Veidlapa Nr. M-3 (8)
Studiju kursa apraksts

Pārtikas kvalitāte un pārtikas piedevas

Studiju kursa pamatinformācija

Kursa kods
SUUK_050
Zinātnes nozare
Citas inženierzinātnes un tehnoloģijas, tai skaitā pārtikas un dzērienu tehnoloģijas; Pārtikas produktu kvalitāte
Kredītpunkti (ECTS)
3,00
Mērķauditorija
Ārstniecība; Medicīnas pakalpojumi
LKI
6. līmenis
Studiju veids un forma
Pilna laika; Nepilna laika

Studiju kursa īstenotājs

Kursa vadītājs
Struktūrvienības vadītājs
Struktūrvienība
Rehabilitācijas katedra
Kontaktinformācija

Rīga, Cigoriņu iela 3, spk@rsu.lv, +371 67611559

Par studiju kursu

Mērķis

Apgūt pārtikas kvalitāti noteicošo faktoru un vadīšanas sistēmu teorētiskos pamatus un iepazīstināt studentus ar pārtikas piedevu daudzveidību, to nozīmīgākām funkcijām pārtikas produktos, radīt izpratni par pārtikas piedevu nozīmi pārtikas produktu ražošanā.

Priekšzināšanas

Pārtikas ķīmijā un pārtikas produktu tehnoloģijā.

Studiju rezultāti

Zināšanas

1.Zināšanas par pārtikas kvalitāti ietekmējošiem faktoriem un nodrošināšanas sistēmām. Spēj parādīt izpratni par kvalitātes vadības svarīgāko jēdzienu un likumsakarību nozīmību pārtikas drošībā. Zināšanas par pārtikas piedevu funkcijām, pielietojumu pārtikas produktu ražošanā un to aizstāšanas iespējām, spēju pielietot iegūtās zināšanas ar pārtikas produktu ražošanu saistītos jautājumos.

Prasmes

1.Spēt iegūtās teorētiskas zināšanas un praktiskās iemaņas izmantot efektīvu pārtikas kvalitātes un pārtikas drošības jautājumu risināšanā uzņēmumā. Praktiskās zināšanas un izpratne par pārtikas piedevu pielietojumu un funkcijām pārtikas produktu ražošanā, to atspoguļošanu marķējumā, spēju pielietot ar piedevām saistīto terminoloģiju. Spēja analizēt un izvērtēt pārtikas piedevu risku veselībai un iegūtās zināšanas tālāk pielietot citās jomās/studiju kursos pārtikas kvalitātes jautājumu dziļākai izpratnei.

Kompetences

1.Studenti iegūs kompetences patstāvīgi izvēlēties un pielietot praksē pārtikas un kvalitātes vadības teorijas un metodes; kompetences pārtikas produktu kvalitātes nodrošināšanā, lietojot pārtikas piedevas, objektīvs, uz zināšanām balstīts viedoklis, par šo vielu pielietojumu pārtikas produktu ražošanā.

Vērtēšana

Patstāvīgais darbs

Virsraksts
% no gala vērtējuma
Vērtējums
1.

Patstāvīgais darbs

-
-
Patstāvīga likumdošanas normatīvo aktu izpēte, kas saistīti ar studiju kursā apgūstamajiem jautājumiem.

Pārbaudījums

Virsraksts
% no gala vērtējuma
Vērtējums
1.

Pārbaudījums

-
-
Izstrādāti praktiskie darbi (50%), lekciju apmeklējums (līdz 10%), eksāmens (40%).

