Veidlapa Nr. M-3 (8)
Studiju kursa apraksts

Uzturs sportā un fitnesā

Studiju kursa pamatinformācija

Kursa kods
LSPA_593
Zinātnes nozare
Veselības un sporta zinātnes
Kredītpunkti (ECTS)
3,00
Mērķauditorija
Sporta treneris
LKI
5. līmenis
Studiju veids un forma
Nepilna laika

Studiju kursa īstenotājs

Kursa vadītājs
Struktūrvienības vadītājs
Struktūrvienība
Sporta teorijas katedra
Kontaktinformācija

Rīga, Cigoriņu iela 3, suuk@rsu.lv, +371 67611559

Par studiju kursu

Mērķis

Iepazīstināt studējošos ar zinātniski pamatotām atziņām uztura zinību jomā saistībā ar veselību veicinošu fizisko slodzi un sportu.

Priekšzināšanas

Sporta fizioloģijas un sporta bioķīmijas pamati.

Studiju rezultāti

Zināšanas

1.Studējošie spēj parādīt uztura un sporta uztura zinātnes jomai raksturīgās pamata zināšanas, kā arī svarīgāko jēdzienu un likumsakarību izpratni.

Prasmes

1.Studējošie prot izmantot zināšanas, veicot praktiskus uzdevumus, formulēt un analizēt informāciju, problēmas un risinājumus uztura jomā, un argumentēti diskutēt.

Kompetences

1.Studējošie spēj aprakstīt un analizēt praktiskas problēmas uztura jomā, atlasīt nepieciešamo informāciju un izmantot to problēmu risināšanai.

Vērtēšana

Patstāvīgais darbs

Virsraksts
% no gala vērtējuma
Vērtējums
1.

Patstāvīgais darbs

-
-
Patstāvīga speciālās literatūras studēšana un analīze; praktisku uzdevumu veikšana un prezentēšana.

Pārbaudījums

Virsraksts
% no gala vērtējuma
Vērtējums
1.

Pārbaudījums

-
-
Zināšanu pārbaudes tests par kursā apgūto
2.

Pārbaudījums

-
-
Uztura dienasgrāmatas sagatavošana un prezentēšana
3.

Pārbaudījums

-
-
Kumulējošais vērtējums: Dalība lekcijās – 10%, nodarbībās – patstāvīgo darbu savlaicīga un kvalitatīva izpilde, apgūto zināšanu un sava viedokļa demonstrēšana – 30%; seminārs I (prezentēšana) – 30%; seminārs II (tests) – 30%.

Studiju kursa tēmu plāns

NEPILNA LAIKA
1. daļa
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Ievads kursā „Uzturs sportā un fitnesā”. Uztura pamati
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Veselīgs uzturs. Uztura vadlīnijas. Enerģija
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Ogļhidrāti
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Olbaltumvielas
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Produktu sastāva vērtēšana
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Produktu sastāva vērtēšana
Kopā kredītpunkti (ECTS):
1,50
Kontaktstundas:
12 ak. st.
Gala pārbaudījums:
Ieskaite (Semestra)
2. daļa
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Tauki
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Ūdens
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Uztura novērtēšana – uztura dienasgrāmatas analīze
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Uztura novērtēšana – uztura dienasgrāmatas analīze
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Vitamīni
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Minerālvielas
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Uzturs grūtniecības un laktācijas periodā
Sporta un fitnesa uztura mērķi, vadlīnijas
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Uzturs fiziski aktīviem cilvēkiem
Uztura bagātinātāji sportā
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Zināšanu pārbaude
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Zināšanu pārbaude
Kopā kredītpunkti (ECTS):
1,50
Kontaktstundas:
20 ak. st.
Gala pārbaudījums:
Eksāmens (Mutisks)

Bibliogrāfija

Obligātā literatūra

1.

Zariņš Z., Neimane L., Bodnieks E. Uztura mācība. 6. izd.; LU Akadēmiskais apgāds, Rīga, 2018 (2015)

Papildu literatūra

1.

Rubana I.M. Uzturs fiziskā slodzē. RaKa, 2010

2.

Clark N. Nancy Clark’s Sports Nutrition Guidebook, 5th ed. Human Kinetics, 2014

3.

Lenham-New S., Shirreffs S. and Stear S., eds. Nutrition Society Textbook : Sport and Exercise Nutrition. Wiley-Blackwell, 2011

4.

Maughan R. J. Encyclopaedia of Sports Medicine : IOC Medical Commission Publication, Sports Nutrition; John Wiley & Sons, 2013

5.

Rosenbloom C.A., Coleman E.J. Sports Nutrition. A Practice Manual for Professionals, 5th ed. Academy of Nutrition and Dietetics, 2012

Citi informācijas avoti

1.

Pen: Practice-based Evidence in Nutrition http://www.pennutrition.com/index.aspx

2.

The British Dietetic Association https://www.bda.uk.com/

3.

European Food Safety Authority https://www.efsa.europa.eu/

4.

Academy of Nutrition and Dietetics http://www.eatrightpro.org/

5.

American College of Sports Medicine http://www.acsm.org/

6.

American Council on Exercise https://www.acefitness.org/

7.

International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism http://journals.humankinetics.com/IJSNEM

8.

Journal of the International Society of Sports Nutrition http://www.jissn.com/

9.

The Australian Institute of Sport http://www.ausport.gov.au/ais/nutrition