Veidlapa Nr. M-3 (8)
Studiju kursa apraksts

Uzturs slimību profilaksē

Studiju kursa pamatinformācija

Kursa kods
SUUK_110
Zinātnes nozare
Citas inženierzinātnes un tehnoloģijas, tai skaitā pārtikas un dzērienu tehnoloģijas; Pārtikas procesi un iekārtas
Kredītpunkti (ECTS)
3,00
Mērķauditorija
Medicīnas pakalpojumi; Sabiedrības veselība
LKI
7. līmenis
Studiju veids un forma
Pilna laika

Studiju kursa īstenotājs

Kursa vadītājs
Struktūrvienības vadītājs
Struktūrvienība
Rehabilitācijas katedra
Kontaktinformācija

Rīga, Cigoriņu iela 3, spk@rsu.lv, +371 67611559

Par studiju kursu

Mērķis

Saprast un apgūt veselīga uztura ieteikumus un ieteicamās uzturvielu devas, kas izstrādāti pamatojoties uz PVO dokumentiem; saprast un izvērtēt uztura būtisko nozīmi slimību profilaksē. Dot zināšanas par neinfekciozajām slimībām, pārsvarā hroniska rakstura, kas mūsdienās ir galvenais saslimšanas un mirstības cēlonis. Dot izpratni par uztura terapiju jeb diētām gan no vēsturiskā aspekta, gan mūsdienu viedokļa. Dot vērtējumu populārākajām dietām un uztura ieteikumiem.

Priekšzināšanas

Ķīmija, fizioloģija.

Studiju rezultāti

Zināšanas

1.Apgūstot kursu studenti iegūst padziļinātu izpratni un zināšanas par dažādu slimību profilaksi un to ārstēšanu ar uzturu. Izglītības procesa rezultātā kurss dod iespējas pārzināt tiešo un netiešo saistību starp slimībām un uzturu. Izvērtēt uzturu kā riska faktoru vai veselību veicinošu faktoru. Akadēmiskās zināšanas: 1) Iegūtas un nostiprinātas zināšanas par 13 dažādu slimību grupu un slimību patoģenēzi un to saistību ar uzturu. 2) Iegūtas un nostiprinātas zināšanas par konkrētu diētu izstrādāšanu. Profesionālās kompetences: 1) Studenti pārzina pārtikas produktu sastāvu kā slimību veicinošu faktoru (tauki, sāls, cukurs). 2) Studentiem ir izpratne par to, kā nozīmēt diētu pacientiem, kuri sirgst ar dažādām saslimšanām.

Prasmes

1.Studenti prot izvērtēt uzturu kā riska faktoru vai veselību veicinošu faktoru.

Kompetences

1.Iegūtas un nostiprinātas kompetences par galveno slimību grupu un slimību patoģenēzi un to saistību ar uzturu. Studenti pārzina pārtikas produktu sastāvu kā slimību veicinošu faktoru (tauki, sāls, cukurs).

Vērtēšana

Patstāvīgais darbs

Virsraksts
% no gala vērtējuma
Vērtējums
1.

Patstāvīgais darbs

-
-
Studentiem patstāvīgi jāsameklē lekcijās un semināros apgūto tēmu nostiprinoši pētījumi, tie jāprot apkopot un izveidot prezentāciju.

Pārbaudījums

Virsraksts
% no gala vērtējuma
Vērtējums
1.

Pārbaudījums

-
-
Vērtējot un izliekot eksāmena atzīmi, tiek ņemta vērā studenta apmeklējumu regularitāte, aktīva dalība semināros (60%) un noslēguma prezentācija (40%).

Studiju kursa tēmu plāns

PILNA LAIKA
1. daļa
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Praktisko iemaņu nostiprināšana, analizējot riska faktorus dažādu hronisku neinfekciozu saslimšanu profilaksē.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Praktisko iemaņu nostiprināšana, analizējot riska faktorus dažādu hronisku neinfekciozu saslimšanu profilaksē.
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

VM izstrādātie veselīga uztura ieteikumi un uzturvielas un enerģijas devas Latvijas iedzīvotājiem, to saistība ar diētām, kas piemērojamas konkrētajām saslimšanām. Uzturs kā profilakses faktors.
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

