Veidlapa Nr. M-3 (8)
Studiju kursa apraksts

Ievads uzturmācībā

Studiju kursa pamatinformācija

Kursa kods
SUUK_150
Zinātnes nozare
Klīniskā medicīna; Uzturzinātne
Kredītpunkti (ECTS)
3,00
Mērķauditorija
Ārstniecība; Rehabilitācija
LKI
6. līmenis
Studiju veids un forma
Pilna laika; Nepilna laika

Studiju kursa īstenotājs

Kursa vadītājs
Struktūrvienības vadītājs
Struktūrvienība
Sporta un uztura katedra
Kontaktinformācija

Rīga, Cigoriņu iela 3, suuk@rsu.lv, +371 67611559

Par studiju kursu

Mērķis

Veidot izpratni par uztura speciālista profesiju, darbības jomām un darba iespējām.

Priekšzināšanas

Nav nepieciešamas.

Studiju rezultāti

Zināšanas

1.Spēj aprakstīt izvēlētās profesijas mērķus, uzdevumus un zinātniskos pamatojumus.

Prasmes

1.Izprot izvēlētās profesijas darbības veidus.

Kompetences

1.Prot izmantot gūtās zināšanas gan studiju procesā, gan vēlākajā profesionālajā darbībā.

Vērtēšana

Patstāvīgais darbs

Virsraksts
% no gala vērtējuma
Vērtējums
1.

Patstāvīgais darbs

-
-
Patstāvīgs darbs, veicot literatūras un pētījumu pārskatu analīzi; praktisku uzdevumu risināšana un prezentēšana. Studējošo patstāvīgais darbs tiek organizēts individuāli un/vai mazākās grupās.

Pārbaudījums

Virsraksts
% no gala vērtējuma
Vērtējums
1.

Pārbaudījums

-
-
Obligāts apmeklējums. Lekciju un semināru apmeklējums, iesaistīšanās diskusijās, eksāmens. Izliekot atzīmi, tiek ņemts vērā apmeklējums (30%) un patstāvīgie darbi un diskusijas (30%) un eksāmena vērtējums (40%).

Studiju kursa tēmu plāns

PILNA LAIKA
1. daļa
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Cits
4

Tēmas

Uzturs. Diētas vēsture. Uztura terapija. Ēdienkartes.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Cits
4

Tēmas

Uztura speciālists. Uztura speciālista profesionālās darbības virzieni.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Cits
4

Tēmas

Veselība. Sabiedrības veselība. Veselības veicināšana.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Cits
4

Tēmas

Uztura speciālistu profesijas standarts, medicīniskās tehnoloģijas
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Cits
4

Tēmas

Uzturs. Diētas vēsture. Uztura terapija. Ēdienkartes.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Cits
4

Tēmas

Uztura speciālists. Uztura speciālista profesionālās darbības virzieni.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Cits
4

Tēmas

Uztura speciālistu profesijas standarts, medicīniskās tehnoloģijas
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Cits
4

Tēmas

Veselība. Sabiedrības veselība. Veselības veicināšana.
Kopā kredītpunkti (ECTS):
3,00
Kontaktstundas:
32 ak. st.
Gala pārbaudījums:
Eksāmens
NEPILNA LAIKA
1. daļa
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Cits
4

Tēmas

Uztura speciālists. Uztura speciālista profesionālās darbības virzieni.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Cits
4

Tēmas

Uztura speciālists. Uztura speciālista profesionālās darbības virzieni.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Cits
4

Tēmas

Uztura speciālistu profesijas standarts, medicīniskās tehnoloģijas
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Cits
4

Tēmas

Uztura speciālistu profesijas standarts, medicīniskās tehnoloģijas
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Cits
4

Tēmas

Uzturs. Diētas vēsture. Uztura terapija. Ēdienkartes.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Cits
4

Tēmas

Veselība. Sabiedrības veselība. Veselības veicināšana.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Cits
4

Tēmas

Uzturs. Diētas vēsture. Uztura terapija. Ēdienkartes.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Cits
4

Tēmas

Veselība. Sabiedrības veselība. Veselības veicināšana.
Kopā kredītpunkti (ECTS):
3,00
Kontaktstundas:
32 ak. st.
Gala pārbaudījums:
Eksāmens

Bibliogrāfija

Obligātā literatūra

1.

