību noteiktam uztura piramīdas līmenim/uztura šķīvja grupai. Dažu uzturvielu iespējamais deficīts Latvijas iedzīvotāju uzturā. Veselības veicināšanas programmas. Praktiskais darbs.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Vesela pieauguša cilvēka uzturs. Bērnu un jauniešu uzturs. Vesela cilvēka uzturproduktu lietošanas pamatprincipi. Veselīga uztura ieteikumi. Ieteicamās enerģijas un uzturvielu devas Latvijas iedzīvotājiem. Uztura piramīda un veselīga uztura šķīvis. Pārtikas produktu piederību noteiktam uztura piramīdas līmenim/uztura šķīvja grupai. Dažu uzturvielu iespējamais deficīts Latvijas iedzīvotāju uzturā. Veselības veicināšanas programmas. Praktiskais darbs.
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Bioloģiski aktīvās vielas. Vitamīni, minerālvielas. Makro – un mikro – minerālvielas. Antioksidanti uzturproduktos. Funkcionālās uzturvielas.
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Bioloģiski aktīvās vielas. Vitamīni, minerālvielas. Makro – un mikro – minerālvielas. Antioksidanti uzturproduktos. Funkcionālās uzturvielas.
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Balastvielas uzturā. Probiotiskās zarnu baktērijas un uztura prebiotiskās vielas. Probiotiskās baktērijas. Prebiotiskās vielas.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Balastvielas uzturā. Probiotiskās zarnu baktērijas un uztura prebiotiskās vielas. Probiotiskās baktērijas. Prebiotiskās vielas.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Balastvielas uzturā. Probiotiskās zarnu baktērijas un uztura prebiotiskās vielas. Probiotiskās baktērijas. Prebiotiskās vielas.
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Produkti. Kaitīgās vielas uzturproduktos. Uztura produkti, to grupas un raksturojums. Garšvielas un garšaugi. Informācija par pārtikas produkta sastāvu, marķējumu analīze. Alkoholiskie dzērieni.
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Produkti. Kaitīgās vielas uzturproduktos. Uztura produkti, to grupas un raksturojums. Garšvielas un garšaugi. Informācija par pārtikas produkta sastāvu, marķējumu analīze. Alkoholiskie dzērieni.
Kopā kredītpunkti (ECTS):
2,00
Kontaktstundas:
20 ak. st.
Gala pārbaudījums:
Ieskaite (Semestra)
2. daļa
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Fizisko aktivitāšu (sporta stundas) uzturs. Fizisko aktivitāšu un fitnesa uztura mērķi, vadlīnijas. Uzturvielas fiziski aktīviem cilvēkiem. Uztura bagātinātāji fiziskajās aktivitātēs. Vielmaiņas noteikšana, ķermeņa kompozīcijas raksturojums, noteikšanas metodes. Šķidrums slodzē, pirms un pēc tās. Fiziski aktīva cilvēka ēdienkartes izveidošanas specifika dažādās fizskās aktivitātēs. Ķermeņa masas mainīšana.
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Fizisko aktivitāšu (sporta stundas) uzturs. Fizisko aktivitāšu un fitnesa uztura mērķi, vadlīnijas. Uzturvielas fiziski aktīviem cilvēkiem. Uztura bagātinātāji fiziskajās aktivitātēs. Vielmaiņas noteikšana, ķermeņa kompozīcijas raksturojums, noteikšanas metodes. Šķidrums slodzē, pirms un pēc tās. Fiziski aktīva cilvēka ēdienkartes izveidošanas specifika dažādās fizskās aktivitātēs. Ķermeņa masas mainīšana.
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Ēšanas traucējumi. Anoreksija, bulīmija, kompulsīvā pārēšanās. Badošanās.
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Ēšanas traucējumi. Anoreksija, bulīmija, kompulsīvā pārēšanās. Badošanās.
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Uzturs slimību profilaksē: galveno neinfekciozo slimību riska faktori un to novēršana. Liekais svars un aptaukošanās, to izplatība LV un pasaule, risinājumi tā novēršanai.
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Uzturs slimību profilaksē: galveno neinfekciozo slimību riska faktori un to novēršana. Liekais svars un aptaukošanās, to izplatība LV un pasaule, risinājumi tā novēršanai.
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Kritiskā domāšana uztura zinātnē.
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Kritiskā domāšana uztura zinātnē.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Sagatavotā rprezentācija par savu izvēlēto uzturzinātnes tēmu.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Sagatavotā rprezentācija par savu izvēlēto uzturzinātnes tēmu.
