Veidlapa Nr. M-3 (8)
Studiju kursa apraksts

Klīniskā prakse I

Studiju kursa pamatinformācija

Kursa kods
SUUK_248
Zinātnes nozare
Klīniskā medicīna; Uzturzinātne
Kredītpunkti (ECTS)
3,00
Mērķauditorija
Rehabilitācija
LKI
6. līmenis
Studiju veids un forma
Pilna laika; Nepilna laika

Studiju kursa īstenotājs

Kursa vadītājs
Struktūrvienības vadītājs
Struktūrvienība
Rehabilitācijas katedra
Kontaktinformācija

Rīga, Cigoriņu iela 3, spk@rsu.lv, +371 67611559

Par studiju kursu

Mērķis

Veicināt izpratni par teorētisko zināšanu nozīmi un sasaisti ar klīnisko praksi. Izprast un pielietot iegūtās zināšanas un prasmes uz pacientu vērstā praksē.

Priekšzināšanas

Anatomija, fizioloģija, ievads uzturmācībā, medicīnas ētika.

Studiju rezultāti

Zināšanas

1.Izprot uztura speciālista ētikas normas komunikācijā ar pacientu, izprot pacienta uztura anamnēzes struktūru un iekļaujamo informāciju.

Prasmes

1.Studējošais ievēro pacienta tiesības, konfidencialitātes principus, datu aizsardzību. Noskaidro pacienta sūdzības un vajadzības, ievāc pacienta uztura anamnēzi un salīdzina to ar veselīga uztura ieteikumiem.

Kompetences

1.Pielieto apgūtās zināšanas un prasmes, ievēro un nodrošina konfidencialitāti un personas datu aizsardzību, autonomiju un tiesības uztura speciālista profesionālajā darbībā. Mērķtiecīgi iegūst uztura anamnēzi no pacienta un/vai tuviniekiem, aprūpētāja, vai likumīgā pārstāvja.

Vērtēšana

Patstāvīgais darbs

Virsraksts
% no gala vērtējuma
Vērtējums
1.

Patstāvīgais darbs

-
-
Studējošiem jāsagatavo klīniskās prakses portfolio, jāveic klīniskā gadījuma analīze un jāprezentē viens klīniskais gadījums.

Pārbaudījums

Virsraksts
% no gala vērtējuma
Vērtējums
1.

Pārbaudījums

-
-
Obligāts prakses apmeklējums, sekmīgi nokārtota prakses atskaite. Kumulatīvs vērtējums - klīniskās prakses atzīme un portfolio 60%, klīniskā gadījuma prezentācija 40%. Portfolio jāiekļauj: a) prakses stundu uzskaite, b) ikdienas darbu atspoguļojums, c) gūtās pieredzes, secinājumu un pašvērtējuma atspoguļojums tabulas veidā, d) prakses vadītāja vērtējums par klīniskās prakses norisi.

Studiju kursa tēmu plāns

PILNA LAIKA
1. daļa
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Attālināti
E-studiju vide
2

Tēmas

Ievads klīniskajā praksē
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Attālināti
E-studiju vide
2

Tēmas

Ievads klīniskajā praksē
  1. Prakse

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Prakses vieta
0

Tēmas

Prakses laikā studenti tiek iepazīstināti ar ārstniecības iestādes darba specifiku un veselības aprūpes pakalpojumiem.
  1. Prakse

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Prakses vieta
0

Tēmas

Prakses laikā studenti tiek iepazīstināti ar multiprofesionālas komandas nozīmi un uztura speciālista lomu tajā.
  1. Prakse

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Prakses vieta
0

Tēmas

Studenti iepazīstas ar uztura speciālista darba pienākumiem un atbildību, kabineta aprīkojumu.
  1. Prakse

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Prakses vieta
0

Tēmas

Prakses laikā studenti ievāc vesela cilvēka anamnēzi, izmantojot uztura speciālistiem paredzētos protokolus. Uztura anamnēzi salīdzina ar veselīga uztura ieteikumiem.
Kopā kredītpunkti (ECTS):
3,00
Kontaktstundas:
4 ak. st.
Gala pārbaudījums:
Aizstāvēšana (Prakse)
NEPILNA LAIKA
1. daļa
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Attālināti
E-studiju vide
2

Tēmas

Ievads klīniskajā praksē
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Attālināti
E-studiju vide
2

Tēmas

Ievads klīniskajā praksē
  1. Prakse

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Prakses vieta
0

Tēmas

Prakses laikā studenti tiek iepazīstināti ar ārstniecības iestādes darba specifiku un veselības aprūpes pakalpojumiem.
  1. Prakse

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Prakses vieta
0

Tēmas

Prakses laikā studenti tiek iepazīstināti ar multiprofesionālas komandas nozīmi un uztura speciālista lomu tajā.
  1. Prakse

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Prakses vieta
0

Tēmas

Studenti iepazīstas ar uztura speciālista darba pienākumiem un atbildību, kabineta aprīkojumu.
  1. Prakse

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Prakses vieta
0

Tēmas

Prakses laikā studenti ievāc vesela cilvēka anamnēzi, izmantojot uztura speciālistiem paredzētos protokolus. Uztura anamnēzi salīdzina ar veselīga uztura ieteikumiem.
Kopā kredītpunkti (ECTS):
3,00
Kontaktstundas:
4 ak. st.
Gala pārbaudījums:
Aizstāvēšana (Prakse)

Bibliogrāfija

Obligātā literatūra

1.

Zigurds Zariņš, Lolita Neimane, Edgars Bodnieks. Uztura mācība. 7 pārstrād. un papild. izd. Rīga: LU Akadēmiskais apgāds, c2018 432 lpp.

2.

Raymond, J. L., Morrow, K., Mahan, L. K. Krause's and Mahan's food & the nutrition care process. 2021.

Papildu literatūra

1.

Nicolette Wierdsma, Hinke Kruizenga, Rebecca Stratton. Dietetic Pocket Guide adults. 2017.

Citi informācijas avoti

1.

World Health Organization. (‎2011)‎. Waist circumference and waist-hip ratio: report of a WHO expert consultation, Geneva, 8-11 December 2008. World Health Organization

2.

Pasaules Veselības organizācija

3.

European Society for Clinical Nutrition and Metabolism

4.

Latvijas Republikas Veselības ministrija

5.

Datu bāze PEN

6.

RSU Bibliotekā pieejamie resursi