Studiju kursa tēmu plāns

PILNA LAIKA
1. daļa
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Cits
2

Tēmas

Pārtikas kvalitātes jēdziens un kvalitāti iespaidojošie faktori. Pārtikas kvalitātes kontroles sistēmas. Pārtikas drošības sistēma (HACCP).
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Cits
2

Tēmas

Riska cēloņu analīze pārtikas produktu ražošanas tehnoloģiskajam procesam. Kvalitātes pārvaldības sistēma ISO 9001. Pārtikas kvalitātes atbilstības novērtēšana.
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Cits
2

Tēmas

Kvalitātes audita pielietojums pārtikas kvalitātes vadības sistēmas izvērtējumam. Pārtikas kvalitātes atbilstības novērtēšana.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Cits
4

Tēmas

Riska faktoru analīzi pārtikas produktu ražošanā. Riska cēloņu analīze pārtikas produktu ražošanas tehnoloģiskajam procesam. Pārtikas uzņēmumam nepieciešamā kvalitātes sistēmas dokumentācija. Kvalitātes uzlabošanas metodes.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Cits
4

Tēmas

Pārtikas kvalitātes atbilstības novērtēšana. Pārtikas kvalitātes atbilstības novērtēšana. Kvalitātes vadības stratēģija uzņēmumā. Pārtikas kvalitātes izmaksas.
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Cits
2

Tēmas

Pārtikas piedevu lietošanas mērķi, funkcijas un funkcionālās grupas. Pārtikas piedevu lietošanu reglamentējošā likumdošana, to analīze. Pārtikas piedevu lietošanas priekšrocības un iespējamais risks.
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Cits
2

Tēmas

Ar pārtikas piedevu lietošanu saistītie apzīmējumi, starptautiskā piedevu numerācija. Konservanti un antioksidanti, to izvērtējums. Pārtikas piedevas produktu garšas īpašību pilnveidei: garšas pastiprinātāji, saldinātāji, skābuma regulētāji.
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Cits
2

Tēmas

Pārtikas piedevas produktu ārējā izskata pilnveidei Krāsvielas, to salīdzinājums. Sintētisko krāsvielu drošības izvērtējums. Pārtikas piedevas produktu reoloģisko īpašību uzlabošanai. Tehnoloģiskie risinājumi pārtikas piedevu aizstāšanai.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Cits
4

Tēmas

Pārtikas piedevu lietošanu reglamentējošā likumdošana, to analīze. Pārtikas piedevu lietošanu reglamentējošā likumdošana, to analīze. Ar pārtikas piedevu lietošanu saistītie apzīmējumi, starptautiskā piedevu numerācija. Krāsvielas, to salīdzinājums. Sintētisko krāsvielu drošības izvērtējums.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Cits
4

Tēmas

Saldinātāju pielietojums cukura aizstāšanai, ieguvumi un nepieciešamie tehnoloģiskie risinājumi. Emulgātori, emulģēšanas funkcijas skaidrojums. Emulgātoru lietošanas piemēri. Cietes, celulozes atvasinājumi, jūras aļģes un mikroorganismu producētie polisaharīdi - stabilizētāju izejvielas. Pārtikas piedevas tehnoloģisko procesu vadīšanai. Fosfātu funkcijas pārtikas produktos.
Kopā kredītpunkti (ECTS):
3,00
Kontaktstundas:
28 ak. st.
Gala pārbaudījums:
Eksāmens
NEPILNA LAIKA
1. daļa
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Cits
2

Tēmas

Pārtikas kvalitātes jēdziens un kvalitāti iespaidojošie faktori. Pārtikas kvalitātes kontroles sistēmas. Pārtikas drošības sistēma (HACCP).
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Cits
2

Tēmas

Riska cēloņu analīze pārtikas produktu ražošanas tehnoloģiskajam procesam. Kvalitātes pārvaldības sistēma ISO 9001. Pārtikas kvalitātes atbilstības novērtēšana.
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Cits
2

Tēmas

Kvalitātes audita pielietojums pārtikas kvalitātes vadības sistēmas izvērtējumam. Pārtikas kvalitātes atbilstības novērtēšana.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Cits
4

Tēmas

Riska faktoru analīzi pārtikas produktu ražošanā. Riska cēloņu analīze pārtikas produktu ražošanas tehnoloģiskajam procesam. Pārtikas uzņēmumam nepieciešamā kvalitātes sistēmas dokumentācija. Kvalitātes uzlabošanas metodes.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Cits
4