VM izstrādātie veselīga uztura ieteikumi un uzturvielas un enerģijas devas Latvijas iedzīvotājiem, to saistība ar diētām, kas piemērojamas konkrētajām saslimšanām. Uzturs kā profilakses faktors.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Izveidot sabalansētu ēdienkarti veselam pieaugušajam, par pamatu ņemot savu vienas dienas ēdienkarti.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Izveidot sabalansētu ēdienkarti veselam pieaugušajam, par pamatu ņemot savu vienas dienas ēdienkarti.
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Uzturs, kas var veicināt un kavēt onkoloģisko saslimšanu attīstību.
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Uzturs, kas var veicināt un kavēt onkoloģisko saslimšanu attīstību.
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Uzturs sirds asinsvadu sistēmas saslimšanām.
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Uzturs sirds asinsvadu sistēmas saslimšanām.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Ieskaites nodarbība.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
2

Tēmas

Ieskaites nodarbība.
Kopā kredītpunkti (ECTS):
3,00
Kontaktstundas:
24 ak. st.
Gala pārbaudījums:
Eksāmens

Bibliogrāfija

Obligātā literatūra

1.

Zariņš, Zigurds. Uztura mācība / Zigurds Zariņš, Lolita Neimane. Rīga : LU Akadēmiskais apgāds, 2021, 464 lpp.

2.

Nutritional Health: Strategies for Disease Prevention (4. izdevums, 2023) — Temple, Wilson, Jacobs, Bray u.c.

3.

Nutrition in the Prevention and Treatment of Disease (4. izdevums) — Coulston / Boushey / Ferruzzi / Delahanty u.c.

4.

Nutrition in Clinical Practice (4. izdevums) — Wolters Kluwer / Lippincott

5.

Nutrition and Growth in Chronic Diseases (2024) — Karger Publishers

6.

Diet and Nutrition: Metabolic Diseases (2025) — MDPI Books

7.

A systematic literature review of nutrition interventions implemented to address food insecurity as a social determinant of health (2023) — Norris, Jilcott Pitts, Reis, Haynes-Maslow.

8.

Examining the efficacy of post‑primary nutritional education interventions as a preventative measure for diet‑related diseases: A scoping review (2025)

10.

Temple, N. J., Wilson, T., Jacobs, D. R. Jr., Bray, G. A. (eds.) Nutritional Health: Strategies for Disease Prevention — 4th ed. (Springer, 2023).

11.

WHO — Guideline: Sodium intake for adults and children (World Health Organization, 2012; pieejams tiešsaistē).

12.

Dietary Guidelines for Americans, 2020–2025 (USDA/HHS)

13.

ADA — Standards of Care in Diabetes (gadskārtējais papildinājums; 2024/2025)

14.

Global Burden of Disease (GBD) / Lancet analyses — GBD dati par uztura riskiem un hroniskajām slimībām (bāzes resursi kursa epidemioloģijai).

15.

Onni, A. T. et al. Umbrella review of systematic reviews and meta-analyses on food groups and all-cause mortality — Advances in Nutrition (2025).

16.

Kristoffersen, E. et al. Umbrella review: diets and overweight/obesity — 2025 — Nutrients (2025).

17.

Laffond, A. et al. Mediterranean Diet for Primary and Secondary Prevention of CVD — updated systematic review (2023/2024).

18.

Norris, S. L., Jilcott Pitts, S. et al. Systematic review: nutrition interventions addressing food insecurity as social determinant (2023).

19.

Zeraatkar, D. et al. Users’ guides to evaluating nutrition systematic reviews/meta-analyses — BMJ Nutrition, Prevention & Health (2024).

20.

Kristoffersen, E. et al. Umbrella review (Nutrients) — diets rich in whole grains, legumes, nuts and fruits vs obesity risk (2025).

21.

Martínez-González, M. A. et al. The Mediterranean diet and cardiovascular outcomes: PREDIMED and subsequent evidence (pārskats/analīze, 2019–2024).

22.

WHO / Harvard-T. H. Chan updates on healthy diet definitions and recommendations (WHO 2023 update discussions).

23.

Salt / sodium and blood pressure meta-analyses — WHO guideline un aktualizācijas.

24.

Dietary fibre and colorectal cancer: recent systematic reviews (2020–2023).

25.

Public-health interventions and policy reviews: “food environment”, labeling, fiscal measures — pārskati 2020–2025 (piem., WHO, Lancet komponentei, Pārskatu raksti).

26.

Slimību profilakses un kontroles centrs — “Uzturs slimību profilaksē un ārstēšanā”.

27.

Pārtikas un veterinārais dienests / FAO — Latvijas uztura vadlīnijas “Food-based dietary guidelines – Latvia”.

28.

Organisation for Economic Co‑operation and Development (OECD) — “OECD Reviews of Public Health: Latvia”.

29.

Latvijas nacionālā uztura aptauja: European Food Safety Authority (EFSA) – “Latvian National Dietary Survey on the general population”.