Veidlapa Nr. M-3 (8)
Studiju kursa apraksts

Aptaukošanās un tās novēršana

Studiju kursa pamatinformācija

Kursa kods
SUUK_139
Zinātnes nozare
Klīniskā medicīna; Uzturzinātne
Kredītpunkti (ECTS)
3,00
Mērķauditorija
Ārstniecība
LKI
6. līmenis
Studiju veids un forma
Pilna laika

Studiju kursa īstenotājs

Kursa vadītājs
Struktūrvienības vadītājs
Struktūrvienība
Rehabilitācijas katedra
Kontaktinformācija

Rīga, Cigoriņu iela 3, suuk@rsu.lv, +371 67611559

Par studiju kursu

Mērķis

Apgūt zināšanas par aptaukošanās slimību, veidot izpratni par svara samazinošām diētām gan no vēsturiskā aspekta, gan mūsdienu viedokļa, dot vērtējumu un kritiku populārākajām diētām, izceļot uz pierādījumiem balstītas medicīnas nozīmi.

Priekšzināšanas

Anatomijā, normālā fizioloģijā.

Studiju rezultāti

Zināšanas

1.Pēc sekmīgas studiju kursa apguves studenti pratīs: • secīgi sakārtot un sistematizēt informāciju par aptaukošanos kā riska faktoru ļoti daudzu slimību attīstībā; • novērtēt tiešo un netiešo saistību starp aptaukošanos kā slimību un uzturu; • definēt un atpazīt profilaksi, pārzinot uzturvielu ķīmisko uzbūvi un ietekmi uz cilvēka veselību; • izvērtēt uzturu kā riska faktoru vai veselību veicinošu faktoru; • interpretēt nepieciešamās enerģijas, uzturvielu kombinācijas un fizisko aktivitāšu nozīmi liekā svara un aptaukošanās attīstībā, kā arī tā samazināšanā; • izskaidrot metabolā sindroma veidošanās mehānismus.

Prasmes

1.Sastādīt ēdienkarti, ņemot vērā veselīga uztura ieteikumus veselam indivīdam un indivīdam ar lieko svaru, ņemot vērā vecumu, dzimumu un fizisko aktivitāšu koefiecientu. Pārliecinošas zināšanas par veselīgu uzturu un tā pielietojumu veselam un slimam indivīdam.

Kompetences

1.Studenti pārzinās pārtikas produktu sastāvu un to enerģētisko vērtību, ieteicamāko produktu klāstu svaru samazinošām diētām, gūs izpratni par to, kā nozīmēt mazkaloriju diētu pacientiem, kuri sirgst ar dažādām pavadošām saslimšanām, mācēs izvērtēt ķermeņa tauku noteikšanas metodes, pārzinās dažādus aptaukošanās ārstēšanas veidus.

Vērtēšana

Patstāvīgais darbs

Virsraksts
% no gala vērtējuma
Vērtējums
1.

Patstāvīgais darbs

-
-
Individuālais darbs: savas ēdienkartes analīze un personas, kam ir liekais svars/aptaukošanās analīze; metaanalīzes par studiju kursa tēmām analīze un prezentācija; noslēguma prezentācija, kurā tiek dota rezultātu analīze un diskusija.

Pārbaudījums

Virsraksts
% no gala vērtējuma
Vērtējums
1.

Pārbaudījums

-
-
Metaanalīžu analīze un prezentācija par studiju kursa tēmām.
2.

Pārbaudījums

-
-
Semestra laikā ir plānotas lekcijas, semināri un kontroldarbi. Kredītpunktu iegūšanai ir jāpiedalās 4 semināros un gala pārbaudījumā, kurā studenti prezentē eksperimenta rezultātus, kurā ir veiktas ķermeņa svara korekcijas, kā arī patstāvīgo darbu - metaanalīžu prezentāciju. Studiju kursa gala atzīmi – eksāmena atzīmi veido piedalīšanās semināros, kontroldarbu rezultāti (60%) un ieskaites prezentācijas rezultāts (40%).

Studiju kursa tēmu plāns

PILNA LAIKA
1. daļa
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
3

Tēmas

Aptaukošanās, tās etioloģija un epidemioloģija
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
3

Tēmas

Aptaukošanās un ar to saistītie riski veselībai
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
3

Tēmas

Metabolais sindroms
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
3

Tēmas

Aptaukošanās klasifikācija. Androīdais un genoīdais aptaukošanās tips. Tauku noteikšanas metodes
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
3

Tēmas

Īss ievads aptaukošanās novēršanā. Praktiskas rekomendācijas
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
3

Tēmas

Bērnu un pusaudžu aptaukošanās
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
3

Tēmas

Uztura ieteikumi svara redukcijas nostiprināšana, jo - jo efekta novēršanas pasākumi
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
3

Tēmas

Individuālas ēdienkartes izstrādes pamatprincipi pacientam/klientam, kam jāsamazina svars
Kopā kredītpunkti (ECTS):
3,00
Kontaktstundas:
24 ak. st.
Gala pārbaudījums:
Eksāmens

Bibliogrāfija

Obligātā literatūra

1.

Zariņš, Zigurds. Uztura mācība / Zigurds Zariņš, Lolita Neimane. 8, E.Bodnieks., pārstrād. un papild. izd. Rīga : LU Akadēmiskais apgāds, c2020 464 lpp.

2.

Handbook of nutrition and food / edited by Carolyn D. Berdanier, Johanna T. Dwyer, David Heber. 3rd edition. [2013], 2014. xxi, 1113 pages

3.

Kasper, Heinrich Ernährungsmedizin und Diätetik / Heinrich Kasper ; unter Mitarbeit von Walter Burghardt. 12., überarb. Aufl. München : Elsevier/Urban & Fischer, 2014. XVI, 652 lpp.

4.

Krause's food & the nutrition care process / [edited by] L. Kathleen Mahan, Sylvia Escott-Stump, Janice L. Raymond. 13th ed. St. Louis, Mo. : Elsevier/Saunders, 2012. xix, 1227 lpp.

Papildu literatūra

1.

Lejnieks, Aivars, Viss par sāli : pārmēra sāls lietošanas kaitējumi veselībai / Aivars Lejnieks, Andrejs Kalvelis. [Rīga] : Latvijas Hipertensijas biedrība, 2011. 33 lpp. :

2.

The challenge of obesity in the WHO European Region and the strategies for response. Проблема ожирения в Европейском регионе ВОЗ и стратегии ее решения / Всемирная организация здравоохранения. Европейское региональное бюро ; под редакцией: Francesco Branca, Haik Nikogosian и Tim Lobstein. Копенгаген.

Citi informācijas avoti

1.

www.ldusa.lv

3.

www.vm.gov.lv

4.

ESPEN

5.

PEN Nutrition