Zariņš, Zigurds. Neimane, Lolita. Uztura mācība. 8., pārstrād. un papild. izd. Rīga : LU Akadēmiskais apgāds, 2021. 464 lpp.

2.

Handbook of nutrition and food / edited by Carolyn D. Berdanier, Johanna T. Dwyer, David Heber. 2rd edition. 2014. xxi, 1113 pages (hardcover).

3.

Kasper, Heinrich Ernährungsmedizin und Diätetik / Heinrich Kasper; unter Mitarbeit von Walter Burghardt. 12., überarb. Aufl. München: Elsevier/Urban & Fischer, 2014. XVI, 652 lpp.

4.

Krause's food & the nutrition care process / [edited by] L. Kathleen Mahan, Sylvia Escott-Stump, Janice L. Raymond. 13th ed. St. Louis, Mo. : Elsevier/Saunders, 2012. xix, 1227 lpp.

Papildu literatūra

1.

Cardiovascular diseases : nutritional and therapeutic interventions / edited by Nilanjana Maulik. Boca Raton, FL : CRC Press/Taylor & Francis, 2013. xxviii, 586 lpp.

2.

Handbook of clinical nutrition and stroke / Mandy L. Corrigan, Arlene A. Escuro, Donalds F. Kirby, editors. New York : Humana Press, 2013. xxix, 310 lpp. Nutrition and Health.

3.

Skutelis, Antons, Zāļu un uztura mijiedarbība un blaknes / Antons Skutelis, Ilze Bārene. Rīga : Medicīnas apgāds, 2013. 54 lpp.

4.

Lejnieks, Aivars, Viss par sāli: pārmēra sāls lietošanas kaitējumi veselībai / Aivars Lejnieks, Andrejs Kalvelis. Rīga: Latvijas Hipertensijas biedrība, 2011. 33 lpp.

5.

Advancing dietetics and clinical nutrition / edited by Anne Payne, Helen Barker. Edinburgh; New York : Churchill Livingstone/Elsevier, 2010. xiii, 382 lpp.

6.

Rubana, Inta Māra. Uzturs fiziskā slodzē / Inta Māra Rubana. Rīga: RaKa, [2010]. 200 lpp.

7.

Sirds un virtuve / [Andreja Ērgļa un Ivetas Mintāles redakcijā]. Rīga : Latvijas Inovatīvās medicīnas fonds, 2010. 141 lpp.

8.

Selga, Guntars. Enterālā ēdināšana / Guntars Selga. Jūrmala: GSE, 2009. 320 lpp.

9.

The challenge of obesity in the WHO European Region and the strategies for response. Проблема ожирения в Европейском регионе ВОЗ и стратегии ее решения / Всемирная организация здравоохранения. Европейское региональное бюро; под редакцией: Francesco Branca, Haik Nikogosian и Tim Lobstein. Копенгаген

10.

Европейское региональное бюро ВОЗ, 2009. xiii, 392 lpp.

11.

Wills, Judith. Bērnu uzturs / Judīte Vilsa ; no angļu valodas tulkojusi Ilona Brīvmane. Rīga : Jāņa Rozes apgāds, c2009 286 lpp.

12.

Aivars, Juris Imants, Fizioloģisko funkciju regulācija cilvēka organismā : starpaugstskolu akadēmiskā maģistra studiju programma "Uzturzinātne": mācību materiāls / Juris Imants Aivars, Līga Ozoliņa-Moll. Rīga: LU Akadēmiskais apgāds, 2008. 147 lpp.

13.

Oxford handbook of gastrointestinal nursing / edited by Christine Norton ... [et al.]. Oxford ;New York : Oxford University Press, 2008. xvii, 734 lpp.

14.

The essential handbook of eating disorders / edited by Janet Treasure, Ulrike Schmidt, Eric van Furth. Southern Gate, Chichester; Hoboken, NJ: Wiley, 2005. xxi, 238 lpp.

Citi informācijas avoti

1.

www.vm.gov.lv

2.

www.ldusa.lv

14.

https://www.nhlbi.nih.gov/health-topics/dash-eating-plan www.efsa.europa.eu/en/press/news/nda100326