Kopā kredītpunkti (ECTS):
2,00
Kontaktstundas:
20 ak. st.
Gala pārbaudījums:
Eksāmens
NEPILNA LAIKA
1. daļa
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Vesela pieauguša cilvēka uzturs. Bērnu un jauniešu uzturs. Vesela cilvēka uzturproduktu lietošanas pamatprincipi. Veselīga uztura ieteikumi. Ieteicamās enerģijas un uzturvielu devas Latvijas iedzīvotājiem. Uztura piramīda un veselīga uztura šķīvis. Pārtikas produktu piederību noteiktam uztura piramīdas līmenim/uztura šķīvja grupai. Dažu uzturvielu iespējamais deficīts Latvijas iedzīvotāju uzturā. Veselības veicināšanas programmas. Praktiskais darbs.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Vesela pieauguša cilvēka uzturs. Bērnu un jauniešu uzturs. Vesela cilvēka uzturproduktu lietošanas pamatprincipi. Veselīga uztura ieteikumi. Ieteicamās enerģijas un uzturvielu devas Latvijas iedzīvotājiem. Uztura piramīda un veselīga uztura šķīvis. Pārtikas produktu piederību noteiktam uztura piramīdas līmenim/uztura šķīvja grupai. Dažu uzturvielu iespējamais deficīts Latvijas iedzīvotāju uzturā. Veselības veicināšanas programmas. Praktiskais darbs.
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Bioloģiski aktīvās vielas. Vitamīni, minerālvielas. Makro – un mikro – minerālvielas. Antioksidanti uzturproduktos. Funkcionālās uzturvielas.
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Bioloģiski aktīvās vielas. Vitamīni, minerālvielas. Makro – un mikro – minerālvielas. Antioksidanti uzturproduktos. Funkcionālās uzturvielas.
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Balastvielas uzturā. Probiotiskās zarnu baktērijas un uztura prebiotiskās vielas. Probiotiskās baktērijas. Prebiotiskās vielas.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Balastvielas uzturā. Probiotiskās zarnu baktērijas un uztura prebiotiskās vielas. Probiotiskās baktērijas. Prebiotiskās vielas.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Balastvielas uzturā. Probiotiskās zarnu baktērijas un uztura prebiotiskās vielas. Probiotiskās baktērijas. Prebiotiskās vielas.
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Produkti. Kaitīgās vielas uzturproduktos. Uztura produkti, to grupas un raksturojums. Garšvielas un garšaugi. Informācija par pārtikas produkta sastāvu, marķējumu analīze. Alkoholiskie dzērieni.
Kopā kredītpunkti (ECTS):
2,00
Kontaktstundas:
16 ak. st.
Gala pārbaudījums:
Ieskaite (Semestra)
2. daļa
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Fizisko aktivitāšu (sporta stundas) uzturs. Fizisko aktivitāšu un fitnesa uztura mērķi, vadlīnijas. Uzturvielas fiziski aktīviem cilvēkiem. Uztura bagātinātāji fiziskajās aktivitātēs. Vielmaiņas noteikšana, ķermeņa kompozīcijas raksturojums, noteikšanas metodes. Šķidrums slodzē, pirms un pēc tās. Fiziski aktīva cilvēka ēdienkartes izveidošanas specifika dažādās fizskās aktivitātēs. Ķermeņa masas mainīšana.
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Fizisko aktivitāšu (sporta stundas) uzturs. Fizisko aktivitāšu un fitnesa uztura mērķi, vadlīnijas. Uzturvielas fiziski aktīviem cilvēkiem. Uztura bagātinātāji fiziskajās aktivitātēs. Vielmaiņas noteikšana, ķermeņa kompozīcijas raksturojums, noteikšanas metodes. Šķidrums slodzē, pirms un pēc tās. Fiziski aktīva cilvēka ēdienkartes izveidošanas specifika dažādās fizskās aktivitātēs. Ķermeņa masas mainīšana.
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Ēšanas traucējumi. Anoreksija, bulīmija, kompulsīvā pārēšanās. Badošanās.
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Uzturs slimību profilaksē: galveno neinfekciozo slimību riska faktori un to novēršana. Liekais svars un aptaukošanās, to izplatība LV un pasaule, risinājumi tā novēršanai.
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Kritiskā domāšana uztura zinātnē.
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Kritiskā domāšana uztura zinātnē.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Sagatavotā rprezentācija par savu izvēlēto uzturzinātnes tēmu.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Sagatavotā rprezentācija par savu izvēlēto uzturzinātnes tēmu.
Kopā kredītpunkti (ECTS):
2,00
Kontaktstundas:
16 ak. st.
Gala pārbaudījums:
Eksāmens

