Uzturs slimību profilaksē
Studiju kursa īstenotājs
Rīga, Cigoriņu iela 3, spk@rsu.lv, +371 67611559
Par studiju kursu
Mērķis
Priekšzināšanas
Studiju rezultāti
Zināšanas
1.Apgūstot kursu studenti iegūst padziļinātu izpratni un zināšanas par dažādu slimību profilaksi un to ārstēšanu ar uzturu. Izglītības procesa rezultātā kurss dod iespējas pārzināt tiešo un netiešo saistību starp slimībām un uzturu. Izvērtēt uzturu kā riska faktoru vai veselību veicinošu faktoru. Akadēmiskās zināšanas: 1) Iegūtas un nostiprinātas zināšanas par 13 dažādu slimību grupu un slimību patoģenēzi un to saistību ar uzturu. 2) Iegūtas un nostiprinātas zināšanas par konkrētu diētu izstrādāšanu. Profesionālās kompetences: 1) Studenti pārzina pārtikas produktu sastāvu kā slimību veicinošu faktoru (tauki, sāls, cukurs). 2) Studentiem ir izpratne par to, kā nozīmēt diētu pacientiem, kuri sirgst ar dažādām saslimšanām.
Prasmes
1.Studenti prot izvērtēt uzturu kā riska faktoru vai veselību veicinošu faktoru.
Kompetences
1.Iegūtas un nostiprinātas kompetences par galveno slimību grupu un slimību patoģenēzi un to saistību ar uzturu. Studenti pārzina pārtikas produktu sastāvu kā slimību veicinošu faktoru (tauki, sāls, cukurs).
Vērtēšana
Patstāvīgais darbs
|
Virsraksts
|
% no gala vērtējuma
|
Vērtējums
|
|---|---|---|
|
1.
Patstāvīgais darbs |
-
|
-
|
|
Studentiem patstāvīgi jāsameklē lekcijās un semināros apgūto tēmu nostiprinoši pētījumi, tie jāprot apkopot un izveidot prezentāciju.
|
||
Pārbaudījums
|
Virsraksts
|
% no gala vērtējuma
|
Vērtējums
|
|---|---|---|
|
1.
Pārbaudījums |
-
|
-
|
|
Vērtējot un izliekot eksāmena atzīmi, tiek ņemta vērā studenta apmeklējumu regularitāte, aktīva dalība semināros (60%) un noslēguma prezentācija (40%).
|
||
Studiju kursa tēmu plāns
-
Nodarbība/Seminārs
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Auditorija
|
2
|
Tēmas
|
Praktisko iemaņu nostiprināšana, analizējot riska faktorus dažādu hronisku neinfekciozu saslimšanu profilaksē.
|
-
Nodarbība/Seminārs
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Auditorija
|
2
|
Tēmas
|
Praktisko iemaņu nostiprināšana, analizējot riska faktorus dažādu hronisku neinfekciozu saslimšanu profilaksē.
|
-
Lekcija
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Auditorija
|
2
|
Tēmas
|
VM izstrādātie veselīga uztura ieteikumi un uzturvielas un enerģijas devas Latvijas iedzīvotājiem, to saistība ar diētām, kas piemērojamas konkrētajām saslimšanām. Uzturs kā profilakses faktors.
|
-
Lekcija
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Auditorija
|
2
|
Tēmas
|
VM izstrādātie veselīga uztura ieteikumi un uzturvielas un enerģijas devas Latvijas iedzīvotājiem, to saistība ar diētām, kas piemērojamas konkrētajām saslimšanām. Uzturs kā profilakses faktors.
|
-
Nodarbība/Seminārs
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Auditorija
|
2
|
Tēmas
|
Izveidot sabalansētu ēdienkarti veselam pieaugušajam, par pamatu ņemot savu vienas dienas ēdienkarti.
|
-
Nodarbība/Seminārs
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Auditorija
|
2
|
Tēmas
|
Izveidot sabalansētu ēdienkarti veselam pieaugušajam, par pamatu ņemot savu vienas dienas ēdienkarti.
