Veidlapa Nr. M-3 (8)
Studiju kursa apraksts

Klīniskā dietoloģija

Studiju kursa pamatinformācija

Kursa kods
RDI_005
Zinātnes nozare
Anatomija; Klīniskā medicīna
Kredītpunkti (ECTS)
29,00
Mērķauditorija
Ārstniecība
LKI
8. līmenis

Studiju kursa īstenotājs

Kursa vadītājs

Rezidentūras specialitāte

Specialitāte
Vadītājs
Kontaktinformācija

-

Par studiju kursu

Mērķis

Nodrošināt teorētisko zināšanu un praktisko iemaņu apguvi klīniskajā dietoloģijā, apgūstot diagnostikas un specifiskās ārstēšanas metodes.

Studiju rezultāti

Zināšanas

1.Par pacienta uztura novērtēšanu, par specifisko ar konkrētu slimību saistīto uztura vajadzību izvērtēšanu, uztura terapijas nozīmēšanu un ēdienkartes sastādīšanu.

Prasmes

1.Novērtēt uzturu (ķermeņa uzbūve, uzturvielu trūksme vai pārmērīgs daudzums, laboratoriskās un instrumentālās izmeklēšanas rezultātu izvērtēšana). Novērtēt nepieciešamo uzturvielu daudzumu (kcal, olbaltumvielu, ogļhidrātu, tauku, šķiedrvielu u.c. uzturvielu daudzumu), izvēlēties barošanas veidu un režīmu, sniegt atbilstošas rekomendācijas un sastādīt ēdienkarti pacientiem ar dažādām diagnozēm.

Kompetences

1.Analizēt konkrēta pacienta uztura vajadzības un nozīmēt uztura terapiju, atbilstoši pacienta klīniskajai un sociāli ekonomiskajai situācijai.

Vērtēšana

Patstāvīgais darbs

Virsraksts
% no gala vērtējuma
Vērtējums
1.

Patstāvīgais darbs

-
-
Nepietiekama uztura skrīnings, uztura novērtējums, ķermeņa uzbūves novērtējums, uztura kopšanas plāna izstrāde, ēdienkartes sastādīšana pacientiem ar atšķirīgu diagnozi dažādās klīniskās situācijās.

Pārbaudījums

Virsraksts
% no gala vērtējuma
Vērtējums
1.

Pārbaudījums

-
-
Rakstisks tests un mutiska ieskaite, kas ietver teorētisko zināšanu novērtēšanu un praktiskos uzdevumus, prezentējot klīniskos gadījumus.

Studiju kursa tēmu plāns

PILNA LAIKA
1. daļa
  1. Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
-
-

Tēmas

Malnutrīcija klīniskajā praksē. Uztura terapija onkoloģijā
  1. Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
-
-

Tēmas

Uztura terapija gastroenteroloģijā
  1. Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
-
-

Tēmas

Klīniskais uzturs ķirurģiskiem pacientiem. Aknu slimību uztura terapija
  1. Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
-
-

Tēmas

Nefroloģija I. Hroniska nieru slimība bez aizstājterapijas
  1. Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
-
-

Tēmas

Nefroloģija II. Hroniska nieru slimība ar aizstājterapiju
  1. Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
-
-

Tēmas

Uztura terapija endokrinoloģijā I. Vairogdziedzera slimības, PCOS, virsnieru slimības
  1. Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
-
-

Tēmas

Uztura terapija endokrinoloģijā II. Cukura diabēts
  1. Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
-
-

Tēmas

Uztura terapija kardioloģijā
  1. Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
-
-

Tēmas

Aptaukošanās ārstēšana I. Vadlīnijas. Dažādu diētu kritisks izvērtējums
  1. Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
-
-

Tēmas

Aptaukošanās ārstēšana II. Maligna aptaukošanās
  1. Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
-
-

Tēmas

Uztura terapija neiroloģijā
  1. Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
-
-

Tēmas

Uztura problēmas pacientiem ar psihiskām problēmām
  1. Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
-
-

Tēmas

Uztura terapija psihiatrijā
  1. Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
-
-

Tēmas

Uzvedības terapija dažādu sociālo grupu un psiholoģiskā tipu pacientiem
  1. Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
-
-

Tēmas

Uztura terapija pediatrijā I. Cistiskā fibroze, celiakija, ģenētiskās slimības.
  1. Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
-
-

Tēmas

Uztura terapija pediatrijā II. Pārtikas alerģija. Onkoloģiskās slimības
  1. Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
-
-

Tēmas

Uztura terapija pediatrijā III. Aptaukošanās ārstēšana bērniem.
  1. Seminārs

Modalitāte
Norises vieta
-
-

Tēmas

Uztura terapija pediatrijā IV. Cukura diabēta uztura terapija bērniem
Kopā kredītpunkti (ECTS):
29,00
Semināru skaits:
18
Ilgums (nedēļās):
26
Gala pārbaudījums:
Eksāmens rezidentūrā (Teorija un prakse)

Bibliogrāfija

Obligātā literatūra

1.

L. K. Mahan, S. Escott-Stump and J. L Raymond. Krause's Food & the Nutrition Care Process, 13th Edition L., Saunders, 2012, p. 1227.

2.

L. Sobotka. Basics in clinical nutrition. 4th Edition, Galen, 2011, p. 723.

Papildu literatūra

1.

J. Gandy. Manual of Dietetic practice. Willey Blackwell, 2014, p. 988.

2.

Payne A., Barker H. Advancing Dietetica and Clinical Nutrition, Churchill Livingstone Elsevier, 2010, p. 382.

3.

S. Escott-Stump, Nutrition Diagnosis-Related Care, Wolters Kluwer, 2015, p. 1038.

4.

C.A.Rosenbloom, Sports Nutrition. A Practice Manual for Professionals, Diana Faulhaber Publisher, 2012, p. 507.

5.

R. L. Duyff. American Dietetic Association. Complete Food & Nutrition Guide, 4th Edition. John Wiley & Sons, Inc. 2012, p. 708.

6.

C. D. Berdanier, J.T. Dwyer, D. Heber. Handbook of Nutrition and Food. 3rd Edition. CRC Press, 2014, p. 1133.

7.

J.J.B. Anderson, M.C.Sparling, The Mediterian Way of Eating, CRC Press, 2014, p. 255.

Citi informācijas avoti

1.

espen

2.

BDA

3.

Academy of Nutrition and Dietetics