Veselas sievietes aprūpe un uzturs
Studiju kursa īstenotājs
Rīga, Anniņmuižas bulvāris 26a, mdak@rsu.lv, +371 67061568
Par studiju kursu
Mērķis
Priekšzināšanas
Studiju rezultāti
Zināšanas
1.Studiju kursa apguves rezultātā studenti iegūst pamatzināšanas, kas ļauj: • raksturot sievietes reproduktīvās orgānu sistēmas anatomiju un fizioloģiju dažādos dzīves periodos; • raksturot galveno uzturvielu – olbaltumvielu, ogļhidrātu un tauku nozīmi sievietes organismam dažādos dzīves periodos; • raksturot vitamīnu un minerālvielu lomu uzturā sievietes organismam dažādos dzīves periodos; • aprakstīt uztura nozīmi grūtniecības un zīdīšanas periodos; • paskaidrot uztura lomu slimību profilaksē un ārstēšanā.
Prasmes
1.As a result of completing the study course, students obtain basic knowledge, which allows: • to describe the anatomy and physiology of the female reproductive organ system at different stages of life; • to describe the importance of key nutrients such as proteins, carbohydrates and fats for the female body at different stages of life; • to describe the role of vitamins and minerals in the diet of women at different stages of life; • to describe the importance of nutrition during pregnancy and lactation; • to explain the role of nutrition in the prevention and treatment of diseases.
Kompetences
1.As a result of completing the study course, students will be able: • to give recommendations on the importance of nutrition for women at different stages of life; • to give recommendations on the importance of nutrition during pregnancy and lactation; • to educate women, their family members and the public about the promotion and preservation of reproductive health.
Vērtēšana
Patstāvīgais darbs
|
Virsraksts
|
% no gala vērtējuma
|
Vērtējums
|
|---|---|---|
|
1.
Patstāvīgais darbs |
-
|
-
|
|
Kursa teorētiskās daļas dziļākai izpratnei studenti patstāvīgi veido krustvārdu mīklas, atbilstoši katras lekcijas tēmai.
|
||
Pārbaudījums
|
Virsraksts
|
% no gala vērtējuma
|
Vērtējums
|
|---|---|---|
|
1.
Pārbaudījums |
-
|
-
|
|
Studiju kursa ietvaros tiks vērtēts:
Patstāvīgais darbs – krustvārdu mīklu izveide, to satura atbilstība tēmai, studenta ieguldītais patstāvīgais darbs, darba noformējums.
Teorētisko zināšanu pārbaude – testa jautājumi, atbilstoši lekciju tēmām.
Praktisko iemaņu pārbaude – studentu izstrādāto racionālo ēdienkartes prezentācijas.
Gala pārbaudījums – eksāmens – rakstisks, atvērtu jautājumu izveidots tests.
|
||
Studiju kursa tēmu plāns
-
Lekcija
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Cits
|
2
|
Tēmas
|
Vesela sieviete un uzturs. Veselība. Medicīna. Veselības izglītība. Uzturs.
|
-
Lekcija
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Cits
|
2
|
Tēmas
|
Sieviete jaundzimušā, zīdaiņa prepubertātes un pubertātes periodā un uzturs.
|
-
Lekcija
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Cits
|
2
|
Tēmas
|
Sieviete reproduktīvajā periodā un uzturs.
|
-
Lekcija
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Cits
|
2
|
Tēmas
|
Sieviete menopauzālajā periodā un uzturs.
|
-
Lekcija
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Cits
|
2
|
Tēmas
|
Konsultācijas pamatprincipi sarunā ar veselu sievieti par tās reproduktīvās orgānu sistēmas veselību un uzturu.
|
-
Nodarbība/Seminārs
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Auditorija
|
2
|
Tēmas
|
Ēdienkartes sastādīšanas pamatprincipi.
|
-
Nodarbība/Seminārs
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Auditorija
|
2
|
Tēmas
|
Veselīga uztura gatavošana – olbaltumvielas, ogļhidrāti, tauki ikdienas ēdienkartē.
|
-
Nodarbība/Seminārs
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Auditorija
|
2
|
Tēmas
|
Racionālas ēdienkartes izveide pusaudzei un tās analīze.
|
-
Nodarbība/Seminārs
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Auditorija
|
2
|
Tēmas
|
Racionālas ēdienkartes izveide grūtniecei un laktācijas periodā, tās analīze.
|
-
Nodarbība/Seminārs
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Auditorija
|
2
|
Tēmas
|
Racionālas ēdienkartes izveide reproduktīvā vecuma sievietei un tās analīze.
|
-
Nodarbība/Seminārs
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Auditorija
|
2
|
Tēmas
|
Racionālas ēdienkartes izveide menopauzālā vecuma sievietei un tās analīze.
|
-
Nodarbība/Seminārs
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Auditorija
|
2
|
Tēmas
|
Racionālas ēdienkartes izveide un tās analīze sievietei vecumā.
|
-
Nodarbība/Seminārs
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Auditorija
|
2
|
Tēmas
|
Ēdienkartes un ēdiena gatavošanas pamatprincipi sievietei veģetārietei.
|
-
Nodarbība/Seminārs
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Auditorija
|
2
|
Tēmas
|
Ēdienkartes un ēdiena gatavošanas pamatprincipi grūtniecei ar virssvaru.
|
-
Nodarbība/Seminārs
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Auditorija
|
2
|
Tēmas
|
Ēdiena gatavošanas pamatprincipi osteoporozes profilaksei.
|
-
Nodarbība/Seminārs
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Auditorija
|
2
|
Tēmas
|
Pārtikas produktu, produktu aizvietošanas iespējas, gatavošanas tehnoloģija.
|
Bibliogrāfija
Obligātā literatūra
Z. Zariņš, L. Neimane. „Uztura mācība”. Apgāds „Rasa ABC”, 2021
I.Vībergas redakcijā. „Ginekoloģija”. Nacionālais apgāds, 2013.
Lekciju materiāls.
Papildu literatūra
RSU bibliotēkā pieejamie resursi par veselīgu uzturu.