Uztura un vielmaiņas novērtēšana
Studiju kursa īstenotājs
Rīga, Dzirciema iela 20, oralpatokat@rsu.lv, +371 67409136
Par studiju kursu
Mērķis
Priekšzināšanas
Studiju rezultāti
Zināšanas
1.Studenti būs guvuši padziļinātu izpratni par uztura novērtēšanas pamata principiem veseliem cilvēkiem un pacientiem.
Prasmes
1.Studenti spēs praksē izmantot un izvērtēt uztura novērtēšanas metodes dažādās populāciju grupās.
Kompetences
1.Sekmīgi apgūstot šo kursu, studenti iegūst akadēmiskās kompetences: 1) izpratni par mūsdienīgām uztura un vielmaiņas novērtēšanas metodēm. 2) izpratni par uztura izvērtēšanas īpatnībām dažādu vecuma grupu cilvēkiem, ietverot ambulatoros un stacionāros pacientus. Profesionālās kompetences: 1) studentiem ir izpratne un iemaņas par profesionālām ar uzturu saistītām izmeklēšanas metodēm. 2) studentiem ir iemaņas uztura un vielmaiņas novērtēšanas metožu pielietošanā un iegūto rezultātu izmantošanā zinātniskos pētījumos.
Vērtēšana
Patstāvīgais darbs
|
Virsraksts
|
% no gala vērtējuma
|
Vērtējums
|
|---|---|---|
|
1.
Patstāvīgais darbs |
-
|
-
|
|
Sagatavošanās kontroldarbiem, aktīva un sekmīga piedalīšanās semināros. Trīs dienu uztura dienasgrāmata un analīze, zinātniskās publikācijas analīze un prezentācija. Patstāvīga bibliogrāfijas analīze.
|
||
Pārbaudījums
|
Virsraksts
|
% no gala vērtējuma
|
Vērtējums
|
|---|---|---|
|
1.
Pārbaudījums |
-
|
-
|
|
Lekciju, semināru apmeklējums ir obligāts. Kredītpunktu iegūšanai ir jāizpilda 2 kontroldarbi, aktīvi un sekmīgi jāpiedalās semināros. Studiju kursa gala atzīmi veido kontroldarbu rezultāti semestra laikā 20%, 3 dienu uztura dienasgrāmata un analīze (20%), zinātniskās publikācijas analīze un prezentācija (20%), eksāmena (testa veidā) rezultāts (40%). Studenti tiek aicināti aizpildīt studiju kursa novērtējuma anketu.
|
||
Studiju kursa tēmu plāns
-
Lekcija
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Auditorija
|
4
|
Tēmas
|
Uztura un vielu maiņas novērtēšanas nozīme. Malnutrīcijas novērtēšanas metodes un to nozīme klīniskajā praksē. Uztura monitorings, klīniskie pētījumi uztura jomā.
|
-
Nodarbība/Seminārs
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Auditorija
|
4
|
Tēmas
|
Seminārs – nutricionālais skrīnings, tā nozīme klīniskajā praksē. Laboratoriskās uztura un vielu maiņas novērtēšanas metodes, to novērtēšanas nepieciešamība un pielietojums praksē.
|
-
Lekcija
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Auditorija
|
4
|
Tēmas
|
Nutricionālais skrīnings, tā nozīme klīniskajā praksē. Laboratoriskās uztura un vielu maiņas novērtēšanas metodes, to novērtēšanas nepieciešamība un pielietojums paksē. Biežāk pielietotās uztura uzņemšanas novērtēšanas metodes.
|
-
Nodarbība/Seminārs
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Auditorija
|
4
|
Tēmas
|
Seminārs – biežāk pielietotās uztura uzņemšanas novērtēšanas metodes.
|
-
Lekcija
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Auditorija
|
4
|
Tēmas
|
Medicīniska uztura nodrošinājuma izvērtēšana, uztura deficīta diagnostika. Antropometrijas metodes, ķermeņa kompozīcijas novērtēšana (ĶMI bērniem un pieaugušiem, bioelektriskās pretestības novērtēšanas, u.c. metodes). Enerģijas metabolisms. Enerģētiskais līdzsvars. Uz pierādījumiem balstītu uztura pētījumu analīze.
|
-
Nodarbība/Seminārs
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Auditorija
|
4
|
Tēmas
|
Seminārs – antropometrijas metodes, ķermeņa kompozīcijas novērtēšana (ĶMI bērniem un pieaugušiem, bioelektriskās pretestības novērtēšanas, u.c. metodes). Enerģijas metabolisms. Enerģētiskais līdzsvars. Uz pierādījumiem balstītu uztura pētījumu analīze.
|
Bibliogrāfija
Obligātā literatūra
Vishwanath Sardesai. Introduction to Clinical Nutrition. CRC press, 2017. (chapter Nutritional assesment: pages 341. - 350.)
Selga G. Enterālā ēdināšana. 2009. GSE. 320 lp. (RSU 1 gab.; LUB 1 gab.) (2024. gadā akceptējams izdevums)
Z. Zariņš, L. Neimane. Uztura mācība. Rīga, LU Akadēmiskais apgāds. 2021. 464 lpp. (LUB 11 gab.)
Handbook of nutrition and food. Berdanier C.D (Eds.). Part 5. Human Nutritional Status Assessment pp. 339-800. CRC Press, 2014.
Papildu literatūra
Clinical Nutrition. Journal of European Society of clinical nutrition.
Nutrition. The international journal of applied and basic nutritional sciences.
Citi informācijas avoti
Clinical Nutrition. Journal of European Society of clinical nutrition.
Nutrition. The international journal of applied and basic nutritional sciences.