Veidlapa Nr. M-3 (8)
Studiju kursa apraksts

Uzturs un fiziskā slodze

Studiju kursa pamatinformācija

Kursa kods
SUUK_151
Zinātnes nozare
Sporta teorija un vēsture; Veselības un sporta zinātnes
Kredītpunkti (ECTS)
3,00
Mērķauditorija
Sabiedrības veselība
LKI
7. līmenis
Studiju veids un forma
Pilna laika

Studiju kursa īstenotājs

Kursa vadītājs
Struktūrvienības vadītājs
Struktūrvienība
Rehabilitācijas katedra
Kontaktinformācija

Rīga, Cigoriņu iela 3, suuk@rsu.lv, +371 67611559

Par studiju kursu

Mērķis

Iepazīstināt studējošos ar zinātniski pamatotām atziņām un aktualitātēm uztura zinību jomā saistībā ar veselību veicinošu fizisko slodzi un sportu. Veidot izpratni par informācijas iegūšanas un apstrādāšanas metodēm un to analītisku novērtējumu.

Priekšzināšanas

Cilvēka anatomija un fizioloģija, bioķīmija, uztura pamati.

Studiju rezultāti

Zināšanas

1.Studējošie spēs parādīt sporta uztura zinātnes jomai raksturīgās pamata zināšanas, kā arī svarīgāko jēdzienu un likumsakarību izpratni.

Prasmes

1.Studējošie pratīs formulēt un analītiski aprakstīt informāciju, problēmas un risinājumus sporta uztura jomā un argumentēti diskutēt.

Kompetences

1.Studējošie spēs patstāvīgi iegūt, analizēt un pielietot informāciju, pieņemt lēmumus un risināt problēmas attiecīgajā jomā.

Vērtēšana

Patstāvīgais darbs

Virsraksts
% no gala vērtējuma
Vērtējums
1.

Patstāvīgais darbs

-
-
Patstāvīga zinātniskās literatūras izpēte un analīze. Uztura ieteikumu sastādīšana.

Pārbaudījums

Virsraksts
% no gala vērtējuma
Vērtējums
1.

Pārbaudījums

-
-
2 diferencētās ieskaites, apmeklējums, dalība = gala vērtējums.
2.

Pārbaudījums

-
-
Lekciju/nodarbību apmeklējums – 10% Dalība semināros, patstāvīgo darbu savlaicīga un kvalitatīva izpilde, apgūto zināšanu un sava viedokļa demonstrēšana – 20% Ieteikumu sagatavošana un prezentēšana – 35% Zināšanu pārbaudes tests – 35%.

Studiju kursa tēmu plāns

PILNA LAIKA
1. daļa
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
4

Tēmas

Hidratācija. Alkohols.
  1. Lekcija

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
4

Tēmas

Uztura bagātinātāji sportā. To lietošanas pamatotība, ieguvumi un riski.
  1. Nodarbība/Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
Kontaktstundas
Klātiene
Auditorija
4

Tēmas

Praktiski uztura ieteikumi sportistiem. Prezentācija.
Kopā kredītpunkti (ECTS):
3,00
Kontaktstundas:
24 ak. st.
Gala pārbaudījums:
Eksāmens

Bibliogrāfija

Obligātā literatūra

1.

Rubana I.M. Uzturs fiziskā slodzē. RaKa, 2010 (akceptējams izdevums)

Papildu literatūra

1.

Burke L., Cox G. The Complete Guide to Food for Sports Performance: Peak Nutrition for Your Sport. Allen&Unwin, 2010

2.

Clark N. Nancy Clark’s Sports Nutrition Guidebook, 5th ed. Human Kinetics, 2014

3.

Lenham-New S., Shirreffs S. and Stear S., eds. Nutrition Society Textbook : Sport and Exercise Nutrition. Wiley-Blackwell, 2011

4.

Maughan R. J. Encyclopaedia of Sports Medicine : IOC Medical Commission Publication, Sports Nutrition; John Wiley & Sons, 2013

5.

Rosenbloom C.A., Coleman E.J. Sports Nutrition: A Handbook for Professionals. 6th Revised edition, 2017.

Citi informācijas avoti

1.

American College of Sports Medicine http://www.acsm.org/

2.

American Council on Exercise https://www.acefitness.org/

3.

International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism http://journals.humankinetics.com/IJSNEM

4.

Journal of the International Society of Sports Nutrition http://www.jissn.com/

5.

The Australian Institute of Sport http://www.ausport.gov.au/ais/nutrition