Vides un sabiedrības veselība II
Studiju kursa īstenotājs
Rezidentūras specialitāte
-
Par studiju kursu
Mērķis
Studiju rezultāti
Zināšanas
1.Studiju kursa apguves rezultātā rezidents iegūs zināšanas par veselīga uztura pamatprincipiem, par pārtikas higiēnu un ar to saistītiem riska faktoriem, pārtikas piesārņojumu, pārtikas izraisītas slimībām. ES un Latvijas normatīvie akti.
Prasmes
1.Studiju kursa apguves rezultātā rezidents pratīs novērtēt pārtikas aprītē iesaistīta objektā higiēnas normu ievērošanu, identificēt ar to saistītos riska faktorus, spēs sniegt rekomendācijas pasākumu izstrādei riska faktoru ietekmes mazināšanai uz cilvēku veselību.
Kompetences
1.Studiju kursa apguves rezultātā rezidents sasniegs kompetenci un būs spējigs patstavīgi apmeklēt pārtikas objektu, identificēt un vērtēt iespējamos riska faktorus, sniegt priekšlikumus to novēršanai.
Vērtēšana
Patstāvīgais darbs
|
Virsraksts
|
% no gala vērtējuma
|
Vērtējums
|
|---|---|---|
|
1.
Patstāvīgais darbs |
-
|
-
|
|
- sagatavot prezentācijas par "Mikroorganismu uzbūve, fizioloģija, ģenētika un klasifikācija. Mikroorganismu patogēnitates un virulences faktori. Mikroorganismu patogēnā darbība un patoloģisko procesu pamati".
- izpētīt normatīvo bāzi par kontaktpersonu laboratorisko izmeklēšanu infekcijas perēkļos (paraugu noņemšana no cilvēkiem), kā arī vides paraugu noņemšanu;
- iepazīties ar normatīviem dokumentiem, kas reglamentē pārtikas drošumu, pārtikas objektu apsekošanu plānveida uzraudzības nolūka un pārtikas objektu apsekošanu pēc epidemioloģiskām indikācijām.
|
||
Pārbaudījums
|
Virsraksts
|
% no gala vērtējuma
|
Vērtējums
|
|---|---|---|
|
1.
Pārbaudījums |
-
|
-
|
|
Pēc katra studiju kursa teorētisko zināšanu pārbaude testa un jautājumu veidā, situācijas uzdevumu risināšana.
|
||
Studiju kursa tēmu plāns
-
Seminārs
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
|
|---|---|---|
|
-
|
-
|
Tēmas
|
Veselīga uztura pamatprincipi.
|
-
Seminārs
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
|
|---|---|---|
|
-
|
-
|
Tēmas
|
Pārtikas higiēna un ar to saistītie riska faktori (pārtikas piesārņojums, pārtikas izraisītas slimības).ES un Latvijas normatīvie akti.
|
-
Seminārs
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
|
|---|---|---|
|
-
|
-
|
Tēmas
|
Pārtikas piedevas un to lietošanas nosacījumi. ES un Latvijas normatīvie akti.
|
-
Seminārs
|
Modalitāte
|
Norises vieta
|
|
|---|---|---|
|
-
|
-
|
Tēmas
|
Pārtikas informācija patērētājiem (preču marķējums). ES un Latvijas normatīvie akti.
|
Bibliogrāfija
Obligātā literatūra
Rothman, K.J., Greenland, S., Lash, T.L. Modern Epidemiology. 3rd Edition. Philadelphia: Lippincott Williams & Wilkins, 2008.
Baltiņš M. Lietišķā epidemioloģija. Rīga: „Zinātne”, 2003
Dundurs J. Methodic Directions for Practical Works in Occupational Health. RSU, Rīga, 2011.
Eglīte M., Aulika B., Avota M., u.c. Vides veselība. Rīga, Rīgas Stradiņa universitātes, 2008.
Klimats un ilgtspējīga attīstība. Māra Kļaviņa un Jāņa Zaļokšņa redakcijā. Rīga: LU Akadēmiskais apgāds, 2016, 384 lpp.
Preventing disease through healthy environments: a global assessment of the burden of disease from environmental risks / Annette Prüss-Üstün, J. Wolf, C. Corvalán, R. Bos and M. Neira. World Health Organization 2016, 147 p.
WHO global air quality guidelines. World Health Organization, 273 p, 2021
Science for Environmemtal Policy Future brief: What are the health costs of environmental pollution? European Commission, 2018, 57 p
Environmental Health. Intechopen. Edited by Takemi Otsuki, 2021, 256 p.
Oxford Handbook of Public Health Practice. 4th Revised edition. Edited by Ichiro Kawachi, Walter Ricciardi, Edited by Iain Lan. Izdošanas datums: 24-Sep-2020. Izdevniecība: Oxford University Press. ISBN-10: 0198800126.