Bibliogrāfija

Obligātā literatūra

1.

Zariņš Z., Neimane, L., & Bodnieks, E. (2018). Uztura mācība Rīga : LU Aka.

2.

Rubana, I., M. (2009). Uzturs fiziskā slodzē. Rīga: Raka, 204lpp.

3.

Berdanier, D., C., Dwyer, J., H., & Heber, D. (2013). Handbook of nutrition and food.Third edition. Boca Raton: CRC Press, Taylor & F209rancis Group, c2014.xxi, 1113p. ISBN 9781466505711Piemērots angļu valodas plūsmai

4.

Mahan, L., K., Escott-Stump, S., & Raymond, J., L. (2012). Krause’s food & the nutrition care process/ [edited by] 13th ed. St.Louis, Mo.: Elsevier/ Saunders, c2012.xix. 1227 p.Piemērots angļu valodas plūsmai

5.

Gandy, J., Madden, A., Holdsworth, M. (2012). Oxford handbook of nutrition and dietetics. 2nd ed. Oxford; New York: Oxford University Press, USA, 2012.xxi, 818 p. Oxford handbooks. Oxford medical press.Piemērots angļu valodas plūsmai

Papildu literatūra

1.

Using price policies to promote healthier diets. World Health Organization. Regional Office for Europe. Copenhagen: WHO Regional Office for Europe, 2015. 42 p.Piemērots angļu valodas plūsmai

2.

Stewart, W., Thompson, L., Wiley, J., & Sons, W. (2015). Early Years Nutrition and Healthy. ISBN number: 9781118792445Piemērots angļu valodas plūsmai

3.

Clark, N. (2014). Sports Nutrition. Guidebook, 5th ed. Human Kinetics.Piemērots angļu valodas plūsmai

4.

Lenham-New, S., Shirreffs, S., & Stear, S., Nutrition Society Textbook : Sport and Exercise Nutrition. Wiley-Blackwell.Piemērots angļu valodas plūsmai

5.

Maughan, R., J. (2013). Encyclopaedia of Sports Medicine : IOC Medical Commission Publication, Sports Nutrition; John Wiley & Sons.Piemērots angļu valodas plūsmai

6.

Rosenbloom, C., A., & Coleman, E., J. (2012). Sports Nutrition. A Practice Manual for Professionals, 5th ed. Academy of Nutrition and Dietetics, Energy- yielding macronutrients and energy metabolism in sports nutrition/ eds. J.A Driskell, I.Wolinsky. CRC Press, Boca Raton, 1999. pp. 211-236.Piemērots angļu valodas plūsmai

7.

Bean, A. (2003). The complete guide to sports nutrition. London: A & C Black, (6th edition), 195p.Piemērots angļu valodas plūsmai

8.

Litt, A. (2004). Fuel for young athletes. Essential foods and fluids for future champions. Human kinetics, 188p.Piemērots angļu valodas plūsmai

9.

Eberle, G., S. (2000). Endurance sports nutrition. Human Kinetics, 288p.Piemērots angļu valodas plūsmai

10.

Benardot, D. (2012). Advanced sports nutrition. Human Kinetics, 410p.Piemērots angļu valodas plūsmai

11.

Fitzerald, M. (2009). Racing weight. Boulder, Colorado, 287p.Piemērots angļu valodas plūsmai

12.

Williams, M., H. (1983). Ergogenic aids in sport. Champaign IL: Human KineticsPiemērots angļu valodas plūsmai

Citi informācijas avoti

1.

PennutritionPiemērots angļu valodas plūsmai

2.

The Obesity SocietyPiemērots angļu valodas plūsmai

3.

ESPENPiemērots angļu valodas plūsmai

4.

Brīvpieejas e-resursi

5.

Latvijas Veselības Ministrija

6.

Slimību profilakses un kontroles centrs

7.

American College of Sports MedicinePiemērots angļu valodas plūsmai

8.

American Council on ExercisePiemērots angļu valodas plūsmai

9.

International Journal of Sport Nutrition and Exercise MetabolismPiemērots angļu valodas plūsmai

10.

Journal of the International Society of Sports NutritionPiemērots angļu valodas plūsmai

11.

The Australian Institute of SportPiemērots angļu valodas plūsmai