|
-
Lekcija
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Auditorija
|
2
|
Tēmas
|
Uzturs, kas var veicināt un kavēt onkoloģisko saslimšanu attīstību.
|
-
Lekcija
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Auditorija
|
2
|
Tēmas
|
Uzturs, kas var veicināt un kavēt onkoloģisko saslimšanu attīstību.
|
-
Lekcija
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Auditorija
|
2
|
Tēmas
|
Uzturs sirds asinsvadu sistēmas saslimšanām.
|
-
Lekcija
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Auditorija
|
2
|
Tēmas
|
Uzturs sirds asinsvadu sistēmas saslimšanām.
|
-
Nodarbība/Seminārs
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Auditorija
|
2
|
Tēmas
|
Ieskaites nodarbība.
|
-
Nodarbība/Seminārs
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
Kontaktstundas
|
|---|---|---|
|
Klātiene
|
Auditorija
|
2
|
Tēmas
|
Ieskaites nodarbība.
|
Bibliogrāfija
Obligātā literatūra
Zariņš, Zigurds. Uztura mācība / Zigurds Zariņš, Lolita Neimane. Rīga : LU Akadēmiskais apgāds, 2021, 464 lpp.
Nutritional Health: Strategies for Disease Prevention (4. izdevums, 2023) — Temple, Wilson, Jacobs, Bray u.c.
Nutrition in the Prevention and Treatment of Disease (4. izdevums) — Coulston / Boushey / Ferruzzi / Delahanty u.c.
Nutrition in Clinical Practice (4. izdevums) — Wolters Kluwer / Lippincott
A systematic literature review of nutrition interventions implemented to address food insecurity as a social determinant of health (2023) — Norris, Jilcott Pitts, Reis, Haynes-Maslow.
Examining the efficacy of post‑primary nutritional education interventions as a preventative measure for diet‑related diseases: A scoping review (2025)
Temple, N. J., Wilson, T., Jacobs, D. R. Jr., Bray, G. A. (eds.) Nutritional Health: Strategies for Disease Prevention — 4th ed. (Springer, 2023).
WHO — Guideline: Sodium intake for adults and children (World Health Organization, 2012; pieejams tiešsaistē).
ADA — Standards of Care in Diabetes (gadskārtējais papildinājums; 2024/2025)
Global Burden of Disease (GBD) / Lancet analyses — GBD dati par uztura riskiem un hroniskajām slimībām (bāzes resursi kursa epidemioloģijai).
Onni, A. T. et al. Umbrella review of systematic reviews and meta-analyses on food groups and all-cause mortality — Advances in Nutrition (2025).
Kristoffersen, E. et al. Umbrella review: diets and overweight/obesity — 2025 — Nutrients (2025).
Laffond, A. et al. Mediterranean Diet for Primary and Secondary Prevention of CVD — updated systematic review (2023/2024).
Norris, S. L., Jilcott Pitts, S. et al. Systematic review: nutrition interventions addressing food insecurity as social determinant (2023).
Zeraatkar, D. et al. Users’ guides to evaluating nutrition systematic reviews/meta-analyses — BMJ Nutrition, Prevention & Health (2024).
Kristoffersen, E. et al. Umbrella review (Nutrients) — diets rich in whole grains, legumes, nuts and fruits vs obesity risk (2025).
Martínez-González, M. A. et al. The Mediterranean diet and cardiovascular outcomes: PREDIMED and subsequent evidence (pārskats/analīze, 2019–2024).
WHO / Harvard-T. H. Chan updates on healthy diet definitions and recommendations (WHO 2023 update discussions).
Dietary fibre and colorectal cancer: recent systematic reviews (2020–2023).
Public-health interventions and policy reviews: “food environment”, labeling, fiscal measures — pārskati 2020–2025 (piem., WHO, Lancet komponentei, Pārskatu raksti).
Pārtikas un veterinārais dienests / FAO — Latvijas uztura vadlīnijas “Food-based dietary guidelines – Latvia”.
Organisation for Economic Co‑operation and Development (OECD) — “OECD Reviews of Public Health: Latvia”.