Veidlapa Nr. M-3 (8)
Studiju kursa apraksts

Uzturs un mutes veselība

Studiju kursa pamatinformācija

Kursa kods
MMK_010
Zinātnes nozare
Klīniskā medicīna; Uzturzinātne
Kredītpunkti (ECTS)
3,00
Mērķauditorija
Ārstniecība; Medicīnas pakalpojumi; Sabiedrības veselība
LKI
7. līmenis
Studiju veids un forma
Pilna laika

Studiju kursa īstenotājs

Kursa vadītājs
Struktūrvienības vadītājs
Struktūrvienība
Mutes, sejas un žokļu ķirurģijas un mutes medicīnas katedra
Kontaktinformācija

Rīga, Dzirciema iela 20, tsk@rsu.lv, +371 67409136

Par studiju kursu

Mērķis

Padziļināt izpratni par fizioloģiskajiem procesiem mutes dobumā un to saistību ar gremošanas traktu, mutes kā vienas no nozīmīgākajiem kuņģa zarnu trakta sastāvdaļām nozīmi barības uzņemšanā, gremošanas un uzsūkšanās procesā. Pilnveidot studentu zināšanas un prasmes par uztura lomu mutes veselības nodrošināšanā un par uzturvielu, mikronutrientu deficīta agrīnās atklāšanas iespējām mutes dobumā, lai savlaicīgi atklātu un novērstu malnutrīcijas risku.

Priekšzināšanas

Uzsākot studiju kursu (vai studiju kursa semestri) jābūt sekmīgi nokārtotiem visiem iepriekšējos studiju semestros atbilstošajā studiju plānā (D1 forma) paredzētajiem pārbaudījumiem. Pamatzināšanas bioloģijā, ķīmijā.

Studiju rezultāti

Zināšanas

1.Sekmīgi apgūstot šo kursu, studenti izpratīs uztura un mutes veselības savstarpējo saistību, sapratīs, ka uzturs un tā atsevišķās sastāvdaļas var kā pozitīvi, tā negatīvi ietekmēt mutes veselību, kā arī zinās, kā samazināt atsevišķo uztura komponentu negatīvo ietekmi uz mutes dobumu klīniskajā praksē.

Prasmes

1.Studenti būs apguvuši pamatzināšanas un prasmes uzturvielu, mikrouzturvielu deficīta agrīnās atklāšanas iespējas mutes dobumā, dzeramo enterālo ēdināšanas maisījumu un zondes enterālās ēdināšanas izmantošanā pacientiem, kuriem ir traucēta normāla uztura uzņemšana caur muti (žokļu lūzums, mutes vēža pacienti, u.c.).

Kompetences

1.Tiks padziļinātā izpratne par profesionālām ar uzturu un mutes veselību saistītām likumsakarībām un to izmantošanu zinātniskos pētījumos.

Vērtēšana

Patstāvīgais darbs

Virsraksts
% no gala vērtējuma
Vērtējums
1.

Patstāvīgais darbs

-
-
Rekomendētās literatūras studēšana; zinātniskā raksta analīze.

Pārbaudījums

Virsraksts
% no gala vērtējuma
Vērtējums
1.

Pārbaudījums

-
-
Obligāts lekciju un semināru apmeklējums. Lai kursu nokārtotu, aktīvi un sekmīgi jāpiedalās semināros (plānoti 4 semināri). Gala atzīmi veido darbu izpilde semināros (50%), eksāmena (rakstiska testa veidā) rezultāts (50%). Studenti tiek aicināti aizpildīt studiju kursa novērtējuma anketu.

Studiju kursa tēmu plāns

PILNA LAIKA
1. daļa
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Funkcionālā mutes bioloģija un fizioloģija. Mutes audu veselību ietekmējošie faktori. Zobu un mutes dobuma kaulaudu mineralizācijas procesi un mehānismi. Pārtikas cukuru un polisaharīdu ietekme zobu kariesa attīstībā.
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Uzturs un periodonta saslimšanas, mutes gļotādas slimības. Uzturs un orālā medicīna. Slimību un blakus faktoru izsauktie uzturvielu deficīti un izpausmes mutes dobumā.
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Vitamīnu, minerālvielu un mikroelementu nozīme metabolismā dažādos patoloģiskos stāvokļos.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Seminārs – vitamīnu, minerālvielu un mikroelementu nozīme metabolismā dažādos patoloģiskos stāvokļos.
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Uzturs un galvas un kakla rajona ļaundabīgo audzēju rašanos sekmējošie faktori un profilakse.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Seminārs – uzturs un galvas un kakla rajona ļaundabīgo audzēju rašanos sekmējošie faktori un profilakse.
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Dzeramo enterālo ēdināšanas maisījumu un zondes enterālās ēdināšanas izmantošana pacientiem, kuriem ir traucēta normāla uztura uzņemšana caur muti (žokļu lūzums, mutes vēža pacienti, u.c.).
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Dzeramo enterālo ēdināšanas maisījumu un zondes enterālās ēdināšanas izmantošana pacientiem, kuriem ir traucēta normāla uztura uzņemšana caur muti (žokļu lūzums, mutes vēža pacienti, u.c.).
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Seminārs – dzeramo enterālo ēdināšanas maisījumu un zondes enterālās ēdināšanas izmantošana pacientiem, kuriem ir traucēta normāla uztura uzņemšana caur muti (žokļu lūzums, mutes vēža pacienti, u.c.)
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Uztura produktu komponentu izmantošana mutes dobuma audu veselības nodrošināšanā.
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Uztura produktu komponentu izmantošana mutes dobuma audu veselības nodrošināšanā.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Seminārs – uz pierādījumiem balstītu pētījumu par uzturu un mutes veselību analīze.
Kopā kredītpunkti (ECTS):
3,00
Kontaktstundas:
24 ak. st.
Gala pārbaudījums:
Eksāmens

Bibliogrāfija

Obligātā literatūra

1.

Touger-Decker, Riva, Mobley, Connie, Epstein, Joel B. (Eds.). Nutrition and Oral Medicine, 2nd edition, Humana press, 2014.

2.

M. Wilson. Food constituents and oral health, 1st edition, Woodhead publishing, 2009. (2024. gadā akceptējams izdevums)

3.

Selga G. Enterālā ēdināšana. 2009. GSE. 320 lp. (2024. gadā akceptējams izdevums)

4.

Z. Zariņš, L. Neimane. Uztura mācība. Rīga. 2021.

5.

Diet and Nutrition in Oral Health. Carole A. Palmer. 2017.

6.

Geriatric Nutrition: The Health Professionals, Handbook, 4th edition, 2013. by Ronni Chernoff (2024. gadā akceptējams izdevums)

7.

Diet and the periodontal patient. J.W Clark et.al. 1980. (2024. gadā akceptējams izdevums)

Papildu literatūra

1.

The Public Health Bush Book. 2002 (2024. gadā akceptējams izdevums)

2.

H. Kasper. Ernährungsmedizin und Diatetik. MŅnchen, Jene. 2014.

3.

L.K. Mahan. Krause`s Food, Nutrition & Diet Therapy. Philadelphia. 2012. (2024. gadā akceptējams izdevums)

Citi informācijas avoti

1.

Clinical Nutrition. Journal of European Society of clinical nutrition.

2.

Nutrition. The international journal of applied and basic nutritional sciences.

3.

Nutrition Journal.