Aptaukošanās un tās novēršana
Studiju kursa īstenotājs
Rīga, Cigoriņu iela 3, suuk@rsu.lv, +371 67611559
Par studiju kursu
Mērķis
Priekšzināšanas
Studiju rezultāti
Zināšanas
1.Pēc sekmīgas studiju kursa apguves studenti pratīs: • secīgi sakārtot un sistematizēt informāciju par aptaukošanos kā riska faktoru ļoti daudzu slimību attīstībā; • novērtēt tiešo un netiešo saistību starp aptaukošanos kā slimību un uzturu; • definēt un atpazīt profilaksi, pārzinot uzturvielu ķīmisko uzbūvi un ietekmi uz cilvēka veselību; • izvērtēt uzturu kā riska faktoru vai veselību veicinošu faktoru; • interpretēt nepieciešamās enerģijas, uzturvielu kombinācijas un fizisko aktivitāšu nozīmi liekā svara un aptaukošanās attīstībā, kā arī tā samazināšanā; • izskaidrot metabolā sindroma veidošanās mehānismus.
Prasmes
1.Sastādīt ēdienkarti, ņemot vērā veselīga uztura ieteikumus veselam indivīdam un indivīdam ar lieko svaru, ņemot vērā vecumu, dzimumu un fizisko aktivitāšu koefiecientu. Pārliecinošas zināšanas par veselīgu uzturu un tā pielietojumu veselam un slimam indivīdam.
Kompetences
1.Studenti pārzinās pārtikas produktu sastāvu un to enerģētisko vērtību, ieteicamāko produktu klāstu svaru samazinošām diētām, gūs izpratni par to, kā nozīmēt mazkaloriju diētu pacientiem, kuri sirgst ar dažādām pavadošām saslimšanām, mācēs izvērtēt ķermeņa tauku noteikšanas metodes, pārzinās dažādus aptaukošanās ārstēšanas veidus.
Vērtēšana
Patstāvīgais darbs
|
Virsraksts
|
% no gala vērtējuma
|
Vērtējums
|
|---|---|---|
|
1.
Patstāvīgais darbs |
-
|
-
|
|
Individuālais darbs:
savas ēdienkartes analīze un personas, kam ir liekais svars/aptaukošanās analīze;
metaanalīzes par studiju kursa tēmām analīze un prezentācija;
noslēguma prezentācija, kurā tiek dota rezultātu analīze un diskusija.
|
||
Pārbaudījums
|
Virsraksts
|
% no gala vērtējuma
|
Vērtējums
|
|---|---|---|
|
1.
Pārbaudījums |
-
|
-
|
|
Metaanalīžu analīze un prezentācija par studiju kursa tēmām.
|
||
|
2.
Pārbaudījums |
-
|
-
|
|
Semestra laikā ir plānotas lekcijas, semināri un kontroldarbi. Kredītpunktu iegūšanai ir jāpiedalās 4 semināros un gala pārbaudījumā, kurā studenti prezentē eksperimenta rezultātus, kurā ir veiktas ķermeņa svara korekcijas, kā arī patstāvīgo darbu - metaanalīžu prezentāciju. Studiju kursa gala atzīmi – eksāmena atzīmi veido piedalīšanās semināros, kontroldarbu rezultāti (60%) un ieskaites prezentācijas rezultāts (40%).
|
||
Studiju kursa tēmu plāns
-
Lekcija
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Auditorija
|
3
|
Tēmas
|
Aptaukošanās, tās etioloģija un epidemioloģija
|
-
Lekcija
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Auditorija
|
3
|
Tēmas
|
Aptaukošanās un ar to saistītie riski veselībai
|
-
Lekcija
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Auditorija
|
3
|
Tēmas
|
Metabolais sindroms
|
-
Lekcija
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Auditorija
|
3
|
Tēmas
|
Aptaukošanās klasifikācija. Androīdais un genoīdais aptaukošanās tips. Tauku noteikšanas metodes
|
-
Nodarbība/Seminārs
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Auditorija
|
3
|
Tēmas
|
Īss ievads aptaukošanās novēršanā. Praktiskas rekomendācijas
|
-
Nodarbība/Seminārs
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Auditorija
|
3
|
Tēmas
|
Bērnu un pusaudžu aptaukošanās
|
-
Nodarbība/Seminārs
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Auditorija
|
3
|
Tēmas
|
Uztura ieteikumi svara redukcijas nostiprināšana, jo - jo efekta novēršanas pasākumi
|
-
Nodarbība/Seminārs
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Auditorija
|
3
|
Tēmas
|
Individuālas ēdienkartes izstrādes pamatprincipi pacientam/klientam, kam jāsamazina svars
|
Bibliogrāfija
Obligātā literatūra
Zariņš, Zigurds. Uztura mācība / Zigurds Zariņš, Lolita Neimane. 8, E.Bodnieks., pārstrād. un papild. izd. Rīga : LU Akadēmiskais apgāds, c2020 464 lpp.
Handbook of nutrition and food / edited by Carolyn D. Berdanier, Johanna T. Dwyer, David Heber. 3rd edition. [2013], 2014. xxi, 1113 pages
Kasper, Heinrich Ernährungsmedizin und Diätetik / Heinrich Kasper ; unter Mitarbeit von Walter Burghardt. 12., überarb. Aufl. München : Elsevier/Urban & Fischer, 2014. XVI, 652 lpp.
Krause's food & the nutrition care process / [edited by] L. Kathleen Mahan, Sylvia Escott-Stump, Janice L. Raymond. 13th ed. St. Louis, Mo. : Elsevier/Saunders, 2012. xix, 1227 lpp.
Papildu literatūra
Lejnieks, Aivars, Viss par sāli : pārmēra sāls lietošanas kaitējumi veselībai / Aivars Lejnieks, Andrejs Kalvelis. [Rīga] : Latvijas Hipertensijas biedrība, 2011. 33 lpp. :
The challenge of obesity in the WHO European Region and the strategies for response. Проблема ожирения в Европейском регионе ВОЗ и стратегии ее решения / Всемирная организация здравоохранения. Европейское региональное бюро ; под редакцией: Francesco Branca, Haik Nikogosian и Tim Lobstein. Копенгаген.