Tēmas

Pārtikas kvalitātes atbilstības novērtēšana. Pārtikas kvalitātes atbilstības novērtēšana. Kvalitātes vadības stratēģija uzņēmumā. Pārtikas kvalitātes izmaksas.
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Cits
2

Tēmas

Pārtikas piedevu lietošanas mērķi, funkcijas un funkcionālās grupas. Pārtikas piedevu lietošanu reglamentējošā likumdošana, to analīze. Pārtikas piedevu lietošanas priekšrocības un iespējamais risks.
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Cits
2

Tēmas

Ar pārtikas piedevu lietošanu saistītie apzīmējumi, starptautiskā piedevu numerācija. Konservanti un antioksidanti, to izvērtējums. Pārtikas piedevas produktu garšas īpašību pilnveidei: garšas pastiprinātāji, saldinātāji, skābuma regulētāji.
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Cits
2

Tēmas

Pārtikas piedevas produktu ārējā izskata pilnveidei Krāsvielas, to salīdzinājums. Sintētisko krāsvielu drošības izvērtējums. Pārtikas piedevas produktu reoloģisko īpašību uzlabošanai. Tehnoloģiskie risinājumi pārtikas piedevu aizstāšanai.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Cits
4

Tēmas

Pārtikas piedevu lietošanu reglamentējošā likumdošana, to analīze. Pārtikas piedevu lietošanu reglamentējošā likumdošana, to analīze. Ar pārtikas piedevu lietošanu saistītie apzīmējumi, starptautiskā piedevu numerācija. Krāsvielas, to salīdzinājums. Sintētisko krāsvielu drošības izvērtējums.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Cits
4

Tēmas

Saldinātāju pielietojums cukura aizstāšanai, ieguvumi un nepieciešamie tehnoloģiskie risinājumi. Emulgātori, emulģēšanas funkcijas skaidrojums. Emulgātoru lietošanas piemēri. Cietes, celulozes atvasinājumi, jūras aļģes un mikroorganismu producētie polisaharīdi - stabilizētāju izejvielas. Pārtikas piedevas tehnoloģisko procesu vadīšanai. Fosfātu funkcijas pārtikas produktos.
Kopā kredītpunkti (ECTS):
3,00
Kontaktstundas:
28 ak. st.
Gala pārbaudījums:
Eksāmens

Bibliogrāfija

Obligātā literatūra

1.

Ozola L. Pārtikas piedevas. Rīga, SIA NEO, 2003., 112 lpp. (akceptējams izdevums)

2.

Jākobsone I., Kreicbergs V. Uztura bagātinātāji un pārtikas piedevas. Rīga, LU Akadēmiskais apgāds, 2007., 126 lpp. Jākobsone I., Kreicbergs V. Uztura bagātinātāji un pārtikas piedevas. Rīga, LU Akadēmiskais apgāds, 2007., 126 lpp. (akceptējams izdevums)

3.

Food Additives/ ed. By A.Branen, P.Davidson, S.Salminen, J.Torgate. – 2nd ed., rev. And expanded. _ New York, Basel: marcel Decker, Inc., 2002. – 938 p. (akceptējams izdevums)

4.

Wallace C.A. Food safety for the 21st century: managing HACCP and food safety throughout the global supply chain. Chichester: Wiley-Blackwell, 2nd ed. 2018, 328 p.

5.

Quality management in food chain/ed. by L.Theusen et al. Wageningen: Wageningen Academic Publishers, 2007, 509 p. (akceptējams izdevums)

Papildu literatūra

1.

Food safety risk analysis: a guide for national food safety authorities/Food and Agriculture Organisation of the United Nations, World Health Organisation, Rome: FAO/WHO, 2006, 102 p.

Citi informācijas avoti

1.

Žurnāls Kvalitāte

2.

Eiropas Pārtikas Drošības Aģentūras (EFSA) aktuālā informācija