Uzturs un mutes veselība
Studiju kursa īstenotājs
Rīga, Dzirciema iela 20, tsk@rsu.lv, +371 67409136
Par studiju kursu
Mērķis
Priekšzināšanas
Studiju rezultāti
Zināšanas
1.Sekmīgi apgūstot šo kursu, studenti izpratīs uztura un mutes veselības savstarpējo saistību, sapratīs, ka uzturs un tā atsevišķās sastāvdaļas var kā pozitīvi, tā negatīvi ietekmēt mutes veselību, kā arī zinās, kā samazināt atsevišķo uztura komponentu negatīvo ietekmi uz mutes dobumu klīniskajā praksē.
Prasmes
1.Studenti būs apguvuši pamatzināšanas un prasmes uzturvielu, mikrouzturvielu deficīta agrīnās atklāšanas iespējas mutes dobumā, dzeramo enterālo ēdināšanas maisījumu un zondes enterālās ēdināšanas izmantošanā pacientiem, kuriem ir traucēta normāla uztura uzņemšana caur muti (žokļu lūzums, mutes vēža pacienti, u.c.).
Kompetences
1.Tiks padziļinātā izpratne par profesionālām ar uzturu un mutes veselību saistītām likumsakarībām un to izmantošanu zinātniskos pētījumos.
Vērtēšana
Patstāvīgais darbs
|
Virsraksts
|
% no gala vērtējuma
|
Vērtējums
|
|---|---|---|
|
1.
Patstāvīgais darbs |
-
|
-
|
|
Rekomendētās literatūras studēšana; zinātniskā raksta analīze.
|
||
Pārbaudījums
|
Virsraksts
|
% no gala vērtējuma
|
Vērtējums
|
|---|---|---|
|
1.
Pārbaudījums |
-
|
-
|
|
Obligāts lekciju un semināru apmeklējums. Lai kursu nokārtotu, aktīvi un sekmīgi jāpiedalās semināros (plānoti 4 semināri). Gala atzīmi veido darbu izpilde semināros (50%), eksāmena (rakstiska testa veidā) rezultāts (50%). Studenti tiek aicināti aizpildīt studiju kursa novērtējuma anketu.
|
||
Studiju kursa tēmu plāns
-
Lekcija
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Auditorija
|
2
|
Tēmas
|
Funkcionālā mutes bioloģija un fizioloģija. Mutes audu veselību ietekmējošie faktori. Zobu un mutes dobuma kaulaudu mineralizācijas procesi un mehānismi. Pārtikas cukuru un polisaharīdu ietekme zobu kariesa attīstībā.
|
-
Lekcija
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Auditorija
|
2
|
Tēmas
|
Uzturs un periodonta saslimšanas, mutes gļotādas slimības. Uzturs un orālā medicīna. Slimību un blakus faktoru izsauktie uzturvielu deficīti un izpausmes mutes dobumā.
|
-
Lekcija
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Auditorija
|
2
|
Tēmas
|
Vitamīnu, minerālvielu un mikroelementu nozīme metabolismā dažādos patoloģiskos stāvokļos.
|
-
Nodarbība/Seminārs
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Auditorija
|
2
|
Tēmas
|
Seminārs – vitamīnu, minerālvielu un mikroelementu nozīme metabolismā dažādos patoloģiskos stāvokļos.
|
-
Lekcija
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Auditorija
|
2
|
Tēmas
|
Uzturs un galvas un kakla rajona ļaundabīgo audzēju rašanos sekmējošie faktori un profilakse.
|
-
Nodarbība/Seminārs
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Auditorija
|
2
|
Tēmas
|
Seminārs – uzturs un galvas un kakla rajona ļaundabīgo audzēju rašanos sekmējošie faktori un profilakse.
|
-
Lekcija
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Auditorija
|
2
|
Tēmas
|
Dzeramo enterālo ēdināšanas maisījumu un zondes enterālās ēdināšanas izmantošana pacientiem, kuriem ir traucēta normāla uztura uzņemšana caur muti (žokļu lūzums, mutes vēža pacienti, u.c.).
|
-
Lekcija
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Auditorija
|
2
|
Tēmas
|
Dzeramo enterālo ēdināšanas maisījumu un zondes enterālās ēdināšanas izmantošana pacientiem, kuriem ir traucēta normāla uztura uzņemšana caur muti (žokļu lūzums, mutes vēža pacienti, u.c.).
|
-
Nodarbība/Seminārs
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Auditorija
|
2
|
Tēmas
|
Seminārs – dzeramo enterālo ēdināšanas maisījumu un zondes enterālās ēdināšanas izmantošana pacientiem, kuriem ir traucēta normāla uztura uzņemšana caur muti (žokļu lūzums, mutes vēža pacienti, u.c.)
|
-
Lekcija
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Auditorija
|
2
|
Tēmas
|
Uztura produktu komponentu izmantošana mutes dobuma audu veselības nodrošināšanā.
|
-
Lekcija
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Auditorija
|
2
|
Tēmas
|
Uztura produktu komponentu izmantošana mutes dobuma audu veselības nodrošināšanā.
|
-
Nodarbība/Seminārs
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Auditorija
|
2
|
Tēmas
|
Seminārs – uz pierādījumiem balstītu pētījumu par uzturu un mutes veselību analīze.
|
Bibliogrāfija
Obligātā literatūra
Touger-Decker, Riva, Mobley, Connie, Epstein, Joel B. (Eds.). Nutrition and Oral Medicine, 2nd edition, Humana press, 2014.
M. Wilson. Food constituents and oral health, 1st edition, Woodhead publishing, 2009. (2024. gadā akceptējams izdevums)
Selga G. Enterālā ēdināšana. 2009. GSE. 320 lp. (2024. gadā akceptējams izdevums)
Z. Zariņš, L. Neimane. Uztura mācība. Rīga. 2021.
Diet and Nutrition in Oral Health. Carole A. Palmer. 2017.
Geriatric Nutrition: The Health Professionals, Handbook, 4th edition, 2013. by Ronni Chernoff (2024. gadā akceptējams izdevums)
Diet and the periodontal patient. J.W Clark et.al. 1980. (2024. gadā akceptējams izdevums)
Papildu literatūra
The Public Health Bush Book. 2002 (2024. gadā akceptējams izdevums)
H. Kasper. Ernährungsmedizin und Diatetik. MŅnchen, Jene. 2014.
L.K. Mahan. Krause`s Food, Nutrition & Diet Therapy. Philadelphia. 2012. (2024. gadā akceptējams izdevums)
Citi informācijas avoti
Clinical Nutrition. Journal of European Society of clinical nutrition.
Nutrition. The international journal of applied and basic nutritional sciences.