Klīniskā prakse I
Studiju kursa īstenotājs
Rīga, Cigoriņu iela 3, spk@rsu.lv, +371 67611559
Par studiju kursu
Mērķis
Priekšzināšanas
Studiju rezultāti
Zināšanas
1.Izprot uztura speciālista ētikas normas komunikācijā ar pacientu, izprot pacienta uztura anamnēzes struktūru un iekļaujamo informāciju.
Prasmes
1.Studējošais ievēro pacienta tiesības, konfidencialitātes principus, datu aizsardzību. Noskaidro pacienta sūdzības un vajadzības, ievāc pacienta uztura anamnēzi un salīdzina to ar veselīga uztura ieteikumiem.
Kompetences
1.Pielieto apgūtās zināšanas un prasmes, ievēro un nodrošina konfidencialitāti un personas datu aizsardzību, autonomiju un tiesības uztura speciālista profesionālajā darbībā. Mērķtiecīgi iegūst uztura anamnēzi no pacienta un/vai tuviniekiem, aprūpētāja, vai likumīgā pārstāvja.
Vērtēšana
Patstāvīgais darbs
|
Virsraksts
|
% no gala vērtējuma
|
Vērtējums
|
|---|---|---|
|
1.
Patstāvīgais darbs |
-
|
-
|
|
Studējošiem jāsagatavo klīniskās prakses portfolio, jāveic klīniskā gadījuma analīze un jāprezentē viens klīniskais gadījums.
|
||
Pārbaudījums
|
Virsraksts
|
% no gala vērtējuma
|
Vērtējums
|
|---|---|---|
|
1.
Pārbaudījums |
-
|
-
|
|
Obligāts prakses apmeklējums, sekmīgi nokārtota prakses atskaite.
Kumulatīvs vērtējums - klīniskās prakses atzīme un portfolio 60%, klīniskā gadījuma prezentācija 40%.
Portfolio jāiekļauj:
a) prakses stundu uzskaite,
b) ikdienas darbu atspoguļojums,
c) gūtās pieredzes, secinājumu un pašvērtējuma atspoguļojums tabulas veidā,
d) prakses vadītāja vērtējums par klīniskās prakses norisi.
|
||
Studiju kursa tēmu plāns
-
Lekcija
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Attālināti
|
E-studiju vide
|
2
|
Tēmas
|
Ievads klīniskajā praksē
|
-
Lekcija
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Attālināti
|
E-studiju vide
|
2
|
Tēmas
|
Ievads klīniskajā praksē
|
-
Prakse
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Prakses vieta
|
0
|
Tēmas
|
Prakses laikā studenti tiek iepazīstināti ar ārstniecības iestādes darba specifiku un veselības aprūpes pakalpojumiem.
|
-
Prakse
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Prakses vieta
|
0
|
Tēmas
|
Prakses laikā studenti tiek iepazīstināti ar multiprofesionālas komandas nozīmi un uztura speciālista lomu tajā.
|
-
Prakse
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Prakses vieta
|
0
|
Tēmas
|
Studenti iepazīstas ar uztura speciālista darba pienākumiem un atbildību, kabineta aprīkojumu.
|
-
Prakse
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Prakses vieta
|
0
|
Tēmas
|
Prakses laikā studenti ievāc vesela cilvēka anamnēzi, izmantojot uztura speciālistiem paredzētos protokolus. Uztura anamnēzi salīdzina ar veselīga uztura ieteikumiem.
|
-
Lekcija
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Attālināti
|
E-studiju vide
|
2
|
Tēmas
|
Ievads klīniskajā praksē
|
-
Lekcija
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Attālināti
|
E-studiju vide
|
2
|
Tēmas
|
Ievads klīniskajā praksē
|
-
Prakse
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Prakses vieta
|
0
|
Tēmas
|
Prakses laikā studenti tiek iepazīstināti ar ārstniecības iestādes darba specifiku un veselības aprūpes pakalpojumiem.
|
-
Prakse
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Prakses vieta
|
0
|
Tēmas
|
Prakses laikā studenti tiek iepazīstināti ar multiprofesionālas komandas nozīmi un uztura speciālista lomu tajā.
|
-
Prakse
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Prakses vieta
|
0
|
Tēmas
|
Studenti iepazīstas ar uztura speciālista darba pienākumiem un atbildību, kabineta aprīkojumu.
|
-
Prakse
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Prakses vieta
|
0
|
Tēmas
|
Prakses laikā studenti ievāc vesela cilvēka anamnēzi, izmantojot uztura speciālistiem paredzētos protokolus. Uztura anamnēzi salīdzina ar veselīga uztura ieteikumiem.
|
Bibliogrāfija
Obligātā literatūra
Zigurds Zariņš, Lolita Neimane, Edgars Bodnieks. Uztura mācība. 7 pārstrād. un papild. izd. Rīga: LU Akadēmiskais apgāds, c2018 432 lpp.
Raymond, J. L., Morrow, K., Mahan, L. K. Krause's and Mahan's food & the nutrition care process. 2021.
Papildu literatūra
Nicolette Wierdsma, Hinke Kruizenga, Rebecca Stratton. Dietetic Pocket Guide adults. 2017.
Citi informācijas avoti
World Health Organization. (2011). Waist circumference and waist-hip ratio: report of a WHO expert consultation, Geneva, 8-11 December 2008. World Health Organization